Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Májregeneráló gyógygombákról

Májregeneráló gyógygombákról

A gombák egészségvédő hatásait már elődeink is ismerték és felhasználták. Ráadásul megdöbbentően pontos megfigyeléseket tettek! Székelyföldön a sárga rókagombának (Cantharellus cibarius), sárga gévagombának (Laetiporus sulphureus) és ízletes vargányának (Boletus edulis) tulajdonítanak májvédő hatást. Láss csodát, a tudományos kutatások ezt meg is erősítik! A sárga rókagomba egy ritka vas anyagcserezavar szövődményeként jelentkező májkárosodás állapotromlását képes lassítani. E sorok írója fel nem foghatja, hogy laboratórium és eszközök nélkül hogyan tehettek szert ilyen tudásra javasasszonyok és füvesemberek? Még ilyen ritkán előforduló kórképekben is. Az elismerésen és csodálaton kívül nem tehetünk egyebet!

A gyógygombák kutatása nagyon fiatal tudomány. Gyakorlatilag szűk négy évtizedre tekint vissza. Ugyanis csak az érdeklődésre számot tartó gombák termesztésének kidolgozását követően vált lehetővé a kutatáshoz szükséges utánpótlás biztosítása. Ezért sokan – köztük hatóságaink képviselői is – arra hivatkoznak, hogy nem áll rendelkezésre bizonyíték a gombák egészséget támogató hatásáról. Pedig ez nem igaz! Az alábbiakban tájékoztatás céljából közzétett információkat tudományos kutatási eredmények támasztják alá. 

Hogyan védhetik gyógygombák a máj egészségét?

Az egyik legjobban dokumentált májregeneráló gombánk a lepketapló (Trametes versicolor). Számos egyéb hatása mellett, vizes kivonatának májregeneráló hatását állatkísérletekben dokumentálták. Ami azt jelenti, hogy egy otthon készített főzet is hasznos ilyen célra. Sajnálatos, hogy a jelenlegi EU és magyar rendeletek jelentősen megnehezítik termesztését, forgalmazását, ezáltal pedig hozzáférhetőségét! A pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum) számos egészségvédő hatóanyagával, szervezetre gyakorolt komplex hatásaival kedvezően befolyásolta kísérleti állatok májfibrózisának kialakulását és súlyosbodását. Rokona a deres tapló (Ganoderma applanatum) egy vizsgálatban szignifikánsan csökkentette az ALT (alanin-amino transzferáz, ma már GPT néven szerepel a laborleletek között) és AST (aszpartát-aminotranszferáz, ma már GOT) májenzimek értékét. Ehhez nagyon hasonló, enzimatikus hatásmechanizmust mutattak ki a barna gyűrűstinorú (Suillus luteus) gombában. Ezen enzimek bármely eredetű akut májsejt pusztulásban emelkednek meg. Csökkenésük a májsejtek élettartamának meghosszabbítására, a sérült máj regenerálódására utal. E két tapló olyannyira gazdag változatos hatóanyagokban, hogy májvédő hatásukat nem sikerült egyetlen anyaghoz kötni. Antioxidáns vegyületeinek, bioaktív peptidvegyületeknek, egy GLP-fehérjének a májvédő hatása igazolt. Emellett zsír- és koleszterincsökkentő anyagai, sőt, talán immunerősítő poliszacharidjai is hozzájárulhatnak ehhez.

TOVÁBB A GYÓGYGOMBA TARTALMÚ TERMÉKEINKRE

A mandulagomba (Agaricus blazei) Európában nem terem, de készítményei hozzáférhetőek. Fontos azonban megkülönböztetni az Európában szintén mandulagombaként emlegetett Agaricus subrufescens-től! Előbbinek májregeneráló hatását igazolták toxikus és fertőző májgyulladásban. Utóbbi egy enzim (citokróm P450) gátlása révén, akár ronthatja is a toxikus májkárosodásból való felépülés esélyét. Egy Európában szintén nem termő tapló-szerű gomba a patkónyelv gomba (Tropicoporus linteus) termőtestének, de főleg micélumának kivonatai krónikus májgyulladásban és májfibrózis (cirózis) kezdeti és középsúlyos stádiumában lassíthatják a betegség előrehaladását. Az EU és magyar törvényi szabályozás a micélium kivonatok forgalmazását gyakorlatilag lehetetlen feltételek teljesítéséhez köti! Ezért nehéz ilyen termékekhez hozzájutni. Toxikus májkárosodásban az ízletes kucsmagomba (Morchella esculenta) micéliumkivonata is hasznos lehetne. Ha nem esne az előbbi szabályozás hatálya alá! Májkárosító gyógyszer  mellékhatások kivédése áll a kutatás középpontjában. A shiitake gomba (Lentinula edodes) májtámogató hatása is ismert. Noha konkrét hatóanyaghoz ezt sem sikerült eddig kötni. Kedvező anyagcsere hatásai, illetve a májsejtek antioxidáns védelme magyarázatul szolgálhatnak. Hasonlóképpen a kései laskagomba (Pleurotus ostreatus) és ördögszekér laskagombák (Pleurotus eryngii) segítik a máj védelmét zsíranyagcsere zavarok, illetve túlsúly szövődményeként jelentkező májműködési zavarokban (zsírmáj). Ne feledkezzünk meg a kínai hernyógombáról (Ophiocordyceps sinensis) és vörös rovarrontó gombáról (Cordyceps militaris) sem! Hatása összetett és szerteágazó, de a sejtek energiagazdálkodásának és oxigénellátásának javításával, összetett zsír- és cukoranyagcsere hatásaival, antioxidáns összetevőinek feltehető hozzájárulásával, számos egyéb mellett, a májműködésre, sérült máj regenerációjára is jótékony. A csoportos álpereszke (Lyophyllum decastes) támogatja az epeürülést. Ez a zsírok emésztésén túl, a máj gyulladásos állapotaiban is elősegítheti a gyógyulást.

TOVÁBB A GYÓGYGOMBA TARTALMÚ TERMÉKEINKRE

Mire figyeljünk gyógygombák fogyasztása során?

Kétségtelen, hogy a legnagyobb élvezeti értéket egy finom gombaétel jelenti. A fenti felsorolásban több, piacról, vagy akár gombászás során begyűjthető, ehető gomba is szerepel. Ilyen beszerzés ne mulasszuk el szakképzett gombavizsgáló tanácsát igénybe venni.
A gombák különösen hatékonyan veszik fel környezetük anyagait. A környezetszennyezés elterjedésével, a gombák származási helye elsőrangú prioritást nyert. Tartós fogyasztásra olyan gombát vagy gombaterméket válasszunk, amelyik megbízható, tiszta és kontrollált környezetből származik.

Ne higgyük el azt sem, hogy természetes eredetű anyagoknak nincs mellékhatása! A májműködést, méregtelenítést serkentő gombák, a hasznos gyógyszerek lebontását is fokozhatják. Számos májban metabolizálódó gyógyszer hatását befolyásolhatják ezáltal. Gombák és bármilyen természetes szerek fogyasztása előtt ajánlott alaposan, hiteles forrásból tájékozódni. Még inkább hozzáértő szakember tanácsát kérni!

Gombák esetében számolni kell az ún. „gombaundor” jeleséggel is! Ez azt jelenti, hogy egyesek minden látható ok nélkül, erősen undorítónak találnak bizonyos gombafajtákat, és erős gyomorrontásra emlékeztető tünetekkel reagálnak rá. Ha valaki ilyet tapasztal, ne erőltesse a gomba fogyasztását, elméleti előnyei ellenére sem. Ez igaz a gomba allergiára is! Bármely gombára való ismert allergiában fokozott, kiemelt óvatosággal szabad bármely más fajtát kipróbálni. Ez esetben azonban leginkább valamennyi gomba, vagy gombakészítmény fogyasztásának mellőzése a legbiztonságosabb!

A cikket összeállította:
dr. Gothárd Csaba
orvos

Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál. A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi terápiát, nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, gyógyításra, betegségek kezelésére és NEM a DRTV Média Plus Kft. által forgalmazott termékekre vonatkoznak. A cikk, a hivatkozott forrásirodalom-, népi gyógyászati megfigyelések-, valamint mások által publikálásra került vizsgálati eredmények, leírások alapján került összeállításra. A weboldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz betegség esetén!


Tudományos hivatkozások
1. Zsigmond Győző: Népi gombászat a Székelyföldön; Pallas-Akadémia Kiadó, M-Ciuc, Románia, 2011; ISBN 978-973-665-3261, 39. oldal
2. Masoumeh Khalili, Mohammad Ali Ebrahimzadeh, Mehrnoush Kosaryan, Ali Abbasid and Mohammad Azadbakhta: Iron chelation and liver disease healing activity of edible mushroom (Cantharellus cibarius), in vitro and in vivo assays; RSC Advances, issue 7, 2015
3. Byong Kak Kim, Sang Eun Park, So Young Kim, Jin Won Hyun, Ha Won Kim and Mi Ja Shim: Effects of a Hot-Water Extract of Trametes versicolor (L.: Fr.) Lloyd (Aphyllophoromycetideae) on the Recovery of Rat Liver Function; International Journal of Medicinal Mushrooms DOI: 10.1615/IntJMedMushr.v2.i1.30, 7 pages
4. Halpern G.M.: Healing mushrooms, Garden City Park, New York: Square One Publishers, 2007;
5. Babulka P., Szabó L. Gy., Fődi A: Erény és Bizalom- képes szelektív gyógynövény és gomba ismertető, DXN Europe Kft., 2012
6. Fődi Attila: Gyógyhatású gombák a Kárpát-medencében; Editura Corvin, 2013
7. Pohleven j., Korošec T., Gregori A.: Medicinal Mushrooms, Podkoren, Mycomedica, 2016
8. Dr. Gothárd Cs., Dr. Taracközi I.: Gyógyító gombák – mycotherapia; DRTV Média Plus Kft., 2021
9. Fődi Attila: Gyógyhatású gombák; Grimmia Stúdió, 2022
10. Song JJ. et all.: Studies on the antifatigue activities of Cordyceps militaris on mouse model; 2015;2015:174616
11. Shy I.L. et all.: Hepatoprotective effects of Ganoderma lucidum peptides against D-galactosamine induced liver injury on mice; J. Ethnopharmacol. 2008; (117(3), pp. 415 – 419
12. Huang S.C., Wang P.W., Kuo P.C., Hung H.Y., Pan T.L. Hepatoprotective principles and other chemical constituents from the mycelium of Phellinus linteus. Molecules. 2018;23:1705
13. B Nitha, P V Fijesh, K K Janardhanan: Hepatoprotective activity of cultured mycelium of Morel mushroom, Morchella esculenta; Exp Toxicol Pathol, 2013 Jan;65(1-2):105-12.
14. Jinxiu Zhang, Yujia Lu, Liqiang Zhao, Li-An Wang: Hypoglycemic Activity of Total Flavonoids from Slippery Jack Mushroom, Suillus luteus (Agaricomycetes), In Vitro and In Vivo; International Journal of Medicinal Mushrooms, Volume 23, Issue 11, 2021,
pp. 17-26,