Emésztőrendszer
A gluténérzékenység ma már népbetegségnek számít, felnőtteket és gyerekeket egyaránt érint, de csak viszonylag kevesen vannak tisztában azzal, hogy panaszaik, tüneteik erre vezethetők vissza.
A gombák egészségvédő hatásait már elődeink is ismerték és felhasználták. Ráadásul megdöbbentően pontos megfigyeléseket tettek! Székelyföldön a sárga rókagombának (Cantharellus cibarius), sárga gévagombának (Laetiporus sulphureus) és ízletes vargányának (Boletus edulis) tulajdonítanak májvédő hatást. Láss csodát, a tudományos kutatások ezt meg is erősítik! A sárga rókagomba egy ritka vas anyagcserezavar szövődményeként jelentkező májkárosodás állapotromlását képes lassítani. E sorok írója fel nem foghatja, hogy laboratórium és eszközök nélkül hogyan tehettek szert ilyen tudásra javasasszonyok és füvesemberek? Még ilyen ritkán előforduló kórképekben is. Az elismerésen és csodálaton kívül nem tehetünk egyebet!
A közönséges süngomba (Hericium erinaceus) lombhullató keményfák – gyakran bükk, tölgy, ritkábban gyümölcsfák – sebparazitája: a fák repedéseiben, sérüléseiben jelenik meg. Pusztulása után a tuskón tovább élhet. Különleges megjelenésű gomba. Tönk nélküli gumószerű termőtestéről jégcsapszerűen, sűrűn alácsüngő fehér tüskéket növeszt.
Mi is az a mikrobiom? Azóta tudjuk, hogy mikroszkópikus élőlények élnek rajtunk, bennünk, mióta Louis Pasteur (1822 -1895) meggyőzte a világot, hogy mikroorganizmusok márpedig léteznek! Azonban még hosszú ideig éltünk abban a tudományos tévhitben, hogy kb. 50-100 féle baktérium közömbös albérlőként tenyészik testünkben.