Süngomba: az agy "vitaminja", az idegek pajzsa, a vércukor és az emésztőrendszer karbantartója

A közönséges süngomba (Hericium erinaceus) lombhullató keményfák – gyakran bükk, tölgy, ritkábban gyümölcsfák – sebparazitája: a fák repedéseiben, sérüléseiben jelenik meg. Pusztulása után a tuskón tovább élhet. Különleges megjelenésű gomba. Tönk nélküli gumószerű termőtestéről jégcsapszerűen, sűrűn alácsüngő fehér tüskéket növeszt.
A süngomba idősebb példányai gyakran megfagyott vízesés látványát idézik. Mérsékelt égöv erdőségeiben bárhol előfordulhat, ám mindenhol ritka. Sőt egyre ritkább! Európában veszélyeztetett, Magyarországon védett faj! A süngombát 2018-ban az Év Gombájának választották [I]. Bár parazita, ritka előfordulása okán erdészeti kártevőként jelentéktelen. Tanulmányozását és fogyasztását is előmozdította termesztésének fokozatos kidolgozása az 1988 – 2010 évek között.
A süngombát emlegetik még oroszlánysörény-, pom-pom gomba néven is. Japán neve (yamabushi-take = hegyi szerzetesek gombája) arra utalhat, hogy a szerzetesek előszeretettel fogyasztják főzetét, meditáció elősegítésére, de gyógyhatásainak köszönhetően is. Másik vélekedés, hogy a süngomba ritka, rejtőzködő előfordulása utal a hegyi szerzetesek életmódjára [ii].
A közönséges süngomba egyáltalán nem szolgál rá a nevére. Kicsit sem közönséges, inkább egy ritka kincs! Nem csak kimagasló tápértékű, de fiatal példányai finom, kifejezett ínyenc gombának számítanak. Élvezeti értékén túl azonban legalább három területen egyedülálló egészségvédő hatással is rendelkezik:
- vércukor karbantartó, antidiabetikus hatású
- idegrendszeri védő hatással bír és
- erősíti a tápcsatorna védekező képességét
I. Közönséges süngomba – nem csak ínyenceknek
Kifejezetten ízletes, ínyenc gomba, jelentős tápértékkel. Legfinomabb sütve, grillezve, vagy panírozva. Tengerparti népek ízét és állagát a rák húsához hasonlítják. Mi inkább egy omlósan elkészült csirkemellhez. Jelentős fehérjeforrás – a gomba tömegének akár 20%-a [iii]. Húsz létfontosságú aminosav közül eddig tízet mutattak ki: alanint, aszparaginsavat, cisztint, glicint, glutaminsavat, hisztidint, ornitint, szerint, taurint és treonint. A- (β-karotin) és D-provitamin (ergoszterol) mellett B1-, B3-, B6-, B7-vitaminok és folátok, valamint ásványi anyagok (cink, foszfor, kalcium, kálium, magnézium, nátrium, réz, szelén és vas) egészítik ki tápértékét. Kalória-, cukor- és zsírszegény tartalom mellett. Elszórt híresztelésekkel szemben, eddigi ismereteink szerint B12-vitamint (cianokobalamint) nem tartalmaz szükséges mennyiségben [iv]. B12-vitamin pótlására a süngomba fogyasztása nem kielégítő! Emészthetetlen élelmi rosttartalma hozzájárul a székletformáláshoz, az egészséges bélmozgás fenntartásához. Sőt, ma már bizonyított, hogy nem csak mi, emberek szeretjük a gombákat, de a bélbaktériumaink is. Ez az élelmi rosttartalom kedvez a bél-mikrobióta életének és tevékenységének (prebiotikus hatás) [v]. Bármely alacsony kalóriatartalmú, diabetikus, vegetárius és vegán étrendben, egészséges, hasznos élelmiszer. Természetesen, vegyük figyelembe az elkészítés módját: bő zsírban sütve, már se nem zsírszegény, se nem kalóriaszegény az elkészült étel! Hosszas sütés – főzés pedig vitamintartalmát is jelentősen csökkentheti.
A Hagyományos Kínai Orvoslás a süngombát a belső szervek (szív, máj, lép, tüdő, vesék) „csí”-jének harmonizálására használja. Hatásosnak tartják gyomorgyengeségre, étvágytalanságra, rossz emésztésre, valamint idegkimerülésre. A székely népi gyógyászat gyomorgyengeségre, rossz emésztés, étvágytalanság miatt fennálló gyengeség megszüntetésére alkalmazza – úgy embereken, mint haszonállatokon (a szerző saját élménye).
Termesztési eljárásának sikeres kidolgozása nagy lendületet adott a tudományos kutatásnak. Klinikai szintű humán vizsgálat nem sok készült – a kutatások alig két évtizede lehetségesek – azonban a laboratóriumi vizsgálatok, állatkísérletek, és humán megfigyelések eredményei megerősítik, magyarázattal szolgálnak, sőt, helyenként kibővítik elődeink népi gyógyászati megfigyeléseit. Bár a kutatás dinamikusan fejlődik, és a közeljövő bizonyára sok újdonságot hoz, az eddigi tudományos eredmények is kellően megbízható tudást nyújtanak a közönséges süngomba egészségvédő alkalmazásához. Továbbá a kutatási eredmények lehetővé teszik hatásos gombakészítmények (szárított gombák, őrlemények, teljes kivonatok, stb.) előállítását és a fogyasztók rendelkezésére bocsájtását.
II. Közönséges süngombával a cukorbetegség ellen
Valamennyi étkezési gomba fogyasztása előnyös cukorbetegek részére. Alacsony szénhidrát és magas élelmi rosttartalmukkal, alacsony glikémiás indexükkel nem emelik a vércukrot. Hosszú ideig hasonlóan vélekedtünk a süngombáról is. Mígnem kiderült, hogy a süngomba nem csak saját cukormentességével járul hozzá a vércukor karbantartásához. Természetes α-glukozidáz enzimgátló hatóanyagot mutattak ki a gombából. Amely összetett módon járul hozzá a vércukor emelkedés gátlásához: lassítja a cukor emésztést, felszívódást, de a májban történő glukózképzést (glioneogenezis) is [vi]. Hasonló, szintetikus α-glukozidáz gátlókat használunk vényköteles antidiabetikus gyógyszerekben (Acarbose, Miglitol). A süngomba α-glukozidáz gátló hatóanyagának előnye, hogy nem okoz hypoglikémiát, eddigi ismereteink szerint.
Megjegyzés: A süngomba vércukor karbantartó, antidiabetikus hatását jól kiegészíti a gyapjas tintagomba (Coprinus comatus). Miközben a közönséges süngomba a glukóz vérbe jutását gátola, a gyapjas tintagomba a már vérben levő cukor sejtek általi felvételét segíti elő.
III. Közönséges süngomba, az idegek pajzsa
A közönséges süngomba legkülönlegesebb és a természetben – talán – egyedülálló képessége az idegszövet táplálásában és regenerálásában igazolt hatékonysága. Már a gomba vizes kivonatának idegrendszert tápláló – védő hatása is kimutatható. Ami nagyon ígéretes, mert arra utal, hogy otthoni főzetkészítéssel („gombatea”) is hatásos szert nyerhetünk. A kutatás tíz terpén hatóanyagot (kilencféle hericenon és egy erinacenin) mutatott ki eddig ebből a gombából, melyek serkentik az idegnövekedési faktort (NGF = Neural Growth Factor). Ezzel az idegsejtek és idegrostok kisebb sérüléseinek kijavítására is képesek [vii]. Sőt Alzheimer-kórban szenvedőkísérleti egereken igazolták, hogy süngomba fogyasztása nem csak megállította, de csökkentette is az amiloid plakkok számát [viii] az idegrostokon. Ez a hatás csak a süngomba fogyasztásának idején volt kimutatható. a fogyasztás felfüggesztését követően 2 – 4 hét után a kórfolyamat ismét elindult.
Mi az amiloid plakk? Az amiloid egy kóros fehérje, ami Alzheimer-kórban lerakódik, és rozsdaszerűen terjed az idegrostokat szigetelő myelin-hüvelyen. Fokozatosan ennek sorvadásához vezet, ami az egész idegrost elhalását okozza fokozatosan. Kapcsolata az Alzheimer-kórral bizonyított, bár pontos hatásmechanizmusa nem ismert.
A sclerosis multiplex némileg hasonló: ebben az esetben autoimmun folyamatok károsítják az idegeket szigetelő myelin hüvelyt. A süngomba és kivonatai ezen a téren is ígéretes eredményeket mutatnak [ix]. Továbbá a süngomba tartalmaz egy DLPE-nek elnevezett hatóanyagot (dilinoleoil-foszfatidiletanolamin rövidítéséből), ami a stressz okozta károsodástól védi az idegsejteket. Az idegsejtek fiatalos működésének karbantartásához, élettartamuk meghosszabbításához járul hozzá, halogatva az apoptózis (programozott sejtelhalás) beköszöntét. Az állatkísérletek és laboratóriumi vizsgálatok eredményeit humán megfigyelések és vizsgálatok is alátámasztják. Bár humán vizsgálat kevés áll rendelkezésre (túl rövid rendelkezésre álló idő, illetve etikai aggályok) egy 50 – 80 évesek körében végzett kettős vak vizsgálat a szellemi funkciók javulását tapasztalta napi 3 g gombakivonat adagolása mellett. Mely jelenség – kísérleti állatokhoz hasonló módon – reverzibilisnek bizonyult az adagolás felfüggesztését követően [x]. Azonban számos – főleg USA-ban időseket ápoló egészségügyi és szociális – intézetben dokumentálták a süngomba vagy süngomba készítmények kedvező hatását időskori demenciában, a kognitív képességek élénkülésére, memóriavesztés és memóriazavarok [xi] csökkentésére, sőt élénkítő hatását apátiában és enyhe depresszióban. A süngombát rendszeresen fogyasztó idős alanyok élénkebben, környezetük és társas kapcsolataik iránt nagyobb érdeklődést mutatva viselkedtek [xii]. A süngomba fogyasztás felfüggesztése után 2 – 4 hét alatt visszasüllyedtek kiindulási állapotukba.
A perifériás idegek integritásának és működésének karbatartásával és sérülések, degeneratív kórképek (Alzheimer- és Parkinson-kór, sclerosis multiplex) állapotromlásának lassításával, illetve a központi idegrendszer kognitív (memória, tanulási készség, figyelem összpontosítás, problémamegoldó képesség, stb.) és pszichés (apátia, depresszió, szorongás, stb.) funkcióinak támogatásával, valamint a stressz káros idegrendszeri hatásainak enyhítésével, a közönséges süngomba és kivonatai különlegesen hasznos természetes szövetségeseink. Rendkívüli haszna, hogy 2. típusú cukorbetegségben egyszerre enyhíti az alapbetegség okát, illetve az egyik legrettegettebb szövődmény, a diabéteszes polineuropátia kialakulását is gátolja [xiii].
IV. Közönséges süngomba, az emésztőrendszer őre
Érdekes, hogy a legkülönfélébb, egymással kapcsolatban nem álló népi gyógyító kultúrák – Székelyföldtől a Balkánon át Japánig – említik és használják a süngombát emésztésjavításra. Kutatási eredmények szerint ez akkor sem indokolatlan, ha az emésztés folyamatára nincs közvetlen hatása. Ugyanis a gyomor – bélrendszer egészségét több hatóanyagával, egymást kiegészítő módon is védi és erősíti.
A gomba vizes kivonata nem csak idegrendszeri hatást mutat, de a tápcsatornai gyulladásokat is enyhíti, köztük a Crohn-betegséget is. Állatkísérleteket követő szövettani vizsgálatok objektíven is bizonyították Crohn-betegségben a bélfal állapotának javulását a gomba fogyasztását követően [xiv]. Utólag ezt a gomba vízoldékony fajspecifikus fenolos antioxidáns vegyületeinek (hericén A-C, hericenol A-D, erinapiron C) tulajdonítják [xv]. 2014-ben egy új, addig ismeretlen gyulladásgátló vegyületet fedeztek fel a gombában, aminek a hericirin nevet adták [xvi]. Eddigi eredmények szerint ez gyulladáskeltő mediátorok (COX-2, PGE2, TNF-α, IL-6 and IL-1β) gátlása révén hat. Várakozás szerint ennek hatása meg kell haladja a gyulladásgátlás tápcsatornai határait. Ez azonban még bizonyításra vár!
Számos közvetlen antibakteriális hatású hatóanyagot is találtak a süngombában. A szerves oldószeres kivonatában a 2,5-bis-metoxikarbonil-tereftálsav és 1,5-kloro-2 hidroxifenil-3 metilbutanol is Helicobacter pylori ellenes hatású [xvii]. Ez a baktérium számos tápcsatornai megbetegedés – gyomor és patkóbélfekély, krónikus gyomorgyulladás, gyomor limfóma, stb. – oka vagy tényezője. Az erinacenin és hericenonok az MRSA (húsevő baktérium) ellen is [xviii] aktívnak bizonyultak. A közvetlen antibakteriális hatás mellett immunmoduláns poliszacharidok (β-glükánok és β-glükoxilán) a bélfal immunvédekezésének mobilizálása révén fejtenek ki védő hatást [xix],[xx]. Fertőzéseken túl, tápcsatornai rosszindulatú tumorokban (nyelőcső-, gyomor-, vastagbélrák) képes volt gátolni a daganatok növekedését [xxi]. A süngomba viszonylag magas antioxidáns kapacitással rendelkezik (hericén A-C, hericenol A-D, erinapiron C és egy micéliumból izolált EP-1 pliszacharid frakció), melyek a peroxid gyökök semlegesítésével óvják a gyomor nyálkahártyáját a fekélytől, gyulladástól. (A Helicobacter pylori baktérium is ilyen gyökökkel rongálja a gyomor és tápcsatorna nyálkahártyáját.)
A közönséges süngomba sokoldalúan járul hozzá a gyomor – bélcsatorna egészséges működésének karbantartásához, valamint antibakteriális, antitumorális, antioxidáns és immunvédelméhez.
V. A közönséges süngomba további hatásairól
Egészen a közelmúltig úgy tűnt, hogy valamely ismeretlen okból kizárólag a tápcsatornai rosszindulatú megbetegedésekben hatásos a gomba. 2020-ban egy kínai kutatócsoport további két hatóanyagot izolált a süngombában (erinacerin-O és -P), melyek glioma sejtek -agytumor egy fajtája – ellen ígérkezik hatásosnak laboratóriumi vizsgálatban [xxii]. Egy 2021-ben közölt szintén laboratóriumi kutatás emlőrák sejtek ellen is hatásosnak találta [xxiii]. Ugyancsak laboratóriumi kísérleti leukémia sejtvonalon is bíztató eredményeket adott [xxiv].
Antioxidáns kapacitásának tulajdonítják bőrkarbantartó, bőr öregedését gátló képességét [xxv]. Kedvező hatású a vérzsírokra (ergosztánszármazékok, β-szitoszterol, C28-szterol, ergoszterol) [xxvi],[xxvii]. Gátolja a vérlemezkék összecsapódási hajlamát, (antitrombotikus) [xxviii]. Egy 2022-ben közölt kutatási eredmény szerint gyulladásgátló hatása artrózisban (porckopás) [xxix] is kedvező. Egyelőre ezt a hatást nem sikerült konkrét hatóanyaghoz kötni. Eredmények arra utalnak, hogy a túlműködő gyulladást szabályozó (TNF-a és IL-1ß) citokinek gátlása révén hat.
VI. A közönséges süngomba biztonságos adagolása
Eddigi adatok alapján átlagos testsúlyú felnőttnél már kb. napi 3 dkg (30 g) friss gombából készült étel vagy főzet kedvező hatása érvényesül. Vagy ennek megfelelő mennyiségű gombakészítmény (3 – 5 g szárított gomba, gombapor). Teljes kivonatból napi kb. 500 mg javasolt a cukorbetegségben, illetve idegrendszeri támogatás céljára.
A süngomba egy rendkívül biztonságos étkezési gomba. Toxikológiai állatkísérletben a biológiailag hatásos dózis ezerszerese, 28 napon át adagolva semmiféle mellékhatást nem eredményezett [xxx]. Gomba allergián kívül fogyasztásának más ellenjavallatát nem ismerjük!
Jelen cikk ismeretterjesztés céljára készült. A szerző hozzájárulásával közöljük.
A cikket összeállította:
dr. Gothárd Csaba
orvos
Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál. A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi terápiát, nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, gyógyításra, betegségek kezelésére és NEM a DRTV Média Plus Kft. által forgalmazott termékekre vonatkoznak. A cikk, a hivatkozott forrásirodalom-, népi gyógyászati megfigyelések-, valamint mások által publikálásra került vizsgálati eredmények, leírások alapján került összeállításra. A weboldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz betegség esetén!
Szakirodalmi hivatkozások:
________________________________
[i] - https://gombanet.hu/ev-gombaja-2018
[ii] - https://www.yamamotonutrition.co.uk/en_gb/blog/post/hericium-erinaceus-the-fungus-of-monks-a1774
[iii] - Lion’ s Mane Mushroom – Health Benefits, Side Effects, Dosage and Cooking Tips; https://www.yourhealthremedy.com/medicinal-plants/lions-mane-mushroom/
[iv] - https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1750344/nutrients
[v] - Shweta Kulshreshtha: Mushroom as Prebiotics: a Sustainable Approach for Healthcare; Probiotics Antimicrob Proteins, 2024 Jun;16(3):699-712 (Epub: Sept., 2023)
[vi] - Baosong Chen, Junjie Han, Li Bao, Wenzhao Wang, Ke Ma, Hongwei Liu: Identification and α-Glucosidase Inhibitory Activity of Meroterpenoids from Hericium erinaceus; Planta Med. 2020 May;86(8):571-578.
[vii] - Lai PL, Naidu M, Sabaratnam V, Wong KH, David RP, Kuppusamy UR, Abdullah N, Malek SN.: Neurotrophic properties of the Lion' s mane medicinal mushroom, Hericium erinaceus (Higher Basidiomycetes) from Malaysia.; Int J Med Mushrooms. 2013;15(6):539-54
[viii] - Tsai-Teng T, Chin-Chu C, Li-Ya L, Wan-Ping C, Chung-Kuang L, Chien-Chang S, Chi-Ying HF, Chien-Chih C, Shiao YJ: Erinacine A-enriched Hericium erinaceus mycelium ameliorates Alzheimer's disease-related pathologies in APPswe/PS1dE9 transgenic mice.; J Biomed Sci. 2016 Jun 27;23(1):49. doi: 10.1186/s12929-016-0266-z.
[ix] - Izabela Szućko-Kociuba,Alicja Trzeciak-Ryczek, Patrycja Kupnicka and Dariusz Chlubek: Neurotrophic and Neuroprotective Effects of Hericium erinaceus; Int. J. Mol. Sci. 2023, 24(21), 15960;
[x] - Mori K, Inatomi S, Ouchi K, Azumi Y, Tuchida T.: Improving effects of the mushroom Yamabushitake (Hericium erinaceus) on mild cognitive impairment: a double-blind placebo-controlled clinical trial.; Phytother Res. 2009 Mar;23(3):367-72. doi: 10.1002/ptr.2634.
[xi] - Mori K1, Obara Y, Moriya T, Inatomi S, Nakahata N: Effects of Hericium erinaceus on amyloid β(25-35) peptide-induced learning and memory deficits in mice.; Biomed Res. 2011 Feb;32(1):67-72
[xii] - Pit Shan Chong, Man-Lung Fung, Kah Hui Wong, and Lee Wei Lim: Therapeutic Potential of Hericium erinaceus for Depressive Disorder; Int J Mol Sci. 2020 Jan; 21(1): 163.
[xiii] - Pao-Pao Yang, Sheau-Huei Chueh et all.: Effects of Hericium erinaceus Mycelium Extracts on the Functional Activity of Purinoceptors and Neuropathic Pain in Mice with L5 Spinal Nerve Ligation; Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine Volume 202
[xiv] - Qin M, Geng Y, Lu Z, Xu H, Shi JS, Xu X, Xu ZH: Anti-Inflammatory Effects of Ethanol Extract of Lion' s Mane Medicinal Mushroom, Hericium erinaceus (Agaricomycetes), in Mice with Ulcerative Colitis.; Int J Med Mushrooms. 2016;18(3):227-34. doi: 10.1615/IntJMedMushrooms.v18.i3.50.
[xv] - Hou Y, Ding X, Hou W: Composition and antioxidant activity of water-soluble oligosaccharides from Hericium erinaceus.; Mol Med Rep. 2015 May;11(5):3794-9. doi: 10.3892/mmr.2014.3121. Epub 2014 Dec 19.
[xvi] - Wei-Li, Dong-Sun Lee, Sang Hee Shim: Hericirine, a novel anti-inflammatory alkaloid from Hericium erinaceum; Tetrahedron Letters 55(30):4086–4090
[xvii] - Liu JH, Li L, Shang XD, Zhang JL, Tan Q.: Anti-Helicobacter pylori activity of bioactive components isolated from Hericium erinaceus. J Ethnopharmacol. 2016 May 13;183:54-58. doi: 10.1016/j.jep.2015.09.004. Epub 2015 Sep 11
[xviii] - Hirokazu Kawagishi: Anti-MRSA Compounds from Hericium erinaceus (Bull.:Fr.) Pers.; International Journal of Medicinal Mushrooms 7(3):348-349 (2005)
[xix] - Sheng X, Yan J, Meng Y, Kang Y, Han Z, Tai G, Zhou Y, Cheng H: Immunomodulatory effects of Hericium erinaceus derived polysaccharides are mediated by intestinal immunology.; Food Funct. 2017 Mar 22;8(3):1020-1027. doi: 10.1039/c7fo00071e.
[xx] - Diling C, Chaoqun Z, Jian Y, Jian L, Jiyan S, Yizhen X, Guoxiao L: Immunomodulatory Activities of a Fungal Protein Extracted from Hericium erinaceus through Regulating the Gut Microbiota.; Front Immunol. 2017 Jun 12;8:666. doi: 10.3389/fimmu.2017.00666. eCollection 2017.
[xxi] - Li G, Yu K, Li F, Xu K, Li J, He S, Cao S, Tan G: Anticancer potential of Hericium erinaceus extracts against human gastrointestinal cancers.; J Ethnopharmacol. 2014 Apr 28;153(2):521-30. doi: 10.1016/j.jep.2014.03.003. Epub 2014 Mar 12.
[xxii] - Feng Zhang, Hui Ly, Xuhua Zhang: Erinacerins, Novel Glioma Inhibitors from Hericium erinaceus, Induce Apoptosis of U87 Cells through Bax/Capase-2 Pathway; Anticancer Agents Med Chem. 2020;20(17):2082-2088.
[xxiii] - Sevcan Atay, Handan Ak, Erbil Kalmis, Husniye Kayalar, Hikmet Hakan Aydin: Transcriptome-Wide Analysis Reveals the Molecular Mechanism of Tumoricidal Effects of Lion' s Mane Medicinal Mushroom, Hericium erinaceus (Agaricomycetes), on MCF-7 Breast Cancer Cells; Int. J. of Medic. Mushrooms, Volume 23, Issue 1, 2021, pp. 91-106
[xxiv] - Sung Phil Kim, Mi Young Kang, Yong Hee Choi, Jae Ho Kim, Seok Hyun Nam and Mendel Friedman: Mechanism of Hericium erinaceus (Yamabushitake) mushroom-induced apoptosis of U937 human monocytic leukemia cells; Food Funct., 2011, 2, 348-356
[xxv] - Navin M. Geria: Understanding Anti-Aging Benefits of Mushrooms; https://www.happi.com/issues/2013-06/view_anti-aging--cosmeceutical_corner/understanding-anti-aging-benefits-of-mushrooms/
[xxvi] - Won-Sik Choi, Young-Sun Kim, Byeoung-Soo Park, Jang-Eok Kim: Hypolipidaemic Effect of Hericium erinaceum Grown in Artemisia capillaris on Obese Rats; Mycobiology. 2013 Jun; 41(2): 94–99.; Published online 2013 Jun 30. doi: 10.5941/MYCO.2013.41.2.94
[xxvii] - Rahman MA, Abdullah N, Aminudin N:Inhibitory effect on in vitro LDL oxidation and HMG Co-A reductase activity of the liquid-liquid partitioned fractions of Hericium erinaceus (Bull.) Persoon (lion' s mane mushroom).; Biomed Res Int. 2014;2014:828149. doi: 10.1155/2014/828149. Epub 2014 May 13.
[xxviii] - Mori K, Kikuchi H, Obara Y, Iwashita M, Azumi Y, Kinugasa S, Inatomi S, Oshima Y, Nakahata N: Inhibitory effect of hericenone B from Hericium erinaceus on collagen-induced platelet aggregation.; Phytomedicine. 2010 Dec 1;17(14):1082-5. doi: 10.1016/j.phymed.2010.05.004. Epub 2010 Jul 16.
[xxix] - Shang-Yu Yang et al.: Hericium erinaceus Mycelium Ameliorates In Vivo Progression of Osteoarthritis; Nutrients, 2022 Jul; 14(13): 2605.
[xxx] - Li IC, Chen YL, Lee LY, Chen WP, Tsai YT, Chen CC, Chen CS: Evaluation of the toxicological safety of erinacine A-enriched Hericium erinaceus in a 28-day oral feeding study in Sprague-Dawley rats.; Food Chem Toxicol. 2014 Aug;70:61-7. doi: 10.1016/j.fct.2014.04.040. Epub 2014 May 6.