Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Süngomba (Hericium erinaceus, Cseppkőgomba, Oroszlánsörény)

Süngomba (Hericium erinaceus, Cseppkőgomba, Oroszlánsörény) Hazánkban elég ritka gomba, lomblevelű fák tövén, törzsén terem késő ősszel. Kalapja fehér, gömbölyded, lecsüngő fehér „tüskék” borítják. Különleges gomba, gyógyhatásai miatt is termesztik, steril fűrészporos blokkokon vagy farönkön. Hazánkban még csak kísérletileg termesztett gomba.

Népszerű, ehető gombafaj, vegetáriánusok húspótlóként használják. A süngombát Távol Keleten elsősorban gyomor és bélrendszeri tünetek enyhítésére használják évszázadok óta. A házi patikákban szárítmányát, főzetét becsülik nagyra, de fogyasztják frissen is. Európai és amerikai elterjedése óta is ezt a hatást igazolják vissza a fogyasztók, de a gasztrointesztinális hatás tudományos megerősítése, a hatás mechanizmusának leírása még várat magára. Bizonyos azonban, hogy poliszaccharidjai (ld. a továbbiakban) döntő szerepet játszanak a gyomor- és béltünetek enyhítésében.

A közelmúltban végzett kutatások szerint a gombában található vegyületek (threitol, D-arabinitol, palmitinsav) hatásos antioxidás, szabályozza a vérzsír szintjét és jó hatású a vércukorszintre is. Vizsgálatok szerint jó hatású lehet gyomor- és nyelőcsőrák esetén. Kutatások folytak az agyi idegműködést segítő hatásáról.

A süngomba étkezési szempontból fontos beltartalmi paramétereit tekintve hasonlít a gombák átlagához. A csiperkénél magasabb szénhidrát és nyersrost tartalom, és kisebb fehérjetartalom jellemzi.

Egészségügyi hatások:

  • Antimikrobiális
  • Immunmoduláns
  • Tumorellenes
  • Antimutagén
  • Zsíranyagcserét kedvezően befolyásolja
  • Vérlemezkék összecsapzódását gátolja
  • Gyulladáscsökkentő
  • Idegvégződési faktor szintézisét stimulálja
  • Kognitív funkciókat javítja
  • Bőr öregedési folyamatást lassítja

A Süngombának megállapították, hogy nyelőcső és vastagbélrák esetében áttét képződés gátló hatása van. Sikeresen kezelhető a gomba kivonataival a gyomorfekély, Colitis ulcerosa és Morbus Crohn. A népgyógyászatban depresszió csökkentésére is használják.Gyulladáscsökkentő hatása különösen a gyomor- és emésztőrendszeri betegségek esetén nyilvánul meg.

A Süngomba kivonat képes az agyban egy agysejteket serkentő faktor (NGF, Nerve Growth Factor) szintézisének fokozására. Az NGF agyba való bejuttatását tartják az Alzheimer egyik jövőbeni ígéretes gyógymódjának, amelyre már előzetes klinikai adatok is rendelkezésre állnak. Az NGF képes az agysejteket megvédeni az elhalástól, az agyban való természetes halmozódása hangulatjavulást okozhat, mellékhatások nélkül. (pl. az NGF túlzott mennyiségű direkt, mesterséges bejuttatása az agyba, pl. orr spray-n keresztül hányást, hányingert okozhat.)

Baktericid hatás

Hatóanyagai sokfélék, poliszaccharidok, fehérjék, lektinek, terpenoidok. Speciális, csak itt előforduló molekulák a hericenon, erinacol, erinacin. Ez utóbbi csoportot bonyolult gyűrűs molekulák alkotják, melyeket az abc betűivel sorolnak be. Régóta ismert fonalféreg növekedés gátló és antibakteriális hatása is: az erinacinK hatékonyan gátolta egy olyan baktérium (Staphylococcus aureus) növekedését, mely ellenáll a kezelésére a humán gyógyászatban általánosan alkalmazott methicillinnek. Ugyanilyen hatékony gátlást mutat az erinacinE is. Gyomorgyulladás, Helicobacter pylori által előidézett gastritis esetén kettős hatású, nemcsak az immunrendszert erősíti, hanem antibakteriális hatást fejt ki.

Tumor elleni hatása

A rákos sejtekre gyakorolt citotoxikus aktivitását nemrég fedezték fel. A sejtes immunválasz egyik fontos eleme a makrofágok aktiválása, ami például NO (nitrogén monoxid) termelését eredményezi. Ez a molekula számos szabályozási folyamatban szerepel, rövid életű és az idegen sejtek elpusztításához vezető folyamatok során mennyisége emelkedik. Szintézisét több enzim végzi, ezek közül az indukálható nitrogénoxid szintáz (iNOS) termeli a legjelentősebb mennyiséget. A süngomba vizes kivonata a makrofágok NO termelését jelentősen megnöveli: 1 nap után a kontroll mennyiség kétszeresére. A kezelés nem csak a No termelésért felelős iNOS aktivitását, de az enzim szintézisét is serkentette. A NO termelés növekedése az emlős szervezetekben jól magyarázza a süngomba kivonatok ráksejtekre és baktériumokra gyakorolt gátló hatását. A tumoros folyamatok kezelésére használt gombák, gombakivonatok között az utóbbi időkben feltűnt több közös gomba - növény tenyészetből származó alapanyag. A süngomba mellett pl. gyógynövények (Artemisia iwayomogi) sejtszuszpenzióját tenyésztik, s az így kapott biomasszából preparálnak kivonatot. Egy ilyen tenyészet metamolos kivonata hatékonyan gátolta humán májsejtek kloroformmal előidézett károsodását, tumoros folyamat kibontakozását. Mivel az Artemisia iwayomogi maga is ismert immunmodulátor hatású gyógynövény, a süngomba szerepét a jelenségben nehéz tisztázni.

Gyógyhatású poliszacharidok

A 2 legfontosabb közülük glükózból és galaktózból épül fel, a láncot nagyrészt 1-6 kötések alkotják. További süngomba poliszaccharidok szerkezetének felderítése során jó néhány különleges összetételűt azonosítottak és jellemeztek, mint például a HEP-1-et, mely főleg galaktózt és ramnózt, kisebb részben glükózt tartalmaz.

Lektinek

A lektinek olyan fehérjék, melyben cukor komponensek vannak, s ezek révén a molekula más cukrotartalmú polimerek kicsapására képes. A növényvilágban széles elterjedésűek, a gombák között is számosban találtak és azonosítottak lektineket (csiperkegomba, laskagomba, bocskorosgomba stb.). A süngomba lektinek élettani hatása nem ismert, egyelőre annyit tudunk, hogy egér T limfociták osztódására nincsenek hatással, azaz a gomba immunstimuláló képessége az immunrendszer más elemeihez, vagy más hatóanyagokhoz kötődik.

Forrás:
Babulka Péter: A XXI. Század gyógyítói a gombák
http://gombacsira.hu/gom.html
http://www.champex.hu/gombaleir_sun.html

 

Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál. A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi terápiát, nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, gyógyításra, betegségek kezelésére és NEM a DRTV Média Plus Kft. által forgalmazott termékekre vonatkoznak. A cikk, a hivatkozott forrásirodalom-, népi gyógyászati megfigyelések-, valamint mások által publikálásra került vizsgálati eredmények, leírások alapján került összeállításra. A weboldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz betegség esetén!