Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

A Reishi (Ganoderma), Shiitake és a Cordyceps Sinensis (Kínai hernyógomba) hatása a cukorbetegségre

A Reishi (Ganoderma), Shiitake és a Cordyceps Sinensis (Kínai hernyógomba) hatása a cukorbetegségre

Háromféle gyógygomba: Reishi (Ganoderma) gomba, Shiitake gomba és Cordyceps Sinensis (Kínai hernyógomba).
Szabó Nikolett írása, ezen három gomba, cukorbetegségre gyakorolt hatását vizsgálja.​

Reishi (Ganoderma) gomba a cukorbetegség kezelésében

A Diabetes pandémiás méreteket ölt. Végtag-amputációhoz, vaksághoz vezethet. A cukorbetegség kezelésére használt gyógyszerek ugyan hatékonyak, de felmerül a kérdés, hogy létezik-e természetes kezelés a cukorbetegségre? A Reishi (Ganoderma Lucidum) gomba segít csökkenteni a vércukorszintet, mellékhatások nélkül? Ezt bizonyították be a sanghaji Fudan Egyetem (Kína) egyik tanulmányában a kutatók Teng BS, Wang CD, Zhang D, Wu JS, Pan D, Pan LF, Yang HJ és Zhou P 2. típusú cukorbetegségben szenvedő patkányokat három csoportba osztották. Az egyik csoportnak gyógygomba kivonatot, vagy pontosabban, a Reishi proteoglikán kivonatot adtak. A másik csoport kapott hagyományos cukorbetegség gyógyszereket, metformin és a roziglitazon. A metformin orális antidiabetikus gyógyszer és gyakran az első vonalbeli választandó gyógyszer a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére. Feladata az, hogy elnyomja a glükóz termelését a májban. A roziglitazon egy másik gyakori antidiabetikum és mint egy inzulin-érzékenyítő működik.

 

Gyógygomba tartalmú készítmények  


Az eredmények érdekesek voltak. Azok a patkányok akik Reishi gomba kivonatot kaptak, csökkent az éhgyomori vércukorszint, és megnövekedett az inzulin koncentráció. Megállapították, hogy jelentősen javult a glükóz-homeosztázis. Kezelés során a Reishi képes volt csökkenteni az inzulin által közvetített glükóz felvételt, és javította a glükóz toleranciát. A kezelt patkányokon megnövekedett inzulin érzékenység és csökkent a máj glükóz termelése. A vázizom glükóz felvétele is nőtt. Ezen eredmények alapján, a kutatók úgy vélik, a Reishi kivonat jótékony formája lehet a diabetes megelőzésére vagy a folyamat, illetve a szövődmények gátlására. Teljesen hasonló eredményt mutattak azok a patkányok is, amelyek a gyógyszereket kapták. Ezen kívül a Reishi kivonat jelentősen csökkentette a triglicerid, összes koleszterin és az LDL-koleszterin-szintet, és emelte a jó koleszterin (HDL) szintet.

(Forrás: http://medicinalmushroominfo.com/reishi-medicinal-mushroom-is-a-potent-diabetes-treatment-comparable-to-pharmaceutical-drugs-chinese-study)

 

 

Szervezetünk fő védelmi rendszere az immunrendszer

Az immunrendszerünk az, ami megvéd bennünket azoktól a támadásoktól, melyekkel nap mint nap meg kell küzdenünk még akkor is, ha ezt többnyire észre sem vesszük. A legtöbb betegség hátterében szinte mindig kimutatható a legyengült, vagy részben hiányosan működő immunrendszer, sőt egyes kutatók azt állítják, hogy ép, jól működő immunrendszer esetében nem léphet fel súlyos betegség.

Az immunrendszer legfontosabb szervei: nyirokrendszer, csontvelő, lép, csecsemőmirigy, nyirokcsomók.

Az immunrendszerünkre negatívan ható legbefolyásosabb tényezők:

  • a táplálkozás (szegényes táplálékok, savas ételek, helytelen emésztés, sült ételek, finomított cukor, liszt túlzott fogyasztása, vitaminokban és ásványi anyagokban szegény táplálkozás, kevés folyadék fogyasztása ... ),
  • a környezetünkben mindenhol jelen levő fertőző ágensek (négyezer ismert vírus, több milliárd baktérium),
  • méreganyagok (a levegőben, vízben, háztartásban jelen levő vegyszerek, adalék anyagok, ipari szmog, oldószerek, penész, por, poratka ... ),
  • traumák (ionizációs sugárzások, egyéb háttérsugárzások, rádioaktív hulladékok által keltett sugárzások ... ),
  • negatív stressz (kín, feszültség, aggodalom ...).

 

Gyógygomba tartalmú készítmények  

 

A fenti káros hatások kivédésére, immunrendszerünk erősítésére számos módszer létezik. Ezek közül az egyik a megfelelő táplálékkiegészítők szedése, melyek biztosítani tudják szervezetünk számára azt, amire mindennapi táplálékaink már nem képesek. E tekintetben a Reishi gomba (Ganoderma lucidum) évezredes tapasztalatok és a legújabb kutatások szerint is kiváló megoldást biztosít.

A Reishi gombát a rómaiak az istenek eledelének, az egyiptomiak Osiris ajándékának, a kínaiak az élet elixirjének, Koreában a halhatatlanság gombájának tekintették. Első írásos emlékek a Han Dinasztia (i.e.8 - i.sz. 206) idejéből származnak, de az afrikai tassili barlangokban feltárt régészeti leletek szerint már 7000 évvel ezelőtt is ismert gombafajta volt.

A mai orvostudomány csak az 1970-es évektől kezdődően kezdett komolyabban foglalkozni a gombák gyógyhatásával. A japán Kyotói Egyetem kutatói kidolgozták a gomba termesztésének módszertanát, ami lehetővé tette a tudományos kutatásokra alkalmas mennyiségű nyersanyag előállítását.

A Ganoderma gomba poliszacharidokat, triterpén jellegű vegyületeket, szerves germániumot, kálciumot, cinket, mangánt, vasat, rezet, aminosavakat, lipideket, alkaloidokat, riboflavint, aszkorbinsavat, vitaminokat, szervetlen ionokat és szteroidokat tartalmaz. Nehéz lenne ennél összetettebb étrendkiegészítőt találni! A kutatási eredmények egyre szélesebb körben bizonyítják, hogy ez egy olyan immunmodulátor, amely helyreállítja a citokin rendszer kommunikációs csatornáiban keletkezett károkat, fokozza az immunválasz hatékonyságát, a citoxikus makrofágok, limfociták, T-sejtek, monociták, neutrofilok tevékenységét, és így a szervezet jelentős segítséget kap a legkülönbözőbb támadások kivédésében: fájdalmak, allergia, gyulladás, daganatok, baktérium és vírus támadások, vérnyomás problémák, HIV, mellékvese problémák, magas koleszterin és vércukorszint ...

(Forrás: Dr. Howard Fisher: Reishi Rescue, "mushroom of immortality", R & R For Your Immune System / First puplished in Canada in 2005 by Wood Publishing, 97 Regina Avenue, Toronto, Ontario, M6A 1R5)

 

 

A Cordyceps sinensis (Kínai hernyógomba) segítséget jelenthet a depressziós cukorbetegek számára

A Cordyceps gombát gyógyszeres kezelésként már régóta használják Kínában. nemcsak a rák kezelésére, hanem mint anti-depresszánst is. A pekingi egyetem tudósai olyan elméletet állítottak fel, hogy potenciális hatása lehet depresszióval kezelt cukorbetegeken. Jian-You Guo, Chun-Chao Han és Yong-Mei Liu kutatók feltételezése szerint a cukorbetegség 20 százalékkal magasabb eséllyel alakul ki azoknál az egyéneknél, akik depresszióban szenvednek.

A szakemberek szerint a depresszió az anyagcsere-szabályozás gyengüléséhez vezethet, ami elősegítheti a cukorbetegség kialakulását. Guo, Han és Liu azt sugallják,hogy az inzulin utánzataként működik a szervezetben, a beteg úgy érzi, elégedett a kezeléssel és hangulata javul, ezáltal javítva a depresszió tüneteit.

(Forrás: http://medicinalmushroominfo.com/can-cordyceps-help-depressed-diabetics)

Általánosságban elmondható a kínai hernyógombáról

  • beindítja az inzulin felszabadulását
  • növeli a máj glukóz lebontását
  • fokozza a sejtek inzulinérzékenységét

Az egyik randomizált vizsgálatból kiderült, hogy a páciensek 95% -át kezelték Cordyceps sinensis (3g/nap) biomasszájával, miután 54%-uknál javult a vércukorszint. Az emelt dózisban (4.5g/nap) adagolt Cordyceps sinensis biomassza az alkohol miatt kialakult 2-es típusú cukorbetegeknél nem csak a vércukorszintet rendezte, hanem csökkentette az alkohol utáni vágyat is.

 

 

A Shiitake gomba cukorbetegekre gyakorolt hatása

A Shiitake gomba a cukorbetegség kialakulását lassítja (a lentinán serkenti az inzulintermelést).

A Shiitake gyógygomba poliszacharidjai az immunrendszer serkentésével a sejtek inzulintermelését is fokozzák. Ezzel hozzájárulnak a vércukorszint csökkentéséhez, a hasnyálmirigy működésének szabályozásához és az inzulinhiány pótlásához. Mellékhatások nélkül enyhíti az inzulinhiány tüneteit, de fogyasztása nagyban hozzájárulhat a cukorbetegség kialakulásának megelőzéséhez és súlyosbodásához!

Mindez talán kevésbé meglepő annak tudatában, hogy fenti gyógygomba kivonatoknak átfogó hatásuk van. A szív és érrendszer megbetegedéséhez vezető összes rizikófaktort képesek kedvező irányba befolyásolni, így a koleszterin és vércukor szintet, valamint a vérnyomást is. Ez azért kulcsfontosságú, mert rossz értékek esetén a szervezetben gyulladás léphet fel, ami a rákbetegségek kialakulását is előmozdíthatja.

 

Gyógygomba tartalmú készítmények  A csontvelőben termelődő őssejtek kijavítják a szív és érrendszer hibáit. Ha a gyógygomba kivonatok szedése jobb közérzetet eredményez, az azt jelenti, hogy az őssejtek regeneráló képessége kezd helyreállni. Ez a gyógygombák legfontosabb tulajdonsága azontúl, hogy képesek a koleszterin és vércukorszintet, valamint a vérnyomást szabályozni.Szeretnénk leszögezni, hogy a gyógygombák nem gyógyszerek, nem helyettesítik az orvosi terápiát! A tapasztalatok és eddigi tudományos vizsgálatok alapján jótékony hatással lehetnek egyes egészségügyi problémák esetében, melyeket reményeink szerint hamarosan klinikai vizsgálatokkal is alátámasztanak.

A cikket összeállította:
Szabó Nikolett
tudományos kutató

Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál. A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi terápiát, nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, gyógyításra, betegségek kezelésére és NEM a DRTV Média Plus Kft. által forgalmazott termékekre vonatkoznak. A cikk, a hivatkozott forrásirodalom-, népi gyógyászati megfigyelések-, valamint mások által publikálásra került vizsgálati eredmények, leírások alapján került összeállításra. A weboldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz betegség esetén!

Tartalomhoz tartozó címkék: Cukorbetegség