Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

A 2-es típusú cukorbetegségről 1. rész

A 2-es típusú cukorbetegségről 1. rész

Sok olyan betegség létezik, amelynek a kifejlődése nem jár tünetekkel, és különösebb panasz nélkül éljük életünket, mígnem egy egyszerű rutinvizsgálat alkalmával, például a jogosítvány meghosszabbításakor vagy szemészeti panasz kivizsgálásakor derülhet ki, hogy a kelleténél magasabb a vércukorszintünk és az úgynevezett II-es típusú cukorbetegségben szenvedünk.

 

Az is előfordulhat, hogy nincsenek panaszaink, tehát nem fordulunk orvoshoz, infarktust kapunk, és az utólagos kórházi kivizsgáláson tudódik ki, hogy a csendben, tünetmentesen kifejlődő II. típusú diabétesz támadta meg az ereinket, és egy hosszú folyamat végén ez okozta az infarktust.

Aki nem szenved cukorbetegségben, illetve közvetlen környezetében nincsen ilyen ember, az nem feltétlenül tudja, hogy kétféle cukorbetegséget különböztetünk meg: az I-es típusút, melynek tüneteit a beteg észleli, nevezetesen: szomjazást, nagy folyadékvesztést, fogyást, bőrgyógyászati tüneteket. Ebben az esetben az inzulint termelő sejtek elpusztulnak, és a betegnek azonnal inzulinkezelésre van szüksége, hiszen e nélkül súlyos állapotba kerülhet, akár meg is halhat.

A II-es típusú cukorbetegség esetében a tünetmentesség annak köszönhető, hogy az inzulintermelés megmarad, de minőségileg károsodik, s csak a szövődmények alakulnak ki fokozatosan az évek folyamán (pl. szemészeti bántalmak, erek meszesedése). Nagyon fontos a II-es típusú diabétesz felderítése, mivel ebben a betegségben a vezető halálok a kardiovaszkuláris halálozás. „A II-es típusú cukorbetegségben szenvedők között jóval gyakoribb az infarktus és az infarktus halálos kimenetele, mint a nem diabéteszes betegeknél.” A cukorbetegség kialakulása szorosan összefügg a fejlett országok egészségtelen életmódjával, azaz a mozgáshiánnyal, a nem megfelelő minőségű táplálkozással, elhízással. A betegség felismerése sok esetben késik, ami szövődményekhez vezethet.

Elgondolkodtató és riasztó adat az is, hogy a II-es típusú cukorbetegségben szenvedő nőknél a miokardiális infarktus gyakorisága az eredetihez képest összesen négyszeresére nő, és ezzel felülmúlja az ugyanebben a betegségben szenvedő férfiak halálozási rátáját is. Ez a szám azért olyan magas, mert a II-es típusú cukorbetegségben szenvedő nőknél az ösztrogéntermelés – mely normál esetben kétszer több nőt véd meg az infarktustól – védettsége megszűnik. A kettes típusú cukorbetegség Magyarországon becslések szerint csaknem egymillió embert érinthet. A betegség előfordulása egyre nő, ráadásul egyre fiatalabbakat is érint. A 2-es típusú cukorbetegség, az úgynevezett nem inzulin-függő diabetes (Nem Inzulin Dependens Diabetes Mellitus) a cukorbetegség leggyakoribb formája.

Mi 2-es típusú cukorbetegség?

Akár a hasnyálmirigy nem termel elég inzulint, vagy a szervezet nem tudja felhasználni az inzulint kialakul az úgynevezett inzulin rezisztencia. Ha nincs elég inzulin, vagy az inzulint nem tudja megfelelően használni, ebben az esetben a glükóz (cukor) nem tud bejutni a szervezet sejtjeibe. A vércukorszint felhalmozódik a vérben, ahelyett, hogy a sejtekbe kerülne, és a szervezet sejtjei nem képesek megfelelően működni.  

Egyéb problémák, ha túl sok glükóz van a vérben

Károsodás a szervezetben: Idővel, a magas glükóz szintje a vérben károsíthatja az idegeket és a kis ereket a szemben, vesében, és a szívben és vezet a atherosclerosishoz (érelmeszesedéshez) és okozhat szívrohamot és stroke-ot.
Kiszáradás: A magas cukorszint a vérben növeli a vizelést, ami kiszáradáshoz vezet.
Dibeteszes kóma:  Amikor valaki 2-es típusú cukorbetegség következtében súlyosan kiszáradt, és nem tud elegendő folyadékot pótolni, kialakul a folyadék veszteség, életveszélyes szövődménye.

 

 

2-es típusú cukorbetegség hajlamosító tényezők

  • Elmúlt 45 éves
  • Túlsúlyos vagy elhízott
  • Volt terhességi cukorbetegsége
  • Előfordult a családban 2-es típusú cukorbetegség
  • Alacsony HDL-koleszterin vagy a magas triglicerid
  • A magas vérnyomás

Milyen tünetei vannak a 2-es típusú cukorbetegségnek?

  • Szomjúság
  • Fokozott éhség (különösen étkezés után)
  • Szájszárazság
  • Hányinger és néha hányás
  • Fokozott vizeletürítés
  • Fáradtság (gyenge, fáradt érzés)
  • Homályos látás
  • Zsibbadás vagy bizsergés a kéz vagy a láb
  • Gyakori fertőzések: bőr, húgyúti, vagy hüvely
  • Sebek, amelyek lassan gyógyulnak

Tovább a cikk II. részéhez

Összefüggő komplikációk 2. típusú cukorbetegség esetén

Ha a 2-es típusú cukorbetegség nincs jól kezelve, számos súlyos vagy életveszélyes probléma merülhet fel:

  • Retinopatia: Fontos, hogy az ellenőrzést ne csak vércukor szint mérésére terjedjen ki, hanem a vérnyomás és a koleszterin szintre is, hogy megakadályozza a szembetegség súlyosbodását.
  • Diabéteszes neuropátia: Zsibbadás fájdalom a lábon és a kézen, fertőzés jeleit, például bőrpír vagy kiütés. A magas glükóz szint a vérben kiváló táptalajt biztosít a baktériumok és gombák számára és csökkenti a szervezet képességét, hogy meggyógyítsa magát. A diabetes lassíthatja a szervezet ellenálló képességét a fertőzésekkel szemben.
  • Vesekárosodás:  Aki már cukorbetegségben szenved, annál nagyobb a kockázat, hogy súlyosbodik a vesebetegség. Ha nem idejében derül rá fény, akkor a vesekárosodás veseelégtelenségig vezethet.
  • Vérkeringés és idegek károsodása: Az erek károsodása miatt nagyobb a kockázata a stroke-nak, és a szívrohamnak, valamint a perifériás artériás betegségnek. Az idegek sérülése és a verőerek károsodása miatt rosszabb az érzékelés, és rossz vérkeringés a lábakban. Ez ahhoz vezethet, hogy könnyebben alakul ki fertőzés, és nagyobb a kockázata a bőr-fekélyeknek, ami jelentősen növelheti az amputáció kockázatát. Az idegek sérülése okozza az emésztési problémákat, mint például hányinger, hányás, és hasmenés.

A cukorbetegség szövődményei

  • Szívbetegségek
  • Agyvérzés
  • Vesebetegség (nephropathia)
  • Diabeteszes neuropátia
  • Diabeteszes retinopatia
  • Bőrproblémák
  • Fertőzések
  • Fogászati problémák

(Forrás: http://www.webmd.com/diabetes/preventing-diabetes-complications?page=3)

Kukkantsunk bele szüleink vagy nagyszüleink családi fénykép-albumába, és valószínűleg meglepődve fogjuk látni, hogy mennyire soványnak néznek ki felmenőink. A túlsúlyt csupán néhány kg jelentette, az elhízás rendkívül ritka volt.

A búza emberre gyakorolt sajátságos hatásait számos estben bizonyították, pl.: étvágy növekedés, vércukorszint hullámzása, gyulladásos folyamatok. Miért fordult hirtelen ellenünk ez a látszólag ártalmatlan növény, amely az emberiséget évszázadokon keresztül táplálta? A búzaféléket keresztezték, hibridizálták, hogy ellenállóbbak legyenek a környezeti hatásokkal szemben. Drasztikus változásokat idéztek elő a genetikai kódban.

1981-ben a Torontó Egyetem bevezette a glikémiás index fogalmát, amely azt mutatja milyen hatást gyakorolnak a szénhidrátok a vércukorszintre. Minél magasabb a vércukor szintje egy étel elfogyasztása után, annál nagyobb az inzulinszint, és annál több zsír rakódik le. A szőlőcukor zsír-lerakódási következményei különösen jól láthatóak a hason, ún búza-hasat eredményezve. Minél nagyobb a búza-hasa valakinek, annál gyengébben reagál az inzulinra, mivel a viscerális zsír az inzulinra való gyenge reakcióval, vagyis az inzulin-rezisztenciával függ össze. Minél nagyobb a búza-has, annál több gyulladásos folyamat indul be a szervezetben.

A vércukor és az inzulin szélsőséges értékei felelősek a viscerális szervek zsírszöveteinek növekedéséért. Ha a viscerális zsír felhalmozódik, elzsírosodik a máj, a hasnyálmirigy, vékony és vastagbél. A viscerális zsír felelős a demenciáért, rheumatiod arthritisért,vastagbélrákért. Ilyenkor a gyulladási jelek elárasztják a szervezetet.  Ez nem csupán annyit jelent, hogy valaki elhízott, hanem súlyos következményei vannak, pl.: vese-elégtelenség, végtag-amputáció.
 

Tovább a cikk II. részéhez

A cikket összeállította:

 

Szabó Nikolett
tudományos kutató

 

Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál. A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi terápiát, nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, gyógyításra, betegségek kezelésére és NEM a DRTV Média Plus Kft. által forgalmazott termékekre vonatkoznak. A cikk, a hivatkozott forrásirodalom-, népi gyógyászati megfigyelések-, valamint mások által publikálásra került vizsgálati eredmények, leírások alapján került összeállításra. A weboldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz betegség esetén!

Tartalomhoz tartozó címkék: Cukorbetegség