Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Hogyan válasszak a gombatermékek széles skálájából?

Hogyan válasszak a gombatermékek széles skálájából? Bár a „gyógygomba” elnevezés hivatalosan nem elismert, attól ilyenek még léteznek. Nem évről évre, hanem hónapról hónapra, gyarapszik az egyes gombák egészségvédő hatásait tudományos igényességgel, meggyőzően dokumentáló szakmai közlemények köre. Bővülő ismereteink terebélyesedő piaci igényt teremtenek – egyre többen érdeklődnek a gombatermékek iránt.

A piaci igény pedig gombamódra szaporodó termékválasztékhoz vezet. Sajnos, a kevésbé felkészült, ne adj’ Isten tisztességtelen gyártók portékái, ugyanott szerepelnek a tisztességes, igényes gyártók termékei mellett. A mai globális szabad kereskedelem nagyon megengedő!

Ebben a cikkben megpróbálok segítségére lenni mindazoknak, akik egészségük támogatására valamilyen gombatermékkel egészítenék ki étrendjüket.

Melyik gomba vagy gombafajta jó nekem? Milyen adagban?

Az internet a források utolérhetetlen gazdagságát kínálja fel a kutakodónak. Hátránya, hogy bárki írhat, mondhat bármit. A kijelentések, egészségre vonatkozó utalások és állítások dzsungelében pedig könnyű elveszni. Amikor saját egészségünkről van szó, érdemes alaposan tájékozódni. Ennek leggyorsabb módja, ha egy megbízható, hiteles szakember tanácsát kérjük. Ha a saját kutatás mellett döntünk, olyan közleményeket vegyünk figyelembe, amelyek feltüntetik a szakmai hivatkozásokat is. Ne elégedjünk meg a számunkra tetszetős nagyotmondásokkal, ha azok nincsenek alátámasztva. Azt is tartsuk észben, hogy a bulvár újságok, magazinok, de még a napilapok is a példányszámból – illetve kattintások számából – élnek. Tudományos forrásként, szakmai hivatkozásként én nem alapozok rájuk.

TUDJON MEG TÖBBET A LIFE SPIRIT GOMBAKIVONATOKRÓL

Bár a gyógygombáknak nincs hivatalosan megállapított napi fogyasztásra javasolt adagja, nagyon sok gomba esetében az eddigi kutatásokból megbízható fogalmat alkothatunk a biológiailag hasznos adagról (Ajánljuk figyelmébe Dr. Gothárd Csaba, Dr. Taraczközi István: Gyógyító gombák - Mycotherapia c. könyvét!). Ezt ugyan sokan vitatják a biorezonanciára hivatkozva („Egyetlen molekula rezgése ugyanolyan, mint soké – tehát élettani hatása nem függhet az adagtól!”) Ennek azonban a gyakorlat is ellentmondani látszik: hiszen még a legerősebb gombamérgek hatása is függ az elfogyasztott mennyiségtől. Tehát, a megfelelő gomba kiválasztását követően, figyeljünk arra, hogy megfelelő adagban fogyasszuk. A leggyakoribb visszaélés adódik abból, hogy sok gyártó igazán nagyszerű hatású gombákból, messze elégtelen mennyiséget tesz termékeibe. Bármilyen nagyszerű hatású is legyen pl. a shiitake (Lentinula edodes) vagy pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum), a hatásos adag 2 - 8%-tól ne várjunk túl sokat. Az alapos tájékozódás, már egyetlen vásárlásnál megtérül. Pénzügyileg is.

Gombakészítmények formulációi

Nem mindegy, hogy milyen formában fogyasztjuk a gombákat? Miért? 

Az étkezési gombák finom, tápláló és egészséges élelmiszerek. Ám a gombák nem nevezhetők könnyen emészthetőnek. Rostjaik, sejtfaluk az ember számára emészthetetlen kitinből épülnek fel. Az emésztőenzimeknek oly módon kell kivonniuk a tápanyagokat, bioaktív hatóanyagokat, hogy közben a rostok, burkok számukra hozzáférhetetlenek. Egészséges, jó emésztésű ember számára a kellő mennyiségű rost fogyasztása akár előnyös is. Azonban mindenképpen a tápanyagok és hatóanyagok biohasznosulásának rovására történik. Ezt a hátrányt küszöbölik ki a gombakivonatok.

A gomba természetes hatóanyagai - a gombára jellemző mennyiségek és arányok megtartásával - ultrahangos kezeléssel kerülnek kivonatolásra. Az ultrahangos kezelés kíméletes, ugyanakkor hatékony kivonást tesz lehetővé. A végtermékbe ezáltal kizárólag a gomba természetes hatóanyagai kerülnek kiemelt mennyiségben. Ezt követően a hatóanyagokat valamilyen vivőanyagba elnyeletjük. A vivőanyag természete szerint a végtermék lehet folyékony gombakivonat vagy száraz gombakivonat, melybe semmi féle további adalékanyag, tartósítószer nem kerül.

Folyékony gombakivonatok

A folyékony gombakivonatok vivőanyga legtöbbször glicerin. A glicerin szinte ideális vivő- és konzerváló anyag, mert: 1) az emberi szervezetben jelen levő természetes anyag; 2) legtöbb ember számára kedvelt az íze – édes; 3) cukoralkohol – cukornak túlságosan alkohol, alkoholnak túlságosan cukor. Így nem vesz részt sem a cukor, sem az alkohol anyagcserében. Cukorbetegek is fogyaszthatják. A glicerinnek egy gyakorlati hátránya van. Több mint 80% mennyiségben kell jelen legyen a kevesebb, mint 20% gombakivonat mellett, hogy hatásos legyen. Mivel vizet tart vissza a bélcsatornában, a túl sok glicerin fogyasztás egyéni érzékenység szerinti hasmenést okozhat. Ezért egyénileg változó, hogy ki mennyi glicerint bír elfogyasztani. Glicerines gombakivonatból érdemes a legkisebb szükséges adaggal kezdeni, és szükség esetén emelni, addig amíg még nem vált ki hasmenést. Számos gyógygombából a szükséges adag belefér 5 – 10 ml glicerines kivonatba, ami jól tolerálható. Ráadásul a glicerines kivonat fogyasztható önmagában vagy preferált italba, ételbe keverve.

TUDJON MEG TÖBBET A LIFE SPIRIT GOMBAKIVONATOKRÓL

Gombakivonat kapszulák

A száraz gombakivonatokat úgy állítják elő, hogy a kinyert gombakivonatot valamilyen porított, ehető vivőanyag (keményítő, kukoricakeményítő, maltodextrin, stb) szemcséire szárítják rá. Majd ezt a por formát kapszulázzák. Előnye, hogy valamivel jobb kivonat / vivőanyag arányt lehet elérni, mint a glicerines kivonat esetében. Hátránya, hogy az előbb felsorolt vivőanyagok cukorbetegek számára nem előnyösek – a cukorbevitel kiszámolt terhére fogyaszthatók. A hatóanyag mennyiséget a kapszula mérete korlátozza. Egy kézenfekvő, mégis különleges száraz kivonatokkal találkoztam a Life Spirit márka száraz gombakivonataiban. Itt vivőanyagként a gomba saját rostjait használják fel. A porított gombarostra szárítják rá a kivonatot. Előnye, hogy a kapszulában csak a gomba természetes anyagai kapnak helyet. Mivel a hatóanyagok a rostok felszínén vannak, az emésztőenzimek könnyen hozzáférnek. Ezáltal jobban emészthetők a friss gombánál is. Ami a biohasznosulás mértékét emeli. A gombarost cukorbetegek számára sem jelent tilalmat. A márka gyártója szerint kb. 75% rostanyagra 25%-nyi kivonatot lehet felvinni.

Hasznosulás szempontjából a gombakivonatok mindig előnyösebbek, mint akár a friss gomba vagy a gombaporok. Olyan készítményből, amiben 1 – 2 kávéskanál (5-10 ml) glicerines kivonat megfelelő mennyiségű hatóanyagot tartalmaz, érdemes ilyet választani.

Gombaporok, gomba őrlemények

Ejtsünk pár szót a gombaporokról is. Valójában a teljesen kiszárított, víztelenített gombák különböző finomságú őrleménye. A gombák legkényelmesebb tárolási formája. Raktárban is, konyhában is! Hosszan eltartható és kevés helyet foglal. Emészthetőség szempontjából még a friss gombánál is nehezebb élelmiszernek számít. Hiszen az emésztést megelőzően a szervezetnek még hidratálnia, felpuhítania is szükséges. A gomba rostjai ugyan finomra őrölve, de mégis csak emészthetetlenek. Mivel azonban a gombák számos hatóanyaga vízoldékony, sokan közülük hőstabilak is, akár házi teafőző módszerekkel, nem elhanyagolható hatású főzetek készíthetők. További előny, hogy az ízletes gombákból készült gombaporok (sárga rókagomba / Cantharellus cibarius; shiitake / Lentinula edodes; ízletes vargánya / Boletus edulis; stb.) fűszerként is használhatók levesek, mártások, szószok készítésénél. Ha az élvezeti értékét és egészségvédő hatásaikat együtt szeretnénk kihasználni, figyeljünk arra, hogy a javasolt adaggal készült ételt el is fogyasszuk a nap folyamán! A gombaporok alkalmazása nagyon előnyös lehet, ha kombinációban olyan gombaféleségre is szükség lenne, melynek hatásos adagja nem biztonságosan fogyaszthatók el glicerines vagy kapszulázott formában. Ilyenkor a megfelelő mennyiségű gombaporból főzetet készíthetünk, amibe könnyen elkeverhetjük a kávéskanálnyi glicerines gombakivonatot. Sőt, szükség esetén ezzel az itallal bekaphatunk 1-2 kapszula szilárd gombakivonatot. Így 4 – 5 féle gomba javasolt adagjait el lehet fogyasztani, anélkül, hogy egyik-vagy másik vivőanyagból mellékhatásokat kiváltó mennyiséget fogyasztanánk.

 TEKINTSE MEG GYÓGYGOMBA KÍNÁLATUNKAT 

Mit jelent a standardizált és a teljes spektrumú kivonat? Mi a gyakorlati jelentősége?

Nagy divatja van manapság az úgy nevezett poliszacharidokra standardizált kivonatoknak. Olyannyira, hogy egyes gyártók, akár hihetetlen adatokat is közölnek termékeik csomagolásán. Csakhogy lenyűgözzék a gyanútlan és hiszékeny vásárlót! A standardizált kivonat azt jelenti, hogy a gomba hatóanyagait úgy vonják ki, vagy úgy állítják be a végterméket, hogy a megjelölt anyagból legyen benne az ismert mennyiség. Tehát, ha egy készítmény 30% poliszacharidot jelöl meg, az azt jelenti, hogy a készítmény 30% gomba poliszacharidot tartalmaz. Minden gomba tartalmaz poliszacharidokat. A gomba poliszacharidoknak jellemzően immunrendszert erősítő tulajdonságai vannak. Egyes országokban kórházi gyakorlatban alkalmazott gyógyszereket vonnak ki gombákból. Például a shiitake gombából kivont Lentinán nevű gyógyszer, kizárólag az ugyanilyen nevű hatóanyagot tartalmazza.

A standardizált kivonat előnye, hogy biztosan tudni lehet, hogy a megjelölt hatóanyagból mennyit tartalmaz a készítmény. Ugyanakkor valójában megváltoztatja a gomba saját természetét. Amit én a gomba lelkének hívok. Ugyanis a gombák abban különböznek egymástól, hogy különféle hatóanyagokat – poliszacharidok mellett egyebeket is – tartalmaznak fajtájukra jellemző mennyiségben és összetételben.

A teljes kivonatokba vagy hivatalos nevükön teljes spektrumú kivonatokba a gomba valamennyi hatóanyagát – vízben és szerves oldószerben oldhatók is – eredeti mennyiségben és arányban kerülnek. A teljes kivonatok őrzik meg a gomba valódi, hamisítatlan természetét. Igaz ugyan, hogy precízen egyik hatóanyag mennyiségét sem ismerjük, de tudjuk, hogy az van benne, ami a gombában, csak az, de abból minden!

Orvosként természetesen örülök, hogy létezik a Lentinán (sajnálom, hogy Magyarországon nincsen!), ami pontosan, akár intravénásan is adagolható a betegeknek. Ugyanakkor az étrend kiegészítésére, az általános állapot és egészség karbantartására a gyógygombák természetes erejét megőrző teljes kivonatok híve vagyok.

Összefoglalva

  • Tájékozódjunk alaposan és hiteles forrásból a gomba termék kiválasztásához.
  • Győződjünk meg a készítményben feltüntetett hatóanyagmennyiség hatásosságáról.
  • Egészségünk karbantartásához részesítsük előnyben a teljes gombakivonatokat.
  • Figyeljünk a különböző formulációk (gombapor, folyékony és szilárd kivonatok) kreatív alkalmazására az optimális hatás eléréséhez.

Vigyázzanak egészségükre, hogy sokáig élvezhessék!

A cikket összeállította:
dr. Gothárd Csaba
orvos

Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál. A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi terápiát, nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, gyógyításra, betegségek kezelésére és NEM a DRTV Média Plus Kft. által forgalmazott termékekre vonatkoznak. A cikk, a hivatkozott forrásirodalom-, népi gyógyászati megfigyelések-, valamint mások által publikálásra került vizsgálati eredmények, leírások alapján került összeállításra. A weboldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz betegség esetén!

Tartalomhoz tartozó címkék: Gyógygombák