Life Spirit Ad Aspectum Szemvédő étrend-kiegészítő kapszula 60 db
Elérhetőség: | Raktáron |
Hűségpontok: | 360 |
Várható szállítás: | 2025. május 06. |
Gyártó: | Life Spirit |
Cikkszám: | LS104 |
Átlagos értékelés: |
![]() |
|
TERMÉK LEÍRÁS
A Life Spirit Ad Aspectum huminsavval gazdagított, természetes antioxidánsokat kiemelt mennyiségben tartalmazó kapszulázott étrendkiegészítő. Elsősorban a szem egészségének fenntartására és a látásélesség megőrzésére. A készítmény hozzáadott cukrot, szintetikus adalékanyagokat nem tartalmaz. Vegetárius, vegán és cukorbeteg étrendben is fogyasztható.
Kinek javasolt a Life Spirit Ad Aspectum használata?
A Life Spirit Ad Aspectum kapszulázott étrendkiegészítő étrendbe iktatása azok számára javasolt, akiknél fokozott a látásromlás – látásvesztés időskori kockázata. Az időskori szemfenéksorvadást elősegítő tényezőket két csoportra bonthatjuk:
Befolyásolható kockázati tényezők:
- életmód (sokat tartózkodik mesterséges fényben, UV fénynek kitett, gyakran/sokat sokat néz monitort, képernyőket);
- étrend (többnyire tartósított élelmiszereket, élelmiszeripari termékeket fogyaszt, sok szénhidrát és/vagy zsír előnyére, frissen készült ételek, friss gyümölcs – zöldség rovására);
- túlsúlyos,
- dohányos,
- cukorbeteg,
- magas a vérnyomása.
Nem befolyásolható kockázati tényezők:
- kaukázusi (fehér) rasszhoz tartozó;
- 60. életévhez közelítő;
- családban van vagy volt szemfenék sorvadásban szenvedő vérrokon.
Amennyiben a fenti tényezők bármelyike közül legalább kettő jelen van, indokolt lehet tudatosan tenni ezen életminőséget rendkívüli mértékben lerontó megbetegedés megelőzésére.
Fontos: a befolyásolható kockázati tényezőket kizáró vagy minimalizáló életmódváltás!
Tudta? ... hogy az agyunk után a szemünket tartják a legösszetettebb és legbonyolultabb szervünknek a tudósok? A környezetünkből szerzett információk 60-80%-a a szem segítségével jut el az agyhoz. Ezért fontos szemünk épségének és egészségének megőrzése.
Life Spirit Ad Aspectum hatóanyagainak egészségvédő hatásai
Valóban szükség van szemünk és látásunk külön védelmére? Közelmúltbeli tanulmányok mutatnak rá arra, hogy a fejlett országok lakosságának körében a szemfenéksorvadás (időskori makuladegeneráció, AMD) a látás elvesztésének leggyakoribb oka. Előfordulása 1990 és 2010 között ötszörösére növekedett[1]! Megváltozott modern életvitelünk (sokkal kevesebb természetes fényben élünk, több időt töltünk TV, telefon és monitorok nézegetésével; kevesebb természetes antioxidánst – friss zöldséget és gyümölcsöt – és több tartósított élelmiszeripari terméket fogyasztunk) okán az előrejelzések sem kedvezőek: 2040-ig ennek a szembetegségnek további gyarapodására[2] számítanak a szakemberek. A szembe jutó UV sugarak, de a látható színkép kék színű sugarai is (telefon, TV, számítógép monitor, egyes mesterséges fényforrások, stb.) szabadgyökök képződéséhez vezetnek a szem ideghártyájában (retina). Évek során a szabadgyökök szemkárosító hatása összeadódik, és arra hajlamos egyéneken a szem látófoltjának elsorvadásához vezethetnek.
A lutein és zeaxanthin: két erős antioxidáns hatású növényi pigment. Az emberi szervezetben nem képződik, ezért kizárólag étkeinkben juthatunk hozzá. A szem látófoltjában sűrűsödnek be – melynek színét és nevét is adják: sárgafolt (macula lutea). Ez az éleslátás helye. Amit helyben védelmeznek a szabadgyökök károsító hatásaitól. A spenót, kelkáposzta, fehérrépa, brokkoli, cukkini, kukorica és zöldborsó) valamint a tojás sárgája jelentős luteinforrás. A zeaxantin sárgáspiros színű növényi termésekben fordul elő (narancs, répa, sütőtök, stb. és szintén a tojássárga). Kutatási eredmények igazolják, hogy a lutein-zeaxantin tartalmú ételeket rendszeresen fogyasztók körében fele olyan gyakori a szemfenék sorvadás, mint az ilyeneket nem, vagy ritkán fogyasztók között. Továbbá igazolást nyert, hogy luteinnel és zeaxantinnal kiegészített étrend kb. három hónap alatt javulást eredményezett a betegség lefolyásában[3].
A likopin szintén karotinoid antioxidáns, vörös színű pigment. Érdekessége, hogy hőálló, ezért hőkezelt élemiszerek (paradicsomszósz, ketchup, csipkebogyó és somlekvár) nagyobb töménységben tartalmazzák, mint a friss zöldség vagy gyümölcs (besűrűsödik). Hasonlóképpen a szem szöveteiben raktározódik, melyeket kiemelten véd. A látáskészség és szem egészségének támogatása mellett egy sor további jótékony hatása bizonyított: csökkenti a szív-érrendszeri kockázatot, szerepet játszik a vastagbéltumorok, prosztata hyperplázia és tumorok megelőzésében[4] is.
Az asztaxanthin a Haematococcus pluvialis édesvízi algában a leggyakoribb. Emberi élelmiszerforrásként az algát fogyasztó halak (lazac, pisztráng) jönnek leginkább számításba. A természetben előforduló egyik legerősebb antioxidáns. Időskori szemfenék sorvadásban való jótékony hatását vizsgálatok eredményei igazolják[5].
Az E- és C-vitaminok, számos egyéb létfontosságú szerepeiken túl, két egymással összhangban működő antioxidáns. Az E-vitamin a zsírban oldódó[6], míg a C-vitamin a vízben oldódó káros szabadgyökök semlegesítésében kap szerepet. Ráadásul a C-vitamin képes reaktiválni az így elhasználódott E-vitamin molekulákat[7]. Ebben az együttműködésben e két vitamin teljes körű antioxidáns védelmet nyújt a sejtek számára, a sejtfalak épségének védelmével.
A rutin vagy rutozid, a kerti rutából (Ruta graveolens) megismert antioxidáns. Természetes forrásaiban gyakran együtt fordul elő C-vitaminnal, fokozva annak hatását.
A huminsavak a talajban növényi anyagok bomlásából természetes úton képződő vegyületek csoportja. Mezőgazdasági hasznuk régóta ismert (talaj termékenység meghatározói, haszonállatok takarmányozása, stb.). Humán egészségre gyakorolt kedvező hatásuk ismerete újkeletű. Jelen készítményben saját antioxidáns kapacitásuk, illetve a többi antioxidáns vegyület biohasznosulásának elősegítése okán szerepelnek[8].
A fekete áfonya (Vaccinium myrtillus) széles körben alkalmazott „népi gyógyszer” számos bajra. Köztük a látásélesség és szürkületi látás javítására. Tudományos vizsgálatok alátámasztják a fekete áfonya antioxidánsainak (antociánok) látásélességet, szem ideghártya érzékenységének elősegítő hatását[9]. Eddigi eredmények szerint ezt elsősorban a szemfenék ereinek karbantartásával, a szem szöveti vérellátásának fenntartásával érik el[10].
A béta-karotin az A-vitamin előanyaga: egy molekulából két molekula A-vitamin képződik a szervezetben. Többek között az éles és színes látáshoz nélkülözhetetlen. A retina csapsejtjeiben a rodopszin (látóbíbor) nevű fényérzékelő vegyület képzéséhez nélkülözhetetlen[11]. Hiányában már korán a farkavakság elnevezésű, gyenge fényviszonyok melletti látászavar jelentkezik. A béta-karotin gyógyhatása „betacarotenum” néven a hivatalos magyar Ph. Hg. VIII Gyógyszerkönyvben is elismert.
A szőlő (Vitis vinifera) magja bár pici és többnyire hulladékként gondolunk rá, vitaminok (A-, B-komplex, C- és E-) és proantocián antioxidánsok gazdag természetes forrása. Kutatási eredmények szerint elsősorban a szemlencse hámsejtjeit védi az oxidatív stressz okozta károsodástól. Miáltal a szürkehályog kialakulásának kockázatát csökkenti[12].
Általános antioxidáns védőhatáson túl a Life Spirit Ad Aspectum étrendkiegészítő, szem szöveteiben raktározódó antioxidáns hatóanyagaival jelentősen hozzájárul a szem egészségének és a látásélesség megőrzéséhez.
A Life Spirit Ad Aspectum összetétele
Hatóanyag | 1 kapszula napi adagban | NRV% 1 kapszulában | 2 kapszula napi adagban | NRV% 2 kapszulában |
---|---|---|---|---|
C-vitamin (L-aszkorbinsav) | 80,0 mg | 100 | 160,0 mg | 200 |
Fekete áfonya kivonat, melyben… | 75,0 mg | NA | 150,0 mg | NA |
...proantocianidin | 18,8 mg | NA | 37,6 mg | NA |
Rutin | 60,0 mg | NA | 120,0 mg | NA |
Szőlőmag kivonat | 55,0 mg | NA | 110,0 mg | NA |
Lutein | 20,0 mg | NA | 40,0 mg | NA |
E-vitamin (DL-alfa-tokoferol) | 12,0 mg | 100 | 24,0 mg | 200 |
Likopin | 10,0 mg | NA | 20,0 mg | NA |
Huminsavak | 10,0 mg | NA | 20,0 mg | NA |
Zeaxantin | 3,0 mg | NA | 6,0 mg | NA |
Asztaxantin | 2,0 mg | NA | 4,0 mg | NA |
Béta-karotin | 2,0 mg | NA | 4,0 mg | NA |
NRV = Felnőtteknek napi fogyasztásra hivatalosan ajánlott referenciaérték;
NRV% = Felnőtteknek napi fogyasztásra ajánlott referenciaérték hány százalékát fedezi;
NA = nem alkalmazható (napi fogyasztásra ajánlott referenciaérték nincs meghatározva)
A Life Spirit Ad Aspectum alkalmazása és adagolása
Napi 1 – 2 kapszula fogyasztása ajánlott, bármely napszakban, lehetőleg éhgyomorra, bőséges folyadékkal. Napi 2 kapszula fogyasztása esetén javasolt lehetőleg egyenletesen elosztani a nap folyamán. A javasolt adagot ne lépje túl!
Összetevők
Természetes eredetű lutein, likopin, asztaxantin, zeaxantin, béta-karotin, C-vitamin, E-vitamin, rutin, szőlőmag kivonat, fekete áfonya kivonat, huminsavak. Lásd a táblázatot!
Lehetséges mellékhatások, figyelmeztetések
A Life Spirit Ad Aspectum előírásszerű fogyasztása biztonságos, mellékhatásokat eddig nem jelentettek. A javasolt napi adagot (max. 2 kapszula) ne lépje túl. Nagyfokú túladagolása átmeneti hasi panaszokat, gyomor irritációt okozhat. Felnőttek számára formulázott készítmény, kisgyermekek számára ellenjavallott. Várandós és szoptatós anyáknak ismeretek hiányában nem ajánlott.
A Life Spirit Ad Aspectum étrendkiegészítő készítmény, mely nem tekinthető gyógyszernek, és nem alkalmas betegségek kezelésére. Nem helyettesíti a szakorvosi ellátást. Az étrendkiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és egészséges életmódot.
Kiszerelés és tárolás
60 db kapszula, felcímkézett barna műanyagtégelyben, biztonsági gyűrűvel ellátott kupakkal lezárva. A tégely feliratos kartondobozban.
Eredeti csomagolásában, fénytől, hőtől és nedvességtől védett száraz, hűvös sötét helyen tárolva minőségét a csomagoláson feltüntetett ideig őrzi meg. Felbontását követően 2 hónap alatt elfogyasztandó. Gyermekektől biztonságosan elzárva tárolandó.
Származási hely
EU / Magyarország
OGYEI notifikációs szám: 31386/2023
Tudományos hivatkozások
[1] - Buitendijk g.H.S et all.: Prevalence of age-related-macular degeneration in europe -past, present and future; Ophtalmology, 2017 Dec., 124(12): 1753 – 1763. DOI: 10.1016/J.Ophta.201705.035. Epub 2017 Jul 14.
[2] - Su X., Li X., Cheung X.M., Klein R., Cheng C.Y., Wong Ty: Global prevalence of age-related-macular degeneration and disease burden projection for 2020 – 2040 – a systematic review and meta-analysis; Lancet Glob. Health, 2014 Feb. 2(2): E106-16.
[3] - Stefan Sacu and Andreas Wedrich: The role of carotenoids, lutein and zeaxanthin, in protecting against age-related macular degeneration: a review based on controversial evidence; Nutrition Journal, 2003/2:20
[4] - John W. Erdman Jr., Nikki a. Ford and Brian L. Lindshield: Are the health benefits of Lycopene related to its antioxidant function?; Arch. Biochem. Biophys., 2009 March 15, 483(2): 229 - 235
[5] - Gail Richardson: beyond eye health – how astaxanthin combats degenerative disease; online published at: https:// www.prohealth.com/library/beyond-eye-health-how-astaxanthin-combats-degenerative-disease-36377; July, 2015
[6] - EFSA opinion reference 2010:8(10):1816 / Comission Regulation (EU) No 432/2012
[7] - EFSA opinion reference 2010:8(10):1815 / Comission Regulation (EU) No 432/2012
[8] - Lotosh TD: Experimental bases and prospects for the use of humic acid preparations from peat in medicine and agricultural production. Biol. Nauki 10: 99-103. 1991.
[9] - Yuri Nomi, Keiko Iwasaki-Kurashige, and Hitoshi Matsumoto: Therapeutic Effects of Anthocyanins for Vision and Eye Health; Molecules. 2019 Sep; 24(18): 3311.
[10] - Wuyang Huang, Zheng Yan, Dajing Li, Yanhong Ma, Jianzhong Zhou and Zhongquan Sui: Antioxidant and Anti-Inflammatory Effects of Blueberry Anthocyanins on High Glucose-Induced Human Retinal Capillary Endothelial Cells; Research Article; Open Access;vol. 2018 / Article ID 1862462; https://doi.org/10.1155/2018/1862462
[11] - EFSA opinion reference 2009:7(9):1221 / Comission Regulation (EU) No 432/2012
[12] - Zhiyan Jia, Zhen Song, Yuhui Zhao, Xiurong Wang and Ping Liu: Grape seed proanthocyanidin extract protects human lens epithelial cells from oxidative stress via reducing NF-кB and MAPK protein expression; Mol Vis. 2011; 17: 210–217.
VÁSÁRLÓINK VÉLEMÉNYE






