Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Szabadgyökök és antioxidánsok

Szabadgyökök és antioxidánsok Molekulák harca az egészségünkért. Sok szó esik mostanában az antioxidánsokról. Mégis a legtöbbek számára a szabadgyökök és antioxidánsok hatása egy érthetetlen, tudományosan misztikus ködbe burkolózik. Próbáljuk meg hát, eloszlatni ezt a ködöt, együtt, közösen.

Mik a szabadgyökök? 

A szabadgyökök olyan instabil molekulák, esetleg csak ionok, amelyek önmagukban képtelenek létezni. Csak valamilyen, olyan más molekulához kapcsolódva létezhetnek, aminek olyan van, ami nekik nincs - egy plussz elektron! Ezért létrejöttük pillanatában kapcsolódnak az első számukra alkalmas „párhoz”. Amit meggátolnak abban hogy a továbbiakban eleget tegyen élettani funkciójának. Kedvenc hasonlatom a család. A sejtben – pontosan mint egy harmónikus boldog családban – minden részecske jó összhangban ellátja a maga feladatát, és eredményesen, jól működik. A szabadgyök a szememben olyan, mint egy facér, nagyon kacér csábító, aki minden tekintet nélkül, kötődik a családapához. Onnantól az elcsábult férj és apa, már nem teljes értékűen képes ellátni feladatait, és a család – a sejt – működése zavart szenved.

Hol károsítanak a szabadgyökök?

A fentiek következtében a szabadgyökök bármilyen sejtféleséget, szövetet, sejtet, sőt enzimeket is képesek károsítani[1]. Az érelmeszesedés[2] kiinduló mozzanata az érfal szabadgyök által okozott sérülése. Sőt állatkísérletekben az antioxidáns hatású szuperoxid-dizmutáz hiányos működése, közvetlenül emelte a szívinfarktus kockázatát[3]. Ugyanis bármilyen magas is lehet, a koleszterin teljesen ép érfalba nem rakódik le. A koleszterin lerakódása, majd annak elmeszesedése a szervezet azon védekező törekvése, hogy a sérülést lokalizálja. Az izületi felszínek károsodása (szabadgyökök mellett biológiai ágensek és immunzavarok is okozhatják) pedig számos degeneratív és gyulladásos izületi bántalom[4] kiváltója. A gyulladás itt is a szervezett elkeseredett küzdelmét jelenti a mindegyre megújuló sérülésekkel. Az utóbbi évtizedekben rohamosan terjedő, látásvesztéshez vezető időskori szemfenéksorvadás[5] szintén a szem ideghártyájának az élet során összeadódó szabadgyök hatás terhére írható. Ezek a szabadgyökök a szem szöveteiben jönnek létre az UV és látható kék fény hatására (monitorok, okostelefonok, tabletek!). Jórészt szabadgyökök a felelősek az osztódásban levő sejtek DNS-ének károsodásáért, és ennek következtében fellépő zavarokért. A sejt osztódásakor a kromószómában többszörösen felcsavart DNS lánc, letekeredik és hosszában kettéválik, hogy mindkét fele lemásolásra kerülhessen. Ebben az állapotában a szabadon álló bázispárok különösen ki vannak téve a szabadgyököknek. Ha ez bekövetkezik, akkor egy többé-kevésbé sérült genetikai állományú új sejt, jöhet létre. Ennek a folyamatnak szerepe van az öregedésben[6],[7]: egymást követő, ismételt sejtszaporodások során a sejt apró károsodásokat szenvedhet el, ami összeadódva, bizonyos számú szaporodási ciklus után a sejt pusztulásához vezet. Ám ugyanígy rosszindulatú sejtmutációk[8], rákos sejtek is születnek[9]. Érdekes módon kiderült, hogy a dohányzás sem igazán közvetlenül, helyileg roncsolja a tüdőszövetet és légzőhámot[10], hanem a dohányzással bevitt szabadgyökök különösen vonzódnak két olyan génhez, ami ezen szövetek épségét, kijavítását kontrollálná. Szabadgyökök károsító szerepe, vagy részleges szerepe igazolódott be idegrendszeri sorvadással[11] járó kóros állapotok hátterében is. Ugyan még nem egyértelműen és részleteiben tisztázott, de a szabadgyökök alaposan gyanúsíthatóak a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeinek károsításával is, amivel a II. típusú cukorbetegség kialakulásában[2] játszanak szerepet.

Nézze meg Dr.Gothárd Csaba videóját az antioxidánsokról és a szabadgyökökről: Nézze meg Dr.Gothárd Csaba videóját az antioxidánsokról és a szabadgyökökről

 

Állatkísérletek egyértelműen igazolták, hogy a magas szabadgyök terhelés együtt jár az egészségi állapot romlásával és a várható élettartam csökkenésével. Egyes antioxidánsokról (pl. rezveratrol[12]) pedig konkrétan igazolták, hogy bizonyos fajokon jelentősen képes meghosszabbítani az élettartamot[13],[14]. Ilyen irányú emberkísérletekről – érthető etikai okok miatt – nem tudunk.

Hogyan jut a szabadgyök a szervezetünkbe?

Ott születik! Mivel instabil és csak töredék másodpercekig képes létezni, csakis a szervezetünkben „születhet” – kémiai vagy fizikai folyamat eredményeként. Mindenhol, ahol szervezetünk oxigént használ fel, szabad gyökök is keletkeznek. Így a hemoglobin oxigénfelvételekor[15],  sejtlégzéskor, a sejt életenergiájának előállítása során, a ciklooxigenáz enzimek működésének mellékhatásaként. Ezekre a folyamatokra a szervezetünk fel van készülve. Egy ú.n. szuperoxid-dizmutáz[16] komplex enzimrendszer gondoskodik az így keletkezett szabadgyökök semlegesítéséről. Ám mai modern életvitelünk szabadgyök forrásokkal terheli szervezetünket. Vegyszerek, gyógyszerek lebontása során is képződnek szabadgyökök. Gondoljunk csak arra mennyivel több vegyszert fogyaszt a mai ember (tartósított élelmiszerek, italok, élvezeti cikkek, dohányzás[17]), mennyivel szennyezettebb levegőt[18] vagyunk kénytelenek belélegezni, mennyivel több időt töltünk TV, monitorok, tabletek, okostelefonok bámulásával, mint nagyszüleink! Mennyivel gyakoribb a túltápláltság! A túlsúlyban nem az a a kockázat, hogy pár kg. testsúly felesleget kell cipelni! Az igazi kockázat az, hogy amíg annyi fölösleges, elraktározandó zsír felépül, mennyi fölösleges szabadgyök képződik[19] melléktermékként!

 ANTIOXIDÁNS TARTALMÚ TERMÉKEINK 

Mit lehet tenni a szabadgyökök ellen? Hogyan hatnak az antioxidánsok?

Minden kutatási eredmény arra mutat, hogy az antioxidánsoknak egyre nagyobb szerepük van a modern ember életvitelében, az egészség megőrzésére. Hogyan hatnak az antioxidánsok? Ha az előbbi családos hasonlatnál maradunk, adódik a kérdés: mit tesz okos feleség, hogy megvédje a férjét a csábítástól? Legjobb és legszerencsésebb, ha be tud mutatni a csábítónak egy olyan „hősszerelmest”, aki még a férjénél is vonzóbb. Hát ilyen hősszerelmes macsók az antioxidánsok[20]. Olyan molekulák, amelyek ők maguk stabilak ugyan (túl kell élniük bevitelt, emésztést, stb.) ám ők maguk is erősen vonzódnak a szabadgyökhöz. Mikor összekapcsolódnak stabil és teljesen ártalmatlan, élettani hatás nélküli antioxidáns-szabadgyök komplexet képeznek, amit a máj (zsíroldékony komplexek) vagy a vesék (vízoldékony komplexek) nehézség nélkül kiválasztanak.

Antioxidáns források

Szerencsénkre az antioxidánsok változatosak és eléggé elterjedtek a világban. Sokféle élelmiszerünk tartalmaz ilyeneket. Az már közismert, hogy a színes gyümölcsök zöldségek leginkább. Kevesen számítják azonban színnek a zöldet. Pedig sóska, spenót, brokkoli nem alábecsülendő. Az emberi szervezet két legáltalánosabb és szinte minden területet lefedő antioxidánsa a C- és E-vitaminok[21]. Közösen, ők ketten mind a zsír- mind a vízoldékony szabadgyökökkel megküzdenek.

TIPP: Life Spirit Cesoramin liposzómás termékünkben C-vitamin és E-vitamin is található, melyek mind a zsír- mind pedig a vízoldékony szabadgyökökkel megküzdenek! 

Legendás antioxidáns hatású a zöld tea[22], száraz vörösbor[23] és a gránátalma. Mivel a gránátalma is hozzáférhetővé lett a globális kereskedelemnek hála, érdemes megjegyezni, hogy antioxidáns kapacitása közel háromszor akkora, mint a zöld teáé és vörösboré[24].

Gyakorlati szempontból fontos megemlíteni, hogy a gránátalma és paradicsom[25] tartalmaz hőnek ellenálló antioxidáns vegyületeket, amelyek ellenállnak az élelmiszeripari feldolgozásnak. Így az ilyen termékek - paradicsompüré, ketchup, gránátalma koncentrátum - antioxidáns kapacitása nagyobb a friss gyümölcsnél is. A gránátalma és a zöld tea ráadásul egy nagyon különleges hatású antioxidáns vegyületet – epigallo-katekingallátot[26] – tartalmaz. Erről laboratóriumi vizsgálatok kiderítették, hogy képes blokkolni rákos sejtek azon enzimjét, amivel befészkelik magukat az egészséges szövetbe[27]. Ezzel hátráltatják az áttétképződést, és a rákos sejteket kiszolgáltatottabbá teszik az immunsejtek és hagyományos gyógyszerek számára. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy a piros almafajták is tartalmaznak antioxidánsokat. Ráadásul egy alma antioxidáns tartalmának közel a fele a héjában van! Érdemes tehát az almát héjastól fogyasztani. Hasonlóképpen az ehető gombák[28],[29] antioxidáns tartalma sem jelentéktelen. Ejtsünk még szót egy különleges antioxidáns csoportról. Ezek olyan antioxidánsok, amelyek a szem szöveteiben raktározódnak, így az időskori szemfenéksorvadás elleni védelemnek fontos eszközei: lutein, likopin, xanthinok[30], gyümölcsök közül különösen az áfonya antioxidánsai.

 ANTIOXIDÁNS TARTALMÚ TERMÉKEINK 

Jó lenne azt mondani, hogy az egészségmegőrzéshez csak antioxidánsokat kell fogyasztani, és minden rendben lesz! Ez azonban nem a teljes igazság. A mai modern életvitel mellett az antioxidánsok fogyasztása kiemelten fontos. Azonban ez nem szakítható el az egészséges életmódtól és táplálkozástól, amivel a szervezet szabadgyökterhelése minimalizálható.

A cikket összeállította:
Dr. Gothárd Csaba
orvos

Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál. A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi terápiát, nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, gyógyításra, betegségek kezelésére és NEM a DRTV Média Plus Kft. által forgalmazott termékekre vonatkoznak. A cikk, a hivatkozott forrásirodalom-, népi gyógyászati megfigyelések-, valamint mások által publikálásra került vizsgálati eredmények, leírások alapján került összeállításra. A weboldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz betegség esetén!

Tudományos hivatkozások:

[1] - Hua He and Chuong Pham-Huy: Free Radicals, Antioxidants in Disease and Health; International Journal of Biomedical Science. 2008 Jun; 4(2): 89–96; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3614697/

[2] - Randhir Singh, Sushma Devi, Rakesh Gollen: Role of Free Radical in Atherosclerosis, Diabetes and Dyslipidaemia: Larger-Than-Life; Diabetes Metab Res Rev, 2015 Feb;31(2):113-26; doi: 10.1002/dmrr.2558.

[3] - Lebovitz RM, Zhang H, Vogel H, et al. Neurodegeneration, myocardial injury, and perinatal death in mitochondrial superoxide dismutase-deficient mice. Proc Natl Acad Sci USA 1996; 93: 9782–7

[4] - K Hadjigogos: The Role of Free Radicals in the Pathogenesis of Rheumatoid Arthritis; Panminerva Med; 2003 Mar;45(1):7-13.

[5] - [5] Evans JR, Lawrenson JG (2017): Antioxidant vitamin and mineral supplements for preventing age-related macular degeneration; The Cochrane Database of Systematic Reviews. 7: CD000253. doi:10.1002/14651858.CD000253

[6] - A P Wickens: Ageing and the Free Radical Theory; Respir Physiol, 2001 Nov 15;128(3):379-91., doi: 10.1016/s0034-5687(01)00313-9.

[7] - Gustavo Barja: Free radicals and aging; Trends in Neuroscience, Volume 27, Issue 10, October 2004, Pages 595-600

[8] - Fujikawa K, Kamiya H, Kasai H. The mutations induced by oxidatively damaged nucleotides, 5-formyl-dUTP and 5-hydroxy-dCTP, in Escherichia coli. Nucleic Acids Res 1998; 26: 4582–87

[9] - Colin D., Gimazane A., Lizard G., et al. Effects of resveratrol analogs on cell cycle progression, cell cycle associated proteins and 5fluoro-uracil sensitivity in human derived colon cancer cells. International Journal of Cancer. 2009;124(12):2780–2788. doi: 10.1002/ijc.24264

[10] - Wolfgang Domej, Karl Oettl, and Wilfried Renner: Oxidative stress and free radicals in COPD – implications and relevance for treatment; Int J Chron Obstruct Pulmon Dis. 2014; 9: 1207–1224.

[11] -Spencer JP, Jenner A, Aruoma OI, et al. Intense oxidative DNA damage promoted by L-dopa and its metabolites: implications for neurodegenerative disease. FEBS Lett 1994; 353: 246–50

[12] - Orallo F. Comparative studies of the antioxidant effects of Cis- and trans-resveratrol. Current Medicinal Chemistry. 2006;13(1):87–98. doi: 10.2174/092986706775197953

[13] - Dario R. Valenzano, EvaTerzibasi, Tyrone Genade,  Antonino Cattaneo,  Luciano Domenici,  Alessandro Cellerino: Resveratrol Prolongs Lifespan and Retards the Onset of Age-Related Markers in a Short-Lived Vertebrate; Current Biology, Volume 16, Issue 3, 7 February 2006, Pages 296-300

[14] - Khushwant S. Bhullar and Basil P. Hubbard: Lifespan and healthspan extension by resveratrol; Biochimica et Biophysica Acta (BBA) - Molecular Basis of Disease, Volume 1852, Issue 6, June 2015, Pages 1209-1218

[15] - Harel S, Salan MA, Kanner J. Iron release from metmyoglobin, methaemoglobin and cytochrome-c by a system generating hydrogen peroxide. Free Radic Res Commun 1988; 5: 11–9

[16] - Fridovich I. Superoxide anion radical (O2 −), superoxide dismutases, and related matters. J Biol Chem 1997; 272: 18515–7

[17] - Gladys Block, Mark Hudes, Jason D. Morrow, Edward P. Norkus, Maret G. Traber, Carroll E. Cross and Lester Packer: Antioxidant Supplementation Decreases Lipid Peroxidation Biomarker F2-isoprostanes in Plasma of Smokers; American Association for Cancer Research, January 2002, Volume 11, Issue 1; http://cebp.aacrjournals.org/content/11/1/7

[18] - Roles of Free Radicals in the Toxicity of Environmental Pollutants and Toxicants. (2013); J Clinic Toxicol S13: e001. doi: 10.4172/2161-0495.S13-e001

[19] - Adams MK, Simpson JA, Aung KZ, Makeyeva GA, Giles GG, English DR, Hopper J, Guymer RH, Baird PN, Robman LD (2011): Abdominal obesity and age-related macular degeneration;. American Journal of Epidemiology.173 (11): 1246–55.

[20] - Halliwell B. Antioxidant defence mechanisms: from the beginning to the end (of the beginning). Free Radic Res 1999; 31: 261–72

[21] - AREDS Report No. 9: A Randomized, Placebo-Controlled, Clinical Trial of High-Dose Supplementation With Vitamins C and E and Beta Carotene for Age-Related Cataract and Vision Loss; Arch Ophthalmol. 2001 Oct; 119(10): 1439–1452; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1472812/

[22] - T. L. Lunder: Catechins of Green Tea - Antioxidant Activity; Online publikáció: https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/bk-1992-0507.ch009

[23] - Vitaglione P., Sforza S., Galaverna G., et al. Bioavailability of trans-resveratrol from red wine in humans. Molecular Nutrition and Food Research. 2005;49(5):495–504.

[24] - M I Gil, F A Tomás-Barberán, B Hess-Pierce, D M Holcroft, A A Kader: Antioxidant Activity of Pomegranate Juice and Its Relationship With Phenolic Composition and Processing; J Agric Food Chem, 2000 Oct;48(10):4581-9.

[25] - Giovannucci E.: Tomatoes, tomato-based products, lycopene, and cancer: review of the epidemiologic literature;  J Natl Cancer Inst 1999; 91: 317–31

[26] - Yang I., Buckley B., Ho C.-T., Yang C. S.: Autoxidative quinone formation in vitro and metabolite formation in vivo from tea polyphenol (-)-epigallocatechin-3-gallate: studied by real-time mass spectrometry combined with tandem mass ion mapping; Free Radical Biology and Medicine. 2007;43(3):362–371. doi: 10.1016/j.freeradbiomed.2007.04.008. [

[27] - Joshua D. Lambert and: The antioxidant and pro-oxidant activities of green tea polyphenols: A role in cancer prevention; Archives of Biochemistry and Biophysics, vol. 501, issue 1, 1 September 2010, Pages 65-72

[28] - Ye JM, Wang GF: Evaluation of in vivo antioxidant activity of Hericium erinaceus polysaccharides.;  Int J Biol Macromol. 2013 Jan;52:66-71. doi: 10.1016/j.ijbiomac.2012.09.009. Epub 2012. Sep 19.

[29] - HUI‐LI TSAI, JENG‐LEUN MAU, SHU‐YAO TSAI: Antioxidant prperties of Coprinus comatus; Journal of Food Biochemistry;2009, Volume33, Issue3, pages 368 - 389

[30] - Hammond Jr BR, Wooten BR, Snodderly DM. Density of the human crystalline lens is related to the macular pigment carotenoids, lutein and zeaxanthin. Optom Vis Sci 1997; 74: 499–504