Antioxidánsok
Mit is jelent a glutation (l-glutathione)? Milyen hatása van a glutationnak az egészségünkre? Hogyan fokozhatjuk természetes úton szerveztünk glutation termelését?
Nézzük meg először is az alapfogalmakat!
A csüdfüvek a növényvilág legnépesebb nemzetsége. Kb. 3.000 fajta lágyszárú évelő növényt ölel fel[i],[ii]. Magyarországon előforduló fajtái védettek!
Gyógyhatású felhasználás céljára ez a fajgazdagság megtévesztő lehet, hiszen mindössze kettő, az Astragalus membranaceus (szinonim az Astragalus propinquus) és Astragalus mongholicus néven emlegetett kínai csüdfüveknek (angolul mongolian milkwetch) ismert[iii]. Noha az egész északi féltekén elterjedtek – manapság már Ausztráliába is behurcolták dísznövényként – első gyógyászati ismereteink távol keleti népek hagyományaiból származnak.
A gránátalma (Punica granatum) a napfényes, meleg mediterrán tájak gyümölcse. Nem sokat tudtunk róla – nem is igen érdekelt senkit – míg a globalizált kereskedelem a magyar üzletek, piacok polcaira is el nem hozta.
Személy szerint hatalmas rajongója vagyok. Kevés olyat tudok, ami ennyire egészséges volta mellett, még ennyire finom és zamatos is.