Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Miért hatékony a feketeáfonya és a gránátalma „házassága”?

Miért hatékony a feketeáfonya és a gránátalma „házassága”? Egy kedves győri ismerőstől ajándékot hozott a postás. Tudja, hogy nagy gránátalma rajongó vagyok – ezért mikor megpillantottam a sötét flakont, valami gránátalmaszirupra gondoltam. Ez azonban annál is meglepőbb volt! Még sosem láttam ilyet Magyarországon: Dr. Carob feketeáfonya és gránátalma koncentrátum

Ez a két gyümölcs (fekete áfonya és gránátalma) toronymagasan a két legerősebb antioxidáns[I]! Nagyjából hasonló erősségűek, akár TEAC, akár ORAC[1] mértékegységben nézzük (lásd ORAC ábra lent). A feketeáfonya elismert gyógyhatású drog mind a VIII. Magyar, mind az érvényben levő Európai Gyógyszerkönyvekben[2].

A gránátalma Magyar Gyógyszerkönyvben nem, de számos más országéban[II] szerepel. Részletesebben és dokumentáltan a két gyümölcsről, itt olvashat: áfonya és gránátalma.

DR.CAROB FEKETE ÁFONYA ÉS GRÁNÁTALMA KONCENTRÁTUM

Mire jók az antioxidánsok? 

Erről már részletesebben ejtettünk szót, itt: Szabadgyökök és antioxidánsok.

Röviden annyiban állapodtunk meg, hogy a szabadgyökök semlegesítése révén, az antioxidánsok minden sejt- és szövetféleséget, minden szervet védenek a kémiai károsodásoktól. Így ma már elismert szerepet játszanak számos izületi bántalom[III], gyulladásos[IV] panasz enyhítésében, de az érelmeszesedés gátlásában is, következésképpen a szív-érrendszeri kockázat csökkentésében[V], sőt az osztodó sejtek mutációjának – köztük a rákos elfajulás[VI] – kockázatát is. 

Az osztodó sejtek DNS-ének védelme lassítja a sejtek öregedési folyamatait[VII], ami ne csak a bőr fiatalos megjelenését, de az izomrendszer rugalmasságának[VIII], és a szervezet egészének fiatalossága fölött őrködnek[IX].

Vannak antioxidánsok melyek a szem szöveteibe épülve a látás mechanizmusában játszanak szerepet[X], és csökkentik az időskori szemfenéksorvadás kockázatát. Az immunitás mellett a szervezet legkiterjedtebb vegyvédelmi rendszerét alkotják. Az antioxidánsokat ételeinkben, italainkban vesszük magunkhoz.

Nos, ebben az egy palacknyi Dr. Carob feketeáfonya és gránátalma koncentrátumban 9 – 9 kg áfonya és gránátalma természetes sűrítménye van, mindenféle adalékanyagoktól, tartósítószerek nélkül. Valódi antioxidáns bomba!

Mi értelme van azonban két hasonló erősségű antioxidáns „összeházasításának”?

Igaz, ugyan, hogy a fekete áfonya és gránátalma általános antioxidáns erőssége kb. azonos, ám összetételükben – ezért élettani hatásaikban is – némileg különböznek. 

DR.CAROB FEKETE ÁFONYA ÉS GRÁNÁTALMA KONCENTRÁTUM

A gránátalma antioxidánsai között van egy különleges, az epigallo-katekin gallát, ami gátolni képes rákos sejtek azon szövetoldó enzimjét, amivel ép szövetekbe befészkelik magukat[XI]. Ezzel hátráltatják a tumoros sejtek szétterjedését és áttétképződést. A gránátalma tumorellenes hatásáról többet tudunk, mint az áfonyáéról. Konkrét humán vizsgálatok emlő és prosztatatumorokban igazolják ezt. A gránátalma cukortartalma nagyrészt fruktóz, ami közvetlenül nem emeli a vércukrot. a fekete áfonya viszont antocianidineket tartalmaz nagy mennyiségben, ami farmakológiai vizsgálatok szerint a szem szöveteiben sűrűsödik be. Lassítja a látáshoz szükséges vegyület (rodopszin vagy látóbíbor) elbomlását, védi a szem szöveteinek kis ereit, és véd az időskori szemfenéksorvadás ellen. 

Az áfonya gyümölcse és levelei is tartalmaznak egy inzulintermelést fokozó anyagot (neomyrtillin) [XII], ami a II. típusú cukorbetegség korai szakaszában lassítja a betegség előrahaladását és kifejlődését[XIII]. A fekete áfonya levében az antioxidánsok mellett igen sok cserzőanyag is van. Ezek a gyomor – bélcsatorna gyulladásos, hasmenéssel járó betegségeiben (népiesen: gyomor és bélhurut) előnyösek[XIV]. Ugyanakkor ezek az anyagok határozzák meg a mellékhatásokat és a fogyaszthatóság korlátait is. Túl sok, vagy túl tömény cserzőanyag már gyomorirritáló. Sőt, a tömény feketeáfonya sűrítmény önmagában már kellemetlenül fanyar ízű lenne. Így a két gyümölcs párosítása csupa előnyös tulajdonságokat szül: kiszélesíti az antioxidánsok hatásterületeit (szem és tápcsatornai hatások); azonos hatás mellett csökkenti a mellékhatásokat és az élvezeti értékét is javítja.

Tekintse meg videónkat: A Fekete áfonya és a Gránátalma jótékony hatásai

Mennyit fogyasszak naponta? 

Legmarkánsabban a fekete áfonya tartalom határozza meg a fogyasztásra javasolt adagot. Friss áfonyából napi 15 – 30 dkg. fogyasztása egészséges, mellékhatások (gyomorégés, puffadás, hasi panaszok) nélkül. Nagyon egyszerű számítással kiderül, hogy 1 evőkanálnyi Dr. Carob feketeáfonya és gránátalma sűrítmény közel 20 – 20 dkg (pontosabban 192,85 g) friss gyümölcsnek felel meg mindkét összetevőből. Így napi 1 evőkanálnyi sűrítmény elfogyasztásával sokat tehetünk egészségünk védelmére. Napi 2 evőkanálnál ne fogyasszunk többet. Cukorbetegek 5 g cukornak számíthatják az 1 evőkanálnyi Dr. Carob feketeáfonya és gránátalma sűrítményt.

DR.CAROB FEKETE ÁFONYA ÉS GRÁNÁTALMA KONCENTRÁTUM

Mire kell figyelnem? 

Számíthatok-e mellékhatásokra? A Dr. Carob feketeáfonya és gránátalma sűrítmény fogyasztása teljesen biztonságos a fenti adagolás betartása mellett. Cukorbetegek étrendjükbe való beszámítás mellett fogyaszthatják: 1 evőkanálnyi sűrítmény kb. 5 g cukornak számítható. Lehetőleg ne fogyasszuk töményen – az áfonya cserzőanyagai hasi panaszokat okozhatnak. Ez azonban nem lesz gond, mert a Dr. Carob feketeáfonya és gránátalma sűrítmény nagyon sokoldalúan hasznosítható a konyhában: nagyszerű szörp vagy ivólé készülhet belőle; zöld teát ízesítve, a tea antioxidáns kapacitását közel háromszorosára emeli; joghurthoz adva isteni gyümölcsjoghurtot ad, remek öntet gyümölcs vagy friss zöldségsalátán; de desszertek, krémek, pudingok ízét is felturbózza. A gránátalmaléből sokan készítenek ránctalanító arcpakolást. Ezt a készítményt ilyen célra ne használjuk, mert tartósan kékre színezi a bőrt!

A Dr. Carob feketeáfonya és gránátalma sűrítmény egy sokoldalú, zamatosan finom, sokoldalúan felhasználható valódi szuperélelmiszer a konyhánkban.

Hol szerezhetem be és mennyibe kerül?

Hosszas kutakodás után is csak egyetlen helyen bukkantam rá (www.vitalitaswebaruhaz.hu). Ott viszont remek áron! Mindkét gyümölcs csak importárúként kerül Magyarországra – ezért már boltban, piacon sem olcsó. Viszont ezt a sűrítményt picivel több, mint ennyi friss gyümölcs árának a feléért tudtam akciósan beszerezni. Ráadásul felbontása után szobahőn jól eltartható akár 3 – 4 hónapig is, amivel a friss áfonya és gránátalma elkészítésének maceráját is elkerültem.

Fogyasszák jó egészséggel!

A cikket összeállította:
dr. Gothárd Csaba
orvos

Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál. A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi terápiát, nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, gyógyításra, betegségek kezelésére és NEM a DRTV Média Plus Kft. által forgalmazott termékekre vonatkoznak. A cikk, a hivatkozott forrásirodalom-, népi gyógyászati megfigyelések-, valamint mások által publikálásra került vizsgálati eredmények, leírások alapján került összeállításra. A weboldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz betegség esetén!

Tudományos hivatkozások:  

[1] - ORAC = Oxygen Radical Absorbing Capacity; az oxigéntartalmú szabadgyökök semlegesítésének képességét méri.
TEAC = Trolox Equivalent Antioxidant Capacity, valamely hatóanyag TROLOX nevű, E-vitaminnal azonos antioxidáns erősségű, anyaghoz viszonyított antioxidáns kapacitását méri.

[2] - Gyógyszerkönyv = egy ország vagy egy közösség (pl. Európai Unió) által hivatalosan elismert gyógyhatású anyagok listája

[I] - Kelly L Wolfe, Xinmei Kang, Xiangjiu He, Mei Dong, Qingyuan Zhang, Rui Hai Liu: Cellular antioxidant activity of common fruits; J Agric Food Chem, 2008 Sep 24;56(18):8418-26.

[II] - https://www.scu.edu.au/southern-cross-plant-science/facilities/herbal-authentication/pharmacopoeial-monographs/pharmacopoeia-of-the-pprc-plant-list/#A

[III] - Hadipour-Jahromy M, Mozaffari-Kermani R.: Chondroprotective effects of pomegranate juice on monoiodoacetate-induced osteoarthritis of the knee joint of mice.; Phytother Res. 2010 Feb;24(2):182-5. doi: 10.1002/ptr.2880.

[IV]- Colombo E., Sangiovanni E., Dell'agli M.:A review on the anti-inflammatory activity of pomegranate in the gastrointestinal tract.; Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:247145. doi: 10.1155/2013/247145. Epub 2013 Mar 14.

[V] - Arpita Basu, Mei Du, Misti J Leyva, Karah Sanchez, Nancy M Betts, Mingyuan Wu, Christopher E Aston, Timothy J Lyons: Blueberries decrease cardiovascular risk factors in obese men and women with metabolic syndrome; J Nutr, 2010 Sep;140(9):1582-7.

[VI] - Carol Bernstein, Anil R. Prasad, Valentine Nfonsam and Harris Bernstein: DNA Damage, DNA Repair and Cancer; submitted: April 19th 2012Reviewed: October 1st 2012Published: May 22nd 2013, DOI: 10.5772/53919

[VII] - B N Ames, M K Shigenaga, and T M Hagen: Oxidants, antioxidants, and the degenerative diseases of aging; Proc Natl Acad Sci U S A. 1993 Sep 1; 90(17): 7915–7922.

[VIII] - Yanita McLeay, Matthew J Barnes, Toby Mundel, Suzanne M Hurst, Roger D Hurst, and Stephen R Stannard: Effect of New Zealand blueberry consumption on recovery from eccentric exercise-induced muscle damage; J Int Soc Sports Nutr. 2012; 9: 19.

[IX] -B N Ames, M K Shigenaga, and T M Hagen: Oxidants, antioxidants, and the degenerative diseases of aging; Proc Natl Acad Sci U S A. 1993 Sep 1; 90(17): 7915–7922.

[X] - Yuri Nomi, Keiko Iwasaki-Kurashige, and Hitoshi Matsumoto: Therapeutic Effects of Anthocyanins for Vision and Eye Health; Molecules. 2019 Sep; 24(18): 3311.

[XI] - Guang-Jian Du, Zhiyu Zhang, Xiao-Dong Wen, Chunhao Yu, Tyler Calway, Chun-Su Yuan and Chong-Zhi Wang: Epigallocatechin Gallate (EGCG) Is the Most Effective Cancer Chemopreventive Polyphenol in Green Tea; Nutrients. 2012 Nov; 4(11): 1679–1691.

[XII] - Norman Kenneth Edgars: The blueberry; The pharmacology of neomyrtillin from blueberry leaf, with a description of Vaccinium caesarense; complete analyses of leaf and fruit.

[XIII] - Sedigheh Asgary, Mahmood RafieianKopaei, Amirhossein Sahebkar, Fatemeh Shamsi, Najmeh Goli-malekabadi: Anti-hyperglycemic and anti-hyperlipidemic effects of Vaccinium myrtillus fruit in experimentally induced diabetes (antidiabetic effect of Vaccinium myrtillus fruit); J Sci Food Agric, 2016 Feb;96(3):764-8, doi: 10.1002/jsfa.7144. Epub 2015 Mar 19.

[XIV] - J.Correa-Betanzo, E. Allen-Vercoe, J.McDonald, K.Schroeter, M.Corredig: Stability and biological activity of wild blueberry (Vaccinium angustifolium) polyphenols during simulated in vitro gastrointestinal digestion; Food Chemistry, Volume 165, 15 December 2014, pages 522-531

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Antioxidánsok Gyógynövények