Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Gyógynövények

2024. 01. 04. 11:17:37
Mi magyarok keveset tudunk az algákról. Nem csoda, hiszen történelmünk mindig távol tartott a tengerpartoktól. Így aztán az algákról legfennebb annyit hallhattunk az akvaristáktól, hogy az akvárium falát minden áron meg kell védeni tőlük.
2022. 06. 17. 12:47:11
A nap első sugaraival megjelentek az első vérszívók is. Célszerű készülni rovarriasztóval, ha vízparti sétát, kerti sütögetést vagy erdei túrát tervezünk. Már a városi parkokban is találnak menedéket a szúnyogok és kullancsok: fákon, bokrokon, fűben is előszeretettel megbújnak prédára lesve.
2021. 10. 06. 13:46:07
A szamána - mint az ayurvédikus gyógyító eljárások egyike - gyógynövényeket alkalmaz többféle formában a doshák kiegyensúlyozására és a betegségek legyőzésére. Cikkünk az ayurvédikus gyógyításban leggyakrabban alkalmazott gyógynövényeket és azok hatásait, felhasználási területeit mutatja be. 
2021. 04. 19. 11:25:47
A népiesen bodorrózsaként emlegetett, hivatalosan szuharnak (Cistus sp.) nevezett cserje a világ mediterrán éghajlatú vidékeinek őshonos növénye. A mályvafélék rendjében, a szuharfélék családjának nemzetsége. A bodorrózsa mintegy két tucat fajtáját különböztetik meg genetikai vizsgálatok alapján. A legtöbb fajtája rendelkezik egészségre kedvező hatással, ám a különböző fajok hatásai nem teljesen azonosak.
2021. 02. 19. 12:16:31

A csüdfüvek a növényvilág legnépesebb nemzetsége. Kb. 3.000 fajta lágyszárú évelő növényt ölel fel[i],[ii]. Magyarországon előforduló fajtái védettek!

Gyógyhatású felhasználás céljára ez a fajgazdagság megtévesztő lehet, hiszen mindössze kettő, az Astragalus membranaceus (szinonim az Astragalus propinquus) és Astragalus mongholicus néven emlegetett kínai csüdfüveknek (angolul mongolian milkwetch) ismert[iii]. Noha az egész északi féltekén elterjedtek – manapság már Ausztráliába is behurcolták dísznövényként – első gyógyászati ismereteink távol keleti népek hagyományaiból származnak. 

2021. 01. 10. 12:40:46
Egy kedves győri ismerőstől ajándékot hozott a postás. Tudja, hogy nagy gránátalma rajongó vagyok – ezért mikor megpillantottam a sötét flakont, valami gránátalmaszirupra gondoltam. Ez azonban annál is meglepőbb volt! Még sosem láttam ilyet Magyarországon: Dr. Carob feketeáfonya és gránátalma koncentrátum
2021. 01. 06. 13:37:26

A gránátalma (Punica granatum) a napfényes, meleg mediterrán tájak gyümölcse. Nem sokat tudtunk róla – nem is igen érdekelt senkit – míg a globalizált kereskedelem a magyar üzletek, piacok polcaira is el nem hozta. 

Személy szerint hatalmas rajongója vagyok. Kevés olyat tudok, ami ennyire egészséges volta mellett, még ennyire finom és zamatos is.

2020. 12. 30. 09:35:14
A fekete áfonya a mi régiónk egyik legmagasabb antioxidáns kapacitású gyümölcse, és szuperélelmiszere. ORAC értéke 4.500 – 4.700 között mozog (terméstől, időjárástól, élőhelytől függően). Ez ötszöröse a sokat emlegetett brokkolinak és sárgarépának, de még az elismert zöld tea és vörösboroknak is három – négyszerese [1].
2020. 11. 18. 00:00:00
Az oregánó fajok (Origanum sp.) - magyarul szurokfű vagy vadmajoranna - az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjának Origanum nemzetségéhez tartozó fűszer- és gyógynövények. Több faj is tartozik ide, melyek közül a leghatékonyabbak, és egyben legkeresettebbek a görög (O. vulgare) és ciprusi (O. onites) fajok. Élőhelyeik kedvező klímájának köszönhetően ezek tartalmazzák a legtöbb hatóanyagot. 
2020. 06. 27. 13:26:11

A tajgagyökér 2-3 m magasra nővő tüskés cserje. É-K-Ázsiában őshonos. É-K Oroszország és Kína népei hagyományos népi gyógyászata gyökerét általános tonizálásra használták és használják. A hagyományos népi gyógyászat a ginzenghez (Panax ginseng) nagyban hasonló hatásait használja ki. Innen származik a népies elnevezése is.

Amerikában őshonos egy amerikai ginzengként (Panax quinquefolius) emlegetett faj. A konfuzióra okot adó változatosság miatt USA-ban a szibériai ginzeng elnevezést betiltották. Az amerikai ginzeng hatása eltér mind a ginzengétől, mind a tajgagyökérétől.