Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

A gránátalma áldásai egészségünkre

A gránátalma áldásai egészségünkre

A gránátalma (Punica granatum) a napfényes, meleg mediterrán tájak gyümölcse. Nem sokat tudtunk róla – nem is igen érdekelt senkit – míg a globalizált kereskedelem a magyar üzletek, piacok polcaira is el nem hozta. 

Személy szerint hatalmas rajongója vagyok. Kevés olyat tudok, ami ennyire egészséges volta mellett, még ennyire finom és zamatos is.

Gránátalma a hasznos tápanyagok tárháza

A gránátalma zsírtartalma gyakorlatilag elenyésző. Étkezési rosttartalma kiemelkedően magas (11%), ami az emésztőrendszer és a bél baktériumaink számára nagyon kedvező[1]. Szénhidráttartalma elméletileg magas, ami viszonylag magas kalóriatartalmának (82 kcal/100 g) a magyarázata. Azonban cukortartalmának zöme fruktóz.

A fruktóz csak nagyon kis mértékben emeli a vércukrot – glikémiás indexe alig 17, szemben a glukóz 100-as, és a cukor 75 körüli értékével – viszont utóbbi évek kutatásai rámutattak arra, hogy a máj hosszú távon képes glukózzá alakítani a fruktózt. Pontosan nem tudjuk, hogy miből mennyit, mennyi idő alatt. Az egyéni reakciókészség is igen változó. Biztos, ami biztos cukorbetegeknek és alacsony kalóriatartalmú étrendet tartóknak a gránátalma korlátlan fogyasztását ma már nem javasoljuk. Viszont napi egy gránátalma, vagy 1 – 2 dl. gránátalmalé egészséggel fogyasztható naponta. Vitamin (B6-, C- és K-vitamin) valamint ásványianyag (kálcium, kálium, magnézium, nátrium és vas) tartalma is jól hasznosul biológiailag. Azonban, amiben a gránátalma toronymagasan kiemelkedik az egyéb élelmiszerek közül, az a jelentős mennyiségű, és nagy változatos összetételű antioxidánsok (polifenolok, ellagsav, antocianinok, kvercetin, epigallokatekin-gallát, stb.)

A gránátalma élettani hatásai

Bármely mértékegységgel mérve (TEAC vagy ORAC[a]) a gránátalma antioxidáns kapacitása kb. háromszor erősebb, mint a népszerű zöldt teáé, brokkolié vagy az elismert vörösboroké[2]. Miközben a szabadgyökök bármely sejtféleséget, bármely szövetet és szervet képesek károsítani, az antioxidánsok ennek kivédésével minden sejtet, minden szövetet és minden szervet képesek védeni. Hatásaik sokrétűsége miatt nehéz pontosan áttekinteni hol, hogyan is hatnak. Az azonban bizonyos, hogy késleltetik a sejtek öregedési[3] folyamatait, nem csak a bőr fiatalos megjelenését őrizve, de az izmok rugalmasságát is. 

KONCENTRÁLT GRÁNÁTALMA TARTALMÚ TERMÉKEINK

Humán vizsgálatokban igazolták a gránátalma általános gyulladásgátló hatását is. Napi 250 ml gránátalmalé elfogyasztása 12 héten át 30 – 32 %-al csökkentette krónikus gyulladásban szenvedő betegek gyulladásmarkereit (CRP és IL-6) a vérplazmában[4]. Szintén antioxidánsai felelősek a szív- és érfalvédő, érelmeszesedésgátló[5] hatásáért. Csökkenti a vérplazma triglicerid[6], koleszterin[7] szintjét, emellett állatkísérletek[8],[9] és humán vizsgálatok[10] is igazolják, hogy akadályozza a koleszterin oxidációját[11] – ami az érelmeszesedés első lépése. Napi 150 ml gránátalmalé két hét után szignifikánsan csökkentette magasvérnyomásos betegek vérnyomását[12],[13]. Természetes nitráttartalmánál fogva javítja a szöveti vérátáramlást. 19 atlétán vizsgálva a gránátalmalé szignifikánsan javította fizikai teherbírásukat[14]. 

A gránátalma antioxidánsainak tumorellenes hatása[15],[16] is van. Humán vizsgálatok eddig elsősorban prosztata[17] és emlőrákban[18] igazolták hatásmechanizmusát. A mohó ráksejtek az ellagsavból többet vesznek fel, mint az egészséges sejtek, és ez gátolja a szaporodásukat[19],[20].[21],[22]. Prosztatatumoros betegeknekadott napi 237 ml gránátalmalé a PSA (prosztata tumor marker) duplázódási idejét 15 hétről 54 hétre nyújtotta meg[23]. Az epigallokatekin-gallát a rákos sejtek egészséges szövetben való megtelepedését gátolják[24], szövetoldó enzimjeik gátlásával. 

KONCENTRÁLT GRÁNÁTALMA TARTALMÚ TERMÉKEINK

Állatkísérletekből[25] tudjuk, hogy a gránátalma enyhíti az izületi gyulladásokat, reumás panaszokat. Támogatja a porcképző sejtek (chondorcyták) működését[26], miközben gátolja a gyulladásos folyamatokat az interleukin rendszeren keresztül[27]. Gránátalmát rendszeresen fogyasztó betegek szubjektív beszámolói is alátámasztják ezt. A gránátalma héjának kivonatáról gombaellenes hatás derült ki laborvizsgálatok során[28],[29], ami szájnyálkahártya candidiazisban (szájpenész) ígéretes[30].

Van-e mellékhatása a gránátalmának?

A gránátalma és a gránátalma termékek fogyasztása nagyon biztonságos. A napi 1 db. gránátalmát vagy 1 – 2 dl gránátalmalevet nem meghaladó fogyasztás során mellékhatásokról eddig nem tudunk. Ennél nagyobb mennyiségű, rendszeres gránátalma fogyasztást cukorbetegeknek, alacsony kalóriatartalmú étrenden levők számára nem javaslunk. Hasonlóképpen, nagy mértékű, rendszeres fogyasztását antikoaguláns (vérhígító) kezeléssel egyidőben a kezelőorvossal való konzultációt követően, javaslatai alapján. A gránátalma K-vitamintartalma csökkentheti az antikoaguláns gyógyszerek hatékonyságát.

Hogyan fogyasszuk a gránátalmát? 

A fenti adagolási javallat betartása mellett bárhogyan, ahogy jólesik! A gránátalma és gránátalmalé nagyon sokoldalúan felhasználható. fogyaszthatjuk friss gyümölcsként vagy lekvárként – antioxidáns vegyületei hőállóak, vitamintartalma azonban nem. A gránátalmalével készíthetünk gyümölcsjoghurtot, finom, egészséges szörpöt, ivólevet. Egy csészényi zöld teához adva nem csak finom ízt ad, de háromszorosára emeli annak epigallo-katekin gallát tartalmát. Friss gyümölcs vagy akár zöldségsalátákhoz adva nagyszerű, exotikusan savanykás öntet. Keverhetjük krémekbe, desszertekbe, pudinghoz, stb. A gránátalma egy megunhatatlan, zamatos szuperélelmiszer, aminek fogyasztásával egészségünkért is sokat tehetünk.

A cikket összeállította:
dr. Gothárd Csaba
orvos

Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál. A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi terápiát, nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, gyógyításra, betegségek kezelésére és NEM a DRTV Média Plus Kft. által forgalmazott termékekre vonatkoznak. A cikk, a hivatkozott forrásirodalom-, népi gyógyászati megfigyelések-, valamint mások által publikálásra került vizsgálati eredmények, leírások alapján került összeállításra. A weboldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz betegség esetén!

Tudományos hivatkozások:  

[a] - ORAC = Oxygen Radical Absorbance Capacity (oxigéngyök kötő képesség); TEAC = Trolox Equivalent Antioxidant Capacity (Trolox egységben kifejezett antioxidáns kapacitás). A Trolox ≈ E-vitamin.

[1] - Mustafa Ozgena, CoşkunDurgaç,  Sedat Serçe and Cemal Kayac: Chemical and antioxidant properties of pomegranate cultivars grown in the Mediterranean region of Turkey; Food Chemistry, Volume 111, Issue 3, 1 December 2008, Pages 703-706

[2] - Gil MI, Tomás-Barberán FA, Hess-Pierce B, Holcroft DM, Kader AA: Antioxidant activity of pomegranate juice and its relationship with phenolic composition and processing; J Agric Food Chem. 2000 Oct;48(10):4581-9.

[3] - A Singh, P Andreux, W Blanco-Bose, P Aebischer, J Auwerx and C Rinsch: TRANSLATING UROLITHIN A BENEFITS ON MUSCLE MITOCHONDRIA TO HUMANS; Innov Aging. 2018 Nov; 2(Suppl 1): 92–93.

[4] - Sohrab G., Nasrollahzadeh J, Zand H, Amiri Z, Tohidi M, Kimiagar M: Effects of pomegranate juice consumption on inflammatory markers in patients with type 2 diabetes: A randomized, placebo-controlled trial.; J Res Med Sci.2014 Mar;19(3):215-20.

[5] - Asgary S, Keshvari M, Sahebkar A, Hashemi M, Rafieian-Kopaei M: Clinical investigation of the acute effects of pomegranate juice on blood pressure and endothelial function in hypertensive individuals.; ARYA Atheroscler. 2013 Nov;9(6):326-31.

[6] - Mirmiran P, Fazeli MR, Asghari G, Shafiee A, Azizi F: Effect of pomegranate seed oil on hyperlipidaemic subjects: a double-blind placebo-controlled clinical trial.; Br J Nutr. 2010 Aug;104(3):402-6. doi: 10.1017/S0007114510000504. Epub 2010 Mar 25.

[7] - Esmaillzadeh A., Tahbaz F., Gaieni I., Alavi-Majd H., Azadbakht L.:Cholesterol-lowering effect of concentrated pomegranate juice consumption in type II diabetic patients with hyperlipidemia.; Int J Vitam Nutr Res. 2006 May;76(3):147-51.

[8] - Al-Jarallah A, Igdoura F, Zhang Y, Tenedero CB, White EJ, MacDonald ME, Igdoura SA, Trigatti BL: Atherosclerosis. The effect of pomegranate extract on coronary artery atherosclerosis in SR-BI/APOE double knockout mice.; 2013 May;228(1):80-9. doi: 10.1016/j.atherosclerosis.2013.02.025. Epub 2013 Mar 7.

[9] - Kaplan M, Hayek T, Raz A, Coleman R, Dornfeld L, Vaya J, Aviram M: Pomegranate juice supplementation to atherosclerotic mice reduces macrophage lipid peroxidation, cellular cholesterol accumulation and development of atherosclerosis.; J Nutr.2001 Aug;131(8):2082-9.

[10] - Aviram M., Dornfeld L, Rosenblat M, Volkova N, Kaplan M., Coleman R., Hayek T., Presser D., Fuhrman B.: Pomegranate juice consumption reduces oxidative stress, atherogenic modifications to LDL, and platelet aggregation: studies in humans and in atherosclerotic apolipoprotein E-deficient mice.; Am J Clin Nutr. 2000 May;71(5):1062-76.

[11] - Aviram M., Rosenblat M., Gaitini D., Nitecki S., Hoffman A.,Dornfeld L, Volkova N., Presser D., Attias J., Liker H., Hayek T.: Pomegranate juice consumption for 3 years by patients with carotid artery stenosis reduces common carotid intima-media thickness, blood pressure and LDL oxidation.; Clin Nutr. 2004 Jun;23(3):423-33.

[12] - Sedigheh Asgary, Amirhossein Sahebkar, Mohammad Reza Afshani, Mahtab Keshvari, Shaghayegh Haghjooyjavanmard, Mahmoud Rafieian‐Kopaei: Clinical Evaluation of Blood Pressure Lowering, Endothelial Function Improving, Hypolipidemic and Anti‐Inflammatory Effects of Pomegranate Juice in Hypertensive Subjects; Phytotherapy Research, Volume28, Issue2, February 2014, Pages 193-199

[13] - Sahebkar A, Ferri C, Giorgini P, Bo S, Nachtigal P, Grassi D5: Effects of pomegranate juice on blood pressure: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials.; Pharmacol Res. 2017 Jan;115:149-161. doi: 10.1016/j.phrs.2016.11.018. Epub 2016 Nov 23.

[14] - Eric T. Trexler, Abbie E. Smith-Ryan, Malia N. Melvin, Erica J. Roelofs and Hailee L. Wingfielda: The effects of pomegranate extract on blood flow and running time to exhaustion; Appl Physiol Nutr Metab. 2014 Sep; 39(9): 1038–1042.

[15] - Adams L.S., Seeram N.P., Aggarwal B.B., Takada Y., Sand D., Heber D.: Pomegranate juice, total pomegranate ellagitannins, and punicalagin suppress inflammatory cell signaling in colon cancer cells.; J Agric Food Chem. 2006 Feb 8;54(3):980-5.

[16] - Costantini S, Rusolo F, De Vito V, Moccia S, Picariello G, Capone F, Guerriero E, Castello G, Volpe MG: Potential anti-inflammatory effects of the hydrophilic fraction of pomegranate (Punica granatum L.) seed oil on breast cancer cell lines.; Molecules. 2014 Jun 24;19(6):8644-60. doi: 10.3390/molecules19068644.

[17] - CJ Paller, X Ye, PJ Wozniak,BK Gillespie, PR Sieber, RH Greengold, BR Stockton, BL Hertzman, MD Efros, RP Roper, HR Liker and MA Carducci: A randomized phase II study of pomegranate extract for men with rising PSA following initial therapy for localized prostate cancer; Prostate Cancer Prostatic Dis. 2013 Mar; 16(1): 50–55.

[18] - Shirode AB, Kovvuru P, Chittur SV, Henning SM, Heber D, Reliene R: Antiproliferative effects of pomegranate extract in MCF-7 breast cancer cells are associated with reduced DNA repair gene expression and induction of double strand breaks.; Mol Carcinog. 2014 Jun;53(6):458-70. doi: 10.1002/mc.21995. Epub 2013 Jan 28.

[19] - Dikmen M., Ozturk N., Ozturk Y.: The antioxidant potency of Punica granatum L. Fruit peel reduces cell proliferation and induces apoptosis on breast cancer.; J Med Food. 2011 Dec;14(12):1638-46. doi: 10.1089/jmf.2011.0062. Epub 2011 Aug 23.

[20] - Shirode AB, Kovvuru P, Chittur SV, Henning SM, Heber D, Reliene R: Antiproliferative effects of pomegranate extract in MCF-7 breast cancer cells are associated with reduced DNA repair gene expression and induction of double strand breaks.; Mol Carcinog. 2014 Jun;53(6):458-70. doi: 10.1002/mc.21995. Epub 2013 Jan 28.

[21] - Jeune M.A., Kumi-Diaka J., Brown J.: Anticancer activities of pomegranate extracts and genistein in human breast cancer cells.; J Med Food. 2005 Winter;8(4):469-75.

[22] - Navindra P., Seerama, Lynn S. Adams, Susanne M. Henning, Yantao Niua, Yanjun Zhang,  Muraleedharan G.Nairb, David Hebera: In vitro antiproliferative, apoptotic and antioxidant activities of punicalagin, ellagic acid and a total pomegranate tannin extract are enhanced in combination with other polyphenols as found in pomegranate juice; The Journal of Nutritional Biochemistry; Volume 16, Issue 6, June 2005, Pages 360-367

[23] - Sineh Sepehr K., Baradaran B., Mazandarani M., Khori V., Shahneh FZ.:Studies on the Cytotoxic Activities of Punica granatum L. var. spinosa (Apple Punice) Extract on Prostate Cell Line by Induction of Apoptosis.; ISRN Pharm. 2012;2012:547942. doi: 10.5402/2012/547942. Epub 2012 Dec 17.

[24] - Guang-Jian Du, Zhiyu Zhang, Xiao-Dong Wen, Chunhao Yu, Tyler Calway, Chun-Su Yuan and Chong-Zhi Wang: Epigallocatechin Gallate (EGCG) Is the Most Effective Cancer Chemopreventive Polyphenol in Green Tea; Nutrients. 2012 Nov; 4(11): 1679–1691.

[25] - Hadipour-Jahromy M, Mozaffari-Kermani R.: Chondroprotective effects of pomegranate juice on monoiodoacetate-induced osteoarthritis of the knee joint of mice.; Phytother Res. 2010 Feb;24(2):182-5. doi: 10.1002/ptr.2880.

[26] - Ahmed S., Wang N., Hafeez BB, Cheruvu V. K., Haqqi TM.: Punica granatum L. extract inhibits IL-1beta-induced expression of matrix metalloproteinases by inhibiting the activation of MAP kinases and NF-kappaB in human chondrocytes in vitro.; J Nutr. 2005 Sep;135(9):2096-102.

[27] - Rasheed Z, Akhtar N, Haqqi TM.: Pomegranate extract inhibits the interleukin-1β-induced activation of MKK-3, p38α-MAPK and transcription factor RUNX-2 in human osteoarthritis chondrocytes.; Arthritis Res Ther. 2010;12(5):R195. doi: 10.1186/ar3166. Epub 2010 Oct 18.

[28] - Gould SW, Fielder MD, Kelly AF, Naughton DP: Anti-microbial activities of pomegranate rind extracts: enhancement by cupric sulphate against clinical isolates of S. aureus, MRSA and PVL positive CA-MSSA.; BMC Complement Altern Med. 2009 Jul 27;9:23. doi: 10.1186/1472-6882-9-23.

[29] - Pai MB1, Prashant GM, Murlikrishna KS, Shivakumar KM, Chandu GN: Antifungal efficacy of Punica granatum, Acacia nilotica, Cuminum cyminum and Foeniculum vulgare on Candida albicans: an in vitro study.; Indian J Dent Res. 2010 Jul-Sep;21(3):334-6. doi: 10.4103/0970-9290.70792.

[30] - Vasconcelos LC1, Sampaio MC, Sampaio FC, Higino JS; Use of Punica granatum as an antifungal agent against candidosis associated with denture stomatitis; Mycoses. 2003 Jun;46(5-6):192-6.