Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Mi a gluténérzékenység, és hogyan kezelhető?

Mi a gluténérzékenység, és hogyan kezelhető?

A gluténérzékenység ma már népbetegségnek számít, felnőtteket és gyerekeket egyaránt érint, de csak viszonylag kevesen vannak tisztában azzal, hogy panaszaik, tüneteik erre vezethetők vissza.

 

A gluténérzékenységnek 3 formája ismert, a cöliákia, a nem cöliákiás gluténérzékenység (NCGS) és a glutén- vagy gabonaallergia. Ezek egyes tünetei átfedik egymást, azonban különböznek az immunrendszer érintettségét illetően. 

Gyanú esetén kérje gasztroenterológus szakorvos segítségét annak megállapítására, Ön melyik típusú betegségben szenved, hiszen csak a megfelelő és szigorú diéta képes csökkenteni a kellemetlen, életminőséget csökkentő tüneteket. Tudjon meg mindent a gluténérzékenységről, tartson velünk!

Mi a glutén, illetve a gluténérzékenység?

Mindhárom gluténfüggő betegség hátterében a szervezet gluténnel szembeni érzékenysége áll, azonban a tüneteket és a hosszú távú hatásokat tekintve lényeges különbségek vannak. 

A glutén egy összetett, gliadinból és gluteninből álló fehérje, amely a búzafélékben (búza, rozs, árpa, maláta) így számos élelmiszerben – pékárukban, tésztákban, kekszekben, gabonapelyhekben és adalékanyagként sok más feldolgozott ételben, sőt gyógyszerekben, kozmetikumokban – található meg. A webáruházunkban kapható élelmiszerek között speciális gluténmentes tésztákat is beszerezhet, amennyiben érintett ezen betegségek valamelyikében. 

Gluténérzékenyek emésztőrendszere nem képes a gluténfehérjéket megemészteni, lebontani. A gliadin növelheti a bél áteresztőképességét és gyulladást okozhat, immunválaszt válthat ki. A búzaallergia tipikus allergiás tüneteket, légzési nehézségeket, csalánkiütést, orrdugulást, fejfájást okozhat. A cöliákia és a nem cöliákiás gluténérzékenység pedig gyomor-bélrendszeri és egyéb tüneteket. 

Mi okozza a gluténérzékenységet és mit okoz a szervezetben?

A gluténérzékenység búza- vagy gluténtartalmú ételek fogyasztása után életkortól függően sokféle tünetet okozhat: hányást, puffadást, hasmenést, székrekedést, hasfájást, ingerlékenységet, krónikus fáradtságot, bőrkiütést, hangulatzavarokat, gyerekeknél növekedési elmaradást. Ezek eltérő erősségben jelentkezhetnek, sokáig észrevétlenek maradhatnak. 

Az autoimmun eredetű cöliákiás gluténérzékenység genetikai hajlamra vezethető vissza, és nemcsak az emésztőrendszert, hanem az egész szervezetet érinti, gyakori kísérője lehet az I. típusú cukorbetegség, a laktózérzékenység vagy a pajzsmirigyproblémák. 

Az NCGS vagy gluténintolerancia nehezebben kimutatható, és az sem ismert, mi váltja ki az állapotot, de kialakulásában nem játszik szerepet a genetikai hajlam és nem örökletes, illetve kísérőbetegségei sincsenek. Mindkét esetben kerülni kell a glutént tartalmazó élelmiszerek fogyasztását, így például a gluténmentes 100% kölestészta lehet alternatívája a hagyományos lisztből készült tésztáknak. 

A gabonaallergia tüneteit nem a glutén, hanem a gabonákban előforduló más fehérjék váltják ki.

Mi a teendő, ha gluténérzékeny vagyok?

Amennyiben a vizsgálatok alapján megállapítható a cöliákia, szigorú gluténmentes étrendet kell tartani élethosszig a társbetegségek elkerülése érdekében.

A nem cöliákiás gluténérzékenység rendszerint enyhébb lefolyású, nem jár társbetegségekkel és nem károsítja a vékonybél falát. Néhány hónapig tartó gluténmentes diétával megszűnhetnek a tünetek. 

Búzaallergia esetén szigorúan búza-, de nem gluténmentes étrendet kell tartani, vagyis az árpa, a rozs és más gabonák fogyaszthatók.

Kellemetlen tünetek és gyanú esetén forduljon orvoshoz, és ha a vizsgálatok igazolják a gluténérzékenységet, annak megfelelően étkezzen, válasszon webáruházunk kínálatából!

Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál. A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi terápiát, nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, gyógyításra, betegségek kezelésére és NEM a Vitalitás Webáruház és DRTV Média Plus Kft. által forgalmazott termékekre vonatkoznak. A cikk, a hivatkozott forrásirodalom-, népi gyógyászati megfigyelések-, valamint mások által publikálásra került vizsgálati eredmények, leírások alapján került összeállításra. A weboldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz betegség esetén!