Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Oregánó olaj, a természet antibiotikuma

Oregánó olaj, a természet antibiotikuma

Az Oregánó, más néven Szurokfű vagy Vadmajoránna az árvacsalánfélék családjába tartozik. Gyógyhatásait már az ókori Görögországban is ismerték és alkalmazták. Hippokratész fertőtlenítőszerként használta. Az ókori Egyiptomban köhögéscsillapításra, légúti fertőzésekre és különböző mérgezések ellenszereként alkalmazták, valamint az ételeket tartósították szurokfű segítségével.

 

Habár aromás íze miatt húsok, halak és bor fűszerezésére is használták, de többnyire a népi gyógyászatban vették hasznát: szétrágva reumás fájdalmakat, fogfájást, fejfájást, köhögést csillapítottak vele, sérüléseket, gyomor és emésztési panaszokat gyógyítottak vele, de még szerelmi bájital alapanyagaként is felhasználták. Napjainkban egész Európában elterjedt, a mediterrán konyha nélkülözhetetlen ízesítője és a görög konyha alapfűszere.

Az oregánó olaj elpusztítja a mikrobákat, kiváló fertőtlenítő hatású, erős antimikrobális és gombaölő hatású. Hihetetlen antioxidáns kapacitással rendelkezik. Az USDA az oregánó antioxidáns hatását minimum 3 nagyságrenddel nagyobbnak sorolja be sok más fűszernövénynél. Antioxidáns hatása 42-szer nagyobb mint az almáé, 12-szer nagyobb mint a narancsé, és négyszer erősebb, mint az áfonya. Az Orac-skálán is előkelő helyet foglal el az oregánó: a szuperélelmiszerek skáláján, az 5.-ik legerősebb antioxidánsként tartják számon, ezzel maga mögé utasítva az acai-berry-t és a kurkumát. 

OREGÁNÓ OLAJ ALAPÚ TERMÉKEINK


Az oregánó olaj rendkívül hatásos természetes antibiotikum. Elpusztítja a vírusokat, patogén baktériumokat és a fertőzéseket okozó gombákat. Magas flavoniod tartalmának és fenolsav tartalmának köszönhetően rendkívül hatékony rákmegelőző hatással rendelkezik, csökkenti a rákos sejtek termelését. Erős gyulladáscsökkentő, így krónikus gyulladások esetében is a segítségünkre lehet. 
 

Az oregánó szárított változata is tartalmaz számos gyógyító vegyületeket, azonban az oregánó olaja jelentősen erősebb hatású. 

Az oregánó olaj hatóanyaga a karvakrol és a timol. A timol elpusztítja a káros mikrobákat, javítja az emésztést. Azonban óvatosan a timollal, mert kis mennyiségben gyógyszer, de nagy mennyiségben mérgező lehet a szervezet számára. Ezért érdemes olyan oregánó olajat vásárolnunk, melynek timol tartalma 2% alatti.

 

 

 

Az oregánó olajat a természet antibiotikumának tartják. Karvakrolt, illóolajat, cseranyagot, keserű anyagot és gyulladáscsökkentő timolt tartalmaz; a karvakrol és a timol a baktériumok szaporodását gátolja. Maga a szurokfű 2–5%-ban tartalmazhatja, olaja az oregánóolaj pedig 40–70%-ban tartalmaz karvakrolt. A legjobb minőségű oregánó olajok akár 85%-ban is tartalmazhatják a karvakrolt.

Az oregánónak sok fajtája ismert, de a görög Oreganum Vulgare Heracleoticum-Hitrum fajta, a legmagasabb karvakrol tartalommal rendelkezik, 86%-ban tartalmazza a karvakrolt.
 

86%-ban karvakrolt tartalmazó oregánó olaj alapú termékeink


Az oregánó olaj alkalmazása belsőleg


Az oregánó olaja csillapítja a köhögést, nyugtatja a gyomrot és a belek izmait, segíti az emésztést, erősíti az immunrendszert. Számos betegséget megakadályozhat, mint például a krónikus gyulladásokat és a daganatos megbetegedéseket. Krónikus gyulladás, magas vérnyomás és koleszterinszint, valamint szívproblémák esetén is érdemes naponta alkalmazni. Alkalmazható allergia ellen, ízületi gyulladásra, osteoarthritis esetén (porckopás), reumatikus gyulladásokra és fájdalomcsillapításra. Légúti problémákra: asztmára, hörghurutra, megfázásra, influenza esetén. Bakteriális és parazita fertőzésekre, lábgombásodásra, körömgombásodásra. Alkalmazhatjuk emésztési problémákra, candida, vastagbélgyulladás, hasmenés esetén. Migrénes fejfájásra, izomfájdalmakra, hátfájásra. Minden esetben oldjuk fel a 100% tisztaságú oregánó olajat, mielőtt használjuk. Keverhető pl. extra szűz olívaolajjal, vízzel, tejjel, gyümölcslével. A helyes hígítási arány 1:10 (10%) aránytól a 2:10 (20%-os) arányig. A 10%-os arány: 1 csepp oregánó olaj, 9 csepp olíva olaj. Belsőleg használva az ajánlott adagolása: 2x4 csepp naponta, a fenti hígításban. Ezt a dózist fokozatosan érjük el. Kezdjük eleinte 2x2 cseppel, majd fokozatosan emeljük az adagot 2x4 cseppre. Amennyiben melegségérzést tapasztalunk, az normális reakció.  
 

Az oregánó olaj helyi alkalmazása


Az oregánó olaj antiszeptikus hatásának köszönhetően számos bőrbetegségre, bőrproblémára alkalmazható külsőleg: pattanások, tisztátalan bőr, rovarcsípés kezelésére, méhcsípésre, ajakherpesz, lábgombásodás, körömgombásodás, ótvar, ínybetegségek, fogfájás, szájüregi problémák, ínysorvadás megelőzésére és kezelésére. Gyulladáscsökkentő és melegítő hatásának köszönhetően alkalmazhatjuk izomfájdalmakra, hátfájdalomra, ízületi fájdalmakra, helyi fájdalmak enyhítésére. Irritatív hatása miatt azonban soha ne használjuk töményen! Néhány cseppet hozzá keverhetünk olíva olajhoz, jojoba olajhoz és így vigyük fel az érintett területre. A melegségérzés teljesen természetes. Amennyiben erősnek érezzük a keveréket csökkentsük az oregánó olaj mennyiségét. Tehetünk pár cseppet tusfürdőnkhöz, testápolónkhoz, és masszírozó krémekhez is. Szemkörnyéken és nyílt sebre ne használjuk!
 
Forrás:
http://www.ars.usda.gov/news-events/news/research-news/2002/herbs-can-spice-up-your-antioxidant-protection/
http://www.zanehellas.com/
https://hu.wikipedia.org/wiki/Szurokf%C5%B1_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)
http://preventdisease.com/news/11/041511_foods_highest_ORAC.shtml
 
Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál. A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi terápiát, nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, gyógyításra, betegségek kezelésére és NEM a DRTV Média Kft. által forgalmazott termékekre vonatkoznak. A cikk, a hivatkozott forrásirodalom-, népi gyógyászati megfigyelések-, valamint mások által publikálásra került vizsgálati eredmények, leírások alapján került összeállításra. A weboldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz betegség esetén!
Tartalomhoz tartozó címkék: Immunrendszer