Oregánó olaj, a természet antibiotikuma
Az Oregánó, más néven Szurokfű vagy Vadmajoránna az árvacsalánfélék családjába tartozik. Gyógyhatásait már az ókori Görögországban is ismerték és alkalmazták. Hippokratész fertőtlenítőszerként használta. Az ókori Egyiptomban köhögéscsillapításra, légúti fertőzésekre és különböző mérgezések ellenszereként alkalmazták, valamint az ételeket tartósították szurokfű segítségével.
Habár az oregánót aromás íze miatt húsok, halak és bor fűszerezésére is használták, de többnyire a népi gyógyászatban vették hasznát: szétrágva reumás fájdalmakat, fogfájást, fejfájást, köhögést csillapítottak vele, sérüléseket, gyomor és emésztési panaszokat gyógyítottak vele, de még szerelmi bájital alapanyagaként is felhasználták. Napjainkban egész Európában elterjedt, a mediterrán konyha nélkülözhetetlen ízesítője és a görög konyha alapfűszere.
Az oregánó olaj elpusztítja a mikrobákat, kiváló fertőtlenítő hatású, erős antimikrobális és gombaölő hatású. Hihetetlen antioxidáns kapacitással rendelkezik. Az USDA az oregánó antioxidáns hatását minimum 3 nagyságrenddel nagyobbnak sorolja be sok más fűszernövénynél. Antioxidáns hatása 42-szer nagyobb mint az almáé, 12-szer nagyobb mint a narancsé, és négyszer erősebb, mint az áfonya. Az Orac-skálán is előkelő helyet foglal el az oregánó: a szuperélelmiszerek skáláján, az 5.-ik legerősebb antioxidánsként tartják számon, ezzel maga mögé utasítva az acai-berry-t és a kurkumát.
Az oregánó olaj rendkívül hatásos természetes antibiotikum. Elpusztítja a vírusokat, patogén baktériumokat és a fertőzéseket okozó gombákat. Magas flavoniod tartalmának és fenolsav tartalmának köszönhetően rendkívül hatékony rákmegelőző hatással rendelkezik, csökkenti a rákos sejtek termelését. Erős gyulladáscsökkentő, így krónikus gyulladások esetében is a segítségünkre lehet.
Az oregánó szárított változata is tartalmaz számos gyógyító vegyületeket, azonban az oregánó olaja jelentősen erősebb hatású.
Az oregánó olaj hatóanyaga a karvakrol és a timol. A timol elpusztítja a káros mikrobákat, javítja az emésztést. Azonban óvatosan a timollal, mert kis mennyiségben gyógyszer, de nagy mennyiségben mérgező lehet a szervezet számára. Ezért érdemes olyan oregánó olajat vásárolnunk, melynek timol tartalma 2% alatti.
Az oregánó olajat a természet antibiotikumának tartják. Karvakrolt, illóolajat, cseranyagot, keserű anyagot és gyulladáscsökkentő timolt tartalmaz; a karvakrol és a timol a baktériumok szaporodását gátolja. Maga a szurokfű 2–5%-ban tartalmazhatja, olaja az oregánóolaj pedig 40–70%-ban tartalmaz karvakrolt. A legjobb minőségű oregánó olajok akár 85%-ban is tartalmazhatják a karvakrolt.
86%-ban karvakrolt tartalmazó oregánó olaj alapú termékeink
Az oregánó olaj alkalmazása belsőleg
Az oregánó olaj helyi alkalmazása
Olvassa el további oregánó olaj témájú további cikkünket is, tudjon meg többet az oregánó gyógyhatásairól:
Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál. A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi terápiát, nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, gyógyításra, betegségek kezelésére és NEM a DRTV Média Plus Kft. által forgalmazott termékekre vonatkoznak. A cikk, a hivatkozott forrásirodalom-, népi gyógyászati megfigyelések-, valamint mások által publikálásra került vizsgálati eredmények, leírások alapján került összeállításra. A weboldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz betegség esetén!