Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Oregánó olaj hatása az egészségre

Oregánó olaj hatása az egészségre Az oregánó fajok (Origanum sp.) - magyarul szurokfű vagy vadmajoranna - az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjának Origanum nemzetségéhez tartozó fűszer- és gyógynövények. Több faj is tartozik ide, melyek közül a leghatékonyabbak, és egyben legkeresettebbek a görög (O. vulgare) és ciprusi (O. onites) fajok. Élőhelyeik kedvező klímájának köszönhetően ezek tartalmazzák a legtöbb hatóanyagot. 

Némileg zavaró lehet, hogy nemzeti nyelveken más növényfajokat is neveznek ilyen-olyan oregánónak Pl.: spanyol oregano (Corydothymus capitatus), mexikói oregánó (Lippia graveolens), sőt a kerti izsópot (Hyssopus officinalis) is oreganoként említett a Közel-Keleten. Ez remek lehetőség a hamisítóknak, a nevek között elbizonytalanodó fogyasztók becsapására!

Oregánó, a „hegyek ékessége” - aminek mi emberek örülünk a legjobban

Az oregánó az ókori görög konyhaművészet és gyógyítás öröksége, amit a Római Birodalom közvetített Európába. Hippokrátesz (i.e 460 – 377) már felismerte, alkalmazta és dokumentálta gyógyhatásait. Dioszkoridész, görög katonaorvos, i.sz. 70-ben kiadott gyógynövénykönyvében (De Materia Medica) összeszedett gyógynövényismeret – köztük az oregánóról leírtak – a genetikai kutatások koráig érvényben maradtak. A növény nevét is görög eredetűnek tartják – bár egyesek vitatják – mivel görögül a hegyek (oros) ékességét, fényességét (ganos) jelentő szóösszetételre utal egyértelműen. Érdekes, hogy mindezen előzmények után Európában és az Amerikai kontinensen csak a XX. század második felében terjedt el, elsősorban fűszerként.

A ciprusi és görög oregánónak igen magas az illóolaj – több mint 2%  – és azon belül az olaj hatóanyagainak mennyisége. Fő hatóanyaga a karvakrol és timol (a növény legalább 1,5 %-a, a megfelelően előállított illóolaj több mit 80 %-a!). Emellett jelentős fahéjsav, rozmaringsav, kávésav (összesen kb. 8%), antioxidáns flavonoidokat (luteolin, apigenin) és triterpéneket tartalmaz. 

Az oregano antioxidáns kapacitása rendkívül magas (ORAC ≈ 200.000 / 100 g). Csak összehasonlításul az açai bogyóé ennek alig fele, az elismert vörös szőlőké és vörösboré 3.000 – 5.000 / 100 g között, míg a feketeáfonyáé kb. 2.900[1].

Az oregánó olaj hatása az egészségre

A növényi drog és az oregánó illóolaj is laboratóriumi és állatkísérletekben bizonyítottan antibakteriális[2],[3], gombaölő, sőt parazitaellenes hatású[4],[5]. Ezen képessége az illóolaj illékony hatóanyagainak tudható be. Ezért aztán nem csak főzetként vagy felületi fertőtlenítőként jön számításba, hanem párologtatással is kifejti hatását. Az oregano szárított levele és virága „Origani herba” néven a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben elismert gyógynövényként szerepel. Az illóolajat jellemzően a növényi drog (levél, virág) vízgőz desztillációjával állítják elő. Inhalálásra köhögés csillapítóként, nyákoldó köptetőnek is ajánlott.

Külsőleg a bőr ápolására, fertőtlenítésére, gyulladások csökkentésére[6] alkalmazzák bázis olajokba keverve, vagy kozmetikumok összetevőjeként. Fontos tudni, hogy sebekre, bőr berepedésekre nem alkalmazható! Illetve fény érzékenyítheti a bőrt: napozás előtt-alatt oregano olaj tartalmú készítményt ne vigyünk fel napfénynek kitett bőrfelületre.

OREGÁNÓ OLAJ TARTALMÚ TERMÉKEINK 

Noha egyes szerzők fogalmaznak meg fenntartásokat az oregano olaj belsőleges használatával szemben, az óvatossági rendszabályok betartásával az oregano olaj szájon át is fogyasztható. Ilyenkor ne feledkezzünk meg arról, hogy az olaj hatóanyagtartalma 80%, szemben a növény 1,5%-ával! Szigorúan csak hígítva alkalmazható: 1-2 csepp, evőkanálnyi mézben, tejben, tejszínben. Fertőtlenítő-gyulladáscsillapító gargalizálásra, szájöblítésre is alkalmas. Ilyenkor a félpohárnyi gargalizáló folyadékba cseppentsünk 1-2 cseppet – de minden korty előtt, alaposan rázzuk össze, hogy az olajcseppet minél alaposabban eloszlassuk.

Haszonállatokon (sertéseken) végzett megfigyelések és kísérletekből tudjuk, hogy miközben hatásos tápcsatornai „fertőtlenítő” az oregano olaj, nem bántja a bél hasznos flóráját. Sőt a bélfal épségét és annak immunvédekezését is javítja[7].

Oregánó olaj mint fertőtlenítő szer

Az oregano illóolaj bizonyítottan hatásos légfertőtlenítő is. A légúti infekciók kórokozói a levegőben lebegő mikroszkópikus részecskékhez (vízpermet, pára, köd, por, füst, szmog, stb) kötődve „utaznak”. Emiatt kedvez az őszi-tavaszi évszak az ilyen fertőzéseknek. Viszont a levegőben lebegő karvakrol és timol „pára” gátolja, csökkenti, pusztítja őket. Ezt a cikket a COVID járvány idején írom. Maszk viselése kötelező. Ha a szájmaszk alsó felére 1 csepp oregano olajat cseppentünk, már sokat tettünk úgy a kilélegzett saját, mint az esetlegesen belélegzett vírus szám csökkentésére (ám figyeljünk, hogy az oregánó olaj ne érintkezzen közvetlenül a bőrrel, mert csípő érzést okoz!). Ilyen célra az oregano olaj eredményesen kombinálható citrusfélék olajaival is. Egyes vizsgálati eredmények arra is utalnak, hogy nem csupán közvetlen antibakteriális, antivirális és gombaölő hatása lehet, hanem az immunrendszert is serkenti. Erre azonban egyértelmű, fehéren-fekete tudományos bizonyíték még nincs.

OREGÁNÓ OLAJ TARTALMÚ TERMÉKEINK 

Gyártók kezdik újrafelfedezni az ún. aromarudakat (aroma-stick). Ezek női rúzs méretű, különféle illóolajtartalmú – mondhatni hordozható – inhalátorok. Egy oregano olaj tartalmú aroma-stick különösen jó szolgálatot tehet felső légúti fertőző betegségek terjedésének szezonjában. Megelőzésre is, kialakult tünetek enyhítésére is alkalmas.

Oregánó olaj a népi gyógyászatban

Az oregano illat pszichésen is hat. Nyugtató, stresszoldó hatását állatkísérletek egyértelműen igazolták[8]. Segít ellazulni. Ha valamilyen szorongás, aggodalom nem hagy aludni, az oregano illat némileg segíthet.

A fentiek mellett a népi gyógyászat hagyománya és tapasztalata emésztési problémákra[9], parazitás fertőzésekre, hasi görcsök enyhítésére, magas vérnyomás, érelmeszesedés kései megelőzésére[10] (magas antioxidáns tartalma ezt hihetővé is teszi!) is ajánlja belsőleges fogyasztását. Külsőleges használatát izületi fájdalmak, izomgörcs és egyéb izomeredetű fájdalmak enyhítésére is javallja. Inhalálása megfázásos, nátha-influenza hurutus tünetek, köhögés csillapítására is előnyös. Noha konkrétan e javallatokban humán vizsgálatok nem születtek, hatóanyagainak ismerete jórészt alátámaszthatja ezen javallatokat.

Hogyan használjuk az oregánó olajat?

Az ajánlások betartása mellett az oregano és oregano olaj alkalmazása – akár belsőleg is – biztonságos. Ne alkalmazzuk hígítatlanul semmilyen célra, semmilyen módon! Legalább 5 – 10 %-os hígítása szükséges (1 csepp tiszta oregano olaj 10 – 20 csepp bázisolajban, vagy olajjal keveredő vivőanyagban). Ne kenjük sebes, repedezett, folytonosságában sérült bőrfelületre – mert irritálhat. Oregano olaj tartalmú kozmetikummal kezelt bőrfelületet ne tegyünk ki napfénynek, szoláriumlámpának. Ne alkalmazzuk kisdedeknél (3 év alatt). Értelemszerűen a tiszta, hígítatlan olajat tároljuk kisgyermekektől biztonságosan elzárva. Terhes és szoptatós anyáknak nem javasolható. Oreganoval szembeni allergia előfordul, ezért első alkalmazás előtt nagyon kis mennyiség bőrre való felvitelével teszteljük ezt le. Levendula, kakukkfű, majoranna, menta, zsálya allergia esetén fokozott óvatosság indokolt. Ezekkel a növényekkel gyakran ad keresztallergiát[11].

A cikket összeállította:
dr. Gothárd Csaba
orvos

Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál. A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi terápiát, nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, gyógyításra, betegségek kezelésére és NEM a DRTV Média Plus Kft. által forgalmazott termékekre vonatkoznak. A cikk, a hivatkozott forrásirodalom-, népi gyógyászati megfigyelések-, valamint mások által publikálásra került vizsgálati eredmények, leírások alapján került összeállításra. A weboldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz betegség esetén!

Tudományos hivatkozások:

[1] - National Institute of Health / Baltimore kutatásai alapján; ORAC = Oxygen Radical Absorption Capacity (Oxigén Gyök Semlegesítő Kapacitás)
[2] - Sabahat Saeed and Perween Tariq: Antibacterial activity of oregano (Origanum vulgare Linn.) against gram positive bacteria; Pak J Pharm Sci., 2009 Oct;22(4):421-4.
[3] - Haiying Cuia, Chenghui Zhanga, Changzhu Lib, Lin Lina: Antibacterial mechanism of oregano essential oil; Industrial Crops and Products, Volume 139, 1st November 2019
[4] - Csupor Dezső, Szendrei Kálmán: Gyógynövénytár – útmutató a korszerű gyógynövény alkalmazáshoz; 2. kiadás, Medicina Könyvkiadó, Budapest, 2012, 500 oldal.
[5] - Force M, Sparks WS, Ronzio RA. Inhibition of enteric parasites by emulsified oil of oregano in vivo. Phytother Res 2000;14:213-4.
[6] - Xuesheng Han and Tory L. Parker: Anti-inflammatory, tissue remodeling, immunomodulatory, and anticancer activities of oregano (Origanum vulgare) essential oil in a human skin disease model; Biochim Open. 2017 Jun; 4: 73–77.
[7] - Yi Zou, Quanhang Xiang, Jun Wang, Jian Peng and Hongkui Wei: Oregano Essential Oil Improves Intestinal Morphology and Expression of Tight Junction Proteins Associated with Modulation of Selected Intestinal Bacteria and Immune Status in a Pig Model; Biomed Res Int. 2016; 2016: 5436738.
[8] - Azam Amiresmaeili, Samira Roohollahi, Ali Mostafavi and Nayere Askari: Effects of oregano essential oil on brain TLR4 and TLR2 gene expression and depressive-like behavior in a rat model; Res Pharm Sci. 2018 Apr; 13(2): 130–141.
[9] Y. T. Lin, Y. I. Kwon, R. G. Labbe and K. Shetty: Inhibition of Helicobacter pylori and Associated Urease by Oregano and Cranberry Phytochemical Synergies; Appl Environ Microbiol. 2005 Dec; 71(12): 8558–8564.
[10] - Yu W, Liu Q, Zhu S.: Carvacrol protects against acute myocardial infarction of rats via anti-oxidative and anti-apoptotic pathways. Biol Pharm Bull 2013;36:579-84.
[11] - M Benito, G Jorro, C Morales, A Peláez, A Fernández: Labiatae allergy: systemic reactions due to ingestion of oregano and thyme; Ann Allergy Asthma Immunol; 1996 May;76(5):416-8.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Antioxidánsok Gyógynövények