Gombapaprikás gyapjas tintagombából

A következő recept a gyapjas tintagomba paprikás elkészítését mutatja be, de ezen kívül ebből a gombából sokféle ételt készíthetünk (sütve, grillezve ...stb.), mivel a gyapjas tintagomba nem igényel hosszas hőkezelést, sütést vagy főzést az ételkészítés során.
Gyapjas tintagomba pörkölt recept
Hozzávalók / 4 adag- 800 g gomba (gyapjas tintagomba)
- 1 db piros kaliforniai paprika (vagy egyéb paprika)
- 1 ek kókuszzsír
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 teáskanál ételízesítő (púpozott, vagy zöldfűszeres só)
- 2 evőkanál finomliszt
- 200 ml víz
- 200 ml főzőtejszín
- bors ízlés szerint (őrölt)
Gyapjas tintagomba paprikás elkészítése
1. A gombát a homoktól megtisztítjuk. Mosni is szükséges, mivel ez a fajta gomba a laza, homokos talajt kedveli és víz nélkül elég nehéz a homoktól megszabadítani.
2. Szitán lecsepegtetjük, a szárakat egy csavart mozdulattal eltávolítjuk (tegyük félre a szárakat is!)
3. A hagymát hámozzuk, apró kockákra vágjuk, a felhevített zsiradékban üvegesre pároljuk
4. A pirított hagymába dobáljuk az apró darabokra vágott szárakat, 3 percig kevergetve, erős lángon együtt pirítjuk. A kucsmaszerű kalapokat is daraboljuk, az egészen kicsiket egészben hagyva a gombát a hagymás gombaszárakhoz adjuk, átkeverjük s megszórjuk a fűszersóval. Időnkénti keverés közben 10-15 percig együtt sütjük.
5. Közben apró darabokra vágjuk a paprikát, a gombához vegyítjük. Átkeverjük, majd megszórjuk a liszttel, felengedjük a vízzel.
6. Felforraljuk, majd a tejszínt hozzákeverjük. Ízlés szerint borsozzuk.
2. Szitán lecsepegtetjük, a szárakat egy csavart mozdulattal eltávolítjuk (tegyük félre a szárakat is!)
3. A hagymát hámozzuk, apró kockákra vágjuk, a felhevített zsiradékban üvegesre pároljuk
4. A pirított hagymába dobáljuk az apró darabokra vágott szárakat, 3 percig kevergetve, erős lángon együtt pirítjuk. A kucsmaszerű kalapokat is daraboljuk, az egészen kicsiket egészben hagyva a gombát a hagymás gombaszárakhoz adjuk, átkeverjük s megszórjuk a fűszersóval. Időnkénti keverés közben 10-15 percig együtt sütjük.
5. Közben apró darabokra vágjuk a paprikát, a gombához vegyítjük. Átkeverjük, majd megszórjuk a liszttel, felengedjük a vízzel.
6. Felforraljuk, majd a tejszínt hozzákeverjük. Ízlés szerint borsozzuk.
A receptet összeállította:
Szabó Nikolett
tudományos gomba kutató