Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Gombapaprikás gyapjas tintagombából

Gombapaprikás gyapjas tintagombából A gyapjas tintagombát (vagy másik nevén a Petrencegombát) tavasztól - őszig tudjuk gyűjteni. A gyapjas tintagomba a csiperkefélék családjába tartozó gombafaj, mely hazánkban is népszerű és fellelhető gomba fajta. Könnyen felismerhető, ezért kezdő gombászok is szívesen gyűjtik. A gyapjas tintagomba szereti a magas tápanyagtartalmú termőhelyeket, kerteket, réteket, világos erdőket, de a sík mezőktől a hegyvidékig sok helyen gyűjthető. Jellegzetes hengeres alakjáról, pikkelyes, pelyhes fehér kalapjáról könnyedén felismerhető. Egészséges és ízletes ételek készíthetőek belőle. A gyapjas tintagomba fiatalon ehető gomba. Addig fogyasztható, amíg színe fehér és a kalapja zárt.
A következő recept a gyapjas tintagomba paprikás elkészítését mutatja be, de ezen kívül ebből a gombából sokféle ételt készíthetünk (sütve, grillezve ...stb.), mivel a gyapjas tintagomba nem igényel hosszas hőkezelést, sütést vagy főzést az ételkészítés során. 

Gyapjas tintagomba pörkölt recept

Hozzávalók / 4 adag
  • 800 g gomba (gyapjas tintagomba)
  • 1 db piros kaliforniai paprika (vagy egyéb paprika)
  • 1 ek kókuszzsír
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 teáskanál ételízesítő (púpozott, vagy zöldfűszeres só)
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 200 ml víz
  • 200 ml főzőtejszín
  • bors ízlés szerint (őrölt)

Gyapjas tintagomba paprikás elkészítése

1. A gombát a homoktól megtisztítjuk. Mosni is szükséges, mivel ez a fajta gomba a laza, homokos talajt kedveli és víz nélkül elég nehéz a homoktól megszabadítani.

2. Szitán lecsepegtetjük, a szárakat egy csavart mozdulattal eltávolítjuk (tegyük félre a szárakat is!)

3. A hagymát hámozzuk, apró kockákra vágjuk, a felhevített zsiradékban üvegesre pároljuk

4. A pirított hagymába dobáljuk az apró darabokra vágott szárakat, 3 percig kevergetve, erős lángon együtt pirítjuk. A kucsmaszerű kalapokat is daraboljuk, az egészen kicsiket egészben hagyva a gombát a hagymás gombaszárakhoz adjuk, átkeverjük s megszórjuk a fűszersóval. Időnkénti keverés közben 10-15 percig együtt sütjük.

5. Közben apró darabokra vágjuk a paprikát, a gombához vegyítjük. Átkeverjük, majd megszórjuk a liszttel, felengedjük a vízzel.

6. Felforraljuk, majd a tejszínt hozzákeverjük. Ízlés szerint borsozzuk.
 
A receptet összeállította:
Szabó Nikolett
tudományos gomba kutató
 
Tartalomhoz tartozó címkék: Receptek