Receptek
1 - 3 / 3
2016. 08. 23. 19:19:00
A rókagombát a legízletesebb gombák közt tartják számon, a gombaínyencek igazi kedvence. Íze enyhén csípős, borsos, fűszeres, aromás. Ez az ízhatás sütésre, főzésre, pirításra enyhül, a fűszerezéstől függően alakíthatjuk szájízünk szerint. Kulináris élményét, és ízét egyesek a kucsmagombához, mások az igen drága szarvasgombához hasonlítják.
A rókagomba húsa keményebb a csiperkénél, így valamivel hosszabb sütési időt igényel. Ez a gomba nyersen nem fogyasztható!
2016. 08. 03. 19:23:25
Az erdei gombák királyaként is emlegetett, tinórúfélék családjába tartozó Vargánya gombát júniustól októberig tudjuk gyűjteni. Főként a savanyú talajú bükk és tölgyerdőket szereti, de megtalálható fenyvesekben is. Amennyiben magunk gyűjtjük, minden esetben vizsgáltassuk meg gomba szakértővel, mert a vargánya gomba könnyen összetéveszthető mérgező rokonaival, pl. a farkastinórú és a sátántinórú gombával! A vargánya gomba elfogyasztása igazi kulináris élménnyel szolgál a gomba ételek kedvelőinek. Sokféleképpen elkészíthető gomba: nyersen salátákba keverhető, készíthetünk belőle gombalevest, pörköltet, vagy párolhatjuk, süthetjük, de akár ki is ránthatjuk. Megszárítva az ételek ízesítéséhez - fűszerként - használhatjuk fel.
2016. 07. 16. 13:09:28
A gyapjas tintagombát (vagy másik nevén a Petrencegombát) tavasztól - őszig tudjuk gyűjteni. A gyapjas tintagomba a csiperkefélék családjába tartozó gombafaj, mely hazánkban is népszerű és fellelhető gomba fajta. Könnyen felismerhető, ezért kezdő gombászok is szívesen gyűjtik. A gyapjas tintagomba szereti a magas tápanyagtartalmú termőhelyeket, kerteket, réteket, világos erdőket, de a sík mezőktől a hegyvidékig sok helyen gyűjthető. Jellegzetes hengeres alakjáról, pikkelyes, pelyhes fehér kalapjáról könnyedén felismerhető. Egészséges és ízletes ételek készíthetőek belőle. A gyapjas tintagomba fiatalon ehető gomba. Addig fogyasztható, amíg színe fehér és a kalapja zárt.
1 - 3 / 3