Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Természetes almarost 66% élelmi rosttal 500 g

Játék

Ár:
890 Ft
Elérhetőség: Raktáron
Hűségpontok: 36
Várható szállítás: 2024. május 22.
Gyártó: Mester és Major Kft.
Cikkszám: OT080
Átlagos értékelés: 5 / 5 csillag! (8)
Kiegészítő termékek:
Vitalitás Webáruház shaker Vitalitás Webáruház Shaker 750 ml
790 Ft
Menny.:

TERMÉK LEÍRÁS

Almarostról

60 gramm almarost, vagy 2,3 kg korpa?

Élelmi rostoknak a táplálékban lévő enzimes bontással emészthetetlen összetett szénhidrátokat nevezzük. A természetes almarost 66 % élelmi rostot tartalmaz, pektin tartalma 25,1%.

Az élelmi rostok biológiai hatékonyságát a vízben való oldódásuk dönti el!

Két fajtájuk létezik

  • amelyek vízben oldhatók (pektinek, hemicellulózok egy része, nyálkaanyagok),
  • amelyek vízben oldhatatlanok (például cellulóz, hemicellulóz nagy része, lignin).

A fermentálható rostok olyan ehető növényi részek, amelyek a vékonybélben ellenállnak az emésztésnek és a felszívódásnak. azonban a vastagbélben teljesen vagy részben fermentálódnak.

A pektin az úgynevezett SCFA (Short-chain fatty acid) rövid szénláncú zsírsavakra (ecetsav, propionsav. vajsav) fermentálódik.

A pektin a galakturonsav lineáris lánca. Nagyon sok pektint tartalmaznak a fiatal leveles zöldségek, az almarost. a citrusfélék héja. A pektin a legértékesebb élelmi rost, mert a vízoldhatóságuk miatt 100 %-ban fermentálódik. A pektin leginkább galakturonsavból épül fel, a galakturonsav a hasznos bélbaktériumok munkájával vajsavra (butirát) fermentálódik, ami a vastagbél hámsejteknek, a kolonocitáknak legjobb tápláléka. Hasonlóképpen a májsejtek mitokondriumának elengedhetetlen tápláléka a butirát. A mentális egészségünkhöz is feltétlenül szükséges a butirát a bél-agy tengely mentén fejti ki a hatását az agyban.

A vastagbélben folyó fermentációt nagymértékben befolyásolja az adott rost-komponens vízoldhatósága.

A hemicellulózok, a cellulóz nehezen, a lignin nem oldódik vízben. Duzzadóképességük miatt vizet szívnak magukba, ezáltal a székletet lágyítják, és a vastagbél működését szabályozzák. Főbb forrásaik cellulóz: zöldségfélékben (pl. káposzta, búzakorpa, teljes kiőrlésű lisztek), hemicellulóz: magvak külső héjanyaga, lignin: növények durvább fás részei (pl. fás karalábé, korpa).

A cellulóz mivel vízben nem oldódik, nagy felületen a baktériumok nem férnek hozzá, ezért lényegesen kevésbé tud fermentálódni.

A ligninnek kémiai szerkezete alapján semmi köze nincsen a cellulóz félékhez. mert azok poliszacharidok, a lignin a fenil-propán polimere. A lignin a növényi részek szilárdságát adja, azért kell együtt tárgyalni a cellulózokkal, mert azok inkrusztáló anyaga, amely leginkább a cellulóz fermentációjának a lehetőségét akadályozza. A lignin, mint a cellulózhoz keveredő anyag gátolja, hogy a mikrobák által termelt enzimek hozzáférjenek a cellulózhoz. A ligninnek az a tulajdonsága, hogy a vastagbélben élő baktériumok egyáltalán nem tudják fermentálni, még a cellulóz fermentációját is megakadályozza.

Az élelmi rost, mint fogalom nem túl régen használatos

Az élelmi rost fogalma nem jól jellemzi az egyes élelmiszerek értékét a rost bevitel szempontjából. Ugyanolyan élelmi rosttartalmú élelmiszereknek teljesen más az élettani hatása, ha azoknak azonos az élelmi rosttartalma, de lényeges eltérés van a pektin, a hemicellulóz, a cellulóz és a lignin tartalmukban.

A búzakorpa és az almarost összehasonlítása

Megnevezés Tulajdonsága Búzakorpa Almarost
élelmi rost A dietetika tudomány által létrehozott fogalom, összemossa az értékes és értéktelen rostokat. 43.0 g / 100 % 66.4 g / 100 %
azon belül: lignin Vízben oldhatatlan, nem fermentálható, a cellulóz fermentációját gátolja. 11.6 g / 27 % 1.2 g / 2 %
cellulóz Vízben oldhatatlan, kismértékben fermentálódik 6.5 g / 15 % 10.1 g / 15 %
pektin Vízben oldódik, kiválóan fermentálódik. 0.65 g / 1.5 % 25.1 g / 38 %
hemicellulóz Vízben oldhatatlan, kismértékben fermentálódik 16.3 g / 38 % 29.9 g / 45 %

A bél, a máj és a bél-agy tengely kívánatos működéséhez szükséges butirát mennyiség napi 15 gramm pektin elfogyasztásával megoldható. A 15 gramm pektin bevitelhez naponta több mint 2.3 kg korpát kellene megenni. Ezt a pektin mennyiséget 60 gramm almarosttal fel tudjuk venni.

A korpa kiváló élelmi rost?

A korpában reális veszély a gombatoxin fertőzés és a növény védőszer szennyeződés. A korpában nagy mennyiségben vonnak aleuron réteggel bekerülő fitátok, amelyek glycoproteinek, ha nem fermentálódnak (például az adalékos és az élesztős kenyérben) bélgyulladást okozó lektinek.

Az almarost az almalé gyártás mellékterméke. Az almát megdarálják, az almalevet kipréselik és centrifugálják, a visszamaradó törkölyt megszárítják és finomra darálják. Minőségét és a gastroenterális betegségek megelőzésének hatékonyságát az határozza meg, hogy minél kevesebb legyen benne a fruktóz.

Az almarost az almahús sejtfalból, az almahéjból és a magházból áll. Íze inkább natúr. tehát nem édes jellegű, hanem semleges.

A kellemes almaillatú rostot sokféleképpen lehet fogyasztani. Ízlés szerint keverhető ételekbe: például főzelékekbe, italokba: például növényi tejekbe, süthető süteményekbe és kenyérbe.

Az almarost az ipari méretű pektin gyártós alapanyaga

A feldolgozóüzemekben képződő almatörköly „zárt értékesítési rendszerben” mozog. amíg drága funkcionális készítményekké, tisztított pektinné ”alakul át”, majd forgalomba kerül például fogyasztóitalokban vagy lekvárok sűrítőanyagaként, vagy a gastroenterális problémák kezelésének kiegészítő funkcionális étrend-kiegészítőjeként az almarost.

Az alma legértékesebb része az almahús sejtfala és az almahéj. Ezek a vízben jól oldódó élelmi rostot a pektint adják. Ezen kívül többféle rostanyag található az almában, a magháza hasznos cellulózforrás, a cellulóz az élelmi rostok vízben nem oldódó része.

Kiváló pektin forrás lenne a citrusfélék héja, azonban a nagy szállítási távolságok miatt a déligyümölcsöket penészgátlókkal, bifenilekkel kezelik, aminek pajzsmirigy működést zavaró hatása van.

A vastagbélben folyó fermentációnak komoly szerepe van, mert a szerves savak energiát biztosítanak a vastagbél hámsejtek számára, a bélcsatornához kötődő immunrendszert és a nyirokszerv működését segíti. A pektin segíti a külső antigén terhelésre adott immunválaszt, a kórokozó baktériumok komperatív elnyomására és kiszorítására irányuló négyes védelmi rendszer (mikrobiális, humorális, anatómiai és celluláris) védekezését.

Az almából származó

magas pektin- és cellulóztartalmú nyersanyagok, rostkészítmények kiváló segítséget adhatnak azoknak, akik székrekedéssel, illetve magas koleszterinszinttel küzdenek.

Az almarost az almamagházat és benne az almamagot is tartalmazza. Ezért az almarostban az almamag jótékony hatása érvényesül.

Az almamagnak természetes jódtartalma van. amely egyes pajzsmirigy betegségek esetén (alul működés) hasznos lehet.

Az almamag nagy mennyiségű B17-vitamint tartalmaz, mely laetril néven is ismert. Kutatási eredmények arra utalnak, hogy megvédhetnek a ráktól, és segíthetnek a prekancerózus állapot kialakulásának megelőzésében, illetve a daganatos sejtek növekedésének lassításában.

Az almamag hozzájárulhat a tüdőfunkció javulásához. és így csökkentheti a légúti betegségek kockázatát. Ezenkívül a káros plakk-képződés ellen is képes védelmet nyújtani. A mentális merevség és a korral járó memóriavesztés lassítható rendszeres almarost fogyasztással. Az almamag az egyik legjobb forrása a bórnak, mely a csontok egészségéhez fontos ásványi anyag. Ezen felül nagy arányban tartalmaz kvercetint. a természet egyik leghatékonyabb gyulladás gátlóját.

Az almarostot alacsony cukortartalma révén olyanok is fogyaszthatják, akik az édes almatermékeket nem, vagy csak korlátozásokkal ehetik (cukorbetegek, candida betegek).

Az almahéjában nyomelemek, vitaminok és piros vitaminszerű színanyagok (polifenolok, bioflavonoidok, antocianidok) is vannak.

Napi 20 – 30 gramm almarost igen hatékony betegségmegelőző koktélként működik!

Táplálkozási értékek a termék 100 grammjában

Tápérték jelölés 100 g-ban
szárazanyag 90.8 g
energia kcal 263/1054 kJ
fehérje 4.5 g
zsír 3.4 g
 -ebből telített 1.8 g
szénhidrát 2.6 g
 -ebből cukor 2.6 g
0 g
élelmi rost 66.4 g
 -ebből pektin 25.1 g

Irodalom az almarostról

Az amerikai Táplálkozási és Dietetikai Akadémia a Gasztroenterológiai Világszervezet és az amerikai Crohn’s & Colitis betegek alapítványa iránymutatásai alapján az irritabilis bélszindróma (IBD), mint betegség megelőzése szempontjából a rostfelvétel nagyon fontos. Mindannyian egyetértenek abban, hogy azoknak az élelmi rostoknak van döntő szerepe a betegség megelőzése szempontjából, amelyek az SCFA-nsk, a rövid szénláncú zsírsavaknak: a vajsavnak, a propionsavnak és az ecetsavnak a luminalis termelését segítette. Az SCFA termelődését segítő élelmi rost csökkentheti a bél nyálkahártya sérüléseit a betegség során. Az SCFA immunmoduláló tulajdonságokkal rendelkezik, felgyorsítják a bél hámjának gyógyulási és regenerációs folyamatait, csökkentik a vastagbél pH-ját, stimulálva ezzel a jótékony mikroflóra növekedését és gátolva a kórokozók szaporodását.

Az étrendi pektin csökkenti a gyulladásos választ a vastagbélben azáltal, hogy mérsékli a gyulladásgátló citokinek és immunoglobulinok termelődését.
A British Medical Journal 2009-ben megjelent cikkében Bijkerk és kollégái végeztek kísérletet az Utrecht-i University Medical Center-ben. Bijkerk és csoportja annak járt utána, hogy a vízben oldható és vízben nem oldható fermentálható rostoknak milyen a biológiai hatása 275 irritábilis bélszindrómában szenvedő (IBD) betegnél.

A három csoportba osztott betegeknél a legjobb eredményt a pektin tartalmú, vízben oldható rostot fogyasztó csoportnál értek el, lényeges javulást mutatott a placebo hatású anyagot kapó csoporthoz képest. Nagyon rossz eredményt kaptak a vízben nem oldódó roston táplált, úgynevezett „korpás csoport” betegeinél, ahol a kísérletet nem tudták befejezni, mert az embereknél a tünetek súlyosbodtak, ezért leállították sok betegnél a korpaadagolását.

C J Bijkerk, N J de Wit, J W M Muris, P J Whorwell, J A Knottnerus, A W Hoes: Soluble or insoluble fibre in irritable bowel syndrome in primary core? Randomised placebo controlled trial Published online 2009 Aug 27. doi: 10.1136/bmJ.b3154

 Kiknek ajánljuk az almarostot

  • aki szeretne egészségesen táplálkozni és fontosnak tartja a megelőzést (pl.: vastagbél polipok és daganatok, hatékony májműködés, elhízás)
  • aki egészségesen táplálkozik, de főleg a fermentálható rostbevitelét szeretné növelni,
  • székrekedésben szenvedőknek, cukorbetegeknek,
  • aki rostszegényen táplálkozik (manapság legtöbben),
  • túlsúly, elhízás esetén (segít a fogyókúra során, telít, teltségérzetet ad),
  • akinek magas a koleszterinszintje,
  • akik az érbetegségek rizikóját csökkenteni szeretnék

Az Európai Unió által támogatott almatermelés ipari technológiával folyik. Az éves növényvédelmi beavatkozások száma 20-25 alkalom / év.

Az általunk forgalmazott almarost nem ipari termelésből származik.

Származási ország 

Ukrajna. Az almarost közelebbről a Kárpátalja, a Felső-Tisza-vidék házi kertjeiből való, többféle ősi almafajtákból származik.

Az almarost felhasználása

naponta 20 – 30 gramm (2-3 púpozott evőkanál)

Fontos a megfelelő folyadék bevitel!

Sokféleképpen lehet fogyasztani: keverhető növényi tejbe, vízbe vagy zöldség lébe. Ezen túl használható házi kenyér, sütemény összetevőjeként vagy főzelékek sűrítésére is alkalmas.

Tárolás

Az almarost készítmény száraz hűvös helyen tárolandó!

Élelmiszer-előállító létesítmény nyilvántartási száma: 03 1478

Kiszerelés

500 g

VÁSÁRLÓINK VÉLEMÉNYE

5.00
8 értékelés
5
(8)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Írja meg véleményét!
| 5 / 5 csillag!
Igazolt vásárlás
2024. 04. 09.
Köszönöm a gyors és zökkenőmentes szállítást, a termékkel is nagyon elégedett vagyok.
Én joghurtba teszem, mellé egy kanál méz és vacsoraként kiváló.
| 5 / 5 csillag!
Igazolt vásárlás
2024. 01. 16.
Joghurttal eszem, és ügyelek az egész napi bő folyadékbevitelre is. Így azt a hatást váltja ki, amiért megrendeltem: rendszeressé vált az anyagcserém. Elégedett vagyok.
| 5 / 5 csillag!
Igazolt vásárlás
2022. 03. 06.
nagyon jó
| 5 / 5 csillag!
Igazolt vásárlás
2021. 09. 03.
A termék kitűnő. Már három hét után is érzem a jótékony hatását. Először kefírbe kevertem, majd gyógynövényteába. Az így elkészített folyadékot kanalazva megiszom. Most már ha nem fogyasztom érzem a hiányát. Ajánlom, hogy mások is fogyasszák.
| 5 / 5 csillag!
Igazolt vásárlás
2021. 08. 30.
Kiváló termék
| 5 / 5 csillag!
Igazolt vásárlás
2021. 01. 04.
Az almarost termékkel meg vagyok elégedve.
Az ára is elfogadható.Gyorsan kiküldték.
A családunk többi tagja is használja az almarostot is és
Mester és Major kft-nek több termékét pl a Herbafulvo essenciát.
És köszönjük Mester úrnak a sok,hozzáértő,őszinte előadásait.
| 5 / 5 csillag!
Igazolt vásárlás
2020. 12. 23.
Igazi meglepetés! Csak este használom, mert sport közben emésztési zavart okoz, gondolom az emészthetetlen rostok miatt!? Éjszakai használata viszont színtiszta egészség! Kitűnő fogyasztószer is lehetne, ha nem "bűnöznék" annyit!
| 5 / 5 csillag!
Igazolt vásárlás
2020. 12. 15.
Nagyon jó!!
Köszönöm