Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

C-vitamin: az immunrendszer egészséges működésének nélkülözhetetlen eleme

C-vitamin: az immunrendszer egészséges működésének nélkülözhetetlen eleme

A C-vitamin vagy aszkorbinsav vízben oldódó vitamin, mely a legismertebb és legszélesebb körben alkalmazott táplálék-kiegészítő, elsősorban immunrendszert erősítő hatása miatt. A C-vitamin szükséges a kollagén szintézishez, így a bőr-, haj, körmök-, ízületek épségéhez, a csont- és a porcképzéshez, fokozza a sérülések, sebek gyógyulást, segíti a kötőszövet újraépülését. A C-vitamin az immunrendszer egészséges működésének nélkülözhetetlen eleme, védelmet nyújt a rákkeltő anyagok ellen, mérsékli az allergiát előidéző anyagok hatását.

 

A C-vitamin segít megelőzni a vírus- és bakteriális fertőzéseket, így ősszel és télen kiemelten fontos a C-vitamin bevitel. A kétszeres Nobel-díjas Linus Pauling tanulmányai szerint napi 1000 mg C-vitamin 45%-kal csökkenti a megfázás/nátha kialakulását és 63%-kal a betegség hosszát. A Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics című szaklapban publikált kutatás során azt találták, hogy a megfázás és influenza tüneteinek megjelenésekor az első 6 órában óránként 1000 mg C-vitamin kiegészítést, majd ezt követően napi 3-szor 1000 mg C-vitamin kiegészítés 85%-kal csökkentette az influenza és a magfázás tüneteit. 

A C-vitamin kiegészítés segíthet a koleszterinszint csökkentésében

A C-vitamin nélkülözhetetlen néhány neurotranszmitterünk, így a norepinefrin szintéziséhez, a zsírsavak szállításáért felelős karnitin előállításához, részt vesz a koleszterin anyagcseréjében, a koleszterin epesav konverzióban, így segít a koleszterinszint optimalizálásában és az epekő kockázatának csökkentésében. A Journal of Chiropractic Medicine című szaklapban publikált tanulmány során 13 egymástól független klinikai vizsgálat adatait foglalták össze. A tanulmány következtetései szerint legalább napi 500 mg C-vitamin kiegészítés jelentős mértékben csökkentheti a trigliceridszintet, az LDL azaz a „rossz" koleszterin szintjét, miközben növeli a HDL azaz a „jó" koleszterin szintjét. 

 

A C-vitamin kiegészítés segíthet a vérnyomás csökkentésében

A Nutrition Journal című szaklapban publikált kutatás során egyértelmű összefüggést találtak a C-vitamin ellátottság és a magas vérnyomás között. A legmagasabb C-vitamin szinttel rendelkező alanyok körőben mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomás értéke lényegesen alacsonyabb volt, mint a legalacsonyabb szinttel rendelkezők körében. A Lancet című szaklapban publikált kutatás adatai szerint napi 500 mg C-vitamin kiegészítés 4 héten át adagolva, mintegy 9%-kal csökkentette a szisztolés vérnyomás értékét. 

C-VITAMIN TERMÉKEINK

A C-vitamin kiegészítés segíti a zsírvesztést és csökkenti a túltáplálás melletti zsírfelhalmozódást

A C-vitamin a karnitin szintézis egyik kofaktora. A karnitin pedig az a transzport-molekula, amelynek segítségével a zsírsavak átjutnak a mitokondrrium falán ahol majd eléghetnek. Számos kutatás igazolta, hogy a szöveti karnitinszint és a túlsúly direkt kapcsolatban áll a C-vitamin ellátottsággal! A Nutrition and Metabolism című szaklapban publikált kutatás során az alanyok egyik csoportja 8 héten keresztül napi 500 mg C-vitamin kiegészítést kapott, míg a másik csoport placebót. A vizsgálat eredményei szeriint az elégtelen C-vitamin ellátottságú csoport 25%-kal kevesebb zsírt oxidált egy 60 perces edzés alatt, mint a kielégítő C-vitamin státuszú csoport. 

 Érdekesség: Szent-Györgyi Albert a paprika tanulmányozása során talált egy vegyületet, melynek vizsgálata során rájött, hogy ez az anyag az, melynek hiánya a skorbutot okozza. Innen származik C-vitamin tudományos elnevezése is: aszkorbin-sav, vagyis "skorbut elleni sav".

A C-vitamin kiegészítés csökkenti a köszvény kialakulásának kockázatát

A köszvény az anyagcsere zavarából adódó betegség, amelynél megnövekszik a vér húgysavtartalma. A húgysavas sók, az urátok különböző szövetekben, elsősorban az ízületekben rakódnak le. A University of British Columbia kutatói által végzett vizsgálat adatai szerint napi 500 mg C-vitamin kiegészítés 17 százalékkal csökkentette a köszvény kialakulásának kockázatát, míg napi 1500 mg C-vitamin kiegészítő fogyasztása mellett 45 százalékkal volt alacsonyabb a betegség kifejlődésének rizikója, mint azoknál, akik 250 milligrammnál kevesebb C-vitamin fogyasztottak naponta. 

C-VITAMIN TERMÉKEINK

A C-vitamin kiegészítés javítja a csontok és ízületek egészségét, gyorsítja a sérülések gyógyulását

A C-vitamin szükséges a kollagén fehérjék szintéziséhez, így a bőr-, haj, körmök-, ízületek épségéhez, a csont- és a porcképzéshez, fokozza a sérülések, sebek gyógyulást, segíti a kötőszövet újraépülését. 

A C-vitamin kiegészítés javítja a nemzőképességet és fokozhatja a tesztoszterontermelést

A C-vitamin nélkülözhetetlen az egészséges nemi működéshez, hormonok szintéziséhez. A Fertility and Sterility című szaklapban publikált kutatás során dohányzó férfiaknak adott C-vitamin kiegészítést jelentős mértékben javította spermiumok motalitását, a normál sejtek arányát. A C-vitamin emellett részt vesz a 17-béta-szteroid-dehidrogenáz enzim aktivitásának szabályozásában is. A Theriogenology című szaklapban publikált kutatás adatai szerint a C-vitamin kiegészítés fokozta a tesztoszteronszintet.

Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál. A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi terápiát, nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, gyógyításra, betegségek kezelésére és NEM a DRTV Média Plus Kft. által forgalmazott termékekre vonatkoznak. A cikk, a hivatkozott forrásirodalom-, népi gyógyászati megfigyelések-, valamint mások által publikálásra került vizsgálati eredmények, leírások alapján került összeállításra. A weboldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz betegség esetén!