Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Inulin – prebiotikus rostpótlás és bélflóra-támogatás egyben

Inulin – prebiotikus rostpótlás és bélflóra-támogatás egyben Az inulin egy teljesen természetes növényi kivonat. Nagy mennyiségben (10-15%) többek között a cikória gyökerében található meg. Az inulint a prebiotikumok csoportjába sorolhatjuk. Ezek olyan kedvező élettani hatással rendelkező anyagok, amelyek hozzájárulnak a betegségek megelőzéséhez, az egészség fenntartásához. A prebiotikumok – így az inulin és az oligofruktóz – olyan élelmiszer összetevők, amelyekre az emésztőrendszerben található emésztőenzimek nem hatnak, így változatlan formában jutnak el a vastagbélig. Itt szelektíven elősegítik a kedvező hatású probiotikus mikroorganizmusok szaporodását és a különböző ásványi anyagok (pl. kalcium, magnézium, vas és a cink) felszívódását.
 

Mi az a prebiotikum, és miért fontos?

A prebiotikumok olyan növényi rostok, amelyek emésztetlenül jutnak el a vastagbélbe, ahol a hasznos bélbaktériumok (probiotikumok) táplálékaként szolgálnak. Ilyen például az inulin és az oligofruktóz is.

Az inulin, egy frukto-oligoszacharid (FOS), egy oldható prebiotikus rost, amely ellenáll az emésztésnek, és lényegében érintetlenül jut el a vastagbélbe. A bélrendszeri probiotikus baktériumok fogyasztják, és termelik a rövid szénláncú zsírsavakat (mikroba metabolitok, melyek a diétás rostok baktériumok általi fermentációjából származnak), amelyek táplálják a vastagbelet bélelő sejteket. Az inulin így segít megőrizni a bélrendszer egészségét, emellett kellemes ízű, amely enyhe édes ízt ad az ételeknek és italoknak. Nagyon alacsony a glikémiás indexe, és nem befolyásolja negatívan a vércukorszintet, emellett alacsony a kalóriatartalma, így nem okoz elhízást. 

Az inulin jótékony hatásai

A kutatásokból úgy tűnik, hogy a prebiotikumok hatékonyak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is. Az inulin nagy mennyiségben tartalmaz, olyan rövid szénláncból álló szacharidokat (frukto-oligoszacharidokat), amelyek bizonyítottan jótékony hatást gyakorolnak a vércukorszintre, a vér lipid paramétereire és az emésztésre egyaránt.

Az inulin számos jótékony hatással bír, egyre szélesebb körben alkalmazzák, használata javasolt:

  • cukorbetegeknek
  • magas koleszterinszint esetén
  • diétázóknak
  • fogyókúrázóknak
  • sportolóknak
  • antibiotikumos kezelések alkalmával
  • gyomor -vagy bélprobléma megléte esetén
  • szív -és érrendszeri  betegségek esetében

Milyen területeken segít az inulin?

Immunitás fokozása

A fruktooligoszacharidok (inulin) jótékony hatással vannak a bélflórára, gátolják a káros baktériumok szaporodását, csökkentik a mérgező anyagok termelődését, védik a gyomornyálkahártya sejtjeit, lassítják az antigének felszívódását és növelik az antitest kapacitást, valamint erősítik a szervezet immunitását.

Csökkenti a vér lipidszintjét

A fruktooligoszacharidok javítják a szérum lipidszintjét, csökkentik a koleszterin- és trigliceridszintet a vérben és a májban, elősegítik a vér lipidek normál szintjét és hatékonyan csökkentik a vér lipidszintjét.

Tápanyagok felszívódásának elősegítése

A frukto-oligoszacharid elősegíti a nyomelemek, például kalcium, cink, magnézium, vas stb. megjelenését, lebontja a nehéz emésztésű zsírsavakat, hogy csökkentse a bélrendszer pH-értékét, és hatékonyan segíti a szervezet tápanyag felszívódását.

Székrekedés megelőzése és kezelése

A fruktóz az oldható élelmi rost tulajdonságaival rendelkezik, amelyek csökkenthetik a széklet pH-értékét, növelhetik a széklet térfogatát és nedvességtartalmát, felgyorsíthatják a bélperisztaltikát, valamint enyhíthetik és kezelhetik a székrekedést.

Lehetnek mellékhatásai az inulinnak?

Kis dózisban az inulin fogyasztása a legtöbb ember számára teljesen biztonságos. Az úgynevezett FODMAP (Fermentábilis Oligoszacharidok, Diszacharidok, Monoszacharidok és Poliszacharidok) intoleranciában szenvedő emberek viszont jelentős mellékhatásokra számíthatnak. A parlagfű allergiások tünetei is rosszabbodhatnak az inulin fogyasztása után. Hirtelen nagy mennyiség bevitele esetén előfordulhatnak: fokozott gázképződés, puffadás, laza széklet és hasmenés, hasi diszkomfort érzés.

Tipp: Kezdje kisebb adaggal, majd fokozatosan növelje!

Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál. A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi terápiát, nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, gyógyításra, betegségek kezelésére és NEM a DRTV Média Plus Kft. által forgalmazott termékekre vonatkoznak. A cikk, a hivatkozott forrásirodalom-, népi gyógyászati megfigyelések-, valamint mások által publikálásra került vizsgálati eredmények, leírások alapján került összeállításra. A weboldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz betegség esetén!

Forrás: Naturorum (Monté Kft.)