Inulin – prebiotikus rostpótlás és bélflóra-támogatás egyben

Mi az a prebiotikum, és miért fontos?
A prebiotikumok olyan növényi rostok, amelyek emésztetlenül jutnak el a vastagbélbe, ahol a hasznos bélbaktériumok (probiotikumok) táplálékaként szolgálnak. Ilyen például az inulin és az oligofruktóz is.
Az inulin, egy frukto-oligoszacharid (FOS), egy oldható prebiotikus rost, amely ellenáll az emésztésnek, és lényegében érintetlenül jut el a vastagbélbe. A bélrendszeri probiotikus baktériumok fogyasztják, és termelik a rövid szénláncú zsírsavakat (mikroba metabolitok, melyek a diétás rostok baktériumok általi fermentációjából származnak), amelyek táplálják a vastagbelet bélelő sejteket. Az inulin így segít megőrizni a bélrendszer egészségét, emellett kellemes ízű, amely enyhe édes ízt ad az ételeknek és italoknak. Nagyon alacsony a glikémiás indexe, és nem befolyásolja negatívan a vércukorszintet, emellett alacsony a kalóriatartalma, így nem okoz elhízást.
Az inulin jótékony hatásai
A kutatásokból úgy tűnik, hogy a prebiotikumok hatékonyak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is. Az inulin nagy mennyiségben tartalmaz, olyan rövid szénláncból álló szacharidokat (frukto-oligoszacharidokat), amelyek bizonyítottan jótékony hatást gyakorolnak a vércukorszintre, a vér lipid paramétereire és az emésztésre egyaránt.
Az inulin számos jótékony hatással bír, egyre szélesebb körben alkalmazzák, használata javasolt:
- cukorbetegeknek
- magas koleszterinszint esetén
- diétázóknak
- fogyókúrázóknak
- sportolóknak
- antibiotikumos kezelések alkalmával
- gyomor -vagy bélprobléma megléte esetén
- szív -és érrendszeri betegségek esetében
Milyen területeken segít az inulin?
Immunitás fokozása
A fruktooligoszacharidok (inulin) jótékony hatással vannak a bélflórára, gátolják a káros baktériumok szaporodását, csökkentik a mérgező anyagok termelődését, védik a gyomornyálkahártya sejtjeit, lassítják az antigének felszívódását és növelik az antitest kapacitást, valamint erősítik a szervezet immunitását.
Csökkenti a vér lipidszintjét
A fruktooligoszacharidok javítják a szérum lipidszintjét, csökkentik a koleszterin- és trigliceridszintet a vérben és a májban, elősegítik a vér lipidek normál szintjét és hatékonyan csökkentik a vér lipidszintjét.
Tápanyagok felszívódásának elősegítése
A frukto-oligoszacharid elősegíti a nyomelemek, például kalcium, cink, magnézium, vas stb. megjelenését, lebontja a nehéz emésztésű zsírsavakat, hogy csökkentse a bélrendszer pH-értékét, és hatékonyan segíti a szervezet tápanyag felszívódását.
Székrekedés megelőzése és kezelése
A fruktóz az oldható élelmi rost tulajdonságaival rendelkezik, amelyek csökkenthetik a széklet pH-értékét, növelhetik a széklet térfogatát és nedvességtartalmát, felgyorsíthatják a bélperisztaltikát, valamint enyhíthetik és kezelhetik a székrekedést.
Lehetnek mellékhatásai az inulinnak?
Kis dózisban az inulin fogyasztása a legtöbb ember számára teljesen biztonságos. Az úgynevezett FODMAP (Fermentábilis Oligoszacharidok, Diszacharidok, Monoszacharidok és Poliszacharidok) intoleranciában szenvedő emberek viszont jelentős mellékhatásokra számíthatnak. A parlagfű allergiások tünetei is rosszabbodhatnak az inulin fogyasztása után. Hirtelen nagy mennyiség bevitele esetén előfordulhatnak: fokozott gázképződés, puffadás, laza széklet és hasmenés, hasi diszkomfort érzés.
Tipp: Kezdje kisebb adaggal, majd fokozatosan növelje!
Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál. A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi terápiát, nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, gyógyításra, betegségek kezelésére és NEM a DRTV Média Plus Kft. által forgalmazott termékekre vonatkoznak. A cikk, a hivatkozott forrásirodalom-, népi gyógyászati megfigyelések-, valamint mások által publikálásra került vizsgálati eredmények, leírások alapján került összeállításra. A weboldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz betegség esetén!
Forrás: Naturorum (Monté Kft.)