Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Természetes rovarriasztó illóolajok

Természetes rovarriasztó illóolajok A nap első sugaraival megjelentek az első vérszívók is. Célszerű készülni rovarriasztóval, ha vízparti sétát, kerti sütögetést vagy erdei túrát tervezünk. Már a városi parkokban is találnak menedéket a szúnyogok és kullancsok: fákon, bokrokon, fűben is előszeretettel megbújnak prédára lesve.

Érdemes elolvasni a választott rovarriasztó összetételi listáját, amellyel szeretteink testét borítjuk be, tartván a kellemetlen vérszívóktól egy feltöltődést ígérő kirándulás alkalmával, miközben az esetlegesen mérgező komponenseket gondosan ráfújjuk a bőrre.

A legtöbb szintetikus rovarriasztó/rovarirtó szer tartalmaz NN-dietil-meta-toluamidot (DEET), amelyet az Amerikai Egyesült Államok hadserege fejlesztett ki a második világháború dzsungelharcaiban szerzett tapasztalatok alapján. Eredetileg mezőgazdasági területeken vizsgálták mint peszticidet (növényvédő szert), katonai alkalmazása 1946-ban kezdődött, polgári felhasználása 1957 óta tart, Kanadában korlátozzák a használatát. Kimutatták, hogy a DEET mind a rovarokban, mind az emlősökben gátolja a központi idegrendszer egyik enzimének (acetilkolinészteráz) az aktivitását. Ez az enzim szerepet játszik az izmokat irányító idegsejtek működésében. Ezen a tulajdonságon alapul számos rovarirtó szer: blokkolják az enzimműködést, így az acetilkolin felhalmozódik a szinaptikus résben, ami fulladásos halált okoz.

TERMÉSZETES ROVARRIASZTÓK ÉS ROVARCSÍPÉS ELLENI SZEREK

Szerencsére van választási lehetőségünk: aki nem szeretne vegyszert használni rovarűző célzattal, talál természetes, ugyanakkor környezetbarát és emberközeli megoldást. Kitűnő lehetőség a rovarok távol tartására az illóolaj. Az elriasztás és távol tartás, nem pedig a rovar elpusztítása a cél. Elegendő, ha minket elkerülnek. A rovarriasztás elérhető természetes anyagok, így gondosan megválasztott illóolajok alkalmazásával.

Az eredmény fokozható az azonos hatású illóolajok keverésével, mivel szinergiában vannak, vagyis felerősítik egymás hatását! A rovarok nem kedvelik ezeknek az illóolajoknak az illatát, így elkerülnek minket az alkalmazásuk alatt.

Attól függően, hogy milyen tevékenységet végzünk, célszerű annak megfelelően rovarriasztót választani. Az illóolajat tehetjük aromadiffúzorba vagy hangulatos mécseses párologtatóba is, de létezik már illóolajos rovarriasztó gyertya is. Kirándulások alkalmával kissé nehézkes volna egy aromadiffúzor vagy a gyertya használata, de ugyanez az illóolaj vagy illóolaj-keverék cseppenthető zokni szárára, ruha vállára, nyakára is.

Milyen illóolajokkal védekezhetünk a rovarok ellen?

A trópusi területeken honos neem, azaz indiai orgona termésének magjából préselt olaj ugyanúgy használatos gyulladáscsökkentőként és körömápolóként, mint gombairtó és rovarölő szerként. Gyakran ajánlják természetes szúnyogriasztóként is, de az az igazság, hogy a hatásáról eltérnek a szakértői vélemények. Egy közelmúltban publikált tanulmány például azt mutatta, hogy több mint 70 százalékos védelmet nyújt a szúnyogok ellen három órán keresztül. Érdemes azonban vigyázni vele, mert irritálhatja a bőrt. Ha 50-100 milliliternyi neemolajat vízben, más illóolajban vagy testápolóban felhígítunk, készíthetünk belőle rovarriasztót, de ekkor is fontos, hogy hidegen préselt, extra szűz neemolajat használjunk.

A levendula illóolaját az ókor óta használják kozmetikumok készítésére. Amellett, hogy kiváló görcsoldó, gyulladáscsökkentő, gombaölő és immunrendszer-erősítő hatással rendelkezik, a levendulaolaj – erős illatának köszönhetően – a rovarok ellen is bevethető. Saját kertben vagy házon belül is termeszthet levendulát, de meg is vásárolható. A leveleket szétmorzsolva kenje szét az olaját a bőrén. Úgy is működik, ha az olajat száraz, tiszta rongydarabra csepegteti, és azzal dörzsöli be magát.

A borsmenta fertőtlenítő, féregűző hatású, ám a rovarok sem szeretik: elűzi a rovarokat, de még a pókokat is. A növény emellet kiváló étvágyjavító, fokozza az epetermelést, könnyíti az emésztést. Enyhíti a fejfájást, migrént, utazási betegséget. Hűsítő hatású, enyhíti a viszketést. Fokozza az éberséget, figyelem összpontosítást. A borsmenta elél a félárnyékos helyeken is, de jobban szereti a világos, napos helyeket. Vízigénye  igen magas, ezért rendszeres öntözést és nedves talajt igényel. 

TERMÉSZETES ROVARRIASZTÓK ÉS ROVARCSÍPÉS ELLENI SZEREK

Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál. A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi terápiát, nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, gyógyításra, betegségek kezelésére és NEM a DRTV Média Plus Kft. által forgalmazott termékekre vonatkoznak. A cikk, a hivatkozott forrásirodalom-, népi gyógyászati megfigyelések-, valamint mások által publikálásra került vizsgálati eredmények, leírások alapján került összeállításra. A weboldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz betegség esetén!

Forrás:

https://malariajournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12936-015-0705-4
https://www.patikamagazin.hu/rovarriasztas-termeszetesen/
https://holannewebaruhaz.hu/

Ajánljuk természetes rovarriasztó szereinket:

Tartalomhoz tartozó címkék: Gyógynövények Illóolajok