Serpenyőben pirított vargánya gomba és Gombacarpaccio recept

Az erdei gombák királyaként is emlegetett, tinórúfélék családjába tartozó Vargánya gombát júniustól októberig tudjuk gyűjteni. Főként a savanyú talajú bükk és tölgyerdőket szereti, de megtalálható fenyvesekben is. Amennyiben magunk gyűjtjük, minden esetben vizsgáltassuk meg gomba szakértővel, mert a vargánya gomba könnyen összetéveszthető mérgező rokonaival, pl. a farkastinórú és a sátántinórú gombával! A vargánya gomba elfogyasztása igazi kulináris élménnyel szolgál a gomba ételek kedvelőinek. Sokféleképpen elkészíthető gomba: nyersen salátákba keverhető, készíthetünk belőle gombalevest, pörköltet, vagy párolhatjuk, süthetjük, de akár ki is ránthatjuk. Megszárítva az ételek ízesítéséhez - fűszerként - használhatjuk fel.
Serpenyőben pirított vargánya gomba fokhagymával, petrezselyemmel
- 600 g vargánya
- 2 gerezd fokhagyma, hámozva és finomra vágva (középső csírarész eltávolítva)
- 1 csokor petrezselyem levele, finomra vágva
- olívaolaj
- só, frissen őrölt feketebors
Vargánya gomba elkészítési módja
Ez itt a vargánya legegyszerűbb, mégis szinte felülmúlhatatlan elkészítési módja. Jól alkalmazható más gombákra, így akár termesztett csiperkére, laskára, másra is.
A vargánya földes, gyökérnek ható alsó részét levágjuk, nedves konyharuhával mindenütt letöröljük. Röviden folyó víz alatt is öblíthetjük, de semmiképp ne áztassuk be. A gombát 3-4 mm vastag hosszanti lemezekre vágjuk. Vághatjuk cikkekre is, a kicsi, egyenletes formájú/méretű vargányát negyedelhetjük. Serpenyőben 3 ek olajat hevítünk.
Annyi vargányát teszünk bele, hogy egy rétegben épp elférjen (célszerű egyszerre két serpenyőt használni.)
Élénk lángon készítjük, nem mozgatjuk, míg az egyik oldal aranyos színt nem kap. Ne legyen túl erős a láng, mert gyorsan megég. Körülbelül másfél perc után megfordítjuk a szeleteket.
Mikor mindkét oldala egyformán aranyos színű, hozzáadjuk a fokhagymát, és addig hagyjuk a tűzön, míg a fokhagyma el nem veszíti nyersességét. Vigyázzunk, ne barnuljon, ne keseredjen meg. Ha a láng erősségét jól szabályozzuk, akkor a művelet 4,5-5 percig tart összesen.
A végén sózzuk-borsozzuk, meghintjük petrezselyemmel. Fogyaszthatjuk magában, vagy pirítós kenyér tetejére halmozva.
Vargánya gombacarpaccio
A friss, fiatal vargányát vékonyra vágva tálalhatjuk carpaccióként is. Ilyenkor csupán sózzuk, borsozzuk, olívaolajat és citromot adunk rá.
Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál. A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi terápiát, nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, gyógyításra, betegségek kezelésére és NEM a DRTV Média Plus Kft. által forgalmazott termékekre vonatkoznak. A cikk, a hivatkozott forrásirodalom-, népi gyógyászati megfigyelések-, valamint mások által publikálásra került vizsgálati eredmények, leírások alapján került összeállításra. A weboldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz betegség esetén!