Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

C-vitamin: Tudta, hogy házi kedvence megtermeli?

C-vitamin: Tudta, hogy házi kedvence megtermeli?

A C-vitamint a legtöbb állat (kutya, macska) megtermeli a maga számára. Nem igaz ez az főemlősökre és az emberre, aki az evolúció során elvesztette az aszkorbinsav termelő képességét, így ezt kívülről kell bevinnie. Az állatok ha betegek, vagy stressz éri őket, májuk vagy veséjük nagy mennyiségű C-vitamint kezd el termelni, szervezetük így indítja be az öngyógyító folyamatokat. 

 

Az ember - és néhány állatot kivéve pl. tengerimalac, gyümölcsevő denevér, főemlősök - nem termelik meg ezt a létfontosságú vitamint, pedig génkészletükben még ma is jelen van az a gén, amely a szőlőcukorból C-vitamint tudna előállítani, azonban ez a gén esetükben - egy mutáció miatt - nem aktív. 
 
Míg egy macska napi 10-15 ezer mg C-vitamint termel, addig egy kecske ha megbetegszik, 18-20 ezer mg aszkorbinsavat is termel, hogy meggyógyítsa szervezetét. 

A nagy földrajzi felfedezésektől a C-vitaminig

A skorbutról (C-vitamin hiány okozta megbetegedésről) szóló írások már időszámításunk előtt megjelentek, említést tesznek róla az Ótestamentumban és még Hippokratész is jól körülírja a tüneteit. Akkoriban rettegtek a "tengeri pestisként" is ismert betegségtől, hiszen hosszabb hajóutak, hadjáratok folytán megtizedelte az embereket. Még nem izolálták az aszkorbinsavat, amikor is megfigyelték, hogy ha citrusfélékkel, savanyú káposztával, lekvárokkal egészítik ki az étrendjüket, elkerüli őket ez a rettegett betegség. A C-vitamin szintetizálásra azonban egészen az 1900-as évekig kellett várni. Szent-Györgyi Albert 1933-ban izolálta az aszkorbinsavat, vagyis a skorbutellenes vitamint, amiért Nobel-díjjal is elismerték. 
 

TOVÁBB A LIPOSZÓMÁS C-VITAMINRA

Mire jó a C-vitamin?

Szerencsére ma már nem a skorbut a fő ellenség! Ám az FDA által ajánlott napi 80 mg C-vitamin csak éppen arra elég, hogy ne legyünk skorbut betegek. Ám a C-vitamin annyi élettani folyamatban vesz részt, hogy hiánya komoly gondokat okozhat a szervezet, illetve egyes szervek működésében. A C-vitamin hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez, a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez, a normál kollagén képződéshez és ezen keresztül az erek, a porcok, a csontozat, a fogak normál állapotának, működésének fenntartásához. Hozzájárul a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokhoz is, illetve az idegrendszer normál működéséhez.

 
A C-vitamin rákellenes hatással bír, megköti a sejtöregedést, és a szabadgyököket, csökkenti a gyulladásokat, ezért betegségből való lábadozás idején különösen ajánlott a szedése. Részt vesz a mellékvese hormonok szintézisében, aktív szerepet játszik az energia előállításban. Csökkenti az allergiás reakciókat, mivel szabályozza a hisztamin szintet. Elősegíti a vas, cink, kalcium, magnézium és egyéb ásványi anyagok felszívódást, viszont csökkenti a szennyező anyagok - nikkel, ólom, kaldium, vanádium - felszívódását. Segít az influenzás, náthás időszakban a légúti betegségek elkerülésében. Dohányosoknak és a nagyvárosok felnőtt lakosainak, illetve stresszes életvitel esetén a fokozott szabadgyök terhelés hatásainak leküzdésére kiemelten ajánlott. 

Mennyi az annyi? Mennyi C-vitamint fogyasszunk?

Amennyiben inaktív C-vitamin termelő enzimünk aktív lenne, úgy 2.000-9.000 mg C-vitamint termelnénk naponta, de ez betegség, stressz esetén, akár 19.000 mg-ra is megnövekedne - ezt az állatvilág megfigyeléséből következtette ki Linus Pauling, aki naponta egy felnőtt szervezet számára 2.000 mg alap adagot javasol. Nem mindegy azonban, hogy milyen készítményt választunk. A hagyományos C-vitaminok (tabletták, porok..stb.) kb. 80%-a, sajnos távozik a vizelettel. Ez azt jelenti, hogy még ha emelt dózisú C-vitamint is szedünk, 1000 mg hagyományos C-vitaminból, maximum 200 mg szívódik fel. Ezzel szemben a liposzómás C-vitamin 95%-a szívódik fel. Tehát kb. 950 mg.

A természet ihlette tápanyag bevitel: liposzómák által

A liposzómák a természetben az anyatejben fordulnak elő főként. A liposzómás burok teszi lehetővé, hogy a baba szervezete a leghatékonyabban tudja hasznosítani az anyatejben lévő tápanyagokat. A liposzóma egy apró (csupán mikroszkóppal látható) foszfolipid molekula, melybe a hatóanyagokat "töltik". Ez a foszfolipid nem testidegen anyag, hiszen sejtjeink membránját is ilyen anyag alkotja és ez szállítja a tápanyagokat a sejtekhez. A liposzóma megvédi a hatóanyagokat a külső behatásoktól, valamint közvetlenül a vérkeringésbe kerül és a teljes hatóanyagtartalmát eljuttatja oda ahová szükséges: a sejtekhez. A sejthártya és a liposzómás burok egyesül egymással, így a hatóanyag egyből a sejtekbe jut. 
 

TOVÁBB A LIPOSZÓMÁS C-VITAMINRA

Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál. A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi terápiát, nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, gyógyításra, betegségek kezelésére és NEM a DRTV Média Plus Kft. által forgalmazott termékekre vonatkoznak. A cikk, a hivatkozott forrásirodalom-, népi gyógyászati megfigyelések-, valamint mások által publikálásra került vizsgálati eredmények, leírások alapján került összeállításra. A weboldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz betegség esetén!

Tartalomhoz tartozó címkék: C-vitamin