Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

C-vitamin – egy vitamin, amit újra és újra felfedezünk

C-vitamin – egy vitamin, amit újra és újra felfedezünk A C-vitamin (aszkorbinsav) az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen anyag, amit nem tud előállítani. Ezért kizárólag a táplálékkal kell bevinni, napi rendszerességgel. Azt hihetnénk, hogy 1932-es felfedezése óta már mindent tudunk róla. Pedig mindegyre újabb és újabb tényeket tárunk fel. Adagolásával kapcsolatban pedig mai napig élénk szakmai viták folynak. 

Ennek feltehetően az az oka, hogy megszámlálhatatlanul sok anyagcsere- és életfolyamatban játszik szerepet, melyekhez különböző mennyiségek lehetnek szükségesek. Az tény, hogy napi 50 mg megelőzi a skorbut kialakulását. Emellett azonban:

Nélkülözhetetlen a sejtszintű energiatermeléshez – minden sejtféleség és életjelenség feltétele. Szerepet játszik a szervezet védekezőkészségében: a sejtes és humorális immunitás mellett, vízoldékony antioxidánsként a szervezet kémiai védelméhez is nélkülözhetetlen. Segít a szervezet méregtelenítésében, köti és vizeletben oldhatóvá teszi a nehézfémeket. Kollagén szintézis nincs C-vitamin nélkül. Ez az alapanyaga a bőrnek, fogakat rögzítő ínynek, az érfalaknak, porcnak, a csontnövekedési porcnak, körömnek, hajnak és minden kötőszövetnek. Hiányában nem csak esztétikai problémák (bőrelváltozás, haj- és köröm töredezés) jelentkeznek, hanem e szervek élettani funkcióikat sem tudják ellátni (bőr- és lágyrészfertőzések, gennyedések, fiatalokon csontképződés lassulása-zavara, stb. jelentkezhetnek). A karnitin anyagcserén keresztül az egészséges izomműködés feltétele. Szerepe van a stresszhormonok termelődésében, allergiás folyamatokat szabályozó hisztamin elválasztásban, tirozinsav, folsav anyagcserében és epesavak termelődésében[1].

Számos tanulmány és vizsgálat utal arra, hogy nagy mennyiségű C-vitamin jelenléte a vérplazmában, gátolni képes számos rákos sejtféleség növekedését és szaporodását[2]. Ez a hatás csak addig áll fenn, amíg a C-vitamin kiemelt mennyiségben jelen van. Ennek csökkenésével a rákos sejtek újra szaporodásnak indulnak. A hatásos dózis vitatott (10.000 – 40.000 mg?) és nem is egységesen elismert. Egyes EU országokban elfogadott a rákos betegségek kiegészítő kezelésében, másokban – köztük Magyarországon – nem.

Kedvező hatású a cukor- és koleszterin anyagcserére, csökkentve ezek által jelentett kockázati tényezőket cukorbetegség, érelmeszesedés és magasvérnyomás kialakulására. 84 beteg 6 héten át tartó magas dózisú C-vitamin (500 mg illetve 1.000 mg/nap) terápiáját követve () igazolást nyert, hogy a magasabb dózis szignifikánsan csökkentette a vércukor és vérkoleszterin szinteket. Ezáltal a fentiekben említett kockázatokat[3].

Amit érdemes tudni a C-vitaminról 

A C-vitamin vízben oldódó vitamin lévén nem korlátlanul szívódik fel és a szervezetben nem raktározódik. A fölösleg vizelettel ürül. Átlagos testméretű felnőtt emberben naponta max. kb. 250 mg természetes eredetű vagy hagyományos gyártású C-vitamin képes hasznosulni. Aki ennél nagyobb adagot igényel az intravénás bevitelre szorul (ahol ez lehetséges) vagy válasszon egy jó minőségű, megbízható liposzómás terméket. A liposzóma képes tartalmának 96%-át a célsejtekbe „csempészni” a hagyományos utak megkerülésével[4].

AJÁNLATUNK: LIPOSZÓMÁS C-VITAMIN 


Egészséges felnőtt számára az egészsége fenntartására naponta 50 mg elégséges. Kinek és mikor lehet szükséges emelt dózisú C-vitamin? Felső légúti fertőzések, járványok idején, különösen krónikus betegek számára, krónikus betegségek akut fellángolása idején, betegségekből való lábadozás időszakában. Dohányosok és a nagyvárosi lakosság a fokozott szabadgyök terhelés (légszennyezettség, tartósított élelmiszerek) okán szintén átlagnál több C-vitamint igényel(ne). Testileg-lelkileg megerőltető, stresszes életszakaszokban. Rosszindulatú megbetegedések kiegészítő kezelésére, műtéti előkészítésben, lábadozásban.

A C-vitamin kellően biztonságos vegyület, a szervezet toleranciája igen nagy iránta. Szélsőségesen nagy adag (40.000 mg) hagyományos C-vitamin szájon át történő alkalmazása azonban megterheli a veséket, és savasító hatásával is számolni kell. Ilyen nagy adagok szájon át való bevétele nem ajánlott, de a korlátozott felszívódás miatt nem is indokolt. Ilyen esetekben mindenképp orvosi konzultáció ajánlott.

A cikket összeállította:
Dr. Gothárd Csaba
orvos

Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál. A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi terápiát, nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, gyógyításra, betegségek kezelésére és NEM a DRTV Média Plus Kft. által forgalmazott termékekre vonatkoznak. A cikk, a hivatkozott forrásirodalom-, népi gyógyászati megfigyelések-, valamint mások által publikálásra került vizsgálati eredmények, leírások alapján került összeállításra. A weboldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz betegség esetén!

Forrás:

[1] - Comission Regulation (EU) No. 432/2012; EFSA Entries: 129, 130, 131, 133, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 143, 144, 148, 149, 202, 2334, 2622, 3196, 4321,
[2] - Vitamin C and cancer prevention – the epidemiological evidence; American Journal of Clinical Nutrition, January 1991, vol. 53 no. 1 270S-282S; ttp://ajcn.nutrition.org/content/53/1/270S.short
[3] - Afkhami-Ardekani M. and Shojaoddiny-Ardekani A. / Shahid Sadoughi University of Medical Sciences & Health Services/: Effect of vitamin C on blood glucose, serum lipids & serum insulin in type 2 diabetes patients.; Indian Journal of Medical Research,  2007 Nov;126(5):471-4.
[4] - Liposomes. Opportunities in drug delivery. Drugs 1997, 54(Suppl 4):8–14.

Tartalomhoz tartozó címkék: C-vitamin