Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

A kollagénről és jótékony hatásairól gyakorlatiasan

A kollagénről és jótékony hatásairól gyakorlatiasan Manapság egyre gyakrabban és többet lehet hallani a kollagénről. Leginkább mint bőrfiatalító, csodakozmetikumról. Valójában az igazság, amit tudni érdemes róla, ennél jóval több. Ám a reklámok nem mondanak el mindent!

Mi a kollagén? 

A kollagén[1] egy szálas szerkezetű 3 fehérje óriásmolekulából, egymással rugószerűen összetekeredett szerkezet (hármas hélix)[2]. Sok-sok ilyen molekula, sodronyszerűen összecsavarodva alkotja  többféle kötőszövetünk vázát (extracelluláris mátrix)[3]. Hosszában képes megnyúlni, ami bizonyos fokú rugalmasságot ad, nagy szakítószilárdság mellett. Eddig, szerkezet alapján, 29 típusú kollagént ismerünk[4].

Ezek közül gerinces állatokban és az emberben is az I. és II. típusú a leggyakoribb. Mint minden fehérje, a kollagén is aminosavakból épül fel: leggyakoribb „építőelemei” a glicin, prolin és hidroxi-prolin, emllett további 16 aminosav fordulhat még elő benne, kisebb mennyiségben. Saját kollagénünket fibroblasztoknak nevezett sejtek építik fel[5], és eddig kb 28 gén irányító szerepét[6] tárták fel ebben a folyamatban. A kor előrehaladtával saját szervezetünk kollagéngyártó képessége (is) lassul és romlik. Kevesebb és kevésbé rugalmas, töredezett kollagént állítunk elő. Bizonyított tény, hogy a szabad gyökök is hozzájárulnak a kollagén szerkezeti hanyatlásához[7].

A kollagén molekula tömege 15 - 50.000 dalton között van. A hidrolizálás átlagosan 5 - 9.000 dalton tömegű molekulákra bontja. Peptánnak nevezik kereskedelmi nevén a még kisebb részecskékre (átlagosan 2-5.000 dalton) bontott kollagén részeket.

Tudta? ... hogy a normál kollagén mérete: kb. 15-50.000 dalton, a hidrolizált kollagén mérete: 5-9.000 dalton, míg a kollagén peptan molekula mérete: 2-5.000 dalton nagyságú? Apró részecske méretének köszönhetően a kollagén peptán kb. 90%-a hasznosul szervezetünkben. Körülbelül egy órán belül apró peptitek formájában bekerül a véráramba és az egyedülálló aminosavakat elszállítja a célszövetekbe például a bőrbe, csontokba, porcokba ahol építőelemekként szolgál a sejteknek és elősegíti az új kollagénrostok termelődését.

HIDROLIZÁLT KOLLAGÉN TARTALMÚ TERMÉKEINK

A kollagén élettani hatásai 

Minden olyan kötőszövet alapja, ahol erre a két tulajdonságra szükség van. A bőr, köröm, haj alapanyaga, de ez adja a nagyerek falának, az inak, a szemgolyó ínhártyájának, kemény rugalmasságát is, sőt a szív és szívbillentyűk vázát is. Kollagén rögzíti a fogakat a fogüregben. Mindenféle porcszövet alapanyaga. Ép, egészséges kollagén szükséges az izületek és porckorongok zavartalan működéséhez. Mivel gyerek- és fiatal korban a csontok egy előzetes porc-öntvény (növekedési porc) elmeszesedésével növekednek, kollagén hiányában a csontképzés is zavart szenved[8],[9]. Sőt, a kifejlett csontban is megmarad és annak némi rugalmasságot kölcsönöz. Ha a kollagén mennyisége a csontban csökken, akkor nagyon merev, ám üveghez hasonlóan törékeny csontállomány keletkezik. Érthető, hogy az összes fehérjénk közül a kollagén a legtöbb az emberi szervezetben[10]. 

Egy online cikk szerzője úgy említi, mint „a ragasztó, ami összetartja az embert”[11]. Kissé meghökkentő hasonlat, de nem minden alap nélküli! Ebből talán érthető, hogy a kollagén károsodása számos területen okoz egészségügyi zavarokat, amelyek messze nem csak esztétikai problémát jelentenek. A szép, ép bőr egyben egészséges bőrt is jelent – annak minden védő és anyagcserefunkciójával, regenerálódó képességével (sebgyógyulás, égések[12], stb.). Az izületi bántalmakkal való összefüggése egyértelmű[13]. Azonban a vérnyomásszabályozással (ép, rugalmas érfalak[14]), szívműködéssel[15] (szívbillentyűk épsége, szívizom tapadása a szív vázán[16]), a szemgolyó egészségével, eddig talán nem volt az.

Egyetlen cikk keretében lehetetlen lenne áttekinteni azon kóros állapotok és funkciózavarok listáját, amelyek a kollagénképződés zavarai következtében kialakulhatnak. A továbbiakban foglalkozzunk inkább azokkal az ésszerű tennivalókkal, amivel testünk kollagéntartalmát fitten tarthatjuk.

HIDROLIZÁLT KOLLAGÉN TARTALMÚ TERMÉKEINK

Mit tehetünk a fitt és egészséges kollagénért? 

Az egészséges kollagénért három stratégiát kell ötvöznünk: 1) meglévő kollagénállományunk védelme; 2) a kollagénhez szükséges alapanyagok bevitele és 3) a kollagénképzéshez szükséges kiegészítő anyagok pótlása.

1) Kollagénállományunk védelme
 
Testünk kollagéntartalmának épségét biológiai, kémiai és fizikai káros hatások is veszélyeztetik. A legismertebb biológiai veszélyforrás a Streptococcus fertőzések (pl.: visszatérő gyakori mandulagyulladások, rossz fogak, fertőző gócok). Ennek a baktériumnak az anyagcseretermékei gyakran okozhatnak allergiás reakciót a szív- és erek belhártyáján valamint az izületi porcok felszínén. Azonban más betegségek is károsíthatják az extracelluláris mátrix kollagéntartalmát. Az orvosi kivizsgálás, góckutatás- és felszámolás, az alapkezelés ilyen esetekben mindig kikerülhetetlen az eredmény érdekében. A szabadgyök terhelés illetve szabadgyököket képző fizikai ártalmak (pl. cukorfogyasztás[17], UV sugárzás) szintén károsítja a kollagénállományt. Kerüljük tehát a dohányzást, túlzott napozást[18] és szoláriumhasználatot, indokolt esetben pótoljunk antioxidánsoka[19]. Antioxidánsokban gazdag élelmiszerek és készítmények szintén kollagén védő hatásúak: gránátalma, bogyós gyümölcsök és leveik, brokkoli, káposzta és salátafélék (E-vitamin). Piros almafajtáink is tartalmaznak antioxidánsokat. Egy piros alma antioxidánstartalmának közel fele a héjában található. Fogyasszuk lehetőleg héjastól!

2) A kollagénpótlásról
 
A fenti ismeretek birtokában, már hétköznapi logikával is kisakkozhatjuk a reklámok túlzásait. A kollagén egy többszörösen összetett óriásmolekula – ami ebben a formában nem képes felszívódni. Ahogyan az elfogyasztott húsételek, tejtermékek fehérjéi sem csirkemellként, vagy trappista sajtként épülnek be szervezetünkbe, úgy a kollagén sem. Ezt is megemésztjük, lebontjuk építőelemeire és a fibroblasztok felépítik a saját szervezetünknek megfelelő kollagént. Nos, akkor van-e értelme a bőrre kenni, kozmetikumként[20]? Nem sok! A kollagénnek van ugyan kismértékű víztartó (hidratáló) hatása, de ez legfennebb a bőr felületén jelentkezhet. Pedig Ön már esetleg tapasztalta kollagéntartalmú kozmetikumok jótékony, bőrfeszesítő, hidratáló eredményét! Nos, ez többnyire a további hatóanyagoknak köszönhető, mintsem a kollagénnek. Illetve, ha masszírozással dörzsölik be, magának a masszírozásnak van egy vérbőséget okozó, sőt helyileg fibroblasztokat serkentő hatása[21].

Gyártók között érvek ádáz harca dúl, arról is, hogy az I.-es vagy II.-es típusú kollagén az igazi Önnek. Ez nekik igazán fontos – aszerint, hogy mit óhajtanak eladni – Önnek szinte mindegy. Mivel a szájon át elfogyasztott kollagént a szervezete lebontja, majd felépíti a sajátját – Ön úgyis a szervezete által leginkább igényelt típushoz jut. Ezt az a tény is alátámasztani látszik, hogy különböző, egymástól független tanulmányokban mind az I., mind a II. típusú kollagén alkalmazásával születnek jó eredmények[3,9]. 

Ami azonban fontos: a hidrolizált kollagén és a peptán könnyebben, kevesebb energiaráfordítás mellett hasznosítható a szervezet számára, mint a nem hidrolizált készítmények. A kis molekuláris tömegű peptánból az aminosavak 1-2 óra alatt szívódnak fel, amelyek a véráram útján jutnak el a célszövetekbe. Itt a fibrocyták felépítik a saját testspecifikus kollagénrostokat.

A mi gasztrokultúránkban kollagénszintézishez szükséges alapanyagokat a kocsonya, húsleves, halászlé tartalmaz jelentős mennyiségben. A tojás ugyan nem, viszont prolinban gazdag, ami szintén a kollagén építőeleme. A szárnyas- és marhahús kedvező arányban tartalmaz kollagént és zsírokat, ezért ezek főtt formában kedvezőbbek a sertéshúsnál.

Ahogyan a téglákból, habarcsból és gerendákból nem lesz önmagában ház, csak egy jól táplált, egészséges, szerszámokkal jól felszerelt kőműves közreműködésével, úgy az alapanyagokból sem lesz kollagén jól táplált, egészséges fibroblasztok nélkül. Ne feledkezzünk meg tehát a 3) Kollagénszintézishez szükséges további anyagok pótlásáról sem. 

HIDROLIZÁLT KOLLAGÉN TARTALMÚ TERMÉKEINK

3) a kollagénképzéshez szükséges kiegészítő anyagok pótlása 

A kollagénszintézishez elngedhetelen a megfelelő mennyiségű C-vitamin[22] jelenléte, a cink[23], mangán[24] és a réz[25], a folyamatban részt vevő enzimek katalizálásához. E nyomelemeket – az eddigiekben felsoroltak mellett – a teljes kiörlésű gabonafélék, olajos magvak és hüvelyesek tartalmazzák számottevő mennyiségben.

Ne feledjük, hogy az egészséges kollagén szervezetünk számos szövetében, szervében feltétele az egészségnek és a jó életminőségnek. Megfelelően alkalmazva, sokkal több mint kozmetikum! A kollagén pótlása mellett, jusson eszünkbe a kollagénszintézis és a fibroblasztok megfelelő ellátása is.

A cikket összeállította:
Dr. Gothárd Csaba
orvos

Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál. A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi terápiát, nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, gyógyításra, betegségek kezelésére és NEM a DRTV Média Plus Kft. által forgalmazott termékekre vonatkoznak. A cikk, a hivatkozott forrásirodalom-, népi gyógyászati megfigyelések-, valamint mások által publikálásra került vizsgálati eredmények, leírások alapján került összeállításra. A weboldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz betegség esetén!

Tudományos hivatkozások: 

[1] - Morten A. Karsdal: Biochemistry of Collagens, Laminins, and Elastin: Structure, Function, and Biomarkers; Copyright © 2016 Elsevier Inc.; https://doi.org/10.1016/C2015-0-05547-2 -

[2] - Buehler, M. J. (2006): Nature designs tough collagen: Explaining the nanostructure of collagen fibrils;  PNAS.103 (33): 12285–12290.

[3] - Di Lullo, Gloria A.; Sweeney, Shawn M.; Körkkö, Jarmo; Ala-Kokko, Leena & San Antonio, James D. (2002): Mapping the Ligand-binding Sites and Disease-associated Mutations on the Most Abundant Protein in the Human, Type I Collagen; J. Biol. Chem.277 (6): 4223–4231

[4] - Ricard-Blum, S. (2011): The Collagen Family;  Cold Spring Harbor Perspectives in Biology. 3 (1): a004978.

[5] - Hulmes, D. J. (2002). "Building collagen molecules, fibrils, and suprafibrillar structures". J Struct Biol. 137 (1–2): 2–10.

[6] - Gajko-Galicka, A (2002): Mutations in type I collagen genes resulting in osteogenesis imperfecta in humans; Acta Biochimica Polonica. 49 (2): 433–41.

[7] - Monboisse JC and Borel JP:Oxidative damage to collagen; EXS. 1992;62:323-7.

[8] - Oliveira, S; R Ringshia; R Legeros; E Clark; L Terracio; C Teixeira M Yost (2009): An improved collagen scaffold for skeletal regeneration". Journal of Biomedical Materials. 94(2): 371–379

[9] - Horton WA, Campbell D, Machado MA, Chou J (1989); Type II collagen screening in the human chondrodysplasias; Am. J. Med. Genet. 34 (4): 579–83.

[10] - Sweeney, S. M.; Orgel, JP; et al. (2008):  Candidate Cell and Matrix Interaction Domains on the Collagen Fibril, the Predominant Protein of Vertebrates";  J Biol Chem. 283 (30): 21187–21197.

[11] - Deborah Mitchell / https://naturallysavvy.com/care/collagen-the-body-s-super-glue/

[12] - Onkar, Singh; Gupta, Shilpi Singh; Soni, Mohan; Moses, Sonia; Shukla, Sumit; Mathur, Raj Kumar (January 2011): Collagen Dressing Versus Conventional Dressings in Burn and Chronic Wounds: A Retrospective Study". Journal of Cutaneous and Aesthetic Surgery. 4(1): 12–16;

[13] - Qurratul-Ain Dar, Eric M. Schott, Sarah E. Catheline, Robert D. Maynard, Zhaoyang Liu, Fadia Kamal, Christopher W. Farnsworth, Robert D. Maynard, Zhaoyang Liu, Fadia Kamal, Christopher W. Farnsworth: Daily oral consumption of hydrolyzed type 1 collagen is chondroprotective and anti-inflammatory in murine posttraumatic osteoarthritis; PLoS One. 2017; 12(4): e0174705.

[14] - Mark D. Rekhter: Collagen synthesis in atherosclerosis: too much and not enough; Cardiovascular Research, Volume 41, Issue 2, February 1999, Pages 376–384,

[15] - American Heart Association: Controlling Collagen Levels May Be Key To Fighting Organ Failure Caused By High Blood; Science Daily (1998) / https://www.sciencedaily.com/releases/1998/08/980817081222.htm

[16] - Margaux A. Horn and Andrew W. Trafford: Aging and the cardiac collagen matrix: Novel mediators of fibrotic remodelling; J Mol Cell Cardiol. 2016 Apr; 93: 175–185.; doi: 10.1016/j.yjmcc.2015.11.005

[17] - Danby F.W.: Nutrition and aging skin: sugar and glycation; Clin Dermatol. 2010 Jul-Aug;28(4):409-11. doi: 10.1016/j.clindermatol.2010.03.018.

[18] - Ricardo Bosch, Neena Philips, Jorge A. Suárez-Pérez, Angeles Juarranz, Avani Devmurari, Jovinna Chalensouk-Khaosaat, and Salvador González:Mechanisms of Photoaging and Cutaneous Photocarcinogenesis, and Photoprotective Strategies with Phytochemicals; Antioxidants (Basel). 2015 Jun; 4(2): 248–268.Published online 2015 Mar 26. doi: 10.3390/antiox4020248

[19] - Kong R, Cui Y, Fisher GJ, Wang X, Chen Y, Schneider LM, Majmudar G: A comparative study of the effects of retinol and retinoic acid on histological, molecular, and clinical properties of human skin; J Cosmet Dermatol. 2016 Mar;15(1):49-57. doi: 10.1111/jocd.12193. Epub 2015 Nov 18.

[20] - Avila Rodríguez MI, Rodríguez Barroso LG, Sánchez ML: Collagen: A review on its sources and potential cosmetic applications;  J Cosmet Dermatol. 2018 Feb;17(1):20-26. doi: 10.1111/jocd.12450. Epub 2017 Nov 16.

[21] - Elisa Caberlotto, Laetitia Ruiz, Zane Miller, Mickael Poletti and Lauri Tadlock: Effects of a skin-massaging device on the ex-vivo expression of human dermis proteins and in-vivo facial wrinkles; PLoS One. 2017; 12(3): e0172624; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5383004/

[22] - Peterkofsky, B (1991). "Ascorbate requirement for hydroxylation and secretion of procollagen: Relationship to inhibition of collagen synthesis in scurvy; American Journal of Clinical Nutrition. 54 (6 Suppl): 1135S–1140S

[23] - Tengrup I, Ahonen J, Zederfeldt B.: Influence of zinc on synthesis and the accumulation of collagen in early granulation tissue; Surg Gynecol Obstet. 1981 Mar;152(3):323-6.

[24] - Dr. Taracközi I. és Dr. Milesz S.: Elixír; T. Orion BT; 2016; 27 oldal

[25] - Harris ED, Rayton JK, Balthrop JE, DiSilvestro RA, Garcia-de-Quevedo M: Copper and the synthesis of elastin and collagen; Ciba Found Symp. 1980;79:163-82.