Shiitake gomba - Lentinula edodes
Számos gombafajt ismerünk, melyek egy részét zamatos ízük, másik részét pedig gyógyító hatásuk miatt fogyasztjuk. Egy gyógygomba többszáz olyan természetes hatóanyagot tartalmaz, melyek együttesen segítenek megőrizni testünk egészségét. A gyógygombák legelőnyösebb tulajdonságai, hogy alacsony zsír és- kalória tartalommal rendelkeznek, poliszacharidokat, glikoproteineket, triterpenoidokat, adenozint és még számos vitamint tartalmaznak. Aminosavakban gazdagok, kitűnően magas a tiamin, riboflavin, niacin, biotin, foszfor, szelén és C-vitamin tartalmuk.
A téli hónapokban feltűnően sokan keresnek meg azzal, hogy nagyon fáradtnak érzik magukat, s bármit tesznek nem javul az állapotuk, pedig még nincs is itt a hírhedt tavaszi fáradtság szezonja. Nehezebben megy a reggeli felébredés, lelassultan, fáradtan telik a nap.
A tünetek hátterében krónikus fáradtság szindróma állhat, melyet sok esetben a nem megfelelő étrend okoz.
A shiitake Lentinula (= Lentinus) nemzetség gyógyászati szempontból legfontosabb faja, melyet Kínában illatos gombának, Japánban shiitake néven ismernek. Kalapja világos vagy sötétbarna, 5-12 cm átmérőjű. A tönk világosabb színű a kalapnál, és pikkelyes. Kizárólag a már elhalt fák törzsén és főleg tölgyfán, bükkön és gesztenyén él.
Az enyhén fokhagymás ízű, jó szöveti szerkezetű és kiváló eltarthatóságú shiitake világszerte elterjedt gomba, amiből a csiperke után a legtöbbet termesztenek (évente kb. 1 000 000 tonnát). Magyarországon évente több mint 20 tonna gombát állítanak elő, de hazai piacra csak töredéke kerül magas ára és ismeretlensége miatt.