Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Rezveratrol lesz a hosszú élet titka?

Rezveratrol lesz a hosszú élet titka?

A rezveratrol egy híres növényi eredetű antioxidáns, a polifenolok csoportjából. A XX. század vége fele robbant be a tudományos világba, majd a köztudatba. Ekkoriban ragadta meg az egészségügyi kutatók és orvosok figyelmét a „Francia Paradoxon”[I]. Mi szerint Észak-Franciaországban a hagyományos étrend igencsak kalória- és zsírdús volt, ám ennek ellenére a lakosság körében jóval kevesebb érelmeszesedés és szívinfarktus fordult elő, mint máshol a világban.

 

 A magyarázat a francia száraz vörösborok rendszeres és mértékletes fogyasztásában rejlett. A vörös szőlő héjában és magjában[II] azonosították a rezveratrol nevű antioxidánst, aminek szív-érrendszeri védő hatását is hamarosan igazolták. Az 1980-90-es években gyakran visszahallottam – főleg alkoholdependens – betegeimtől, hogy: „Doktor úr, a vörösbor védi a szívet!” Ez tényszerűen igaz, csak ne tévesszünk mértéket. Távol keleti népek hagyományos népi gyógyászatában a japán keserűfű (Polygonum cuspidatum) és a zászpafélék gyökeréről és gyöktörzséről (Veratrum grandiflorum és Veratrum formosanum) derült ki jelentős rezveratrol tartalom[III]. Ez utóbbiak érdekessége, hogy a levelekben csak kémiai ártalom hatására jelenik meg a rezveratrol. E növények veszélye, hogy a rügyek és új hajtások mérgező anyagokat is tartalmaznak[IV], melyek fogyasztása erősen kerülendő.


Rezveratrol azonban nemcsak a vörös szőlőben és belőle készült borban fordul elő. Az áfonya, földimogyoró és keserűcsokoládé is jó rezveratrol forrás. E két utóbbi hátránya, hogy jelentős zsír és cukorbevitelt is jelent egyidejűleg. A rezveratrol szép tudományos karriert futott be alig pár évtized alatt. Szív védő hatása mellett, további egészségvédő hatásaira is fény derült. Igaz azonban, hogy élettani hatásait többnyire állatkísérleteken és laboratóriumi teszteken igazolták, lényegesen nagyobb adagok felhasználásával (200 – 900 mg), mint ahogy természetes forrásaiban megtalálható (0,2 – 2,0 mg/100 g növény, átlagosan a Linus Pauling Intézet eddigi kutatásai alapján). Ennek azonban ellentmondani látszik a „Francia Paradoxon” ismét, ahol kis mértékű, de rendszeres rezveratrol fogyasztásnak népegészségügyi hatása mérhető. Úgyhogy a Francia Paradoxon, némileg még ma is paradoxon, és foglalkoznak vele[V].

Nem csoda tehát, hogy az alábbi kutatások eredményének fényében, gombamódra szaporodnak a rezveratrol tartalmú étrendkiegészítők és egészségvédő termékek.

Van azonban pár furcsa tulajdonsága, amit jó tudni és figyelembe venni. A rezveratrol viszonylag jól felszívódik a bélből a vérbe. A vérben azonban más molekulákhoz szeret kötődni (glukuronidok, szulfátok, albuminok és lipoproteinek). Lipoproteinhez kötődése hasznos, mert ezáltal csökkenti a rossz koleszterint is. Azonban ez a nagyfokú kötődés kiszámíthatatlanná és egyénileg változóvá teszi a rezveratrol sejtekbe jutó mennyiségét. Ezért a jó felszívódás ellenére biohasznosulása sejtszinten csekélyVI,[VI].. Jelenlegi elméleti tudásunk szerint a liposzómás gyártástechnológia küszöbölheti ki ezt a hiányosságot.

AJÁNLATUNK: LIPOSZÓMÁS Q10 + REZVERATROL 

A rezveratrol élettani hatásairól

A rezveratrol számos hatását vizsgálták és kutatják, több területen bíztatónál is jobb eredményekkel. Kedvező hatásainak leáltalánosabb alapja erős antioxidáns kapacitása[VII],[VIII],[IX], mely számos szövetféleségben és több fajta szabadgyök ellen is hatásos.

Ez áll szív-érrendszer védő hatása mögött is, amit – történelmi okokból – elsőként igazoltak. Antioxidánsként csökkenti a rossz (LDL) koleszterin szintjét a vérplazmában, de kedvező a trigliceridek szintjére is[X].a triglicerid-lipáz enzimek enyhe gátlása révén[XI]. Ezzel az érfalakba lerakodó anyag termelődését csökkenti. Ám erős antioxidánsként is védi az érfalakat a szabadgyökök károsító hatásától, ami a koleszterin, majd kálciumlerakódás oka. Az érfalak „görcsét” is gátolja a nitrogén-oxid-szintetáz enzimrendszere révén[XII],[XIII] ami által értágító hatású. Gátolja a vérrögképződést - trombocyta-antiaggregáns hatású[XIV],[XV] – amivel a vér kiserekben való áramlási tulajdonságait tartja karban. E rövid és nagyon summás összefoglaló is rámutat arra, hogy a rezveratrol több ponton, komplex módon tartja karban és fiatalon az érrendszert, aminek következménye a magasvérnyomás[XVI], koszorúerbetegség, végső soron a szívinfarktushoz[XVII] vezető állapotok kockázatának csökkentése[XVIII],[XIX].

Az eddigiek már önmagukban is magyarázatul szolgálhattak volna a rezveratrol élettartamot meghosszabbító hatására. Mekkora volt a meglepetés, mikor kiderült, hogy a rezveratrol ennél sokkal többet tesz! Utóbbi évek állatkísérleteinek szenzációs felfedezése, hogy a rezveratrol egyedül álló módon növeli a sejtek élettartamát. A sejtek osztódásakor a kromoszómába többszörösen feltekeredett DNS-lánc letekeredik, sőt hosszában kettéválik, hogy mindkét szál lemásolásra kerülhessen az új sejt számára. A DNS szál végei (telomérek) ekkor a legsérülékenyebbek. Az itt létrejövő és felhalmozodó, szabadgyökök által okozott károsodások a sejt-öregedés, majd programozott sejthalál (apotosis) egyik okozója. Ezeket a teloméreket védi a rezveratrol a vegyi károsodástól. Mégpedig nem csak közvetlen gyökfogó tulajdonsága révén, hanem egy szirtuin csoportba[XX] tartozó enzim védelmével és támogatásával[XXI]. Ez az enzim felelős a sejtosztódáskor keletkezett DNS hibák kijavításáért. Alacsonyabbrendű kísérleti állat- (ecetmuslica [Drosophila melanogaster[XXII]] és talajférgek [Caenorhabditis elegans[XXIII]])[XXIV] és gombafajok (élesztőgomba [Sacharomyces cerivisae])XIX, sőt már emlősök (szürke egérmaki [Microcebus murinus[XXV]] élettartamát sikerült nagyon jelentősen megnövelni (50 – 100 %-al!) rezveratrol adagolása révén. Bár humán kísérleti eredmények nem állnak rendelkezésre – ilyen kísérletek etikai aggályok miatt nem megvalósíthatóak – jelenkori tudásunk szerint, még semmi mással nem állunk olyan közel az életkilátások és életminőség növelésének lehetőségéhez, mint rezveratrollal és Q10 koenzimmel. Mindkettő esetében a hatásmechanizmusok is kellő részletességgel tisztázottak. Emberekre vonatkoztatható eredményeink csak emberi szövettenyészetekkel vannak[XXVI]. Örömünk és lelkesedésünk azért nem teljes, mert a szövettenyészeti bíztató eredmények nem egy az egyben vetíthetők ki az élő emberre is! Érdekesség, hogy az éhezés[XXVII] a rezveratrolhoz hasonló módon és mértékben növelte az élettartamot[XXVIII], illetve humán vizsgálatokban ahhoz hasonló egészségjavító hatása volt[XXIX].

AJÁNLATUNK: LIPOSZÓMÁS Q10 + REZVERATROL 

A fentebb részletezett eredmények további ösztönzést adtak a rezveratrol kutásnak. Hiszen az antioxidáns védelem, az osztodó sejtek genetikai anyagának védelme, az enzimatikus hatások számos más területen kecsegtettek bíztató eredményekkel. Megszámlálhatatlan kutatás foglalkozik a rezveratrol esetleges gyulladáscsökkentő[XXVII],[XXX],[XXXI] hatásával, keresve a közös nevezőt a rákellenes hatással[XXXII],[XXXIII],[XXXIV],[XXXV],[XXXVI], idegrendszeri degeneratív megbetegedésekben[XXXVII],[XXXVIII],[XXXIX] való alkalmazásával, sőt II. típusú diabétesz[XL],[XLI],[XLII] karbantartásával kapcsolatosan is. Noha nem kevés bíztató részeredmény látott napvilágot, ezek mégis csak részeredményeknek tekinthetők. Ilyen irányú felhasználásra buzdítani, még felelőtlenség lenne.

A rezveratrol alkalmazása, adagolása és figyelmeztetések 

A rezveratrol szájon át történő adagolása biztonságos. Természetes forrásaiban előforduló mennyiségben aggályok és kötöttségek nélkül fogyasztható. Szívvédő hatása már 1 mg/test kg. adagban mérhető. Mellékhatásokat nem észleltek hatalmas dózisok (napi 2.000 – 3.000 mg) 6 hónapig tartó alkalmazását követően sem[XLIII]. Egy másik vizsgálatban[XLIV] hasonlót tapasztaltak 5.000 mg.-ig. Ezt meghaladó dózisokban -főleg társult májbetegségek esetén – hányingert, émelygést, hasi diszkomfort érzést, puffadást jelentettek. Ilyen nagy adagokban nem zárható ki májban lebomló gyógyszerek hatásának csökkenése, illetve vérhígítókkal együtt túlzott véralvadás csökkenés lehetősége. Ilyen nagy adagok fogyasztásának igénye esetén célszerű a kezelőorvossal konzultálni, és ajánlásait betartani.

A cikket összeállította:
Dr. Gothárd Csaba
orvos

Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál. A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi terápiát, nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, gyógyításra, betegségek kezelésére és NEM a DRTV Média Plus Kft. által forgalmazott termékekre vonatkoznak. A cikk, a hivatkozott forrásirodalom-, népi gyógyászati megfigyelések-, valamint mások által publikálásra került vizsgálati eredmények, leírások alapján került összeállításra. A weboldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz betegség esetén!

Tudományos hivatkozások

[I] - Renaud S., de Lorgeril M. Wine, alcohol, platelets, and the French paradox for coronary heart disease. Lancet. 1992;339:1523–1526.

[II] - Yilmaz Y., Toledo R. T. Health aspects of functional grape seed constituents. Trends in Food Science & Technology. 2004;15(9):422–433.

[III] - Burns J., Yokota T., Ashihara H., Lean M. E. J., Crozier A. Plant foods and herbal sources of resveratrol. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2002;50(11):3337–3340.

[IV] - J. Gambini, M. Inglés, G. Olaso, R. Lopez-Grueso, V. Bonet-Costa, L. Gimeno-Mallench, C. Mas-Bargues, K. M. Abdelaziz, M. C. Gomez-Cabrera, J. Vina and C. Borras: Properties of Resveratrol: In Vitro and In Vivo Studies about Metabolism, Bioavailability, and Biological Effects in Animal Models and Humans

[V] - Betul Catalgol, Saime Batirel, Yavuz Taga and Nesrin Kartal Ozer: Resveratrol: French Paradox Revisited; Front Pharmacol. 2012; 3: 141; online publikálva 2012 júl. 17.; doi: 10.3389/fphar.2012.00141

[VI] - Walle T, Hsieh F, DeLegge MH, Oatis JE Jr: High absorption but very low bioavailability of oral resveratrol in humans; Drug Metab Dispos. 2004 Dec; 32(12):1377-82.

[VII] - Stivala L.A., Savio M., Carafoli F., Perucca P., Bianchi L., Maga G., Forti L., Pagnoni U.M., Albini A., Prosperi E., et al. Specific structural determinants are responsible for the antioxidant activity and the cell cycle effects of resveratrol. J. Biol. Chem. 2001;276:22586–22594.

[VIII] - . Iuga C., Alvarez-Idaboy J.R., Russo N. Antioxidant activity of trans-resveratrol toward hydroxyl and hydroperoxyl radicals: A quantum chemical and computational kinetics study. J. Org. Chem. 2012;77:3868–3877.

[IX] - Gülçin İ. Antioxidant properties of resveratrol: A structure–activity insight. Innov. Food Sci. Emerg. Technol. 2010;11:210–218.

[X] - Lasa A., Schweiger M., Kotzbeck P., et al. Resveratrol regulates lipolysis via adipose triglyceride lipase. Journal of Nutritional Biochemistry. 2012;23(4):379–384.

[XI] - Lasa A, Schweiger M, Kotzbeck P, Churruca I, Simón E, Zechner R, Portillo MP: Resveratrol regulates lipolysis via adipose triglyceride lipase; J Nutr Biochem. 2012 Apr; 23(4):379-84.

[XII] - Yan F., Sun X., Xu C. Protective effects of resveratrol improve cardiovascular function in rats with diabetes. Exp. Ther. Med. 2018;15:1728–1734.

[XIII] - Elíes-Gómez J. Efectos de los isómeros del resveratrol sobre la homeostasis del calcio y del óxido nítrico en células vasculares [Ph.D. thesis] Santiago de Compostela, Spain: Universidade de Santiago de Compostela; 2009.

[XIV] - Wang Z, Zou J, Huang Y, Cao K, Xu Y, Wu JM: Effect of resveratrol on platelet aggregation in vivo and in vitro; Chin Med J (Engl). 2002 Mar; 115(3):378-80.

[XV] - Dobrydneva Y, Williams RL, Blackmore PF: Trans-Resveratrol inhibits calcium influx in thrombin-stimulated human platelets; Br J Pharmacol. 1999 Sep; 128(1):149-57.

[XVI] - Cao X, Luo T, Luo X, Tang Z. Resveratrol prevents AngII-induced hypertension via AMPK activation and RhoA/ROCK suppression in mice.; Hypertens Res. 2014;37:803–810.

[XVII] - Sato M, Maulik G, Bagchi D, Das DK: Myocardial protection by protykin, a novel extract of trans-resveratrol and emodin.; Free Radic Res. 2000 Feb; 32(2):135-44.

[XVIII] - Madamanchi N. R., Vendrov A., Runge M. S. Oxidative stress and vascular disease. Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology. 2005;25(1):29–38.

[XIX] - Das DK, Mukherjee S, Ray D: Resveratrol and red wine, healthy heart and longevity; Heart Fail Rev. 2010 Sep; 15(5):467-77.

[XX] - Kaeberlein M, McDonagh T, Heltweg B, Hixon J, Westman EA, Caldwell SD, Napper A, Curtis R, DiStefano PS, Fields S, Bedalov A, Kennedy BK: Substrate-specific activation of sirtuins by resveratrol; J Biol Chem. 2005 Apr 29; 280(17):17038-45.

[XXI] - Howitz K. T., Bitterman K. J., Cohen H. Y., et al. Small molecule activators of sirtuins extend Saccharomyces cerevisiae lifespan. Nature. 2003;425(6954):191–196.

[XXII] - Bauer J. H., Goupil S., Garber G. B., Helfand S. L. An accelerated assay for the identification of lifespan-extending interventions in Drosophila melanogaster . Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America. 2004;101(35):12980–12985.

[XXIII] - Viswanathan M., Kim S. K., Berdichevsky A., Guarente L. A role for SIR-2.1 regulation of ER stress response genes in determining C. elegans life span. Developmental Cell. 2005;9(5):605–615.

[XXIV] - Bass T. M., Weinkove D., Houthoofd K., Gems D., Partridge L. Effects of resveratrol on lifespan in Drosophila melanogaster and Caenorhabditis elegans . Mechanisms of Ageing and Development. 2007;128(10):546–552

[XXV] - Marchal J, Blanc S, Epelbaum J, Aujard F, Pifferi F: Effects of chronic calorie restriction or dietary resveratrol supplementation on insulin sensitivity markers in a primate, Microcebus murinus;  PLoS One. 2012; 7(3):e34289.

[XXVI] - Borra MT, Smith BC, Denu JM: Mechanism of human SIRT1 activation by resveratrol; J Biol Chem. 2005 Apr 29; 280(17):17187-95.

[XXVII] - Timmers S., Konings E., Bilet L. et al.: Calorie restriction-like effects of 30 days of resveratrol supplementation on energy metabolism and metabolic profile in obese humans. Cell Metabolism. 2011;14(5):612–622.

[XXVIII] - Wood J. G., Regina B., Lavu S., et al. Sirtuin activators mimic caloric restriction and delay ageing in metazoans. Nature. 2004;430(7000):686–689

[XXIX] - Hu Y., Liu J., Wang J., Liu Q. The controversial links among calorie restriction, SIRT1, and resveratrol; Free Radical Biology and Medicine. 2011;51(2):250–256

[XXX] - Zahedi H.S., Jazayeri S., Ghiasvand R., Djalali M., Eshraghian M.R. Effects of Polygonum cuspidatum containing resveratrol on inflammation in male professional basketball players. Int. J. Prev. Med. 2013;4:S1.

[XXXI] - Zhou Z.X., Mou S.F., Chen X.Q., Gong L.L., Ge W.S. Anti-inflammatory activity of resveratrol prevents inflammation by inhibiting NF-kB in animal models of acute pharyngitis.; Mol. Med. Rep. 2018;17:1269–1274

[XXXII] - Reuter S, Gupta SC, Chaturvedi MM, Aggarwal BB: Oxidative stress, inflammation, and cancer: how are they linked?; Free Radic Biol Med. 2010 Dec 1; 49(11):1603-16.

[XXXIII] - Hsieh T.-C., Wu J. M. Differential effects on growth, cell cycle arrest, and induction of apoptosis by resveratrol in human prostate cancer cell lines. Experimental Cell Research. 1999;249(1):109–115.

[XXXIV] - Jang M., Cai L., Udeani G. O., et al. Cancer chemopreventive activity of resveratrol, a natural product derived from grapes. Science. 1997;275(5297):218–220.

[XXXV] - Pozo-Guisado E., Merino J. M., Mulero-Navarro S., et al. Resveratrol-induced apoptosis in MCF-7 human breast cancer cells involves a caspase-independent mechanism with downregulation of Bcl-2 and NF-κB. International Journal of Cancer. 2005;115(1):74–84.

[XXXVI] - Gescher A. J., Steward W. P. Relationship between mechanisms, bioavailibility, and preclinical chemopreventive efficacy of resveratrol: a conundrum. Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention. 2003;12(10):953–957.

[XXXVII] - Cuzzola V. F., Ciurleo R., Giacoppo S., Marino S., Bramanti P. Role of resveratrol and its analogues in the treatment of neurodegenerative diseases: focus on recent discoveries. CNS and Neurological Disorders—Drug Targets. 2011;10(7):849–862.

[XXXVIII] - Bastianetto S., Ménard C., Quirion R. Neuroprotective action of resveratrol. Biochim. Biophys. Acta.; 2015;1852:1195–1201.

[XXXIX] - Farzaei M.H., Rahimi R., Nikfar S., Abdollahi M. Effect of resveratrol on cognitive and memory performance and mood: A meta-analysis of 225 patients. Pharmacol. Res. 2018;128:338–344.

[XL] - Chen K. H., Cheng M. L., Jing Y. H., Chiu D. T., Shiao M. S., Chen J. K. Resveratrol ameliorates metabolic disorders and muscle wasting in streptozotocin-induced diabetic rats. The American Journal of Physiology: Endocrinology and metabolism. 2011;301(5):E853–E863

[XLI] - Crandall JP, Oram V, Trandafirescu G, Reid M, Kishore P, Hawkins M, Cohen HW, Barzilai N: Pilot study of resveratrol in older adults with impaired glucose tolerance.; J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2012 Dec; 67(12):1307-12.

[XLII] - Öztürk E., Arslan A.K.K., Yerer M.B., Bishayee A. Resveratrol and diabetes: A critical review of clinical studies; Biomed. Pharm. 2017;95:230–234.

[XLIII] - Cottart C.-H., Nivet-Antoine V., Laguillier-Morizot C., Beaudeux J.-L. Resveratrol bioavailability and toxicity in humans. Molecular Nutrition & Food Research. 2010;54(1):7–16.

[XLIV] - Patel K.R., Scott E., Brown V.A., Gescher A.J., Steward W.P., Brown K. Clinical trials of resveratrol; Ann. N. Y. Acad. Sci. 2011;1215:161–169.