Szuperélelmiszer-e az alga? Érdemes-e algát fogyasztanunk?

Nos az algák ennél jóval érdekesebbek és értékesebbek! Az algák Föld élővilágának egyik legősibb képviselői. Jelen tudásunk szerint több, mint hárommilliárd éve jelentek meg. Azóta is sikeresen alkalmazkodnak a kíméletlenül változó környezethez: túléltek jégkorszakot, felmelegedést, aszteroida becsapódást, UV- és infravörös sugárzást, kozmikus sugárzást, mindent! Hogyan képesek erre az algák? Úgy, hogy az élőlények közül a legtöbb idejük volt különleges védelmi képességek kifejlesztésére, és az ehhez szükséges anyagok felhalmozására. Mivel pedig mi, emberek, ugyanannnak a törzsfejlődésnek állunk a túlsó végén, számos algaféle magas tápértéke, antioxidáns vegyületei, élettanilag hasznos anyagai és védelmi mechanizmusai számunkra is hasznosak. Tengerparti népek számára ez évszázadok óta nem is kérdés.
Az algákra általában jellemző a kiemelkedő fehérjetartalom. Előnyei mellett ez magában hordozza az allergia kialakulásának kockázatát – különösen arra hajlamos egyének esetében. Függessze fel az alga fogyasztását, ha a kúra alatt allergiás tünetek jelentkezését tapasztalja. Az algák különösen hatékonyan veszik fel és tárolják, sűritik önmagukban környezetük anyagait. A szennyezett környezetből származó algák természetesen, lehetnek nehézfém és egyéb mérgezések forrásai! Amit azonban méltánytalannak érzek az algák mellékhatásainak feltüntetni. Mindazonáltal – ha van mód – meggyőződni az alga vagy algatermék származása és minőségi tanúsítványa felől, az sosem felesleges.
A teljesség igénye nélkül ismerkedjünk meg pár emberi táplálkozásban is hasznos algával.
Spirulina alga
A spirulina talán a legismertebb és legnépszerűbb algatermék. Amit a köznyelvben spirulina néven emlegetünk, az valójában egy, több Arthrospira nemzetségbe tartozó egysejtű kékalga alkotta biomassza. A kékalgák az algák között is a legősibbek közé tartoznak. Kereskedelmi forgalomban leggyakoribb az Arthrospira platensis, Arthrospira fusiformis, és Arthrospira maxima keveréke kapható. Ezek az algák könnyen tenyészthetők úgy tenger-, mint édesvízben, 30 °C fölötti hőmérsékleten. Rendkívüli a tápértékük. Ugyan kalóriaszegény, de a szárított és porított spirulina több, mint fele (57 - 71%) fehérje és aminosav. Ráadásul az ember számára mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza[1]. A B12 vitamin kivételével valamennyi vitamint és folátokat ember számára is felszívódó és hasznosítható formában tartalmazza. Bár pro-A vitamin vegyületeinek vitaminhatását vitatják. A spirulina gazdag kálium, kálcium, magnézium, réz, vas forrás[2], de emellett cink, foszfor és mangán tartalma sem jelentéktelen. Illetve omega-3 és omega-6 zsírsavak, az ideális 1/1,5 arányban fordulnak elő benne[3]. Kimagasló az antioxidáns kapacitása ß- karotin, klorofill, zeaxantin, C- és E-vitamintartalmának köszönhetően. Brazil kutatók mutatták ki, hogy spirulina-t fogyasztók vérplazmájának kapacitása 71%, szemben a spirulinat nem fogyasztó kontrolcsoport 54%-ával[4].
A spirulina alga legrégebbi felhasználásának leírása az azték kultúrából maradt ránk[5], Közép-Amerika spanyol hódítóinak közvetítésével[6]. Az azték futárok pár száz km-es küldetésükre kukoricasörben pépesített spirulina port vittek magukkal[7]. Amiről ma már tudjuk, hogy remek kombináció: a spirulina kalória és B12 vitamin hiányát az alkoholszegény kukoricasör tökéletesen pótolja. A XVI. század eleji leírás egészen a XX. század közepéig feledésbe merült. A NASA[8],[9] és az Európai Űrügynökség (ESA)[10] egyidejű javaslatai keltik fel a tudományos érdeklődést iránta. Könnyű tenyészthetősége és magas tápértéke okán, mindkét űrügynökség hosszú távú űrexpediciók életfenntartó rendszerébe javasolta. Friss kutatások eredményei szerint a spirulina algák fogyasztása jótékony a zsíranyagcserére, csökkenti az LDL, összkoleszterin és triglicerid szintjét a vérplazmában[11], hozzájárul az érfalak karbantartásához[12] és csökkenti a magas vérnyomás[13]. kockázatát Javítja a vérszegénységet[14] és csökkenti ennek szövődményeként jelentkező fáradtságérzetet[15]. Egy II. típusú cukorbetegeken végzett vizsgálat a Metformin gyógyszerhez hasonló hatáserősségről számol be, mely során 9%-al csökkent a betegek HbA1c értéke, ami 21%-al csökkentette a diabétesz szövődmények jelentkezését[16]. Sportolókon végzett vizsgálatok igazolják, hogy a spirulina, fizikai megterhelés idején növeli az izomerőt és a kitartást[17], felgyorsítja a kimerült izomzat regenerációját[18]. Több, egymástól független, vizsgálat utal egyik hatóanyagának a fikocianinnak immunerősítő, rákos sejtek szaporodását gátló[19],[20] képességire. Ezen a téren további kutatások zajlanak. Magas antioxidáns kapacitása áll gyulladásgátló, krónikus gyulladások előrehaladását gátló hatásának[21] hátterében.
Fenilalanin (aminosav) tartalma miatt fenilketonuriás betegek számára a spirulina fogyasztásának kerülése javasolt. K vitamintartalma a vérhigító kezelés hatását csökkentheti. Ilyen esetben legfennebb kezelőorvos tanácsai alapján, fokozott ellenőrzés miatt fogyasztható.
Chlorella alga
A Chlorella alga tizenhárom egysejtű, édesvízi zöldalgafajt ölel fel, amelyek közül kettő (Chlorella vulgaris és Chlorella pyrenoidosa) terjedt el élelmiszerként, étrendkiegészítőként. Friss formában ember számára emészthetetlen. Sőt, bakteriális endotoxinok jelenlétére utaló vizsgálatok is láttak napvilágot[22], ami hasi panaszokért lehet felelős. Más szerzők ezt tagadják, kimutatva a különbséget a Chlorella és Gram-pozitív baktériumok lipopoliszacharid endotoxinok között[23]. Noha ez még nem egyértelmű, kizárólag feldolgozott, formában javasot a fogyasztása. Környezetére nagyon igényes algafaj (fényviszonyok változása, víz pH és keménység, stb.), nem egykönnyen tenyészthető. Előnyei ellenére talán ez áll korlátozott elterjedése hátterében. Alacsony kalóriatartalma ellenére, szintén rendkívüli tápértékkel bír: 50 %-ot meghaladó fehérje tartalma mellett valamennyi esszenciális aminosavat tartalmazza[24]. Nagy reményeket fűztek hozzá a világszintű fehérjeszükséglet ellátásában. Ezt egyelőre a nehézkes és költséges tenyésztés akadályozza. A Chlorella alga gazdag ásványi anyagokban és nyomelemekben (cink, kalcium, kálium, réz) és B-komplex és C-vitaminokban. Vas és C-vitamintartalma kiemelkedő: Chlorella algával a vas felszívódásához szükséges C-vitamin szükségletnek akár az 50 %-a is bevihető[25]. Jelentős mennyiségben tartalmaz változatos antioxidánsokat (klorofill, C-vitamin, ß-karotin, likopin és lutein)[26]. A Chlorella alga Klorofill tartalma az összes jelenleg ismert növényfaj közül a legmagasabb. 3 g szárított Chlorella algapor a napi fogyasztásra ajánlott omega-3 zsírsavakat fedezi. Ez a zsíranyagcserére gyakorol kedvező hatást. Csökkenti a koleszterin és triglicerid szintet[27]. Az érfalak rugalmasságának karbantartásában nem csak az omega-3 zsírsavak, de egy sor további összetevő is szerepet kap (arginin, kalcium – kálium arány, antioxidáns vegyületek)[28]. Ezáltal hozzájárulhat a magasvérnyomás és szövődményei kockázatának csökkentéséhez. Japán kutatók igazolták a fizikai teherbírás növekedését, aminek a vér oxigenizáció javulása áll a hátterében[29]. Állatkísérletek és humán vizsgálatok is dokumentálták a Chlorella alga immunerősítő hatását (fehérvérsejtek számának emelkedése). Azonban eddig eredmények arra utalnak, hogy ez a hatása a korral csökken és 60 év körül elenyészik[30]. A Chlorella alga különlegessége, hogy egyedülálló hatékonysággal segíti a méregtelenítést, nehézfémek és egyes toxikus anyagok (pl. dioxin) kiürülését a szervezetből. Egyes vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy a toxinok szervekre (máj, vesék és agy) gyakorolt hatását is képesek mérsékelni[31].
A Chlorella alga túladagolás vagy nagy adagok 3 hónapot meghaladó fogyasztása során jegyeztek fel átmeneti, múló jellegű hasi panaszokat (émelygés, puffadás, hasi görcs, hasmenés). Illetve a bőr fényérzékenységének fokozódását[32]. Tájékozódni szükséges a Chlorella fogyasztással egyidőben alkalmazott gyógyszerek, kozmetikumok, aromaterápiás olajok esetleges fényérzékenyítő hatásáról. Ilyen készítményekkel való társítása kerülendő! Magas K-vitamintartalma csökkentheti a szájon át szedett véralvadásgátlók hatását. Ilyen kezeléssel egyidőben csak kezelőorvos tanácsai alapján, fokozott ellenőrzés mellett fogyasztható.
Dunaliella salina alga
A Dunaliella salina egy sótűrő, egysejtű zöldalga. Annak ellenére, hogy színe narancsvörös. Más élőlények számára elviselhetetlenül magas sótartalmú tavak felszíni rétegeiben honos. Ebben a kémiailag barátságtalan környezetben az algák egy sor antioxidáns (β-karotin, lutein, likopin, astaxanthin és zeaxanthin) hatóanyagot, fitént, fitofluént[33] és zsírsavakat halmoznak fel saját életműködéseik védelmében[34] a káros vegyi anyagokkal és erős napsugárzással szemben. Ezen antioxidánsok mennyisége olyan magas bennük, hogy a velük táplálkozó flamingók eredtileg piszkosfehér színű tollazata, a felhalmozodó antioxidáns színanyagoknak hála, válik élénk rózsaszín-narancsvörösre. A kereskedelmi lutein és likopin kinyerésének is ez az algafaj a legfőbb alapanyaga[35]. Egyik különlegessége az algák között, hogy A-provitamint és B12 vitamint ember számára hasznosítható formában tartalmaz[36]. Emiatt rendkívül előnyös más algafajokkal való kombinálása, illetve vegetárius és vegán étrendben a B12 vitamin pótlására. Számos sejt és szövetféleségben igazolták kedvező élettani hatásait[37], miáltal a legtöbb anyagcserefolyamatban egészségvédő hatású: B12 vitamintartalma karbantartja a bőr egészségét, védi a szív érrendszer épségét, csökkenti a vérzsírokat[38] és vércukrot[39], ezáltal az érelmeszesedés kockázatát is. Aktív pro-A vitamin tartalmával hozzájárulhat a szemek[40] és a látás[41] karbantartásához, csökkenti az időskori szemfenéksorvadás kockázatát. Támogatják a máj méregtelenítő tevékenységét és védik a májat a toxikus károsodás ellen[42]. Gyulladásgátló hatását igazolták[43], rákos elfajulás kockázatát csökkentő és vírusok szervezeten belüli elszaporodását gátló hatására is utalnak állatkísérletek[44].
A Dunaliella salina alga fogyasztása toxicitási vizsgálatok során nagyon biztonságosnak látszik: napi 100 mg / test kg. adagban, három hónapig adagolva, semmiféle szubjektív vagy objektív mellékhatást, szövettani elváltozást nem mutatott ki[45].
Haematococcus pluvialis alga
A Haematococcus pluvialis egy édesvízi egysejtű zöldalga. Annak ellenére, hogy színe élénk sötétvörös, a rendkívül magas asztaxantin tartalmának köszönhetően[46]. Az asztaxantin egy szem szöveteiben besűrűsödő antioxidáns. Ezáltal jelentős szerepe lehet a szem egészségének, a látásélesség megőrzésében, csökkenti a szembe jutó ultraibolya és kékes fénysugarak szabadgyökképző hatását[47]. A Haematococcus pluvialis alga az időskori szemfenéksorvadás kockázatát csökkentheti. Emellett vizsgálati eredmények szerint kedvező hatású az érrendszerre, csökkenti a korral járó vérnyomásemelkedést, védi az érfalakat[48]. Számos kozmetikum alapanyaga, mivel csökkentheti a bőr öregedésével járó folyamatokat, úgy, mint a ráncosodás, időskori pigmentfoltok megjelenését[49]. Egy kis humán vizsgálat kedvező hatásúnak találta férfi terméketlenségben[50] is, mely eredmény azonban még megerősítésre szorul. Kísérleti állatok fizikai teherbírását és teljesítőképességét[51] is fokozta. Humán vizsgálatok ezt eddig nem igazolták egyértelműen. Bíztató eredmények születtek izületi és ínhüvelygyulladásban (pl. alagút szindróma)[52]. Több országban napi 12 mg asztaxantint tartalmazó alga készítmény fogyasztását javasolják, az egészségügyi hatóságok jóváhagyásával.
Konkrét mellékhatások nem ismertek. Az algák fogyasztására vonatkozó általános biztonsági szempontokat nem árt betartani.
Hólyagmoszat vagy kelp alga
A hólyagmoszat (Ascophyllum nodosum), aminek angol kelp nevét számos nyelv átvette, egy barna moszat. Sekély tengeröblökben tenyészik, olyan mélységekben, ahová még eljut a napfény. Több méteresre is megnő. A Távol-keleti konyha kedvelt alapanyaga. Nyersen, saláták összetevőjeként is fogyasztható. Ma már termesztik is. A magas tápértékű algák közül is kiemeli három tulajdonsága. Egyik a rendkívüli antioxidáns kapacitása: 3%-os töménységben 50.000 NE SOD enzim szabadgyök megkötő hatásával egyenértékű. Másik a tengeri élelmiszerek közül is kimagasló, természetes jódtartalma. Ami az egészséges pajzsmirigyműködéshez járul hozzá. Harmadik, a Newcastel University kutatóinak egy közelmúltbeli felfedezése. A hólyagmoszat alga egy különleges, foszfodiészteráz típusú enzimet tartalmaz. Ami felszívódás után a nyálban választódik ki. Ezzel oly módon változtatja meg a nyál összetételét, hogy megnehezíti a baktériumok megtapadását a fogakon és szájnyálkahártyán. Ezzel a fogkőképződés és fogszuvasodás folyamatait is gátolja[53]. Fukoidin hatóanyagáról pedig igazolták immunsejtek szaporodának serkentő hatását.
A hólyagmoszat nátrium-alginátot termel, amit az élelmiszeripar természetes sürítőanyagként használ, E402 adalék néven. Egy kutatási eredmény azt találta, hogy a hólyagmoszat Na-alginát hatóanyaga hátráltatja a zsírok emésztését, felszívódását és az emberi zsírszövet felépítését[54]. További vizsgálatok alátámasztják, hogy nem csak a Na-alginát, de a hólyagmoszat fukoxantin (karotinoid antioxidáns vegyület) tartalma is hozzájárul a testsúlycsökkenés elősegítéséhez[55]. A hólyagmoszat fogyasztása nem csak a zsír, de a cukoranyagcserét is kedvezően befolyásolja, II. típusú cukorbetegeken[56].
A hólyagmoszat jódtartalma miatt pajzsmirigy betegségekben fogyasztása csak orvos tanácsai alapján javasolt. K-vitamintartalma miatt véralvadásgátló kezeléssel egy időben szintén kezelőorvossal való konzultáció és fokozott ellenőrzés indokolt. Élelmiszerként vagy étrendkiegészítőként a hólyagmoszat előírásokat betartó fogyasztása biztonságos.
Lithotamnium alga
A Lithotamnium alga egy északi félteke hűvös tengervizeiben tenyésző vörös alga. Mészkiválasztó szervezet, rendkívül magas természetes kalcium és magnézium tartalommal. Bár antioxidáns tartalma is jelentős, élelmiszeripari, kozmetikai, mezőgazdasági, sőt építőipari felhasználását is az általa létrehozott kedvező arányú természetes kálcium - magnézium arány, illetve a mészkő határozza meg. Magyarországon a Soproni-hegységben található miocén kori lerakódása, illetve az osztrák szentmargitbányai lajtamészkő. Ebből épült a Budai Vár és számos régi bécsi épület. Humán táplálkozásban a csontok, fogak karbantartásában játszhat szerepet. Ám a kiegyensúlyozott kalcium – magnézium arány az idegrendszer, izomműködés, szívritmus szabályozásához is nélkülözhetetlen.
A Lithotamnium alga fogyasztása nem szabályozott. A szervezet széles határértékek között jól tolerálja. Tartós és / vagy jelentős túladagolása a kálcium túladagolás kockázataival megegyező.
Ír moszat
Az ír moszat (Chondrus crispus) a vörösmoszatok törzsébe tartozó tengeri növény. Az Atlanti-óceán, Európa északi partvidékeinek hűvösebb vizeiben gyakori. Szintén jelentős tápértékkel bír: magas fehérje, élelmi rost, vitamin (pro-A és A-, B1-, B2-, B3-, B5, B6-, C-, E- és K-vitaminok) és jelentős ásványi anyag (cink, foszfor, jód, kálcium, kálium, magnézium, mangán, réz, szelén és vas) forrás. Egyik forrása a sűrítő és zselésítő élelmiszer-adalékanyagként használt karragenátnak. Antioxidáns vegyületei a pro-A vitaminok (alfa- és béta karotin, retinol), C- és E-vitaminok. Zsírt és cukrokat szinte egyáltalán nem tartalmaz. Kevés, többszörösen telítetlen zsírsavat és poliszacharidot tartalmaz[57]. Jelentős mennyiséget tartalmaz két természetes sürítőanyagból: karragenánból és agaragarból. Ezeket az élelmiszeripar, kozmetika és vegyipar, valamint gyógyszeripar számára mai napig ebből a moszatból állítják elő.
Az ír moszat nyersen is fogyasztható. Több ponton támogatja az emberi egészséget. Bár nem minden részletben tisztázott, hogy hogyan, prebiotikus hatása igazolt. kedvez az egészséges bélflórának, támogatja a tápcsatorna egészséges működését[58]. Kísérleti állatokban elősegítette a testsúlycsökkenést, gátolta a zsírlerakódást. Haszonállatokon (sertés) az alga poliszacharidjai mérsékelték az inzulinrezisztenciát, elősegítették a sejtek cukorfelvételét, hozzájárultak a vércukor ingadozás csökkentéséhez[59]. A vérzsír és vércukor normalizálásával szív-érrendszeri védőhatása is van: hozzájárul az érelmeszesedés, magas vérnyomás és összességében a szív-érrendszer karbantartásához, és kockázatok csökkentéséhez.
A jód- és K-vitamintartalmú alga túladagolása pajzsmirigybetegségekben és véralvadásgátló kezelés mellett jelenthet némi kockázatot. Ilyen esetekben kezelőorvos tanácsai és fokozott ellenőrzés mellett fogyasztható.
A fenti tömör áttekintésből is levonható a következtetés, hogy az algáknak jelentős szerepe lehet az egészséges táplálkozásban. Lehet, hogy a túlszaporodó emberiség fehérje éhségére is a vizekben rejlik a megoldás?
Fenti cikket ismeretterjesztés céljából írta Dr. Gothárd Csaba, orvos étrendkiegészítő tanácsadó
Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál. A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi terápiát, nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, gyógyításra, betegségek kezelésére és NEM a DRTV Média Plus Kft. által forgalmazott termékekre vonatkoznak. A cikk, a hivatkozott forrásirodalom-, népi gyógyászati megfigyelések-, valamint mások által publikálásra került vizsgálati eredmények, leírások alapján került összeállításra. A weboldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz betegség esetén!
Tudományos hivatkozások
________________________________
[1] - Campanella, L.; Russo, M. V.; Avino, P. (April 2002). "Free and total amino acid composition in blue-green algae". Annali di Chimica. 92 (4): 343–352.
[2] - U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. FoodData Central, 2019. fdc.nal.usda.gov.
[3] - Colla, L. M.; Bertolin, T. E.; Costa, J. A. (2003). "Fatty acids profile of Spirulina platensis grown under different temperatures and nitrogen concentrations". Zeitschrift für Naturforschung C. 59 (1–2): 55–59.
[4] - ChlorellaM S Miranda, R G Cintra, S B Barros, J Mancini Filho: Antioxidant activity of the microalga Spirulina maxima; Braz J Med Biol Res. 1998 Aug;31(8):1075-9.
[5] - Habib, M. Ahsan B.; Parvin, Mashuda; Huntington, Tim C.; Hasan, Mohammad R. (2008): A Review on Culture, Production and Use of Spirulina as Food dor Humans and Feeds for Domestic Animals and Fish; Food and Agriculture Organization of The United Nations.
[6] - Diaz Del Castillo, B.:The Discovery and Conquest of Mexico, 1517–1521. London: Routledge, 1928, p. 300.
[7] - Diaz Del Castillo, B. The Discovery and Conquest of Mexico, 1517–1521. London: Routledge, 1928, p. 300.
[8] - Mahasin G. Tadros, Alabama A University; NASA Contractor NCC 2-501: Characterization of Spirulina biomass for CELSS diet potential; 1988 October
[9] - Characterization of Spirulina biomass for CELSS diet potential. Normal, Al.: Alabama A&M University, 1988.
[10] - Cornet J.F., Dubertret G. "The cyanobacterium Spirulina in the photosynthetic compartment of the MELISSA artificial ecosystem." Workshop on artificial ecological systems, DARA-CNES, Marseille, France, October 24–26, 1990
[11] - Elias E Mazokopakis, Ioannis K Starakis, Maria G Papadomanolaki, Niki G Mavroeidi, Emmanuel S Ganotakis: The hypolipidaemic effects of Spirulina (Arthrospira platensis) supplementation in a Cretan population: a prospective study; J Sci Food Agric; 2014 Feb;94(3):432-7; doi: 10.1002/jsfa.6261. Epub 2013 Jul 10.
[12] - Patricia V Torres-Duran, Aldo Ferreira-Hermosillo and Marco A Juarez-Oropeza: Antihyperlipemic and antihypertensive effects of Spirulina maxima in an open sample of mexican population: a preliminary report; Lipids Health Dis. 2007; 6: 33.
[13] - M A Juárez-Oropeza, D Mascher, P V Torres-Durán, J M Farias, M C Paredes-Carbajal: Effects of dietary Spirulina on vascular reactivity; Med Food, 2009 Feb;12(1):15-20; doi: 10.1089/jmf.2007.0713.
[14] - Carlo Selmi, Patrick SC Leung, Laura Fischer, Bruce German, Chen-Yen Yang, Thomas P Kenny, Gerry R Cysewski and M Eric Gershwin: The effects of Spirulina on anemia and immune function in senior citizens; Cell Mol Immunol. 2011 May; 8(3): 248–254; online publikáció: doi: 10.1038/cmi.2010.76
[15] - Ralph Carmel: Nutritional anemias and the elderly; Semin Hematol, 2008 Oct;45(4):225-34; doi: 10.1053/j.seminhematol.2008.07.009.
[16] - I M Stratton, A I Adler, H A Neil, D R Matthews, S E Manley, C A Cull, D Hadden, R C Turner, R R Holman: Association of glycaemia with macrovascular and microvascular complications of type 2 diabetes (UKPDS 35): prospective observational study; BMJ; 2000 Aug 12;321(7258):405-12; doi: 10.1136/bmj.321.7258.405.
[17] - Maria Kalafati, Athanasios Z Jamurtas, Michalis G Nikolaidis, Vassilis Paschalis, Anastasios A Theodorou, Giorgos K Sakellariou, Yiannis Koutedakis, Dimitris Kouretas: Ergogenic and antioxidant effects of spirulina supplementation in humans; Med Sci Sports Exerc, 2010 Jan;42(1):142-51, doi: 10.1249/MSS.0b013e3181ac7a45.
[18] - Hsueh-Kuan Lu, Chin-Cheng Hsieh, Jen-Jung Hsu, Yuh-Kuan Yang, Hong-Nong Chou: Preventive effects of Spirulina platensis on skeletal muscle damage under exercise-induced oxidative stress; Eur J Appl Physiol, 2006 Sep;98(2):220-6; doi: 10.1007/s00421-006-0263-0. Epub 2006 Aug 30.
[19] - Mohamed F Ismail,Doaa A Ali, Augusta Fernando, Mohamed E Abdraboh, Rajiv L Gaur, Wael M Ibrahim, Madhwa HG Raj and Allal Ouhtit: Chemoprevention of rat liver toxicity and carcinogenesis by Spirulina; Int J Biol Sci. 2009; 5(4): 377–387.
[20] - Yuusuke Akao, Takashi Ebihara, Hisayo Masuda, Yoshiko Saeki, Takashi Akazawa, Kaoru Hazeki, Osamu Hazeki, Misako Matsumoto, Tsukasa Seya: Enhancement of antitumor natural killer cell activation by orally administered Spirulina extract in mice; Cancer Sci., 2009 Aug;100(8):1494-501; doi: 10.1111/j.1349-7006.2009.01188.x.
[21] - Al-Qahtani WH, Binobead MA: Anti-inflammatory, antioxidant and antihepatotoxic effects of Spirulina platensis against d-galactosamine induced hepatotoxicity in rats; Saudi J Biol Sci. 2019 May;26(4):647-652.
[22] - Armstrong, PB; Armstrong, MT; Pardy, RL; Child, A; Wainwright, N (2002). "Immunohistochemical demonstration of a lipopolysaccharide in the cell wall of a eukaryote, the green alga, Chlorella". The Biological Bulletin. 203 (2): 203–4.
[23] - Stewart, Ian; Schluter, Philip J; Shaw, Glen R (2006). "Cyanobacterial lipopolysaccharides and human health - a review". Environmental Health: A Global Access Science Source. 5: 7.
[24] - Carl Safi, Bachar Zebib, Othmane Merah, Pierre-Yves Pontalier, Carlos Vaca-Garcia: Morphology, composition, production, processing and applications of Chlorella vulgaris: A review; Renewable and Sustainable Energy Reviews, vol. 35, July 2014 július, 265-278 oldal
[25] - Yunes Panahi, Behrad Darvishi, Narges Jowzi, Fatemeh Beiraghdar, Amirhossein Sahebkar: Chlorella vulgaris: A Multifunctional Dietary Supplement with Diverse Medicinal Properties; Curr Pharm Des. 2016;22(2):164-73.
[26] - Sinéad Lordan, R. Paul Ross, and Catherine Stanton: Marine Bioactives as Functional Food Ingredients: Potential to Reduce the Incidence of Chronic Diseases; Marine Drugs. 2011; 9(6): 1056–1100.
[27] - Na Hee Ryu, Yeni Lim, Ji Eeun Park, Joohee Kim, Ji Yeon Kim, Sung Won Kwon, Oran Kwon: Impact of daily Chlorella consumption on serum lipid and carotenoid profiles in mildly hypercholesterolemic adults: a double-blinded, randomized, placebo-controlled study; Nutr J. 2014 Jun 11:13:57.
[28] - Takeshi Otsuki, Kazuhiro Shimizu, Motoyuki Iemitsu: Multicomponent supplement containing Chlorella decreases arterial stiffness in healthy young men; J Clin Biochem Nutr. 2013 Nov;53(3):166-9.
[29] - Sachiro Umemoto and Takeshi Otsuki: Chlorella-derived multicomponent supplementation increases aerobic endurance capacity in young individuals; J Clin Biochem Nutr. 2014 Sep;55(2):143-6.
[30] - Scott A Halperin, Bruce Smith, Coleen Nolan, Janet Shay, Jaroslav Kralovec: Safety and immunoenhancing effect of a Chlorella-derived dietary supplement in healthy adults undergoing influenza vaccination: randomized, double-blind, placebo-controlled trial; CMAJ. 2003 Jul 22;169(2):111-7.
[31] - Qixiao Zhai, Arjan Narbad and Wei Chen: Dietary Strategies for the Treatment of Cadmium and Lead Toxicity; Nutrients. 2015 Jan; 7(1): 552–571.
[32] - K Jitsukawa, R Suizu, A Hidano: Chlorella photosensitization. New phytophotodermatosis; Int J Dermatol. 1984 May;23(4):263-8.
[33] - A. Shaish, A. Harari, Y. Kamari, E. Soudant, D. Harats, A. Ben-Amotz: A carotenoid algal preparation containing phytoene and phytofluene inhibited LDL oxidation in vitro; Plant Foods Hum. Nutr., 63 (2008), pp. 83-86,
[34] - Lamers P.P., van de Laak C.C., Kaasenbrood P.S., Lorier J., Janssen M., De Vos R.C., Bino R.J., Wijffels R.H.: Carotenoid and fatty acid metabolism in light-stressed Dunaliella salina, Biotechnol. Bioeng, 2010;106:638–648.
[35] - Tran D., Doan N., Louime C., Giordano M., Portilla S. Growth, antioxidant capacity and total carotene of Dunaliella salina DCCBC15 in a low cost enriched natural seawater medium; World J. Microbiol. Biotechnol, 2014;30:317–322.
[36] - Kumudha A, Sarada R. Characterization of vitamin B12 in Dunaliella salina; J Food Sci Technol. 2016;53:888-894.
[37] - Chidambara Murthy K.C., Vanitha A., Rajesha J., Mahadeva S.M., Sowmya P.R., Ravishankar G.A. In vivo antioxidant activity of carotenoids from Dunaliella salina – a green microalga; Life Sci. 2005;76:1381–1390.
[38] - A. Shaish, A. Harari, Y. Kamari, E. Soudant, D. Harats, A. Ben-Amotz: A carotenoid algal preparation containing phytoene and phytofluene inhibited LDL oxidation in vitro; Plant Foods Hum. Nutr., 63 (2008), pp. 83-86,
[39] - A. Harari, D. Harats, A. Harari, D. Harats, D. Marko, H. Cohen, I. Barshack, A.: Supplementation with 9-cis β-carotene-rich alga Dunaliella improves hyperglycemia and adipose tissue inflammation in diabetic mice; J. Appl. Phycol., 25 (2013), pp. 687-693
[40] - C.F. Tsai, F.J. Lu, Y.W. Hsu: Protective effects of Dunaliella salina – a-carotenoids-rich alga –against ultraviolet B-induced corneal oxidative damage in mice; Mol. Vis., 18 (2012), pp. 1540-1547
[41] - P.S. Bernstein, B. Li, P.P. Vachali, A. Gorusupudi, R. Shyam, B.S. Henriksen, J.M. Nolan: Lutein, zeaxanthin, and meso-zeaxanthin: the basic and clinical science underlying carotenoid-based nutritional interventions against ocular disease; Prog. Retin. Eye Res., 50 (2016), pp. 34-66
[42] - Hsu Y.W., Tsai C.F., Chang W.H., Ho Y.C., Chen W.K., Lu F.J. Protective effects of Dunaliella salina–a carotenoids-rich alga, against carbon tetrachloride-induced hepatotoxicity in mice; Food Chem. Toxicol. 2008;46:3311–3317.
[43] - Yang D.J., Linc J.T., Chend Y.C., Liua S.C., Luc F.J., Change T.J., Wang M., Line H.W., Chang Y.Y.: Suppressive effect of carotenoid extract of Dunaliella salina alga on production of LPS-stimulated pro-inflammatory mediators in RAW264.7 cells via NF-jB and JNK inactivation. J. Funct. Foods, 2013;5:607–615.
[44] - Lin H.W., Liu C.W., Yang D.J., Chen C.C., Chen S.Y., Tseng J.K., Chang T.J., Chang Y.Y.: Dunaliella salina alga extract inhibits the production of interleukin-6, nitric oxide, and reactive oxygen species by regulating nuclear factor-kB/Janus kinase/signal transducer and activator of transcription in virus-infected RAW264.7 cells; J. Food Drug Anal. 2017;25:908–918.
[45] - Farouk Kamel El-Baz, Abeer Salama and Hanan H. Aly: Toxicity assessment of the green Dunaliella salina microalgae; Toxicology Reports 6(4); August 2019
[46] - S. Boussiba, and A. Vonshak: Astaxanthin Accumulation in the Green Alga Haematococcus pluvialis; Plant and Cell Physiology. 32: No. 7. 1077-1082
[47] - Molly Schleicher, Karen Weikel, Caren Garber and Allen Taylor: Diminishing Risk for Age-Related Macular Degeneration with Nutrition: A Current View; Nutrients. 2013 Jul; 5(7): 2405–2456.
[48] - Ghazi Hussein, Hirozo Goto, Shinobu Oda, Ushio Sankawa, Kinzo Matsumoto, Hiroshi Watanabe: Antihypertensive potential and mechanism of action of astaxanthin: III. Antioxidant and histopathological effects in spontaneously hypertensive rats; Biol Pharm Bull, 2006 Apr;29(4):684-8.
[49] - Kumi Tominaga, Nobuko Hongo, Mariko Karato and Eiji Yamashita: Cosmetic benefits of astaxanthin on humans subjects; Acta Biochimica Polonica, vol. 59, No 1/2012 43–47
[50] - F H Comhaire,Y El Garem, A Mahmoud, F Eertmans, F Schoonjans: Combined conventional/antioxidant "Astaxanthin" treatment for male infertility: a double blind, randomized trial; Asian J Androl, 2005 Sep;7(3):257-62.
[51] - Mayumi Ikeuchi, Tomoyuki Koyama, Jiro Takahashi, Kazunaga Yazawa: Effects of astaxanthin supplementation on exercise-induced fatigue in mice; Biol Pharm Bull, 2006 Oct;29(10):2106-10.
[52] - Joy C. MacDermid, Joshua I. Vincent, Bing S. Gan and Ruby Grewal: A blinded placebo-controlled randomized trial on the use of astaxanthin as an adjunct to splinting in the treatment of carpal tunnel syndrome; Hand (N Y).2012 Mar; 7(1): 1–9
[53] - Seaweed, Slime and Socks: The Science behind the Suds; online publikáció (2020.szept. 8.): https://www.ncl.ac.uk/press/articles/archive/2020/09/seaweedresearch/
[54] - Matthew D. Wilcox,a, Iain A. Brownlee, J. Craig Richardson,b Peter W. Dettmar,b and Jeffrey P. Pearsona: The modulation of pancreatic lipase activity by alginates; Food Chem. 2014 Mar 1; 146(100): 479–484.
[55] - M Abidov, Z Ramazanov, R Seifulla, S Grachev: The effects of Xanthigen in the weight management of obese premenopausal women with non-alcoholic fatty liver disease and normal liver fat; Diabetes Obes Metab. 2010 Jan;12(1):72-81
[56] - Min Sun Kim, Jung Yun Kim, Woong Hwan Choi and Sang Sun Lee: Effects of seaweed supplementation on blood glucose concentration, lipid profile, and antioxidant enzyme activities in patients with type 2 diabetes mellitus; Nutr Res Pract. 2008 Summer;2(2):62-67 (angol fordításból)
[57] - U.S. Dept. of Agriculture; https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168456/nutrients
[58] - Paul Cherry, Supriya Yadav, Conall R Strain, Philip J Allsopp, Emeir M McSorley, R Paul Ross, Catherine Stanton:
Prebiotics from Seaweeds: An Ocean of Opportunity?; Mar Drugs. 2019 Jun 1;17(6):327.
[59] - P Vaugelade, C Hoebler, F Bernard, F Guillon, M Lahaye, P H Duee, B Darcy-Vrillon: Non-starch polysaccharides extracted from seaweed can modulate intestinal absorption of glucose and insulin response in the pig; Reprod Nutr Dev. 2000 Jan-Feb;40(1):33-47.