Őszi – téli időszak, a légúti kórokozók hadüzenete

Őszi – téli időszak, a légúti kórokozók hadüzenete

E cikk megírásakor, még gyönyörű szép őszi napoknak örvendhetünk! Igazi indián nyár. Ám, tudjuk, hogy légúti fertőzést okozó mikrobák tucatjai állnak támadásra készen. Várva a hideg, nyirkos, ködös napok beköszöntét. Ne várjuk meg az első, kellemetlen tüneteket. Idejében készítsük fel védekező hadseregünket, az immunsejteket. Különösen fontos ez a krónikus tüdő- és szívbetegségben szenvedők esetében. akiknél egy – egy influenza, vagy akár nátha, több bajt is okozhat, mint puszta kellemetlenséget.

A felső légúti megbetegedéseket a legtöbb esetben vírusok okozzák, de bizonyos esetekben baktériumok is szerepet játszhatnak – különösen, ha a szervezet legyengül, vagy a vírusos fertőzésre másodlagosan bakteriális gyulladás rakódik rá.

I. Felső légúti fertőzések tünetei

A felső légúti fertőzések tünetei változatosak lehetnek, attól függően, hogy a fertőzés pontosan melyik területet érinti (orr, torok, gége vagy orrmelléküregek).
A leggyakoribb tünetek közé tartozik:

  • orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés
  • torokfájás vagy kaparó érzés a torokban
  • köhögés, ami eleinte száraz, később váladékossá válhat
  • láz, hőemelkedés, fejfájás, izomfájdalmak
  • fáradékonyság, általános rossz közérzet

Ezekhez társulhat rekedtség, gégefájdalom, valamint arcfájdalom vagy nyomásérzet is, ha az orrmelléküregek is érintettek. Gyermekeknél előfordulhat fülfájás vagy átmeneti halláscsökkenés, ha a fertőzés a fülkürt környékére is átterjed.

II. Miért pont ősszel – télen támadnak a légúti kórokozók?

A jelenségek két csoportja is kedvez ekkor a légúti fertőzéseknek: 1) a kórokozók terjedését elősegítő tényezők, majd ezzel párhuzamosan 2) a szervezet immunitásának esetleges hanyatlása.

1. Mi kedvez a kórokozók terjedésének?

Az időjárásváltozás, mindenképpen. A levegőben lebegő részecskéket (pára, köd, por) a kórokozók közlekedési eszközként használják. Sokkal hosszabb ideig képesek fennmaradni, és egyik embertől a másikig eljutni. Ezt tovább rontja a nagyvárosok légszennyezettsége. Illetve a ködös napok szélcsendje. amikor a pára mellett a szennyező anyagok is besűrűsödnek. Ebben az időszakban változik a táplálkozásunk is. Hagyományosan megfogyatkozik a friss zöldség és gyümölcsfogyasztás. Jobb esetben is konzervált, feldolgozott formában fogyasztunk ilyeneket. Melynek tápértéke nem azonos a frissel! Az időjárásváltozás erős hatással van életmódunkra is. A tavaszi – nyári szabadlevegőn töltött elfoglaltságok helyett, zárt terekbe (mozi, színház, előadások, konditerem, stb.) szeretünk bezsúfolódni, nagy számban. Ilyen körülmények között a cseppfertőzés kockázata sokszorosára nő.

„Hát mire való az immunitás, ha nem arra, hogy ezektől megvédjen?” – kérdezhetjük jogosan. Sajnos, azonban a fokozott támadásokkal egyidőben, több tényező járul hozzá védekezőkészségünk gyengüléséhez.

A zárt terekben pl. színház és mozi, bevásárlóközpontok - a cseppfertőzés - így a nátha, influenza kockázata is megnövekszik.

2. Ami az immunvédekezést gyengíti

Modern életvitelünk és étkezési szokásaink inkább kihívást jelentenek az immunrendszer számára, mint támogatást. Nem is csak szezonálisan! Mára már bizonyított a stressz, szorongás és negatív indulatok immunromboló hatása. A testi – lelki és mentális túlhajszoltság, kimerültség, a minőségi pihenés és aktív pihenés visszaszorulása hasonlóképpen. A félkész és tartósított, adalékanyagokkal vonzóvá tett élelmiszerek fogyasztása nem csak kevesebb tápanyagot nyújt, de erősen megnöveli a szervezet szabadgyök terhelését. Ezt egyébként a túlzott kalória, szénhidrát fogyasztás (finomított édességek, cukros üdítők, finomlisztből készült, transz-zsírokat tartalmazó pékárú) tovább súlyosbíthatja. Nem beszélve a dohányzásról, alkoholabuzusról. A lebontásuk során keletkező melléktermékek az immunsejteket károsító oxidatív stresszért felelősek. Meg kell említenünk, hogy tápcsatornánk az a legnagyobb felület, ahol a „szennyes külvilággal” érintkezünk. Nem meglepő, hogy immunsejtjeink kb. 70%-a a bélcsatornában és a bélfalakban járőrözik és teljesít szolgálatot. Ebben jelentős támogatást kap az egészséges, kiegyensúlyozott bélbaktériumok seregétől (bél-mikrobióta). A bélbaktérium populáció bármely egyensúlyzavara nem csak emésztési problémákhoz vezet, de az immunvédekezést is rontja. Az évszak időjárása – főleg az időjárás (hőmérséklet, páratartalom időjárási frontok) sűrű változásai – megterhelik a szervezet alkalmazkodóképességét. Köztük az immunrendszerét is. A napsütötte órák száma is nagymértékben csökken. Ráadásul a hideg miatt, több réteg ruha alá rejtjük a bőrünket. A szervezetnek így esélye sincs saját D-vitamin termelésre. Őszi – téli időszakban a magyar lakosság D-vitamin hiánya – de számos más országban is – eléri a 90%-ot1! Ebben az időszakban jellemzően az egyéb természetes vitaminok fogyasztása is visszaszorul általában.

III. Az immunrendszer támogatásának szempontjai

Az Immunrendszer működése rendkívül összetett, sok szereplős folyamat. Tápanyagok sokaságának komplex összhatása, összefonódó anyagcserefolyamatok eredménye. Lehetetlen teljességében áttekinteni! Az alábbiakban mindössze tájékoztatás céljából próbáljuk pár hasznos szempontra felhívni a figyelmet.

1. Életmód

Megválasztva a megfelelő öltözetet, ne mondjunk le a szabadtéri aktív pihenésről, sétáról, sportról. Részesítsük előnybe a tiszta levegőjű, természetes környezetet. Lehetőségünk szerint kerüljük a túlzsúfolt, rosszul szellőző zárt helységekben való tartózkodást. Adjuk meg szervezetünknek a korunknak és egészségi állapotunknak szükséges pihenést, minőségi alvást. Szükség esetén ehhez vegyük igénybe adaptogén gyógynövények (illatos varjúháj, kínai kúszómagnólia, álombogyó, tajgagyökér stb.), nyugtató hatású aromaterápia segítségét. Törekedjünk elkerülni a szorongást, stresszhelyzetet kiváltó környezetet. A média, a sajtó nem csak nap, mint nap, de óráról órára eláraszt tragikus, megrázó események híresztelésével. Vajon biztosan szükségünk van arra, hogy a Világ túlsó felén bekövetkezett katasztrófák miatt szorongjunk és sajnálkozzunk? Ma is, holnap is, holnapután is? Ne feledjük el, hogy influenza szezon idején hemzsegnek környezetünkben a kórokozók. A közvetlen cseppfertőzés mellett, leggyakrabban kezünkre kerülnek, majd onnan szájba, garatba, légutakba, szemrésbe, stb. Ezért a gyakoribb kézmosás – még ha nem is ítéljük piszkosnak a kezünket – jelentősen csökkenti a megfertőződés veszélyét.

Felső légúti fertőzés elkerülése érdeklében, hidegben se mondjunk le a szabadtéri sétáról és sportról.

2. Táplálkozás

Bármennyire kevésbé témába vágónak tűnik, emeljük ki a megfelelő folyadékfogyasztást. Ami alatt elsősorban tiszta ivóvizet értünk. A víz valamennyi életfolyamat alapja. A vesék méregtelenítő tevékenységéhez elengedhetetlen. Érdekes tény, hogy a kor előrehaladtával a szomjúságérzet egyre kevésbé megbízható jelzés. Idős korban hajlamosak vagyunk egyre kevesebb folyadékot fogyasztani. Érdemes erre is odafigyelni. Amennyire lehet fogyasszunk télen is hozzáférhető zöldségeket, gyümölcsöket. Gyökeres zöldségeket, céklát. Gyümölcsök közül nem lebecsülendő a héjával együtt fogyasztott alma. Vitamin, rost és antioxidánstartalommal járul hozzá az egészség védelméhez. Jelen sorok szerzője csodaszernek tartja a fokhagymát. Anyagcsere és szívvédő hatásain túl, csökkenti a fertőzéses megbetegedések kockázatát. E hatása a teljes bőrfelületen, légutakban és tápcsatornában is érvényesül. Nagy kár, hogy illata erősen korlátozza a fogyasztását! Élettani hatása a fokhagyma szagért felelős hatóanyagainak van. Tehát a szag nélküli kivonatok, készítmények hatása több, mint kétséges. Nálunk még kevésbé ismert a Távol-Keleten népszerű fekete fokhagyma2. Ezt a fokhagyma egy különleges erjesztési eljárásával állítják elő. A folyamat során a gerezdek fekete színt kapnak, és hatóanyagtartalmuk besűrűsödik. Gyógyhatásai azonosak a fokhagymával, csak még erőteljesebbek. Számos gyógynövény, illetve készítményeik, vagy belőlük főzött teák is segíthetnek erősíteni a szervezet ellenállóképességét. Ezekre a „Gyógynövények” fejezetben térünk ki. A friss zöldség – gyümölcsfogyasztás csökkenésével szükség lehet az élelmi rostpótlásra. Télen ennek egyik kiváló forrása a savanyú káposzta, és egyéb erjesztett savanyúságok. A rost és C-vitamintartalom mellett, az erjedés során keletkezett tápanyagok nagyon kedvezőek a bélflóra számára. Ezek levét se öntsük el! Apránként elkortyolgatva az emésztés és immunitás karbantartásához is hozzájárulnak. Hasonló módon kedveznek az egészségnek a teljes kiőrlésű, kovászolt pékáruk. Ne feledkezzünk meg a mézről! Antibakteriális – fertőtlenítő, gyulladásgátló és köhögéscsillapító hatása nem népi babona. Tudományos kutatások igazolják e hatásait. Torok- és mandulagyulladásban, a szájnyálkahártya és fogíny gyulladásaiban egy – egy kiskanálnyi méz lassú elszopogatása lerövidítheti a gyógyuláshoz vezető utat. Cukorbetegeknek sajnos ellenjavallott. Vagy legfennebb a napi cukorfogyasztásba beszámolva fogyasztható, mértékkel.

3. Étrend-kiegészítők

Az étrend-kiegészítők helyes alkalmazása, helyük a táplálkozásban megérdemelne egy külön cikket. Terjedelmi okokból itt erre nincs lehetőség. Amellett, hogy említés szintjén figyelembe ajánlunk pár, immunerősítésre alkalmasat, kérem ne feledjék el, hogy:

  • az étrend-kiegészítők túlzott fogyasztása nem előnyös, sőt akár okozhat károsodást is. A fölöslegben bevitt anyagokat a szervezetnek le kell bontania, és ki kell ürítenie!
  • nem igaz, hogy természetes anyagoknak nem lehet mellékhatása. Számos, teljesen természetes növényi mérget ismerünk!
  • allergia bármely természetes összetevővel szemben is jelentkezhet.

Étrend-kiegészítők szedése előtt tájékozódjunk alaposan, vagy forduljunk szaktanácsadóhoz.

Számos gyógynövényből készített teák is segíthetnek erősíteni az immunrendszert, mint pl. a csipkebogyó termése.

A Vitaminok a szervezet életműködéseinek fenntartásához nélkülözhetetlen (esszenciális) tápanyagok, Közülük egyeseket napi szinten kell fogyasztani (pl. a C-vitamin), míg másokból, kellő bevitel esetén, a szervezet képes raktározni (pl. D-vitamin) átmenetileg. A C-vitamin hozzájárul a sejtek vírusfertőzések elleni védelméhez. Kutatás igazolja, hogy az influenza tüneteinek első 6 órájában alkalmazott 1.000 mg C-vitamin, majd ezt követően napi 3 x 1000 mg C-vitamin 85%-kal csökkentette a tüneteket3. Dr. Linus Pauling (1901 – 1904) kutatásai szerint napi 1.000 – 2.000 mg közötti C-vitamin 43%-al csökkenti a vírusos légúti megbetegesdések kockázatát, illetve 63%-al rövidíti le a betegség lefolyását4. Jelen cikk szerzőjének álláspontja, hogy nincs folyamatosan szükség ennyi C-vitamin fogyasztására. Ilyen magas adagok az ún. kései megelőzésben (a betegség megjelent a közvetlen környezetünkben, de mi magunk még nem betegedtünk meg) indokolt. Fontos azonban tudni, hogy napi 250 mg C-vitamint meghaladó szükséglet, csak liposzómás C-vitaminkészítményből, vagy injekcióban hasznosítható. Kevésbé közismert a D-vitamin hatása az immunrendszer működésére. Ez a vitamin segít „felfegyverezni” a T-lymphocitákat (immunsejtek), mely a szervezet legfőbb katonái a kórokozókkal szembeni küzdelemben. D-vitamin hiány esetén azonban nem alakulnak ki azok a receptorok, amelyek felismerik és elkapják a testidegen anyagokat.  Ilyen esetben az immunsejtek száma nem csökken ugyan, de aktivitsuk csökken. Mivel a D-vitaminhiány Magyarországon és Európában nagyon elterjedt, az őszi – téli időszakban figyelmet érdemel e hiányállapot megelőzése vagy leküzdése. Hasonlóképpen a C-vitaminhiány elkerülése is! Saját táplálkozási szokásaink ismeretében, ebben az évszakban hasznos lehet akár egy multivitamin kúra.

Nyomelemek, ásványi anyagok5. A nyomelemek közül a legtöbb közvetlenül vagy közvetetten szerepet kap az immunrendszer működésében. A cink, vas, réz, szelén közvetlenül. Figyeljünk arra, hogy a téli zöldséghiányosabb táplálkozás mellett, se nélkülözze szervezetünk e létfontosságú tápanyagokat.

Gyógynövények közül is sok segíthet a szervezet védekezőkészségének támogatásában. Kis fantáziával ebben az időszakban az almát is tekinthetjük gyógynövénynek! A népi szólás, miszerint: „Naponta egy alma az orvot távol tartja.” egyáltalán nem mond ellent tudományos ismereteinknek. A fokhagymáról már ejtettünk szót, az előbbiekben. Fekete fokhagymát e sorok írója még nem látott piacokon, boltokban. Kivonata azonban étrend-kiegészítőkben megtalálható. A tartósítószermentes, esetleg otthon facsart gránátalmalé, sárgarépalé, céklalé, feketeribizlilé magas és változatos antioxidáns vegyületekkel támogatja a sejteket, köztük az immunsejteket is. Ehhez csatlakozhat még a zöld tea, matcha tea és csipkebogyó tea is. Különösen az előbbi gyümölcslevekkel ízesítve. Nálunk kevésbé ismert a mediterrán gyógynövény, a bodorrózsa. Ennek kivonatai kereskedelemben hozzáférhetők. A bíbor kasvirág teafű és különféle étrend-kiegészítők formájában is beszerezhető. A ginzeng energetizálja a szervezetet, beleértve az immunrendszert. Növeli az ellenállóképességet valamit véd a stressz káros hatásaitól. A gyömbér némileg hasonlóképpen. Azonban köhögéscsilapítóként is hatásos. Egy citromos, mézes gyömbér és ginzeng tea pedig még finom is! Egy – két szegfűszeg bimbó elszopogatása fertőtlenítő hatású a szájüregben, garatban. Ráadásul nagyon hatásos felületi fájdalom csillapításban. Torokfájás idején jó szolgálatot tehet.

Gyógyhatású gombák6. Több immunmoduláns hatású gombát ismerünk. Mivel azonban e hatásuk lassan, fokozatosan, akár több hét során áll be, gyors hatású, egy – két hetes immunerősítés céljára nem ezek az első választandó szerek. Viszont egy, két – három hónapos téli kúra jó szolgálatot tehet krónikus betegek védelmében. E célra elsősorban a pecsétviaszgomba, vagy készítményei ajánlottak. Immunerősítő hatásai mellett komplex módon támogatja az anyagcserefolyamatokat. Közel négyszázféle hatóanyagának egészségvédő hatásai gyakorlatilag áttekinthetetlenek. Ezért a Hagyományos Kínai Orvoslás úgy tartja, hogy az életerőt (qui) erősíti. Hatóanyagai ismeretében nehéz ezzel vitába szállni! Tüdőbetegségben a hernyógombák (Ophiocordyceps sinensis és Cordyceps militaris) hozzájárulhatnak az oxigénfelvétel növeléséhez, immunerősítő hatásuk mellett. Igazolt immunerősítő hatással rendelkeznek még a bokrosgombák (Grifola frondosa), shiitake (Lentinula edodes), patkógombák (Tropicoporus linteus). Sajnálatos módon, az egyik legjobban dokumentált, hatásos immunerősítő gomba és készítményeinek forgalmazását – amiből számos országban gyógyszert vonnak ki – az Európai Unióban emberi fogyasztásra nem engedélyezik. Ez a lepketapló (Trametes versicolor). Erdőt – mezőt járó kirándulgatók a begyűjtött bükkfa- (Fomes fomentarius) és nyírfataplóból (Fomitopsis betullina) házilag is készíthetnek immunerősítő főzetet. Mifelénk elég ritka a hamvaskéreg gomba (Inonotus obliquus) – csaga néven is ismert – de ha rábukkan valaki, ezt is érdemes begyűjteni. Kivonat formájában viszont kereskedelemben szintén beszerezhető.

A kórokozók, a levegőben lebegő részecskéket (pára, köd, por) szinte közlekedési eszközként használják.

4. Egyéb étrend-kiegészítők

méhpempő és propolisz (méhszurok) bár nem köthetők konkrét betegségek kezeléséhez, szuper tápértékükkel számos egészségfolyamatban játszhatnak szerepet: erősítik az immunsejtek működését[i], hozzájárulhatnak a szervezet kórokozókkal szembeni ellenállásának fokozásához, anyagcsere hatásaik lassíthatják a korai és középsúlyos vérzsír és vércukor zavarok romlását. Ezzel a szív-érrendszeri betegségek kockázatát csökkenthetik. Antioxidáns vegyületei az oxidatív stressztől védik a sejteket8 – köztük az immunsejteket is.

A glutation három aminosavból álló tripeptid. Az emberi szervezet legalapvetőbb oxido – redukciós védelmi rendszerét képezi. Különlegessége, hogy a szervezet szükséglete szerint képes szabadgyökké, vagy szabadgyököket semlegesítő antioxidánsként is viselkedni. A máj állítja elő (káposztafélék, brokkoli, retek, fehérrépa, tej-, tejsav, tojásfehérje valamint B6-, B9-, B12-, C- és E-vitamin, szelén), de elfogyasztva is hasznosul. Bár kismértékben szívódik fel. Tudományos kutatási eredmények utalnak a glutationhiány  és a tüdőasztma, krónikus obstruktív légzési elégtelenség (COPD), akut légzési diszstressz szindróma (ARDS), tüdőfibrózis, sőt koraszülöttek éretlen légzőszervi fejlődés okozta zavarainak összefüggésére9. Étrend-kiegészítőben hozzáférhető. A liposzómás készítményei jobban felszívódnak – ezért gazdaságosabbak. Egyetlen hátránya, hogy távolról sem nevezhető jó ízűnek!

5. Aromaterápia10

Ritkán gondolunk rá, pedig az aromaterápia több módon is segíthetne a légúti fertőzések visszaszorításában. Egy ilyen rövid felsorolás nem teszi lehetővé az alkalmazás, adagolás ellenjavallatok részletezését. Ezért aromaterápia alkalmazását megelőzően tájékozódjunk alaposan, és lehetőleg vegyük igénybe szakember tanácsait. A legtöbb illóolaj belsőleges fogyasztása ellenjavallott. Kaphatók olyan étrendkiegészítők, melyek belsőleges fogyasztásra alkalmas oregano olajat vagy kivonatot tartalmaznak.

Teafa, oregano, citromolaj párologtatásával természetes levegőfertőtlenítő hatást érhetünk el otthonunkban, munkahelyen. Légúti panaszok idején a bergamott, borsmenta, cédrus, citrom, citromeukaliptusz, fenyő, kakukkfű, kámfor, eukaliptusz illatok belégzése oldhatja a légutak görcsét, könnyíti meg a légzést. A kamilla, római kamilla és levendula olajok nyugtatják a gyulladt nyálkahártyát. Egy kiürült és alaposan kitisztított rúzsos vagy szájfényes dobozba egy felcsavart megnedvesített papírzsebkendőre 1 – 2 csepp illóolajat cseppentve, nagyszerű hordozható aromaterápiás eszköz készíthető. Ezt bárhová magunkkal vihetjük és szükség esetén mindkét orrlyukba szippanthatunk szükség szerint, de leggyakrabban félóránként. Torokgyulladásra hatásos öblögetőt – gargalizálót állíthatunk össze házilag is, megfelelő vivőanyagban (olaj, tej, méz) kellően hígított szegfűszeg, teafa, szantálfa, citrom, levendula, oregano, kakukkfű, kamilla, levendula olajokból. Az öblögetőt használat után ne nyeljük le, hanem minden esetben köpjük ki!

Termékek az immunrendszer támogatásához

Szeretné megerősíteni szervezete természetes védekezőképességét? Válogasson vitaminok, gyógygombák, gyógynövényes készítmények és prémium étrend-kiegészítők közül a Vitalitás Webáruház immunerősítő kínálatában!

Felfedezem az immunerősítő termékeket

IV. Összefoglalva

A.   Életvezetés

  • a.    Kerüljük a zsúfolt, zárt tereket!
  • b.    Tartózkodjunk minél többet friss, tiszta levegőn.
  • c.    Ne adjuk fel az aktív pihenést, sportot, szabadlevegőn végzett hobbitevékenységet.
  • d.    Ne a divatnak, hanem az időjárásnak öltözzünk.
  • e.    Törekedjünk kiegyensúlyozott, elégedettségre. Kerüljük a szorongást okozó stresszhelyzeteket.
  • f.     Pihenjük ki magunkat. Kerüljük a túlhajszoltságot. Mind testi, mind mentálisé értelemben.
  • g.    Mossunk kezet gyakran, még ha szükségtelennek tűnik is.

B. Táplálkozás

  • a.      Vegyük elejét hiányállapotok kialakulásának: táplálkozzunk változatosan.
  • b.      Fogyasszunk rendszeresen szezonális zöldségeket, gyümölcsöt.
  • c.      Lehetőség szerint kerüljük a tartósított, szintetikus adalékanyagokat tartalmazó élelmiszereket.
  • d.      Fogyasszunk hagyományosan erjesztett savanyúságokat, kovászos kenyeret, pékárút.
  • e.      Figyeljünk a kornak és egészségi állapotnak megfelelő folyadékfogyasztásra.

C. Egyéb tanácsok

  • a.    A hiányállapotok megelőzése érdekében szükség esetén használjunk étrendkiegészítőket.
  • b.    Az étrendkiegészítők alkalmazása, adagolás felől tájékozódjunk hiteles forrásból.
  • c.    Egyszerre ne fogyasszunk túl nagy mennyiségű, vagy túl sokféle étrendkiegészítőt.
  • d.    Tartsuk karban a bélflóránkat. Figyeljünk a megfelelő rostfogyasztásra.
  • e.     Fertőtlenítsük környezetünk levegőjét természetes illóolajokkal. E célra váltogassuk, vagy kombináljuk a megfelelő illóolajokat.

A cikket összeállította:
dr. Gothárd Csaba
orvos

Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál. A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi terápiát, nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, gyógyításra, betegségek kezelésére és NEM a DRTV Média Plus Kft. által forgalmazott termékekre vonatkoznak. A cikk, a hivatkozott forrásirodalom-, népi gyógyászati megfigyelések-, valamint mások által publikálásra került vizsgálati eredmények, leírások alapján került összeállításra. A weboldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz betegség esetén!

____________________________

Szakirodalmi hivatkozások

[1] - Takács István, Dank Magdolna, Majnik Judit,  Nagy György, Szabó András, Szabó Boglárka, Szekanecz Zoltán, Sziller István, Toldy Erzsébet, Tislér András, Valkusz Zsuzsanna, Várbíró Szabolcs, Norbert, Lakatos Péter: Magyarországi konszenzusajánlás a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében; Orvosi Hetilap, 163 évfolyam, 15 lapszám.

[2] - Li M., Yan Y., Yu Q., Deng Y., Wu D., Wang Y., Ge Y., Li S., Zhao J. : Comparison of immunomodulatory effects of fresh garlic and black garlic polysaccharides on RAW 264.7 Macrophages.; J. Food Sci. 2017;82:765–771.

[3] - H. C. Gorton, K. Jarvis: bThe effectiveness of vitamin C in preventing and relieving the symptoms of virus-induced respiratory infections; J Manipulative Physiol Ther, 1999 Oct;22(8):530-3.

[4] - Linus Pauling Institute / Oregon State University: Difference Between Dr. Linus Pauling's Recommendations and the LPI's Recommendation for Vitamin C Intake; https://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/vitamin-C/pauling-recommendation

[5] - Comission Regulation (EU) No. 432/2012 alapján

[6] - Dr. Gothárd Csaba, Dr. Taracközi István: Gyógyító gombák – mycotherapia; kiadja a DRTVM Plusz kft, 2021

[7] - Sugiyama Tsuyoshi, Takahashi Keita, Mori Hiroshi: Royal Jelly Acid, 10-Hydroxy-trans-2-Decenoic Acid, as a Modulator of the Innate Immune Responses; Endocrine, Metabolic & Immune Disorders Drug Targets. 12 (4): 368–376. 

[8] - Takeshi N, Mizuho S, Rriji I, Hachiro I, Nobutaka S.: Antioxidative activities of some commercially honeys, royal jelly, and propolis. Food Chem. 2001;75:237–240.

[9] - Pietro Ghezzi: Role of glutathione in immunity and inflammation in the lung; Int J Gen Med. 2011 Jan 25;4:105–113.

[10] - Dr. Gothárd Csaba: Aromaterápiás kisokos, kiadja a DRTVM Plusz kft, forgalmazza a „www.vitalitaswebaruhaz.hu”

Tartalomhoz tartozó címkék: C-vitamin

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó tartalmak

Aromaterápia kínálta lehetőségek stressz ellen

Aromaterápia kínálta lehetőségek stressz ellen

Vajon hatásosak lehetnek az illatok stressz ellen? Jelen cikk szerzőjétől még senki sem kért aktívan aromaterápiás tanácsot. Talán azért nem gondolunk rá, mert a gyógyászati filozófiák és gyakorlatok közül a legfiatalabb. Bár különböző illatos gyanták, növények füstjének belégzésével már a sámánok is „űztek ki ártó szellemeket” a modern aromaterápia fogalmának születését 1937-től számítjuk Franciaországban (Rene-Maurice Gattefosse: Aromatherapie). Ezután Angliában (Marguerite Maury, 1950), majd fokozatosan az 1980-as évekre terjedt el Nyugat-Európában, Ausztráliában, Kanadában. Kelet-Európa szocialista országaiban a rendszerváltást megelőzően babonának, kuruzslásnak minősítve tiltották.
 
Immunrendszer erősítése természetes módon

Immunrendszer erősítése természetes módon

Az immunrendszer a szervezet védekező mechanizmusa. Fő feladata, hogy felismerje a szervezetbe kerülő idegen anyagot, és eltávolítsa azt. Testidegen anyagok vagyis, antigének pl. a baktériumok, vírusok és gombák, valamint a daganatos sejtek, de az átültetett szervek, szövetek is. Az antigének általában mikroorganizmusokban, tumorsejtek belsejében, vagy azok felszínén helyezkednek el, de gyakran önmagukban is előfordulnak, pl. ételmolekulák vagy pollenekként. A legtöbb kórokozó képtelen bejutni a szervezetbe, mindaddig amíg a bőr, a szem szaruhártyája,a légző- és emésztőrendszer, valamint a húgyivarszerveket borító nyálkahártya ép.