Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Természetes lehetőség az irritabilis bél szindróma (IBS) kezelésében

Természetes lehetőség az irritabilis bél szindróma (IBS) kezelésében

Mi is az az irritabilis bél szindróma? Az irritábilis bél szindróma (IBS) a gyomor- és bélrendszer funkcionális zavara, kialakulásának pontos oka eddig ismeretlen.

Feltételezések szerint a bélflóra egyensúlya borulhat fel stressz hatására, illetve az immunrendszer nem megfelelő működése is okozhatja kialakulását.

Az IBS esetében a bélrendszer működése eltér a normálistól, de ez a probléma nem vezethető vissza semmilyen szervi eltérésre. Bár az irritabilis bél szindróma nem tartozik a gyulladásos bélbetegségek csoportjába, de ezekhez a betegségekhez igen hasonló tüneteket produkál.

  • Tünetei: hasfájás, puffadás, hasi diszkomfort érzet, hasmenés, székrekedés jellemzi.
  • Előfordulása: az életkortól független, de a gyulladásos bélbetegségekhez hasonlóan leggyakrabban a fiatal felnőttek körében fordul elő.
  • Diagnosztizálása: az IBS diagnózisának kimondását mindig egy kivizsgálás előzi meg, hisz több féle betegség is okozhat hasonló tüneteket. Amennyiben a betegnél szervi elváltozást nem találnak, akkor szokták az IBS diagnózist használni ezen tünetegyüttes megléte esetében.
  • Terápiája: mivel a betegség okát pontosan nem ismerjük, azért a kiváltó okokat nem igazából tudjuk kezelni. A beteg panaszainak enyhítése tüneti terápia alkalmazásával lehetséges. A legfontosabb a megfelelő diéta betartása.

A magyar lakosság durván 20%-a érintett az IBS betegségben, ami körülbelül 2 millió embert jelent.

Süngomba és az emésztőrendszer

A süngombáról az eddigi kutatások már bebizonyították, hogy az emésztésre kifejtett jótékony hatása mellett sok, egyéb hasznos hatással is rendelkezik, mint például: fekélyellenes hatás, gyulladáscsökkentő hatás, antimikrobás hatás, immuntámogató hatás. Az emésztőrendszer krónikus gyulladásos betegségének kiegészítő kezelésére vonatkozó vizsgálati eredmények is születtek, melyek alátámasztják a süngomba használhatóságát.

A süngomba hatóanyagaink főbb csoportjait: hericerinek, erinacinek, erinacerin-izoindolin-1-on típusú ketonok, erinaceolaktonok, glikoproteinek, poliszacharidok, szterolok, B-12 vitamin-lakton származékok és illékony anyagok alkotják.

Az erinacinek közé tartozó erinacin, ami egy diterpén vázas molekula és a gombafonálból (micélium) izolálják. Taiwani kutatók eredményei alapján az erinacin gyulladáscsökkentő és idegsejt védő (neuroprotektív) hatást fejtett ki ischaemia reperfúziós patkányagy modellben.

A süngomba a különböző zsírsavakban (pl. az esszenciális linolénsavban is) rendkívül gazdag! Szintén bőségesen tartalmaz a süngomba magnéziumot, foszfort, valamint vas, réz és cink nyomelemeket.

 SÜNGOMBA TARTALMÚ TERMÉKEINK 

Irritábilis bélszindróma és diéta

Mivel az IBS tüneteit kiváltó élelmiszerek egyénenként igen eltérőek lehetnek, így nincs egységes diéta az IBS-ben szenvedők részére. Azt javasoljuk, hogy figyelje étkezését, vezessen naplót, hogy mely ételek váltják ki az IBS-es panaszokat. Mivel minden ember egyedi, így mindenki más és más élelmiszerekre lehet érzékeny. 

Általánosságban a magas zsírtartalmú ételek, az olajban vagy zsírban sült élelmiszerek, a túlzottan fűszeres ételek, a puffadást okozó élelmiszerek, mint például káposztafélék, karfiol, bab, brokkoli, kelbimbó, borsó fogyasztása okozhatnak kellemetlenségeket (főként puffadást, gázképződést és hasi fájdalmat). Van akinél a tejtermékek (pl. zsíros tej, tejföl) okoznak panaszokat, ezért érdemes beszüntetni a napi nagy mennyiségű tejfogyasztást is, sőt, van, akinél teljesen ki kell iktatni a tejtermékeket az étrendből. 

Kerülendőek a feldolgozott élelmiszerek és a gyorsételek is, valamint az alkohol, a koffein és a tea. Van akinél teljesen ki kell iktatni a cukor és a fehér liszt fogyasztását (péksütemények, cukrozott üdítők, szénsavas italok, édességek). Kerüljünk minden olyan élelmiszert, vagy étkezési szokást, amely a szervezetben erjedési folyamatot indíthat el. Ennek érdekében nem javasolt a gyümölcsöt az étkezés végén fogyasztani, ezeket mindig önállóan, például tízóraiként együk. Van akinek a paleolit táplálkozás hoz teljes javulást. 

Általában a párolt sovány húsok, a hal, tojás, burgonya, a rizs, saláta félék, a bogyós gyümölcsök, párolt zöldségek, a laktózmentes élelmiszerek nem szoktak panaszokat okozni. Ajánlott a napi étrendbe iktatni a jó minőségű hidegen sajtolt növényi olajok fogyasztását (kókuszolaj, lenmagolaj, olíva olaj), a gyógynövényes teákat, gyömbér teát. Az esszenciális zsírsavak fogyasztása fenntartja az emésztő rendszer egészségét és igen fontos szerepet játszik az agyi funkciókban. Az Omega olaj az emésztési folyamatot segíti, védi a gyomrot a gyulladástól és magától az irritábilis bél szindrómától is.

Lényeges, hogy a gyógyulás folyamatát megfelelő vitamin- és ásványianyag pótlással is segítsük. 

Főként székrekedésre hajlamosaknál ajánlott a rostdús étkezés, de IBS esetén csak fokozatosan emelje a napi rostbevitelt! Egyszerre ne fogyasszon nagy mennyiségű ételt, hogy az emésztőrendszer "könnyebben meg tudjon bírkózni" vele. Ajánlott a napi háromszori étkezés helyett inkább naponta többször, de kisebb mennyiséget fogyasztani. Igyekezzen változtatosan, egészségesen és minél színesebben étkezni. 

Emésztő enzimek

Egy tanulmány szerint az emésztő enzimek segítenek az irritábilis bél szindróma kezelésében. Számos kutató szerint az IBS-ben szenvedőknél az emésztő enzimek szintje alacsony. Erre ad természetes segítséget a papaya. A papaya jól ismert emésztést segítő tulajdonságáról. A papain az egyetlen enzim, amely hatékonyságát nem befolyásolja a belekben uralkodó aktuális kémhatás. A legtöbb enzimünkkel ellentétben savas pH-jú környzetben és akár gyomorsav hiányában is működik. A papaya rendszeres fogyasztásával a kiadós étkezések utáni kellemetlen teltségérzet és puffadás is megszűntethető. Irritábilis bélszindrómás betegek körében fontos a bélflóra probiotikumokkal való helyreállítása is. 

 PROBIOTIKUS TERMÉKEINK 

Stressz, testmozgás és az IBS

A gyógyuláshoz fontos kerülni a stresszt, illetve minimálisra csökkenteni, mert a stressz óriási hatással van a gyomorra és a bélrendszerre, azért is mert a nervus vagus nevű ideg is működteti. Stressz hatására sajnos a nervus vagus működése eltér a normálistól, amely a gyomorra és ezáltal a bélrendszerre is hatással van. A belek hosszú távú egészsége szempontjából a relaxáció mellett lényeges a testmozgás is. A mozgással egyrészt levezethető, csökkenthető a stressz, illetve az állóképességet fejlesztő sportok során fellépő fel-le irányú mozgás hatására a béltartalom lefelé továbbítódik, ami megrövidíti a bélpasszázs idejét. Így főképp azoknak lehet látványosan javítani az állapotán, akik székrekedésben szenvednek.

Számos tudományos tanulmány bizonyítja, hogy a rendszeres testedzés csökkenti az emésztőszervrendszerben kialakuló szervi betegségek kockázatát is. A testmozgás és a belek egészsége között fennálló kapcsolat a biológiai mechanizmusok szabályozása révén valósul meg. Erre jó példa a hormontermelődés; javul a fizikai aktivitás hatására, és fontos szerepet játszik az emésztésben is.

A cikket összeállította:
Szabó Nikolett
tudományos kutatóFigyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál. A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi terápiát, nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, gyógyításra, betegségek kezelésére és NEM a DRTV Média Plus Kft. által forgalmazott termékekre vonatkoznak. A cikk, a hivatkozott forrásirodalom-, népi gyógyászati megfigyelések-, valamint mások által publikálásra került vizsgálati eredmények, leírások alapján került összeállításra. A weboldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz betegség esetén!