Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Teljes spektrumú gyógygomba-kivonatok biológiai kutatása, fejlesztése

Teljes spektrumú gyógygomba-kivonatok biológiai kutatása, fejlesztése A korszerű gyógyszerek és étrendkiegészítők kutatás-fejlesztésében a gyógyászati célú gombák egyre növekvő szerepet játszanak. Ez elsősorban az általuk termelt és a gombasejtekben a termőtestben, micéliumokban, spórákban található sokféle, hasznos bioaktív anyagnak köszönhető.

Bár változatos civilizációkban hosszú története van a gombák gyógyászati és egészségvédő alkalmazásának, az elmúlt ötven évben nagyott fejlődött ezek tudományos igényű kutatása is. Az első tanulmány a nyugati igénnyel és modern tudományos eszközökkel végzett gomba-hatóanyag vizsgálatokról 1957-ben jelent meg az Antibiotics and Chemotherapeutics című szaklapban; az ízletes vargányában (B. edulis) található daganat-növekedésgátló molekulákról szólt. Azóta több, mint 50 000 tudományos cikk számolt be gombák hatóanyagainak egészségügyi vagy élettani, biokémiai vizsgálatáról, közülük több, mint 400 cikk gomba-hatóanyagot alkalmazó klinikai vizsgálat eredményeit tartalmazza.

Általánosságban a gombák bioaktív molekulái nagyon változatosak. Közéjük tartoznak a leginkább kutatott  poliszacharidok, de fehérjék, zsírok, glükozidok, alkaloidák, illóolajok, tokoferolok, flavonoidok, polifenolok, karotinoidok, folátok, és mikro/makroelemek (cink, mangán, króm, vanádium, germánium is felelősek lehetnek a biológiai hatásokért. Természetesen ezek együttesen, kombinációban vannak jelen a gombákban, így valószínű, hogy a hatóanyagok közötti kölcsönhatások is fontos szerepet játszanak a gombák egészségvédő, betegség-megelőző hatásaiban. 

Jelenlegi, sejttani, állatkísérletes és klinikai vizsgálatokkal megalapozott ismereteink szerint három fő területen lehetnek jó hatásúak a gombák az emberi szervezetre. Ezeken túl természetesen sok vizsgálat közölt más megfigyeléseket pl. antibiotikus vagy antiparazitikus és az idegrendszerre való hatásokról, de a közlemények túlnyomó része az alábbi három hatáscsoportra koncentrálódik.

A gyógygombák erősítik az immunrendszert

Ez elsősorban olyan komplex szénhidrát-molekuláknak köszönhető, melyek az immunrendszert alkotó egyes sejttípusokon receptorokkal rendelkeznek és ezáltal befolyásolják azok aktivitását. A legjellemzőbb ilyen anyagok a gombákban található 1,3-1,6 béta-D-glükánok elágazó láncú típusai. Kimutatható változást okoznak a dendritikus sejtek, a természetes ölősejtek (NK-sejtek), a segítő T-sejtek (T-helper sejtek), a neutrofil granulociták és a makrofágok aktivitásában. Megváltoztatják a sejtek közötti üzenetvivő interleukin és interferon molekulák termelődését. Ezek a hatások gyakran a hagyományos daganatellenes kemoterápiás és sugárkezelés immunrendszert is gyengítő mellékhatásait küszöbölik ki, és így együttesen hatnak a kemo- és sugárterápiával (szinergista hatásúak).

A gyógygombák daganatellenes hatásúak lehetnek

Sok állatkísérlet és sok betegeken végzett vizsgálat mutatott ki változatos gombafajok kivonataival végzett kísérletekben emlőrák, prosztatarák, májrák, gyomor-, vastagbélrák és különféle kísérleti daganat-modellrendszerek vizsgálatakor daganat-növekedésgátló és áttétképződés-gátló hatást. Ennek irodalma olyan széles, hogy a hatások és a kísérletek részletes ismertetése külön írás tárgya lehet. A legjelentősebb hatást a Japánban intravénás, regisztrált gyógyszer alapanyagául is szolgáló shiitake (Lentinula edodes) lentinan nevű poliszacharid hatóanyaga, a maitake (bokrosgomba, Grifola frondosa) gomba különböző kivonatai illetve a pecsétviaszgomba (reishi, Ganoderma lucidum) érheti el. Az utóbbi 20 évben egyre nagyobb érdeklődés övezi a Brazíliában a 70-es években újra-felfedezett illatos-aromás csiperkefajt, a mandulagombát is (Agaricus brasiliensis [Wasser], korábban Agaricus blazei [Murill]). A gombák azon hatóanyagai, melyeknek daganatsejt-ellenes hatásokat tulajdonítanak, általában poliszacharidok (összetett szénhidrátok): lentinan, krestin, hispolon, calcaelin, illudin S, Hericium poliszacharid A és B (HPA és HPB), illetve a nagyon erős antioxidáns terpenoid jellegű ganodersavak.

 

 

A gyógygombák előnyösen befolyásolhatják az anyagcserét

Elsősorban a gombák hatóanyagainak a vércukor és a vér lipid szintekre gyakorolt hatását vizsgálták klinikailag. Ezeket a hatásokat víz- és zsíroldható hatóanyagok is közvetítik, nagy molekulatömegű glikoproteinek és kismolekulájú hormonszerű hatóanyagok csakúgy, mint vízben nem de alkoholban oldható komplex szénhidrátok illetve zsíroldható, vitaminszerű anyagok. Ez utóbbiak közül a D-vitaminhoz nagyon hasonló szerkezetű és azzal szinte teljesen egyező hatású ergoszterin áll a kutatások középpontjában.

A két gombafaj, melyek kifejezetten jótékony hatásairól klinikai és állatkísérletes eredmények is rendelkezésre állnak, az Agaricus brasiliensis és a Grifola frondosa (mandulagomba és bokrosgomba).

Emberi vizsgálatok is kimutatták a Gfrifola frondosa (maitake gomba) egyik kivonatának éhomi vércukorszintet csökkentő hatását, illetve az A. brasiliensis kivonat kúraszerű fogyasztásának inzulinszintre gyakorolt jótékony mivoltát. Egy 2010-ben megjelent japán klinikai vizsgálat az inzulin-érzékenységet javító hatásával magyarázta a maitake kivonat nőgyógyászati hatását: a policisztás ovárium-szindrómában (PCOS) szenvedő hölgyek clomiphen gyógyszerrel nem indukálható ovulációját a maitake kivonat fogyasztása az ismertetett esetek 73%-ban megindította. Ez az eredmény, a vércukorszintet is szabályozó inzulinszintre gyakorolt hatás mellett mutatja az anyagcserénk összetett szabályozását. Az inzulin-érzékenység, inzulinválasz központi szerepe miatt lehet ilyen hatása a sejtek inzulinre adott válaszát „hangoló”, módosító maitake és mandulagomba-kivonatoknak.

NAJA FOREST N1 - MANDULA & MAITAKEGOMBA KIVONATA


Érdekes, hogy mind a mandula- mind a bokrosgomba kitűnő ízű, régóta megbecsült konyhai gomba is. Valószínűleg a mandulagomba alkalmazását írja le egy XIV. századi bizánci kézirat, a japánok által maitake néven már régóta termesztett bokrosgomba ázsiai gyógyászati alkalmazása pedig kétezer évre is visszanyúlik.

Korábban bemutatott bioaktív anyagaik a gomba nehezen emészthető kitines sejtfalai közé zárva azonban étkezéssel nem nagy mennyiségben kerülnek a szervezetbe. Szükséges tehát a hatóanyagok feltárása modern eljárásokkal. Ezért szólnak a tudományos vizsgálati beszámolók, cikkek is legtöbbször gombakivonatról, különböző “frakciókról” vagy más kivonási, feltárási módokról.

A legegyszerűbb módszer az apróra vágott vagy őrölt gomba forró vízben való áztatása. Egyik vizes kivonáson alapuló módszer sem tudja azonban a hatóanyagok teljes tárházát sűrített formában eljuttatni a fogyasztóhoz és a kölcsönhatások miatt fontos hatóanyag-arányokat sem közvetíti.

 

CROmed Kft. és a termelő-fejlesztő Gyógygomba Kutatólabor Kft. kutatás-fejlesztése

Szükségessé vált tehát a zsíroldható anyagok kivonása is, ami jóval nehezebb, összetettebb feladat. A Gyógygomba Kutatólabor Kft. által több éves munkával kidolgozott eljárás a gombák összes, víz- és zsíroldható hatóanyagát nagy töménységben kivonja, és így az elérhető egészségvédő hatásokat a maximális szinten tarthatja. Ehhez azonban folyamatos fejlesztőmunka szükséges. Többek között az új kivonási és formulázási eljárásokkal előállított gyógygomba-kivonatokat kíméletes biológiai kísérletekben is tesztelik. 

A gyógyszerfejlesztésben egyedülálló képalkotó szolgáltatásokat nyújtó CROmed Kft. és a termelő-fejlesztő Gyógygomba Kutatólabor Kft. közötti együttműködés eredményeképpen a világ jelenleg legfejlettebb képalkotó műszereivel és komplex adatelemzéssel tudományos újdonságok keletkeznek a fejlesztés során. Az inzulinválasz sérülésével és magas vércukorszinttel rendelkező egereken végzett, ún. In vivo képalkotó kísérletek során az állatok májműködését, hasnyálmirigy, béta-sejt és veseműködését térképezik fel a termékek tesztelése során. Így derült fény például a magas vércukorszint és csökkent inzulinválasz által okozott májkárosodásra egér modellen. 
A májkárosodás mértékét az alkalmazott kombinált teljes spektrumú hatóanyagtartalmú Naja Forest N1 készítmény (mely mandulagomba és maitake gomba kivonatból áll) az előzetes eredmények szerint egyértelműen csökkentette az emberek számára is alkalmazható dózisban. A képalkotással kimutatható volt előnyös májműködés-változás a gombakivonattal kezelt állatok esetében.

 

Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál. A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi terápiát, nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, gyógyításra, betegségek kezelésére és NEM a DRTV Média Plus Kft. által forgalmazott termékekre vonatkoznak. A cikk, a hivatkozott forrásirodalom-, népi gyógyászati megfigyelések-, valamint mások által publikálásra került vizsgálati eredmények, leírások alapján került összeállításra. A weboldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz betegség esetén!