Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Szív- és érrendszeri megbetegedések

Szív- és érrendszeri megbetegedések

A táplálkozásnak az egészség megőrzésében, a betegségek megelőzésében kiemelt szerepe van. A hazai halálozási statisztikát vezető szív- és érrendszeri betegségek, illetve ezek kockázati tényezői, mint pl. elhízás es cukorbetegség jelentősen függenek a táplálkozástól. Ugyanez elmondható a halálozási rangsorban második helyet elfoglaló rosszindulatú daganatos betegségekről is.

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint a szív- és érrendszeri betegségek vezetik a globális halálokok listáját is, így Magyarország nincs egyedülálló helyzetben. Becslések szerint évente 17,5 millió ember veszti életét ezek következtében, azaz az összes halálozás 30 százaléka mögött kardiovaszkuláris problémák állnak. Az előrejelzések alapján ez a helyzet várhatóan a jövőben sem fog változni, s 2015-re ez a halálozási szám 20 millióra fog emelkedni.

Egy amerikai tanulmány statisztikai adatai szerint, mintegy 12,9 millió ember halt meg világszerte valamilyen szív-és érrendszeri betegségben 2004-ben. A szívbetegségek és a rák, valamint a krónikus gyulladás, a fejlett országokban már évtizedek óta vezető halál- ok. A Tanulmány azt mutatja, hogy a szívbetegségek és a rák kockázata megfelelő életmóddal módosítható. Minden falat amit megeszünk, vagy kiegyenlíti a szervezet egyensúlyát, vagy a skála másik végére billenti a mérleg nyelvét.
Az egyensúly elérése érdekében, több gyulladáscsökkentő élelmiszer fogyasztását kell előtérbe helyezni, és az is ugyanolyan fontos, hogy elkerüljük, vagy csökkentsük azon élelmiszerek bevitelét, amelyekről ismert, hogy elősegítik a gyulladás kialakulását.

Hat éves hatósági pályafutásom alatt a táplálkozás-egészségügyi vizsgálatok során szakmailag is megbizonyosodtam, arról hogy a legfontosabb táplálkozási kockázati tényezők:
 • a fokozott energia- és zsírbevitel,
 • a nem megfelelő zsírsav-bevitel (sütőzsiradékok, kenőzsiradékok) = a túlzott zsír és koleszterin-fogyasztás érelmeszesedést okoz, az artériák fala megkeménykedik és plakkok rakódnak le rajta.
 • patológiás Omega 6:3 aránya,
 • a patológiás polifenol hiány,
 • valamint a patológiás 1-3, 1-6 β glükánok hiánya
 • az egyszerű szénhidrátok túlzott fogyasztása,
 • a napi 5 grammot meghaladó sóbevitel, és
 • az alacsony zöldség-gyümölcs fogyasztás,

Kiváltó okai a jelenleg vezető haláloki tényezők között szereplő szív és érrendszeri megbetegedéseknek, a rosszindulatú daganatos megbetegedéseknek, elhízásnak és cukorbetegségnek.

 

 


Minden kóros folyamat kiindulási alapja a gyulladás

 

Gondoljunk csak a táplálkozásunk patológiás omega 6:3 arányára. Ha abból indulunk ki, hogy a zsírok különböző mennyiségben alkotják az egyes élőlényeket, az emberben is változatos az aránya. Funkciójukat illetően is rendkívül változatos a helyzet. A sejtek membránját nagyrészt ők alkotják, de részt vesznek a belső szervek védelmében, egyes származékaikat hormonokként, másokat vitaminokként, vagy éppen enzimek aktivátoraiként ismerjük. Mennyiségileg csak zsírt vagyunk képesek raktározni.

A zsírsavak az energia-termelés fontos forrásai. Lebontásuk, elégetésük során jelentős mennyiségű energia képződik, melyet a szervezet ATP, energia-raktározó vegyület formájában tárol. A fentiek alapján egyértelmű, hogy a zsíroknak fontos szerepe volt a táplálkozásban, gyakran elsődleges energiaforrásul szolgáltak, de egyes esetekben kizárólagosnak is mondhatók. Emellett a növényi olajok általában omega-6 zsírsavakban gazdagok, míg az omega-3 inkább állati eredetűekben található meg.

Az omega-6 a „gyulladáskeltő”, míg az omega-3 a „gyulladáscsökkentő”. Egy olyan étrend, amely rendkívül kiegyensúlyozatlan omega-6 és omega-3 zsírsavakban, elősegíti a gyulladás és a gyulladásos betegségek kialakulását (pl: szívbetegségek és rák). Az omega-6-ot kellene drasztikusan visszafogni, ha el szeretnénk kerülni, hogy folyamatos, alacsony szintű gyulladás álljon fenn a szervezetünkben, ami hosszú távon a daganatos megbetegedések kialakulását is elősegítheti, de egyre inkább jelentőséget tulajdonítanak ennek az elhízásban és más krónikus betegségek létrejöttében is.

Az elmúlt 30 év során sajnos csökkent az összes zsír bevitelének aránya, jelentősebben a telített zsíroké, közben nőtt a többszörösen telítetlen, elsősorban omega-6-ban gazdag zsírok fogyasztása, illetve fokozódott a nagy energiatartalmú szénhidrát és keményítő bevitele, ami nincs arányban a fizikai igénybevétellel, azaz a mozgással, így nagy mennyiségű zsigeri zsír keletkezik, ami alapjaiban gyulladás keltő a szervezet valamennyi savós hártyáiban, többek között az érbelhártyában.

A telített zsírokból kell a napi energia bevitel több mint felét bevinni a szervezetbe. CSÖKKENTI a koleszterint. A koleszterin lerakódás azért van, mert az érbelhártya gyulladt, mikro-repedések keletkeznek és a koleszterin befoltozza.

 

Feltehetjük a kérdést: sikerült a célt elérni? Lényegesen kevesebb lett a szív-érrendszeri megbetegedés? 

 

NEM, viszont a kóros elhízás, a cukorbetegség soha nem látott mértékben ütötte fel a fejét. A szív és érrendszeri megbetegedések magyarországi epidemiológiáját tekintve a szív és érrendszeri megbetegedések és az általuk okozott halálozás legfontosabb kockázati tényezői a magasvérnyomás-betegség, a zsíranyagcsere- betegség (magas koleszterinszint), a cukorbetegség, az elhízás, a dohányzás és az alkoholizmus, valamint az egészségtelen táplálkozás, és a mozgásszegény életmód.


Egészséges táplálkozással az egészséges szív és érrendszerért


A szív és érrendszeri betegségek a szívben (koszorúér-betegség, szívinfarktus, szívelégtelenség), az agyban(átmeneti agyi keringési zavar, szélütés, stroke), a perifériás érrendszerben (érszűkületek) és a vesében(krónikus vesebetegség, veseelégtelenség) okoznak elsősorban károsodást.


Az OÉTI 2009-ben végezte el az Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat-ot, mely rávilágított:

 • A magyarországi nők elhízottsága, beleértve a túlsúlyt is, az EU 27 tagállama közül itt a legnagyobb, 67 %-os.
 • A felnőtt magyar lakosság közel kétharmada (61,8%) a testtömeg index alapján túlsúlyos vagy elhízott.
 • Fenti adatokból is kitűnik, hogy Magyarország táplálkozással összefüggő egészségügyi mutatói a legrosszabbak közé tartoznak az Európai Unióban.

Az egészség megőrzésében, a betegségek megelőzésében az egyik legfontosabb elem a helyes táplálkozás. A táplálkozás és az egészség közti szoros kapcsolat felismerésének köszönhetően alakult ki a funkcionális élelmiszerek és étrend-kiegészítők fogalomköre.

Az étrend-kiegészítő készítmények sajátos csoportját alkotják a gyógyhatású gombák és a belőlük előállított készítmények. A mikoterápia pedig a gyógygombákból nyert anyagok gyógyászati hasznosításával foglalkozik.

 

A gombák szerepe az egészséges táplálkozásban

Az ősi kultúrákban már évezredekkel ezelőtt is tudták, hogy egyes gombafajok nem csak tonizáló, hanem jól meghatározott gyógyhatással is bírnak. Erre az egyik bizonyíték az 1991-ben az osztrák és az olasz határ közelében megtalált, Ötzinek elnevezett, 5300 éves „jégember”-nél talált gombák egyike a nyírfatapló (Piptoporus betulinus) gomba volt. A gombáról tudjuk, hogy hatóanyagainak baktérium ellenes és hashajtó hatása is van (Ötzi jobb oldalához kötve volt a másik taplógomba, a bükkfatapló (Fomes fomentarius), ami megszárítva tűzgyújtásra, valamint a parázs életben tartására, és nagy távolságra történő szállítására alkalmas.

A gombákban, akárcsak a növényekben, biológiailag aktív metabolitok előállításának hatalmas potenciálja rejlik, és ezek egyre több gyógyszerhez szolgáltatnak alapanyagot. A gombák gyógyszerként, étrend-kiegészítőként vagy egyéb formában való felhasználásának előfeltétele, hogy a gombákat (a termőtestet vagy a micéliumot) nagy mennyiségben és standardizált minőségben tudjuk előállítani.

 

Gyógygomba tartalmú készítmények  

 

A háromféle gyógygomba következőképpen hat a szív és érrendszerre:

MAGAS KOLESZTERINSZINT (Hiperkoleszterinémia)

Magyarországon a szív- és érrendszeri megbetegedések okozta halálozás, továbbá a rosszindulatú daganatos megbetegedések okozta halálozás az EU tagállamok átlagánál jóval magasabb. Mindkét megbetegedés összefüggésbe hozható az elhízással. A szív- és érrendszeri megbetegedések egyik fő kockázati tényezője a magas koleszterinszint. Ma Magyarországon majd minden második embernek magas a koleszterinszintje. Ennek ismeretében elgondolkodtató, hogy mégis a felnőttek háromnegyede soha nem méreti a koleszterinszintjét és nem tudja, hogy mi tekinthető egészséges, normál értéknek.

Összkoleszterin szint: 5,2 mmol/L >
HDL koleszterin:

 • Férfiak: 0,9 mmol/L <
 • Nők: 1,1 mmol/L <

LDL koleszterin: 3,4 mmol/L

A gombák fogyasztása ideális a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésére, alacsony kalória- és magas rost- és szterintartalmuk miatt. Több gombafaj, többek között az Agaricus bisporus (közönséges csiperkegomba), a Shiitake (Lentinus edodes), a Reishi (Ganoderma lucidum) mind növelték a koleszterin kiválasztódását és az HDL-t, csökkentették az LDL-t és a triglicerideket, amikor az étrend 5%-át alkották egy modellkísérletben. Hasonló eredmény figyelhető meg egyéb béta-glükán források, mint a zab és az árpa diétás fogyasztásakor is. A béta-glükánok a gombák sejtfalában találhatóak. A béta-glükánok úgy befolyásolják a koleszterin szintet, hogy képesek kötődni az epesavakhoz, ami a koleszterin-7-alfa-hidroxiláz aktivációjához és a kis sűrűségű lipoprotein (LDL) receptor működésintenzitásának megnövekedéséhez vezet. Ez fokozza az LDL szállítását a májsejtekbe és a koleszterin epesavakká való átalakítását. Ráadásul néhány gombafaj specifikus koleszterincsökkentő hatással rendelkezik.

A Shiitake gombából izolált hatóanyag, az eritadenin erős koleszterincsökkentő tulajdonságokat mutatott, mivel módosítja a hepatikus foszfolipid metabolizmusát az S-adenozil homocisztein hidroláz gátlásán keresztül. Ezáltal serkenti az elfogyasztott koleszterin lebomlását és kiválasztódását és csökkenti a VLDL (nagyon kis sűrűségű lipoprotein) szekrécióját a májban. A Shiitake gomba fogyasztása (10-50g/kg) jelentős csökkenéshez vezet mind a plazma koleszterin koncentrációjában, mind pedig a máj mikroszómáinak PC/PE hányadosában, patkányok esetében. Hasonló hatást mutatott az 50mg/kg dózisú eritadenint is tartalmazó étrend. Klinikai vizsgálatokban a szárított Shiitake gomba (9g/nap) 7-10 %-ban csökkentette a szérum- koleszterinszintet a hiperkoleszterinémiás betegek esetében. 90g/nap dózisú friss Shiitake gomba (egyenértékű a 9g/nap dózisú szárított gombával) hatására a koleszterinszint egésze 9-12%-kal, míg a trigliceridek szintje 6-7%-kal csökkent. Saito és munkatársai 400-700 mg/kg eritadenin szintet jelentettek, habár Enman és munkatársai szerint ez a szint tízszer nagyobb is lehet. Szabványosított törzs nélkül nehéz megbecsülni a Shiitake gomba eritadenin tartalmát.

MAGAS VÉRNYOMÁS

A Ganoderma lucidum (Reishi) gombát a tradicionális gyógyászatban évszázadokon keresztül alkalmazták a magas vérnyomás és egyéb vérkeringési betegségeknél. A Reishi gyógygomba egy rendkívül nagy hatású növényi preparátum, ami a benne található összetevőknek - polyszacharidok, triterpének és szerves germánium – köszönhetően jelentősen erősíti a szervezet komplex immunrendszerét. A pecsétviaszgomba triterpén hatóanyagának köszönhetően javítja a vérkeringést, fokozza a szívizom oxigénfelvételét, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, valamint trombocita aggregáció-gátló hatását klinikai vizsgálatok is igazolták. A szerves germánium (Ge): Akár másfélszeresére növeli a vér oxigénfelvevő képességét; javíthatja az emésztést, megelőzheti a szövetek elhalását.
Adenozin: Megakadályozza a vérrögök kialakulását, csökkenti a koleszterinszintet és a zsírtartalmat, segíti a vér szabad áramlását. A Ganoderma lucidum több ponton is hat a keringési rendszerre. A kettős-vak, randomizált, multicentrikus vizsgálatok bebizonyították, hogy a vérzsír- (LDL, HDL), vérnyomáscsökkentő és az thrombusoldó hatása a G.lucidum poliszacharid és triterpén (szaponin) összetevőivel magyarázhatóak, míg az EKG-n tapasztalható pozitív változások, a szívdobogásérzet és a mellkasi fájdalom csökkenése a magas poliszacharid tartalomnak (Ganopoly) köszönhető. Ganoderma hatóanyagai között megtalálható oxigenizált szterolok gátolják a koleszterin szintézisét, ezáltal a koleszterinszintet csökkentik. Az enyhe vérnyomáscsökkentő (ACE-inhibítor) hatása pedig a Reishi gomba triterpénjének köszönhető.
 

Gyógygomba tartalmú készítmények  

 

A Kínai Hernyógomba egyik legfontosabb tulajdonságának a fizikai erőnlét növelését, valamint a vese-, máj-, és tüdő területén betöltött méregtelenítő szerepét tartják.
 • Vizsgálati bizonyítékok alapján a C. sinensis poliszacharid kivonata is képes javítani az agyműködést, valamint az antioxidáns enzimeivel (szuperoxid dizmutáz, glutation peroxidáz és kataláz) részt vesz a szabad gyökök okozta káros oxidatív, így az öregedési folyamatok gátlásában és pozitív hatást fejt ki a szív-és érrendszeri funkciókra.  
 • Anti-aging: Több kísérletben nyert megerősítést az a megfigyelés, hogy a Cordyceps kiegyensúlyozza a lelki állapotot, csökkenti a stressz indukálta feszültséget, és depresszió esetén is hatásosnak bizonyult. Időseknél javította a koncentráció, a tanulási és az emlékezési képességét is.
 • A Cordyceps javíthatja a szív működését. Több tanulmány is arra az eredményre jutott, hogy a cordyceps sinensis csökkenti a szívritmus zavarokat.(Forrás: Reference 2, Chapter “Effects on the Cardiovascular System”, 436 – 441. oldal)
 • A Cordyceps segíthet a koleszterinszint normalizálásában. Négy tanulmány azt mutatta, hogy a Cordyceps sinensis képes az összkoleszterin szintet 10-21%-kal, a trigliceridet 9-26%-kal csökkenteni, ugyanakkor a jó koleszterint (HDL-koleszterin) 27-30%-kal növelni. (Forrás: Reference 1, Chapter “Effects on blood lipid metabolism and arteriosclerosis”, pages 299 – 301)

A béta-glükánok azonban nem csak a magas koleszterin szintre vannak kedvező hatással, hanem az immunrendszer működésére is. A gombákból előállított készítmények legfontosabb hatása az immunrendszer stimulálása. Ma az úgynevezett „immunomodulátorok” (azaz a biológiai választ átalakító anyagok, az immunopotenciátorok és az immunostimulánsok) jelentik az gyógyászati céllal alkalmazott gombák legfontosabb körét, különösen Japánban, Kínában, Koreában és már kelet-ázsiai országokban.
A gombákból származó néhány poliszacharid vagy poliszacharid-fehérje-komplex képes a nem-specifikus immunrendszer serkentésére, és képes a gazdatest védekező mechanizmusának serkentése révén daganatellenes hatás kiváltására. Ezek a vegyületek aktiválják az olyan effektor sejteket, mint a makrofágok, a T-limfociták és az NK-sejtek, amelyek citokineket, pl. TNF-alfát, IFN-gammát és az IL-1-bétát stb. választanak ki, amelyek gátolják a terjedést, apoptózist és a tumorsejtek differenciálódását váltják ki.

Érdekesség: új vitamin gombákból?

Fontos megemlítenünk, hogy a gyógygombákban lévő bizonyos hatóanyagok rendezik a sejtek közötti kommunikációt, erre az egyik legfrissebb vizsgálati eredményt a Penn State Egyetem kutatása szolgáltatta: ugyanis egy úgynevezett új vitamint, egy antioxidáns vitamint analizáltak bizonyos gombafajokból, melynek a neve: Ergothioneine. Az L- Ergothioneine érdekessége, hogy egy olyan szokatlan aminosav molekula, melyet a gyógyszeripar sem képes leszintetizálni. Az Ergothioneine olyan egyedülálló antioxidáns, mely képes megvédeni az egészséges sejteket a szervezetben. Bizonyos gombafajokban nagyon magas százalékban találhatók. Az emberi szervezet nem tudja előállítani, csak a táplálékkal tudjuk bevinni. Ha a gombákkal visszük be, akkor könnyen felszívódik a szervezetben. Az L- Ergothioneine védi vérsejteket, különösen a monocitákat és a vörös vérsejteket (Martin 2010). Védi az artériákat az érelmeszesedés (zsíros lerakódások) kialakulása ellen, továbbá védi a sejteket az oxidatív károsodástól, valamint a szabadgyökökkel szemben.

A cikket összeállította:
Szabó Nikolett
tudományos kutató
 

Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál. A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi terápiát, nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, gyógyításra, betegségek kezelésére és NEM a DRTV Média Plus Kft. által forgalmazott termékekre vonatkoznak. A cikk, a hivatkozott forrásirodalom-, népi gyógyászati megfigyelések-, valamint mások által publikálásra került vizsgálati eredmények, leírások alapján került összeállításra. A weboldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz betegség esetén!

Tartalomhoz tartozó címkék: Szív és érrendszer