Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Shiitake gyógygomba (Illatos gomba, Lentinula edodes)

Shiitake gyógygomba (Illatos gomba, Lentinula edodes)

A shiitake Lentinula (= Lentinus) nemzetség gyógyászati szempontból legfontosabb faja, melyet Kínában illatos gombának, Japánban shiitake néven ismernek. Kalapja világos vagy sötétbarna, 5-12 cm átmérőjű. A tönk világosabb színű a kalapnál, és pikkelyes. Kizárólag a már elhalt fák törzsén és főleg tölgyfán, bükkön és gesztenyén él.

Az enyhén fokhagymás ízű, jó szöveti szerkezetű és kiváló eltarthatóságú shiitake világszerte elterjedt gomba, amiből a csiperke után a legtöbbet termesztenek (évente kb. 1 000 000 tonnát). Magyarországon évente több mint 20 tonna gombát állítanak elő, de hazai piacra csak töredéke kerül magas ára és ismeretlensége miatt.

A Távol-Keleten ,,véraktivátornak” tartják, és többféle panasz és betegség (pl. meghűlés, gyermekek kanyarója, tüdőgyulladás, gyomorfájás, fejfájás, általános gyengeség, vízkórság, fekete himlő) megszüntetésére és gyógyítására használták. Kínában azok között a „gyógynövények” között említik, amelyek többféle öregedés elleni anyagot tartalmaznak. Japánban hagyományosan gyomorfekély, köszvény, székrekedés, rövidlátás, allergiák, aranyér, gennyedések és szexuális zavarok kezelésére használták.

A XIV. század óta ismert tumornövekedést gátló hatása

A shiitake gomba fontos kálium- és cinkforrás (ez utóbbi vegyületnek az immunvédekezésben van szerepe). Szárazanyagának mintegy 14%-a aminosav (ennek 40%-a esszenciális). Szénhidráttartalma 67%, zsírtartalma 4%. Rosttartalma magas. Nukleinsav-tartalma 7% körüli (a gabonáké 1-4%, a húsoké 2,2-5,7%), a benne lévő vitaminok közül pedig a B1-, B2- és D2- vitamin elővitaminja (ergoszterin) érdemel említést.

Shiitake gomba tartalmú termékeink

Shiitake gomba egészségügyi hatásai

Főbb hatóanyagok: nagy molekulasúlyú poliszacharidok. A legfonotosabb tisztított poliszacharid a lentinán, ami mellett figyelmet érdemel még 1,3 –β-glükán és az emitanin is,valamint a micélium kultúrából előállított és KS2-nek nevezett mannán-peptid is. A gomba fokhagymára emlékeztető ízét a kéntartalmú peptid, a lentionin tartalmazza. Terápiás szempontból az eritadenin nevű, alkaloidszerű purinszármazék, illetve fenolos vegyületek is figyelmet érdemelnek.

Számos állat- és humán kísérletet végeztek el annak érdekében, hogy megismerjék a gomba termőtestének, micéliumkultúrájának és izolált anyagainak (lentinán, KS-2, eritadenin, LEM = Lentinula edodes micélium) a legfontosabb hatásait.

Lentinula edodes micélium legfontosabb hatásai

  • antivirális (pl. A-típusú influenza, mumpsz, herpesz, HIV, Epstein-Barr- és hepatitis B- vírusokkal szemben),
  • baktérium- és gombaellenes,
  • immunstimuláns (elsősorban a KS-2-nek nevezett poliszacharid és lentinán, mely anyagok mobilizálják a falósejteket és más védekező mechanizmusokat),
  • tumorgátló (benzaldehid-, lentinan- és KS 2-tartalmának köszönhetően),
  • májvédő és a máj gyulladásos folyamatait enyhítő (elsősorban a micéliumkivonat),
  • vérnyomáscsökkentő, LDL-koleszterinszintet csökkentő és az érelmeszesedés folyamatát lassító (eritadeninnek köszönhetően),
  • a cukorbetegség kialakulását lassító (a lentinán serkenti az inzulintermelést), valamint
  • általános erősítő és élénkítő hatás (ez lehet a magyarázata a feltételezett potencianövelő hatásnak).

 

 

Shiitake gomba legfőbb alkalmazási területei

A shiitake gomba immunrendszerünk bástyája. A friss és a szárított gombát, a termőtestből és a micéliumkultúrából előállított standardizált kivonatokat, valamint a lentinánt, és egyéb shiitake hatóanyagokat leggyakrabban a legyengült immunfunkciók helyreállítására, rákos megbetegedések (pl. gyomor-, máj-, végbél- és tüdőrák, valamint leukémia) megelőzésére és kiegészítő kezelésére, valamint meghűlés, hörgőgyulladás, influenza és más vírusfertőzések megelőzésére, illetve kezelésére és a krónikusan magas koleszterinszint csökkentésére használják. Idős embereknél fontos immunstabilizáló anyag (fiatalít), fiataloknak pedig a stressz és a fáradtság ellen nyújthat segítséget.

A gomba termőtestéből és micéliumából tumorellenes hatású poliszacharidokat sikerült kimutatni, ezek bizonyos tumorok (szarkómák, egyes vastag és végbéldaganatok) esetében gyógyhatásúnak bizonyultak, valószínűleg szabad gyök-megkötő képességük révén. Az egyik a gomba kivonatából izolált hatóanyag egy glikán, a lentinan és a KS-2 poliszacharid, melyeknek valószínűleg a szintén jól ismert immunerősítő hatás is tulajdonítható. Ezt támasztja alá, hogy a gombakivonat az ember testi sejtjeit interferonok kibocsátására készteti, melyek a gyulladásgátlásban fontosak.

A gombakivonat minden bizonnyal a termőtest micéliumaiban lévő, kettős szálú ribonukleinsavnak köszönhetően influenza ellen is jó. Mi több, az influenza-oltás természetes eredetű alternatívájának tartják. A megfelelő védőhatás érdekében napi 50-100 grammot kell fogyasztani a friss gombából. A szükséges hatóanyag-mennyiséget már tabletta formájában is beszerezhetjük, illetve folyadék kivonat formájában.

Shiitake gomba tartalmú termékeinkA gombakivonatnak vérzsírszint-szabályozó szerepe is ismeretes. Ezért az eritradenin névre keresztelt vegyület a felelős, ami elősegíti az LDL-koleszterin HDL-koleszterinné alakulását.

Ezen kívül a gomba véralvadásgátló hatású, továbbá segíti a szervezet regenerációját, a kötőszöveti kollagénrostok szintézisét.

Kellemes illatát ciklikus kénvegyületeknek, a lenthioninnak, a tetrathiannak és a trithiolánnak, valamint az aminosavakhoz sorolható, már említett eritadeninnek köszönheti.

Bár egyre több anyagot sikerült kimutatni a shiitakéből, jótékony hatása nem pusztán egyes hatóanyagainak köszönhető, hanem azok együttes jelenlétének, mely jelenség szinergizmus néven számos gyógynövény esetében ismert.

A cikket összeállította:

Szabó Nikolett

tudományos kutató


Forrás:
Babulka Péter - Szabó László Gyula-Fődi Attila: Erény és Bizalom Képes, szelektív gyógynövény és –gomba ismertető
Babulka Péter: Értékes gyógyanyagaink, a gombák című könyvből, Természetgyógyász Magazin, 2007. szeptember, XIII. évfolyam 9. szám.

Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál. A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi terápiát, nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, gyógyításra, betegségek kezelésére és NEM a DRTV Média Plus Kft. által forgalmazott termékekre vonatkoznak. A cikk, a hivatkozott forrásirodalom-, népi gyógyászati megfigyelések-, valamint mások által publikálásra került vizsgálati eredmények, leírások alapján került összeállításra. A weboldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz betegség esetén!

Tartalomhoz tartozó címkék: Shiitake gomba - Lentinula edodes