Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Shiitake gomba - egy japán világszám

Shiitake gomba - egy japán világszám A shiitake gomba (Lentinula edodes) egy japánban őshonos szaprofita gomba. Kizárólag elhalt fák korhadó rönkjein terem csoportosan, és a rönk fehér korhadását okozza. Természetvédelmi szempontból is hasznos azzal, hogy elhalt fák anyagait bontja le, és a talajt gazdagítja szerves anyagokkal.

A Shiitake gomba, őshazájában, a pasaniafát kedveli. Innen a neve is: pasaniafa japán neve = shii, gomba japánul = take, shii-take = a pasaniafa gombája. Azonban tölgyfa, bükkfa, gesztenyefa rönkön is jól termeszthető. Japán közvetítéssel lett világszerte ismert. Olyannyira, hogy a világon sehol sem kapott egyéb, saját elnevezést. Mindenhol shiitake gomba néven ismert. Legrégebb óta mezőgazdaságban termesztett gomba: egy XIV. századi kínai dokumentumban (WANG ZHEN MESTER MEZŐGAZDASÁGI KÖNYVE) már található útmutatás a gomba mezőgazdasági léptékű termesztéséhez. Minden bizonnyal háztáji termesztése ennél is régebbi. Ma a világon a harmadik legnagyobb mennyiségben termesztett gomba, a laskagomba és a csiperke után, Évi egymillió tonnára becsülik. Említsük meg a soproni Erdészeti és Faipari Egyetem, illetve a budapesti Kertészeti Egyetem eredményes törekvéseit, a magyarországi termesztés kidolgozásában. Ennek hála a magyar fogyasztók is hozzájuthatnak, akár friss shiitake gombához is.

SHIITAKE GOMBA TARTALMÚ TERMÉKEINK

Shiitake a tányéron?

Nem csoda, hogy a japán konyha egyik alapvető élelmiszere, egyre terjedő világszintű népszerűségnek örvend. A Shiitake gomba enyhén fokhagyma ízű, kellemesen roppanós húsú, laktató és tápláló gomba. Népszerűségét növeli, hogy könnyen tárolható: konzerválva, fagyasztva, de szárítva is. A szárított Shiitake gombák langyos vízbe áztatva felhasználás előtt visszanyerik eredeti állagukat. Változatos ételek készíthetők belőle. Kedvező konyhai adottságain mellett értékes tápanyagokat is tartalmaz. Alacsony zsírtartalom mellett (0,49 g / 100 g gomba) – amelyek túlnyomó többségében telítetlen zsírsavak, viszonylag gazdag fehérje (2,24 g / 100 g friss gomba) és élelmi rost (2,5 g / 100 g gomba) forrás. A vitaminok közül viszonylag szerény ergokalciferol (D2-vitamin) és aszkorbinsav (C-vitamin) tartalommal bír, ám a B2- (riboflavin), B3- (niacin), B5- (pantoténsav) és B6- (piridoxin) tartalma a gombák körében is magasnak számít. Nyomelemek és ásványi anyagok gazdag tárháza: kálciumot és mangánt ugyan kis mennyiségben, de cinket, magnéziumot, rezet, szelént és vasat már élettanilag hasznos mennyiségben tartalmaz. Shiitake gombával egy finom, tápláló, ám kalóriaszegény és rostdús étel kerül a tányérra, ami kedvező hatással van (lassítja) a zsírok és cukrok felszívódására, és a bélbaktériumok egészséges működésére is.

Shiitake, a gyógygomba?

A shiitake gomba étkezési gombaként, tehát, méltán régóta népszerű! Hát még mikor a tudományos kutatás egészségvédő bioaktív anyagok egész sorára bukkant ebben a gombában! Azóta értékes gyógygombaként gondolunk rá. Elsőként kiemelkedő poliszacharidtartalmára derült fény. Ezek között is egy különleges, csak ebben a gombában ismert, lentinánra. Ennek immunerősítő és tumorgátló hatása olyannyira meggyőzően dokumentált, hogy ma már Japánban és Kínában intravénásan alkalmazott (Lentinan®), Norvégiában szájon át szedhető (Lentinex) gyógyszert állítanak elő belőle, amit friss hírek szerint az USA-ban is engedélyeztek. Tumoros betegségek kiegészítő kezelésében (állatkísérletekben májrák, szarkóma-180, és szarvasmarhák bőrrákos eseteiben, míg humán vizsgálatok gyomorrák és egyéb emésztőrendszeri rákos megbetegedések, melanóma, emlőrák), súlyos immunhiányos állapotokban (AIDS) és egyes vírusos megbetegedésekben (herpeszvírusok, Humán Papilloma vírus, HIV és Hepatis B-vírus) alkalmazzák jó eredményekkel. A lentinán védelmet nyújtani látszik az immunsejteknek az oxigén gyökök károsító hatásával szemben az immunküzdelem során: a glutation-peroxidáz rendszer serkentésével semlegesíti a szabadgyököket, míg egyidejűleg a xantin-oxidáz enzim gátlásával csökkenti az immunvédekezés során új szabadgyökök képződését.  Távol – keleti kórházi tapasztalatok szerint, lentinánt társítva a hagyományos tumorellenes terápiához, sikerült tumoros betegek túlélését meghosszabbítani, életminőségük javítása mellett. Az immunitás erősítésével a lentinán hatásosnak mutatkozott az áttétképzés akadályozásában is. Egy, a gomba micéliumából kivonható KS-2 poliszacharid tumorgátló képessége fokozza a lentinán tumorellenes hatását.

A fentiek mellett a shiitake gomba cukor- és zsíranyagcserére gyakorolt hatásai is jelentősek. A lentinán az immunsejtekhez hasonló védelemben részesíti a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit. Egy micéliumából kivonható LEM-fázis (Lentinula Edodes Mycelia névből származtatva), melynek pontos összetétele egyelőre nem tisztázott, vércukorcsökkentő hatású. Ezáltal lassíthatja a 2. típusú cukorbetegség állapotromlását kezdeti és középsúlyos stádiumban. Egy különleges purin-alkaloidja, az eritadenint, állatkísérletekben jelentősen (25 %-al) csökkentette kísérleti patkányok vérkoleszterin szintjét. Ezt humán vizsgálatok is megerősítik: magas vérzsírokkal rendelkező páciensek koleszterinszintjét 7 – 12 %-al, a trigliceridek szintjét 6 – 7 %-al csökkentette. A cukor- és zsíranyagcsere karbantartása, a szív-érrendszeri kockázat csökkentésének; a májműködés támogatásának is fontos eleme. A gomba fenolos antioxidáns vegyületei (sziringinsav és vanilinsav) krónikus gyulladásokat gátló hatásáért felelősek, de a májvédő hatásához is hozzájárulnak.

SHIITAKE GOMBA TARTALMÚ TERMÉKEINK

Mennyi shiitake gomba egészséges?

A shiitake egy étkezési gomba – ami ritka esetektől eltekintve – korlátozás nélkül, akár jóllakásig fogyasztható. Eddigi vizsgálatok adatai arra utalnak, hogy egészségmegőrzés céljára már napi 5 – 10 dkg friss gombából készült étel elfogyasztásának, vagy 4 – 6 g szárított gombának már van hatása. Megbetegedésből való felépülés céljára ennél lényegesen több, napi 16 g szárított gomba, vagy kb. 20 g szárított gombaőrleményből készült főzetet is fogyasztanak. Prosztatarák kiegészítő kezelésére 6 hónapos, napi 8 g szárított őrlemény fogyasztásának eredményességét dokumentálták. Ennél nagyobb, illetve gyógyszeres kezelés számára a dózisok megállapítását bízzuk kezelőorvosra!

Vannak-e mellékhatások? Mire kell figyelnem?

A shiitake gomba fogyasztása biztonságos. Kivonatai is jól toleráltak. Súlyos betegségekben kórházi körülmények között alkalmazott nagy adagokat (50 mg / test kg intravénásan) követően is csak átmeneti és enyhe mellékhatásokat (hasi panaszok, puffadás, hasmenés, szájszárazság, kisfokú májenzim emelkedés) jegyeztek le. Meg kell azonban jegyezni, hogy ezek valamennyien súlyos alapbetegség mellett jelentkeztek. Nehéz pontosan megállapítani, hogy mi ebből a gomba mellékhatása, és mi írható az alapbetegség rovására?

Felmérések szerint a shiitake gombával szembeni allergia valamivel gyakoribb, mint általában a gomba allergiák. Félrevezethető lehet azonban, hogy ezeket a felméréseket nyers gombával dolgozó (gombatermesztők, csomagolók) vagy gombaspórát belélegző dolgozó személyzet körében végezték. Ismert gombaallergiában a shiitake gomba fogyasztása is kerülendő. Aki pedig még sosem fogyasztott ilyen gombát, annak célszerű nagyon pici ennyiségben kipróbálnia a tényleges fogyasztás előtt. Bár konkrét esetekről eddig nem számoltak be, laboratóriumi kísérletek alapján nem zárható ki a shiitake gomba enyhe vérhígító hatása. Emiatt vérzékenységben szenvedő betegek, illetve vérhígító kezeléssel egyidőben ezt figyelembe kell venni. Orvosi konzultáció, illetve a véralvadás gyakoribb ellenőrzése indokolt. Különösen egy kúra elején. Bár a shiitake gomba egy jól tolerált, élelmiszerboltból beszerezve, gyakorlatilag korlátozás nélkül fogyasztható étkezési gomba, a belőle készült készítményeken, étrend-kiegészítőkön törvényi kötelezettség írja elő, hogy várandós és szoptatós anyák számára nem javasolt.

A cikket összeállította:
dr. Gothárd Csaba
orvos

Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál. A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi terápiát, nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, gyógyításra, betegségek kezelésére és NEM a DRTV Média Plus Kft. által forgalmazott termékekre vonatkoznak. A cikk, a hivatkozott forrásirodalom-, népi gyógyászati megfigyelések-, valamint mások által publikálásra került vizsgálati eredmények, leírások alapján került összeállításra. A weboldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz betegség esetén!

Szakirodalmi hivatkozások:
________________________________

1.    https://www.nutrition-and-you.com/shiitake-mushroom.html
2.    Vetter J.: Fontos gyógyító gombánk: a shii-take.; Gyógyszerészet 2005, vol 6, pages 356 – 361
3.    Bisen P.S., Baghel R.K., Sanodiya B.S., Thakur G.S., Prasad G.B.K.S. 2010. Lentinus edodes: A macrofungus with pharmacological activities. Current Medicinal Chemistry, 17, 22: 2419–2430.
4.    Kuppusamy UR, Chong YL, Mahmood AA, Indran M, Abdullah N, Vikineswary S: Lentinula edodes (Shiitake) mushroom extract protects against hydrogen peroxide induced cytotoxicity in peripheral blood mononuclear cells.; Indian J Biochem Biophys. 2009 Apr;46(2):161-5.
5.    Moriyama, M. et al. Anti-tumor effect of polysaccharide lentinan on transplanted ascites hepatoma-134 in C3H/He mice. In Manipulation of Host Defence Mechanisms, International Congress Series 576; Excerpta Media: Amsterdam, 1981.
6.    Chihara, G.; Maeda, Y.Y.; Hamuro, J.; Sasaki, T.; Fukuoka, F. Inhibition of mouse Sarcoma 180 by polysaccharides from Lentinus edodes (Berk.). Sing. Nature 1969, 222, 687–688
7.    Taguchi, T. et al. Clinical efficacy of lentinan on patients with stomach cancer: end point results of a four-year follow-up survey. Cancer Detect. Prev. 1987, 1, 333–349
8.    Yoshino, S.; Tabata, T.; Hazama, S.; Iizuka, N.; Yamamoto, K.; Hirayama, M.; Tangoku, A.; Oka, M. Immunoregulatory effects of the anitumour polysaccharide lentinan on Th1=Th2 balance in patients with digestive cancers. Anticancer Res. 2000, 20, 4707–4711
9.    Kousuke Tanaka, Satoru Ishikawa, Yasunori Matsui, Makoto Tamesada, Nanae Harashima: Oral ingestion of Lentinula edodes mycelia extract inhibits B16 melanoma growth via mitigation of regulatory T cell‐mediated immunosuppression; 25 January 2011, https://doi.org/10.1111/j.1349-7006.2010.01841.x
10.    C. Israilidesa, D. Kletsas, D. Arapoglou, A. Philippoussis, H. Pratsinis, A. Ebringerová, V. Hříbalová, S.E. Harding: In vitro cytostatic and immunomodulatory properties of the medicinal mushroom Lentinula edodes; Phytomedicine, Vol. 15, Issues 6–7, 2, P 512-519
11.    Judith A Smith, Anjali A Gaikwad, Lata Mathew, Barbara Rech, Jonathan P Faro, Joseph A Lucci III, Yu Bai, Randall J Olsen, Teresa T Byrd: AHCC® Supplementation to Support Immune Function to Clear Persistent Human Papillomavirus Infections; Front Oncol. 2022 Jun 22;12:881902.
12.    Gordon M, Bihari B, Goosby E, Gorter R, Greco M, Guralnik M, Mimura  , Rudinicki V, Wong R , Kaneko Y: A placebo-controlled trial of the immune modulator, lentinan, in HIV-positive patients: a phase I/II trial; Journal of Medicine, 01 Jan 1998, 29(5-6):305-330
13.    Ladanyi, A.; Timar, J.; Lapis, K. Effect of lentinan on macrophage cytotoxicity against metastatic tumour cells. J. Cancer Immunol. Immunother. 1993, 36, 123–126
14.    Zhang Yaqin, Wei Shan, Li Shi and Hongliang Mei: Lentinan protects pancreatic β cells from STZ-induced damage; Journal of Cellular and Molecular Medicine 20(10)
15.    Yang, B.K.; Kim, D.H.; Jeong, S.Ch.; Das, S.; Choi, Y.S.; Shin, J.S.; Lee, S.Ch.; Song, Ch.H. Hypoglycemic effect of a Lentinus edodes exopolymer produced from a submerged mycelial culture. Biosci. Biotechnol. Biochem. 2002, 66, 937–942
16.    Dian Handayani: Prevention and treatment of high fat dietinduced obesity by dietary intake of shhitake and oat; Doctor of Phylosophy Thesis at School of Health Sciences, University of Wollongong (2012); http://ro.uow.edu.au=theses/3655
17.    Maafi Rizwana Islam and M. Moyen Uddin P: In vitro Doses and Incubations Dependent Thrombolytic Potential Study of Edible Mushrooms Pleurotus ostreatus, Ganoderma lucidum and Lentinula edodes Available in Bangladesh; British Journal of Pharmaceutical Research 7(1): 44-51, 2015, Article no.BJPR.2015.090
18.    Maafi Rizwana Islam and M. Moyen Uddin P: In vitro Doses and Incubations Dependent Thrombolytic Potential Study of Edible Mushrooms Pleurotus ostreatus, Ganoderma lucidum and Lentinula edodes Available in Bangladesh; British Journal of Pharmaceutical Research 7(1): 44-51, 2015, Article no.BJPR.2015.09