Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Schisandra chinensis (kínai kúszómagnólia / magnolia wine)

Schisandra chinensis (kínai kúszómagnólia / magnolia wine)

A kínai kúszómagnólia egy fás szárú, lombhullató kúszónövény. Kína É-keleti részein őshonos, de megtalálható Oroszország Távol-Keleti részén, sőt elszórtan az USA északi, Kanada déli területein. Árnyékos, jó vízelvezetésű talajban érzi jól magát. Látványos virágzata és szép bogyós termése kedvelt dísznövénnyé is teszi. Termése és termésének leve fogyasztható. Kínai elnevezése: ötizű bogyó (bei wuweizi).

 

A Schisandra chinensis történelme: A kínai kúszómagnólia termésének alkalmazása évezredes múltra tekint vissza a hagyományos kínai orvoslásban. Mivel mind az öt elemet jelképező ízt tartalmazza[1], a Harmonizáló Tonikok Császára”-ként emlegették, és az 50 alapvető gyógyító szer egyikeként tartották számon.

A szárított vagy előgőzölt és szárított bogyók szerepelnek az Európai Gyógyszerkönyv 6.3 fejezetében. Jelenkori tudományos pályafutása dokumentált adaptogén[2] és májvédő hatásának köszönhető elsősorban. A tudományos igényű vizsgálatok első úttörői a szovjet korszak kutatói voltak[I].

A Schisandra chinensis hatóanyagtartalma[II]: 

Több mint 30 féle fajspecifikus lignánt (schizandrin A – C, schizandrol A és B, schizanterin A – E, deoxyschizandrin, stb.), gomizint és pregomizint, növényi savakat (fajspecifikusan: nigranoátsavat), mono- és szeszkviterpéneket, illetve jelentős A-, C- és E vitamint tartalmaz.

Schisandra chinensis élettani hatásai

A tudomány által elismert egyik ritka adaptogén gyógynövény. A fizikai teljesítményfokozó és fáradtságcsökkentő hatását először kísérleti állatokon és versenylovakon igazolták[III]. A későbbiekben humán vizsgálatok alátámasztották ezeket az eredményeket[IV],[V]. Sportolókon végzett vizsgálatok a fáradtságérzet csökkenését és a fáradt izmok gyorsabb regenerálódását dokumentálták.

Hasonló módon szorongásoldó, stresszoldó, nyugtató hatását is állatkísérletek[VI],[VII],[VIII] és humán vizsgálatok igazolják. Ezt részben a mellékvesék stresszhormon termelésének mérséklésével éri el[IX], de a lignánok[X] csökkentik a sejtek ingerelhetőségét a sejten belüli Ca+ szint csökkentésével, emelik a glutation szintet, és – talán – antioxidáns hatásuk is hozzájárul ehhez. Ezáltal mérsékeli a pszichés stressz élettani hatásait, annak káros következményeivel együtt. Átlagnál stresszesebb munkát végző embereken (légi-utaskísérők, újonc katonák és felkészülés alatt álló atléták) napi 2 g gyümölcs vagy annak megfelelő kivonat jelentősen csökkentette a stressz élettani megnyilvánulásait (vérnyomás, pulzus) saját kontrolcsoportjaikhoz képest. Ezzel egyidőben mentálisan is jobban teljesítettek és memóriájuk és kognitív teljesítményük is javult[XI]. A schizandrin-B hátráltatja a korral járó idegrendszeri degeneratív folyamatokat[XII] is.

 AJÁNLATUNK: LIFE SPIRIT ADAPTOGEN 

További hormonális hatás, egy, a nöstény kísérleti állatokon tapasztalt ösztrögénszerű hatás[XIII]. Ez ígéretes lehet a menopauza kellemetlen tüneteinek enyhítésében, ugyanakkor kockázatot jelenthet terhességben. E téren azonban humán vizsgálatokról nincs tudomásunk.

A mentális és pszichés adaptogén hatása mellett a kínai kúszómagnólia termése egyedülállóan hatásosnak bizonyult a kémiai stresszorok - idegen vegyi anyagok jelentette megterhelés - elleni védekezésben[XIV]. A legintenzívebben kutatott és a legtöbb meggyőző eredménnyel a májműködés támogató hatásával kapcsolatban születtek. Úgy toxikus, mint fertőző -akut és krónikus vírusos – májgyulladásokban, labor- és állatkísérletek, valamint humán vizsgálatok egybehangzóan igazolják májvédő hatását. Ebben a gomizin-A és schizanderin-B hatóanyagai bizonyultak legaktívabbnak. Az SGPT enzim a vérben a májsejt pusztulás mértékére utal – minél magasabb az enzim értéke, annál nagyobb mértékű a májsejtek pusztulása. Toxikus hepatitszekre (széntetraklorid, paracetamol, tiacetamid mérgezések) gyakorolt hatásáról állatkísérletek eredményei[XV] állnak rendelkezésre. Akut és B hepatitisz esetkről kb. 5.000 páciens kezelési adatai állnak rendelkezésre[XVI]. Minden esetben az SGPT enzim jelentős mérséklődését – azaz a májsejtpusztulás csökkenését – észlelték[XVII]. Még olyan esetekben is, ahol a toxikus ágensnek továbbra is ki voltak téve az állatok. Humán vizsgálatokban[XVIII], hepatitsz-B pácienseken szintén minden esetben dokumentálható volt az enzim csökkenése, napi 1,5 g termés vagy 20 mg lignánokat tartalmazó készítmény hatására. A krónikus esetek egy részében azonban 6-12 héttel a kúra befejezése után, ismét emelkedő SGPT értékeket mértek. A lignánvegyületeknek antioxidáns hatásuk is van[XIX]. Ez szintén szerepet játszik a szervezet vegyvédelmében.

 AJÁNLATUNK: LIFE SPIRIT ADAPTOGEN 

A szervezet ilyen komplex védelme a mentális, pszichés és kémiai stressz ellen számos más szerv és szervrendszer működésére gyakorol kedvező hatást. Védi a szív-érrendszert[XX] (magasvérnyomás, érelmeszesedés kockázat csökkentése), csökkenti a teljes hormonális túlterhelést stressz idején, az ösztrögénhatás kedvező a csontanyagcserére és mérsékeli a posztmenopauzális csontritkulás kockázatát[XXI]. A májműködés támogatása kedvező a vérzsírokra[XIX], vércukorra[XXII], enzimek és fehérjék szintézisére, gyulladásos folyamatokra[XXIII],[XXIV].

Schisandra chinensis alkalmazás és adagolás

Eddigi vizsgálatokban a májműködés támogatására napi kb. 1,5 g nyers gyümölcsnek megfelelő, 20 mg lignántartalommal bíró dózist alkalmaztak leggyakrabban. Mentális és pszichés kiegyensúlyozás céljából ennél változóbbat: napi 2 x 100 mg-tól a napi 1 x 2.000 mg kivonatig, illetve 5-15 g gyümölcshúsból készült főzetet. Magyar gyógynövénykutatók a napi 1,5 – 6 g szárított gyümölcs alkalmazását javasolják[XXV]. Az adag megállapításában a lignán tartalom döntő fontosságú. Kereskedelmi készítmények adagolásában ezért mindig a gyártó ajánlása irányadó.

Krónikus hepatitszben szerzett tapasztalatok a 2 havonta történő intermittáló kúrák (2 hónap kúra – 2 hónap szünet) előnyeire utalnak.

Lehetséges mellékhatások, ellenjavallatok és figyelmeztetések

A kínai kúszómagnólia bogyójának és belőle készült készítmények fogyasztása biztonságosnak minősül, az adagolási előírás betartása mellett.

Az előforduló mellékhatások enyhék és ritkák: gyomorégést, gyomorsav túltengést, gyomorfájást és étvágytalanságot jelentettek, ami megszűnt a készítmény(ek) fogyasztásának abbahagyásával. Gyomor- és patkóbélfekély, gyomorsav reflux betegség esetén célszerű kerülni a fogyasztását.

Ritkán, de előfordult allergia erre a növényre, bőrkiütésekkel, bőrviszketéssel. Allergiás tünetek jelentkezése esetén a termék fogyasztását fel kell függeszteni.

Terhes anyák korai méhösszehúzódásról is beszámoltak – melyek nem voltak végzetesek, sem egyértelműen köthetők a készítményhez. Biztonsági okokból azonban terhesség idején fogyasztása nem ajánlott.

Mivel serkenti a májműködést, csökkenti az összes májban lebomló gyógyszer hatását is, köztük a véralvadásgátlókét is. Állatkísérletekben barbiturát típusú nyugatók hatását azonban fokozta[XXVI]. Krónikus gyógyszerszedés esetén ezért a kezelőorvos tanácsát kell kérni, és útmutatásai alapján eljárni.

Egyetlen egy epilepsziás esetben állapotromlás következett be kínai kúszómagnólia kúra közben. Az ok-okozati kapcsolat nem egyértelmű, és a hatásmechanizmusa sem tisztázott. Ennek ellenére, biztonsági okokból, epilepszia esetén a készítmény kerülése ajánlott.

A cikket összeállította:
Dr. Gothárd Csaba
orvos

Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál. A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi terápiát, nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, gyógyításra, betegségek kezelésére és NEM a DRTV Média Plus Kft. által forgalmazott termékekre vonatkoznak. A cikk, a hivatkozott forrásirodalom-, népi gyógyászati megfigyelések-, valamint mások által publikálásra került vizsgálati eredmények, leírások alapján került összeállításra. A weboldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz betegség esetén!

Tudományos hivatkozások:

[1] - Savanyú = fa, keserű = tűz, édes = föld, fanyar = fém, sós = víz

[2] - Az adaptogén gyógynövények szabályozó hatásúak: a túlműködést mérsékelik, az alulműködést serkentik. Ezzel a szervezet alkalmazkadóképességét – idegen szóval: adaptabilitását – javítják.
________________________________

[I] - Panossian A. and Wikman G.: Panossian A. and Wikman G.:Pharmacology of Schisandra chinensis Bail.: an overview of Russian research and uses in medicine; J Ethnopharmacol. 2008 Jul 23;118(2):183-212. doi: 10.1016/j.jep.2008.04.020. Epub 2008 Apr 24.

[II] - WANG Li-Wei: Studies on the Chemical Constituents in the Fruit of Schisandra Chinensis; Journal of Hangzhou Teachers College / 2007-05

[III]  - Csupor Dezső és Szendrei Kálmán: Gyógynövénytár -útmutató a korszerű gyógynövény-alkalmazáshoz (2. bővített kiadás); 2012; Medicina Könyvkiadó Zrt; 257 oldal.

[IV] - Panossian A. and Wikman G.: Evidence-based efficacy of adaptogens in fatigue, and molecular mechanisms related to their stress-protective activity; Curr Clin Pharmacol. 2009 Sep;4(3):198-219. Epub 2009 Sep 1.

[V] - Csupor Dezső és Szendrei Kálmán: Gyógynövénytár -útmutató a korszerű gyógynövény-alkalmazáshoz (2. bővített kiadás); 2012; Medicina Könyvkiadó Zrt; 258oldal

[VI] - Huang F., Xiong Y., Xu L., Ma S., Dou C.:Sedative and hypnotic activities of the ethanol fraction from Fructus Schisandrae in mice and rats; J Ethnopharmacol. 2007 Apr 4;110(3):471-5. Epub 2006 Oct 19.

[VII] - Egashira N, Kurauchi K, Iwasaki K, Mishima K, Orito K, Oishi R, Fujiwara M: Schizandrin reverses memory impairment in rats; Phytother Res. 2008 Jan;22(1):49-52.

[VIII] - Hu D1, Li C, Han N, Miao L, Wang D, Liu Z, Wang H, Yin J: Deoxyschizandrin isolated from the fruits of Schisandra chinensis ameliorates Aβ₁₋₄₂-induced memory impairment in mice; Planta Med. 2012 Aug;78(12):1332-6. doi: 10.1055/s-0032-1315019. Epub 2012 Jul 6.

[IX] - Sun LJ, Wang GH, Wu B, Wang J, Wang Q, Hu LP, Shao JQ, Wang YT, Li J, Gu P, Lu B: Effects of schisandra on the function of the pituitary-adrenal cortex, gonadal axis and carbohydrate metabolism in rats undergoing experimental chronic psychological stress, navigation and strenuous exercise (Kínai nyelvű cikk angol kivonata) Zhonghua Nan Ke Xue.2009 Feb;15(2):126-9.

[X] - Giridharan V.V., Thandavarayan R.A., Sato S., Ko K.M., Konishi T.: Prevention of scopolamine-induced memory deficits by schisandrin B, an antioxidant lignan from Schisandra chinensis in mice; Free Radic Res. 2011 Aug;45(8):950-8. doi: 10.3109/10715762.2011.571682. Epub 2011 May 26.

[XI] - Aslanyan G1, Amroyan E, Gabrielyan E, Nylander M, Wikman G, Panossian A:Double-blind, placebo-controlled, randomised study of single dose effects of ADAPT-232 on cognitive functions; Phytomedicine. 2010 Jun;17(7):494-9. doi: 10.1016/j.phymed.2010.02.005. Epub 2010 Apr 5.

[XII] - Lam P.Y. and Ko K.M.: Schisandrin B as a hormetic agent for preventing age-related neurodegenerative diseases; Oxid Med Cell Longev. 2012;2012:250825. doi: 10.1155/2012/250825. Epub 2012 May 13.

[XIII] - Kim MH, Lee HS, Hong SB and Yang WM: Schizandra chinensis exhibits phytoestrogenic effects by regulating the activation of estrogen receptor-α and -β; Chin J Integr Med. 2017 Jul 31. doi: 10.1007/s11655-017-2966-y

[XIV] - Pu HJ, Cao YF, He RR, Zhao ZL, Song JH, Jiang B, Huang T, Tang SH, Lu JM, Kurihara H: Correlation between Antistress and Hepatoprotective Effects of Schisandra Lignans Was Related with Its Antioxidative Actions in Liver Cells; Evid Based Complement Alternat Med.2012;2012:161062. doi: 10.1155/2012/161062. Epub 2012 Jun 18.

[XV] - Guan J, Zhu HY, Zhang XR, Zhao Y, Sun DY: Pharmacokinetics and tissue distribution of Schisandra chinensis extract in mice; Zhong Yao Cai.2011 Dec;34(12):1912-5.

[XVI] - Csupor Dezső és Szendrei Kálmán: Gyógynövénytár -útmutató a korszerű gyógynövény-alkalmazáshoz (2. bővített kiadás); 2012; Medicina Könyvkiadó Zrt; 258 oldal

[XVII] - Cheng N, Ren N, Gao H, Lei X, Zheng J, Cao W: Antioxidant and hepatoprotective effects of Schisandra chinensis pollen extract on CCl4-induced acute liver damage in mice; Food Chem Toxicol., 2013 May;55:234-40. doi: 10.1016/j.fct.2012.11.022. Epub 2012 Nov 28.

[XVIII] - Chiu HF, Chen TY, Tzeng YT, Wang CK: Improvement of liver function in humans using a mixture of schisandra fruit extract and sesamin; Phytother Res. 2013 Mar;27(3):368-73. doi: 10.1002/ptr.4702. Epub 2012 May 21.

[XIX] - Mocan A, Crișan G, Vlase L, Crișan O, Vodnar DC, Raita O, Gheldiu AM, Toiu A, Oprean R, Tilea I: Comparative studies on polyphenolic composition, antioxidant and antimicrobial activities of Schisandra chinensis leaves and fruits; Molecules.2014 Sep 22;19(9):15162-79. doi: 10.3390/molecules190915162.

[XX] - Kim EY, Baek IH, Rhyu MR: Cardioprotective effects of aqueous Schizandra chinensis fruit extract on ovariectomized and balloon-induced carotid artery injury rat models: effects on serum lipid profiles and blood pressure; J Ethnopharmacol. 2011 Apr 12;134(3):668-75. doi: 10.1016/j.jep.2011.01.019. Epub 2011 Jan 20.

[XXI] - Kim MH, Choi YY, Han JM, Lee HS, Hong SB, Lee SG, Yang WM: Ameliorative effects of Schizandra chinensis on osteoporosis via activation of estrogen receptor (ER)-α/-β; Food Funct. 2014 Jul 25;5(7):1594-601. doi: 10.1039/c4fo00133h.

[XXII] - Ming Zhao and Ting Yang: Anti-diabetic Effects of Polysaccharides from Ethanol-insoluble Residue of Schisandra chinensis(Turcz.) Baill on Alloxan-induced Diabetic Mice; Chemical Research in Chinese Universities 29(1) February 2012

[XXIII] - Guo LY, Hung TM, Bae KH, Shin EM, Zhou HY, Hong YN, Kang SS, Kim HP, Kim YS: Anti-inflammatory effects of schisandrin isolated from the fruit of Schisandra chinensis Baill; Eur J Pharmacol. 2008 Sep 4;591(1-3):293-9. doi: 10.1016/j.ejphar.2008.06.074. Epub 2008 Jun 27.

[XXIV] - Su-Yeon OH, Young Hoon Kim, Deok Sung Bae, Byung Hun Um, Cheol-Ho Pan: Anti-inflammatory effects of gomisin-N, gomisin-J and schisandrin-C isolated, from the fruit of Schisandra chinensis; (2010) Biosci. Bitotechnol. Biochem, 74 (2) p: 285-291

[XXV] - Csupor Dezső és Szendrei Kálmán: Gyógynövénytár -útmutató a korszerű gyógynövény-alkalmazáshoz (2. bővített kiadás); 2012; Medicina Könyvkiadó Zrt; 259 oldal.

[XXVI] - Csupor Dezső és Szendrei Kálmán: Gyógynövénytár -útmutató a korszerű gyógynövény-alkalmazáshoz (2. bővített kiadás); 2012; Medicina Könyvkiadó Zrt; 257 oldal