Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Q10-koenzim: vajon palackozható-e az életenergia?

Q10-koenzim: vajon palackozható-e az életenergia?

Mi a koenzim Q10? A koenzim Q10 egy életfontosságú enzim, minden élőlény számára. Kémiai szerkezetét tekintve egy kinonszármazék (kémiai nevén: 2,3-dimetoxi-5-metil-6-dekaprenyl-1, 4-benzokinon[I]. Minden állati és növényi (sejtmaggal és sejtszervecskékkel rendelkező hagyományos felépítésű) sejtben jelen van. Természetes formájában egy zsíroldékony vegyület.

 

A sejt erőműveiben, a mitokondriumokban, hidrogén és oxigén molekulák fúziójának (összekapcsolása) katalizálása által a sejt életéhez és működéséhez elengedhetetlen energiát termeli (oxidatív foszforiláció). Ezt a vegyi energiát egy adenozin-trifoszfát (röviden: ATP) elnevezésű molekulában tárolja, ami akkumulátorként üzemel, és a sejt számára felhasználható formában jelenti az Élethez szükséges, folyamatos energiaellátást.

A koenzim Q10 rövid története

1957-58-ban egymástól függetlenül három kutató (Dr. F. Crane / USA; Prof. Dr. Morton / Egyesült Királyság és Dr. K. Folkers / USA) felfedez egy vitaminszerű anyagot[II] marhák és patkányok szívsejtjeinek mitokondriumaiban. Úgy találják, hogy ez egy kinonszármazék, ami sokféle sejtben jelen van, ezért „ubikinon”-nak nevezik el (Prof. Dr. Morton), ami latinul annyit jelent: „mindenhol jelen levő kinon”. Az 1960-as években Japánban már szívelégtelenség kezelésére alkalmazzák – bár működésének és hatásainak részlete nem tisztázott. A kutatást nagyban hátráltatja, hogy az új anyag állati sejtekből való kivonása rendkívül drága, és a nyersanyag nehezen hozzáférhető. A következő évtizedben három nagy áttörés is történik. 1) Alátámasztják a japán törekvéseket (Dr. K. Folkers és Dr. G. P. Littaru - 1972) igazolva a szívelégtelenség és az ubikinon szintjének hanyatlása közötti összefüggést[III],[IV]. Törekvéseiknek igazolását látva, 2) japán szakemberek két éven belül kidolgozták az anyag félszintetikus előállítását[V] - amit ekkor már Q10 koenzimnek neveznek. 3) Még az évtized vége előtt (1978) Dr. P. Mitchell britt biokémikus kémiai nobel díjat kap a Q10 koenzim élettani hatásainak és működésének részletekbe menő tisztázásáért. A ’80 – ’90-es évtizedek a Q10 koenzim kutatásának lázában telnek el. Ebben az időszakban 18 ország több mint 200 kutatója, 300-nál több tanulmányt publikál a témában[VI]. A Svédországban élő magyar kutató Lars (lászló) Ernstern az új anyag határozott antioxidáns tulajdonságait deríti fel[VII],[VIII]. 1996-ban Anconaban (Olaszország) sor kerül az első koenzim Q10 Világkonferenciára, ahol közös nevezőre hozzák az addig megszerzett tudást. A konferencia kimondja, hogy bár nem esszenciális anyag, az egészséges életfunkciókhoz legalább 2,5 μg/ml vérplazma koncentráció szükséges.

A Q10 koenzim nem köthető specifikus szervek vagy betegségek gyógyításához, de nélkülözhetetlen az élő sejtek energiaellátásához.

Kiderül, hogy bár nagyon elterjedt élelmiszereinkben is, felszívódása nem túl jó, hasznosulása csekély. Ezért ekkoriban elsősorban kozmetikumok hatóanyagaként arat sikereket. További lényeges előrelépést R. K. Chopra, USA-beli kutató hoz, aki elsőként kifejleszti a liposzómás Q10 koenzimet[IX], amelynek hasznosulása eléri a 96%-ot.

Hogyan hat a Q10 koenzim? 

Hinnék vagy sem, az élőlények ugyanolyan elektromos energiával „működnek” mint a háztartási gépeink. A különbség abban áll, hogy nem hő-, víz -, nap- vagy szélerőműben állítjuk elő, hanem táplálékaink „elégetésével” (oxidatív foszforilációval) és kémiai kötések formájában tároljuk. Az erőmű és az akkumulátor pedig nem a bőrünk alatt, hanem külön-külön minden egyes sejtünkbe van helyezve. Legelsőként derült ki, hogy a sejtek erőműveiben, a mitokondriumban játszik szerepet kémiai kötésekben tárolt életenergia felszabadításában. Nem tudunk kiragadni olyan életfolyamatot vagy szervet, amire a koenzim Q10 kizárólagosan vagy specifikusan hatna. Ám mivel minden életfolyamat energiafelhasználással jár, ez az anyag valamennyi életfolyamat egészséges lebonyolításában szerepet játszik. Ebből logikusan következik az is, hogy legjelentősebb mennyiségben a nagy energiafelhasználású szöveteink és szerveink igénylik, úgy, mint szív, agy, máj, vesék és izomzat. Csökkenését vagy hiányát is ezek a szervek érzik meg leginkább. Ilyen esetekben a sejtek működésének harmóniája szenved legelőször zavart. Majd tartós hiány a sejtek, szervek működésében okoz hiányosságokat. Ami nagyon sok esetben nem jár jellegzetes, jól felismerhető panasszal, csak tartós és erős testi-lelki fáradtságérzéssel, ami változatos alvászavarokkal társulhat, kedvtelenséggel, levertséggel, amihez betegségekre való fogékonyság társul, vagy krónikus és degeneratív állapotok romlása. Ezt a tünetegyüttest ma már önálló diagnózisként ismerik el, mint krónikus fáradtság szindrómát (Chronic Fatigue Syndrome, CFS)[X]. A klinikai vizsgálatok több krónikus és degeneratív betegségben is kimutatták az összefüggést az állapotromlás és koenzim Q10 csökkenésével: különféle krónikus szívbetegségekben, magasvérnyomásban, bőrbetegségekben, fogínybetegségben, jó- és rosszindulatú prosztatamegbetegedésekben, degeneratív- és öregkori idegrendszeri kóros állapotokban, egyes nem specifikus immunhiányos állapotokban.

Q10 TARTALMÚ TERMÉKEINK  

A Q10 koenzim antixidáns és gyökfogó hatása is igazolt 

Ez a sejthártyák és a lizoszómák[XI]hártyájának szintjén hat. Fokozza az E-vitamin antioxidáns hatását, C-vitamin jelenlétében. A koenzim Q10 képes regenerálni a már szabadgyökhöz kötött E-vitamint, azzal, hogy a gyököt leválasztja róla, átadja egy vízoldékony C-vitamin molekulának[XII]. Ezzel a C-vitamin–szabadgyök pár vízben oldódik és a veséken át a vizelettel távozhat. A felszabadított E-vitamin pedig kész újabb szabadgyököt csapdába ejteni. Számos kutató tartja a szabadgyököket az öregedésért, a genetikailag programozott sejthalálért (apoptózis) felelős, vagy legalábbis egyik felelős tényezőnek. Állatkísérletek ezt eddig nem cáfolják. A sejthártya és a sejt emésztő hólyagocskáinak (lizoszómák) védelmével, a koenzim Q10 a sejt élettartamát és normális működését védi. Sőt, Huntington kórban szenvedő betegek élettartamát sikerült koenzim Q10 kezeléssel meghosszabbítani[XIII]. A kinonvegyületek közül az ubikinol antioxidáns hatása a legerősebb.

Legfrissebb kutatási eredmények arra utalnak, hogy a koenzim Q10 hiány kedvező feltételeket teremt sejtek rákos elfajulásához is. A szabadgyökök károsító hatása alaposan gyanúsítható tényező egyes rákféleségek kialakulásában. Amellett azonban a koenzim Q10 védi az éppen szaporodó sejtek átmásolódó DNS láncát a véletlenszerűen fellépő hibáktól, mutációktól. Ilyen értelemben a koenzim Q10 rákot megelőző lehetséges hatása is izgalmas kutatási téma.

Lehetséges Q10 koenzim forrásaink

Fiatal szervezet a saját igényeinek megfelelő Q10 koenzim mennyiséget önmaga is képes előállítani. Ez azonban igen korán, már a 20 – 30 évek között természetes hanyatlásnak indul, és az élet végéig tart[XIV]. Emiatt tartják a programozott öregedés és sejthalál egyik tényezőjének.

Tudjuk, hogy a megfelelően, szájon át pótolt Q10 koenzim ugyanúgy hasznosulhat, mint a sajátunk. A természetben igen elterjedt, mind növényi mind állati eredetű élelmiszerekben jelen van. Azonban természetes formái zsírban oldódó molekulák. Emiatt felszívódása a körülményektől, étkezéshez való viszonyától, elfogyasztott ételtől függően változó (zsírtartalmú ételek fogyasztását követően jobb), de alapjában véve kisfokú. Ennek ellenére egészséges felnőtt vérplazmájában a Q10 koenzim 2/3-át az étrenddel elfogyasztott forma adja.

Mivel valójában egy vegyületcsoportról van szó, így aztán ennek kapcsán is felbukkant különböző gyártók azon vitája, melyik molekula a leghatásosabb. Egyes eredmények ugyan arra utalnak, hogy az antioxidáns és szabadgyök-fogó képessége az ubikinolnak erősebb, mint az ubikinonnak[XV]. A 2000 év óta ubikinolt is forgalmaznak a kereskedelemben koenzim Q10 név alatt. A kémiai úton előállított ubikinon viszont a tárolás során mutatkozik stabilabbnak. Ez a vita azonban némileg mondvacsinált! Leginkább azért, mert e három molekula az élő szervezeten belül szükséglet szerint átalakulhat egymásba. Az öregedés mellett több más tényező is a Q10 koenzim szintjének csökkenését okozza. Ilyenek:

  • Egyes gyógyszerek: Szívbetegségekben alkalmazott β-blokkoló[XVI] (egyes ritmuszavarokban és magasvérnyomás ellen alkalmazott szerek), illetve vérzsír és koleszterin csökkentésre használt sztatinok[XVII], de egyes vízhajtók is.
  • Betegségek és kóros állapotok, úgy, mint krónikus májbetegségek[XVIII]. A májnak fontos szerepe van A saját Q10 koenzim előállításában - koleszterinszerű anyagokból. Egy szenvedő, beteg máj ennek kevésbé képes megfelelni. Cukorbetegségben[XIX] is csökkent Q10 koenzim szérumszinteket mértek. Nem teljesen ismert az összefüggés természete (ok vagy okozat-e?). Tény, hogy koenzim Q10 pótlása javított a cukorbetegek állapotán és csökkentette az inzulin igényt. Monoterápiában (önmagában alkalmazva) nem bizonyult hatásosnak.

Q10 TARTALMÚ TERMÉKEINK  

Legnagyobb mennyiségben állati eredetű élelmiszereink tartalmazzák, azok közül is a belsőségek (máj, vese, szív, agy), húsfélék, de nem elhanyagolható mennyiségben van jelen a tojássárgában is. A növények közül egyedül a petrezselyemzöld említhető meg koenzim Q10 természetes forrásaként.

Kinek ajánljuk a Q10 koenzim szedését?

Az intenzív kutatásnak hála, mára már elég jelentős és megbízható szakirodalom áll rendelkezésre a koenzim Q10 hathatós alkalmazásához.

Egyértelműen meggyőző bizonyítékok támasztják alá hatékonyságát kóros fáradtság szindrómában, valamennyi krónikus szívbetegségekben[XX] (koszorúérbetegségben[XXI], ischaemiás szívbetegségben, szívritmuszavarokban[XXII], krónikus szívelégtelenségben[XXIII], kardiomiopáthiákban[XXIV], magasvérnyomásban[XXV],[XXVI] – és ezek által agyvérzés, agyi infarktus megelőzésében is.), ahogyan krónikus betegségekből vagy műtétekből való lábadozás időszakában. Ahogyan arról is, hogy javítja a szervezet teherbírását fokozott testi-lelki-szellemi megterheléssel járó életszakaszokban (versenysport, fizikai munka, szellemi megterhelés, vizsgaidőszak, stb.).

Bíztató eredmények utalnak arra, hogy antioxidánsként szerepet játszhat az öregkori látófolt sorvadás (macula degeneráció) és szürkehályog[XXVII] kialakulásának megelőzésében. Hasonlóan antioxidáns tulajdonságait gyanítják a tüdőaszthmára gyakorolt kedvező hatása mögött. Egyes rákféleségek (pl. prosztata-, emlő-, tüdőrák) gyakoribbak koenzim Q10 hiányos egyéneken. Rákellenes hatása nem tisztázott, de jelenleg intenzív kutatás tárgya. Több olyan részjelenségre derült fény (DNS lánc védelme, antioxidáns hatás), amelyek ezt a képességét indokolhatják. Kedvező hatását találták változatos idegrendszeri degeneratív, sőt egyes veleszületett idegrendszeri betegségek tüneteire. Ezek közül leginkább a figyelem összpontosításra, emlékezésre öregkori demenciában, Parkinson[XXVIII]- és Alzheimer kórban, Lou-Gehrig szindrómában és Huntington kórban[XXIX],[XXX]. Az eddigi tapasztalatok szerint ezekben az állapotban a szokásosnál jóval nagyobb adagban szükséges alkalmazni (1.800 – 3.000 mg/nap). A Huntington kórban alkalmazott napi 600 mg-os vizsgálat (2CARE vizsgálat) következetlen eredményekre hivatkozva abbamaradt. Ugyanakkor a napi 3.600 mg-os adagok kedvezőnek bizonyultak, és ezen betegek élettartam is hosszabbnak bizonyult. Kedvező hatását dokumentálták II. típusú cukorbetegek kiegészítő kezelésében is. Immunsejtek támogatásával és antioxidáns képességei révén a szervezet sejtes immunitásának erősítésében (még HIV fertőzött betegeken) is eredményes. Védi a bőrsejtek és a bőr egészségét és gátolja azok öregedését

Ajánlott adagja függ a fogyasztó életkorától, életvitelétől (sport, fizikai munka, stb.) a terápiás javallattól. Sőt, a készítmény összetételétől és gyártástechnológiájától. Ezért minden esetben a gyártó/forgalmazó konkrét készítményre vonatkozó előírásait kell figyelembe venni. A Mayo Klinika (Rochester, Minnesota, USA) statisztikái szerint[XXXI]a leggyakrabban alkalmazott dózisok napi 22 – 400 mg között vannak, de rosszindulatú megbetegedésekben, Lou-Gehrig betegségben és Huntington kórban 2.000 – 3.000 mg közötti dózisokat is alkalmaznak.

A liposzómás Q10 koenzim készítmények gyártási technológiájuknak hála, a legjobb felszívódással és biohasznosulással rendelkeznek[XXXII]. Kevesebb veszteséggel jutnak el a sejtek erőműveibe. Ezzel kielégítőbb pótlást biztosítva a sejteknek. Lehetőség szerint érdemes tehát, liposzómás Q10 koenzim készítményt választani.

Q10 TARTALMÚ TERMÉKEINK  

Vannak-e mellékhatások és figyelmeztetések Q10 szedése során?

Mindezidáig mellékhatásokat nem jelentettek koenzim Q10 pótlás következményeként. Bizonyítottan tudjuk, hogy az eddig alkalmazott legnagyobb dózis, napi 3.600 mg koenzim Q10 tartós szedése sem váltott ki panaszt vagy okozott volna kellemetlen mellékhatásokat[XXXIII]. E vizsgálat 23 résztvevőjéből egyetlen és ugyanaz a résztvevő jelentett gyomorfájást, fejfájást és tüneteinek romlását. Vizsgálatát követően azt állapították meg, hogy panaszai nem a kezelés következtében alakultak ki.

Nem ismerünk hátrányos gyógyszerkölcsönhatásokat sem – vagyis a Q10 koenzim nem csökkenti más gyógyszerek hatását. Kiegészítő terápiában való hatékonysága a sejtek energiaháztartásának kiegyensúlyozásának tudható be. A fentebb említett gyógyszerek gátló hatása pedig a saját Q10 koenzimének előállítására érvényesül. A vérplazmában már jelen levő anyag (akár saját, akár szájon át fogyasztott) hatására nincsenek hatással.

Nem okoz sem testi, sem pszichés függőséget. Nem okoz hozzászokást – tartós szedését követően sem szükséges növelni az adagot a kívánt hatás eléréséhez – miközben javítja a testi-szellemi állóképességet[XXXIV].

Nem befolyásolja a magatartást, viselkedést, érzékelést. Nem befolyásolja az autóvezetés és/vagy gépek kezelésének képességét.

Bár klinikai tanulmányok nem állnak rendelkezésre, az élő szövetek természetes összetevője lévén, hatósági rendelkezés nem ellenjavallja a koenzim Q10-et sem terhes, sem szoptató anyáknak.

20 év alatti egészséges egyén számára szedése indokolatlan és hatástalan.

Mivel vérnyomáscsökkentő, vércukorcsökkentő hatása van, ilyen kezelés alatt álló betegek tájékoztassák kezelőorvosukat esetleges Q10 koenzim fogyasztás felől, és csak orvosi tanácsra módosítsanak adagolát, szükség esetén.

A cikket összeállította:
Dr. Gothárd Csaba
orvos

Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál. A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi terápiát, nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, gyógyításra, betegségek kezelésére és NEM a DRTV Média Plus Kft. által forgalmazott termékekre vonatkoznak. A cikk, a hivatkozott forrásirodalom-, népi gyógyászati megfigyelések-, valamint mások által publikálásra került vizsgálati eredmények, leírások alapján került összeállításra. A weboldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz betegség esetén!

Szakirodalmi hivatkozások:

[I] - Valójában nem egyetlen, meghatározott összetételű vegyület, hanem rokonvegyületek (ubikinon, szemiubikinon és ubikinol) csoportja, nagyon hasonló élettani hatással. Szerkezetében mindig van egy kinon (angolul: quinone, innen a nevében a „Q”), amihez láncszerűen általában tíz – ritkábban kevesebb, de hatnál mindig több – izoprenil csoport kapcsolódik - innen a Q10 név.

[II] - - Ma már tudjuk, hogy nem vitamin, mert bár az élethez elengedhetetlenül fontos anyag, fiatal szervezetek saját maguk is képesek előállítani. Azonban a szervezet koenzim Q10 tartalmának kb. 2/3-a származik a táplálékból.

[III] - Littaru G.P., K. Folkers: Deficiency of coenzyme Q10 in human heart disease / Part I.: Int. J. Vitamin Nutr. Res. 1972, 42(2) 291-305

[IV] - Littaru G.P., K. Folkers: Deficiency of coenzyme Q10 in human heart disease / Part II.: Int. J. Vitamin Nutr. Res. 1972,42(3); 423-434

[V] - Aida K, Uchida K, Kawada I, Ito H (1980) Process for the production of coenzyme Q10. US Patent 4,220,719 / https://www.google.com/patents/US4220719

[VI] - Dr. Robert Barry: The Power of Ubiquinol; Health Point Press; 2008; ISBN: 0-9774356-5-2

[VII] - L. Ernstern, G. Dallner: Biochemical, physiological and medical aspects of ubiquinone function; Biochimica et Biophysica Acta (BBA) - Molecular Basis ofDisease; Volume 1271, Issue 1, 24 May 1995, Pages 195-204

[VIII] - L. Erstern: Facts and ideas about the function of coenzyme Q10 in mitocondria. Biomediacal and Clinical Aspects of Coenzyme Q10; Elsevier, Amsterdam, 1977, 15 - 18

[IX] - R.K. Chopra, R. Goldman, H.N. Bhagavan: Relative bioavailability of coenzyme Q10 formulations in human subjects. Int. J. Vit. Min. Res.; 1998, 68,109-103

[X] - Departement of Health and Human Services Centers for Disease Prevention and Control: Chronic Fatigue Syndrome – basic facts. http//www.cdc.gov/cfscfsbasicfacts.htm; April 10, 2010

[XI] - Apró hólyagos sejtszervecskék. A sejt emésztőenzimeit tartalmazzák, amelyekkel a sejt a belsejébe jutó hasznos anyagokat emésztik meg, illetve haszontalanokat képesek lebontani. A lizoszómák hártyájának sérülése általában a sejt pusztulásához és akár súlyos akut megbetegedésekhez is vezet.

[XII] - Arroyo A., Navarro F., Gomez-Diaz C.: Interactions between ascorbyl free radical and coenzyme Q at the plasma membrane. J Bionerg. Biomembr.; 2000, 32, 199 – 210-

[XIII] - http://www.lifeextension.com/newsletter/2012/6/coq10-shows-promise-for-huntingtons-disease/page-01

[XIV] - Kalén A. et al.: Age- related changes in the lipid cpmpositions of rat and human tissues. Lipids, 1989, 24; 579 - 584

[XV] - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8241707

[XVI] -Kishi T., Watanabe T., Folkers K.: Inhibition of coenzyme Q10 enzymes by clinically used adrenergic blockers of beta-receptors. Res. Comun ChemPathol Pharmacol.; 1977, 17 (1), 157 - 164

[XVII] - Mabuchi H., Higashikata T., Kawashiri M: Reduction of serum ubiquinol and ubiquinone levels by atorvastatin in hypercholesterolemic patients. Journal of Atheroscler Thromb. 2005; 12; 111 - 119

[XVIII] - Yamamoto Y., Yamashita S.: Plasma ubiquinone to ubiquinol ratio in patients with hepatitis, cirrhosis and hepatoma, and in patients treated with  with percutaneous transluminal  coronary reperfusion. Biofactors, 1999; 9; 241 - 246

[XIX] - LIM s.C., Ong C.H., Sum C.F.: Mitochondrial oxidative burden in pre-diabetic individuals – indirect evidencefrom plasma coenzyme Q10. Presented at the 65th Scientific Session of the American Diabetes Association, June 10-14, 2005 (San Diego, California, USA) Abstract 657

[XX] - Langsjoen PH és Langsjoen AM: Supplemental ubiquinol in patients with advanced heart failure; BioFactors, 2008; 32; 119 – 128*

[XXI] - Lee BJ, Huang YC, Chen SJ, et al. Coenzyme Q10 supplementation reduces oxidative stress and increases antioxidant enzyme activity in patients with coronary artery disease. Nutrition 2012;28(3):250-255.

[XXII] - Fujioka T., Sakamoto Y., Mimura G.: Clinical study of cardiac arrhytmias using 24-hour continuous electrocardiographic recorder. _ Antiarrhytmic action of coenzyme Q10 in diabetes.Tonoku J. Exp. Med, 1983,141 suppl., 453-456

[XXIII] - Mortensen SA, Kumar A. Dolliner P, et al. The effect of coenzyme Q10 on morbidity and mortality in chronic heart failure. Results from the Q-SYMBIO study. European Journal of Heart Failure 2013;15:S1-S20.

[XXIV] - Langsjoen et al: Long term efficacy and safety of coenzyme Q10 therapy for idiopathic dilated cardiomyopathy. American Journal of Cardiology, 1990,65, 512-523

[XXV] -Young JM, Florkowski CM, Molyneux SL, et al. A randomized, double-blind, placebo-controlled crossover study of coenzyme Q10 therapy in hypertensive patients with the metabolic syndrome. Am J Hypertens. 2012;25(2):261-270.

[XXVI] - Burke B.E., Neuschwander R., POlson R.D.:Randomized, double-blind, placebo controlled trial of coenzyme Q10 in isolated hypertension. So. Med. J., 2001, 94, (11); 1112 - 1117

[XXVII] - Fogagnolo P, Sacchi M, Ceresara G, et al. The effects of topical coenzyme Q10 and vitamin E D-alpha-tocopheryl polyethylene glycol 1000 succinate after cataract surgery: a clinical and in vivo confocal study. Ophthalmologica 2013;229(1):26-31.

[XXVIII] - Schultz C.W., Oakes D., Kieburtz K.: Effects of coenzyme Q10 in early Parkinsondisease. Archives of Neurology, 2002, 59; 1542-1550

[XXIX] - Armstrong MJ and Miyasaki JM. Evidence-based guideline: pharmacologic treatment of chorea in Huntington disease: report of the guideline development subcommittee of the American Academy of Neurology. Neurology 8-7-2012;79(6):597-603.

[XXX] - Hyson HC, Kieburtz K: Safety and tolerability of high-dosage coenzyme Q10 in Huntington's disease and healthy subjects. Mov Disord. 2010 Sep 15;25(12):1924-8. doi: 10.1002/mds.22408.

[XXXI] - http://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/coenzyme-q10/dosing/hrb-20059019

[XXXII] - Sinatra S.T.: CoQ10 formulation can influence bioavailability. Nutr. Sci. News, 1997 2(2)/88

[XXXIII] - A 3.600 mg koenzim Q10/ nap csoportban 23-ból egyetlen és ugyanaz a résztvevő jelentett gyomorfájást, fejfájást és tüneteinek romlását. Vizsgálatát követően úgy találták, hogy panaszai nem a kezeléshez köthetőek.

[XXXIV] - Deichmann RE, Lavie CJ, and Dornelles AC. Impact of coenzyme Q-10 on parameters of cardiorespiratory fitness and muscle performance in older athletes taking statins. Phys.Sportsmed. 2012;40(4):88-95.

Tartalomhoz tartozó címkék: Szív és érrendszer