Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Minden, amit tudni szeretne a folyékony gombakivonatokról

Minden, amit tudni szeretne a folyékony gombakivonatokról Igen sok kérdés érkezik gyógygomba kivonatainkkal kapcsolatban. Hogyan készülnek a gombakivonatok? Hogyan érdemes szedni a gombakivonatot? Meddig szabad szedni? Hány éves kortól adható? Milyen az íze? ... stb. stb. Ezért összeállítottunk egy cikket, mely a leggyakrabban felmerülő kérdésekre ad választ. 

1. Mennyi ideig és hogyan érdemes és szabad szedni a folyékony gomba kivonatokat?  

A folyékony gombakivonatokat (fajtától függetlenül) kúraszerűen javasolt alkalmazni, ami azt jelenti, hogy legalább 3 hónapig folyamatosan minden nap reggel, étkezés előtt fél órával kell elfogyasztani a javasolt napi adagot, ami 5 ml. A hatóanyagok 72 óra múlva teljesen kiürülnek a szervezetből, ezért nem érdemes kihagyni a napi adagot.

Krónikus betegségek (magas vérnyomás, cukorbetegség, daganatos megbetegedés, autoimmunbetegség, idegrendszeri problémák stb.) esetén nincs meghatározott időtartam az alkalmazási idő tekintetében. Ez azt jelenti, hogy nem kell és nem is szükséges abbahagyni a készítmény alkalmazását. Tekintettel arra, hogy bio készítményről van szó, semmiféle káros hatással nincs a szervezet számára. A gombakivonatok a kapszulákkal ellentétben nem tartalmazzák a kitinvázat, így hosszú ideig tartó alkalmazás során sem okoznak emésztési problémákat. Az ajánlott napi adagot (5 ml) érdemes közvetlenül a szájba helyezni, nem kell folyadékban feloldani, kivétel, ha esetleg az íze zavaró. Ebben az esetben gyümölcslébe, vagy langyos teába, kávéba is bele lehet keverni. Amennyiben közvetlenül a szájba helyezzük, akkor a hatóanyagok már a szájnyálkahártyáján keresztül felszívódnak, és sokkal gyorsabban hatnak.

2. Hogyan érdemes bevenni a gyógygombákat?

Be lehet venni önmagában, vagy hígítva is a gomba kivonatokat. Az ízét és az állagát a mézhez tudnánk hasonlítani. Kellemes, édeskés ízű (a glicerinnek és a poliszacharidoknak köszönhetően), és nem érződik ki belőle töményen a gomba íz. Aki nem szereti az édes ízét teában, kávéban vagy egyéb folyadékban fogyasztja. Amennyiben önmagában veszi be, érdemes egy pár másodpercig a szájban tartani, ugyanis a hatóanyagok már a száj-nyálkahártyáján keresztül felszívódnak. 

3. Hogyan készülnek a gombakivonatok, és miért fontos a BIO alapanyag?

Gomba kivonatainkat BIO alapanyagokból előállított-, koncentrált hatóanyag tartalmú termékek. 5 ml termék 30-37 db gombapor kapszulának megfelelő hatóanyag tartalommal rendelkezik. A por forma esetén azért is lehet kevésbé hatékony a felszívódás, mert a port úgy állítják elő, hogy a szárított gombát őrlik, és töltik a csomagolásba, vagy pl. a kapszulába. Tudni kell a gombákról, hogy a hatóanyagok egy jelentős része a gomba kitinvázán belül található. A hatóanyagok felszívódását a gomba kitinváza is akadályozza. Ugyanis emésztőrendszerünk a kitint nem tudja lebontani. Gomba kivonataink kétfázisú extrakcióval készült étrendkiegészítő készítmények.

A gombában lévő hatóanyagokat kétféle kivonatolási eljárással vonják ki: alkoholos és meleg vizes eljárással. A kétféle kivonatolási eljárásnak köszönhetően a gomba kitinvázából szinte 100%-ban kivonják a hatóanyagokat, így az emésztő rendszerbe már kész, feldolgozható formában érkeznek a hasznos anyagok. A termék cukor és alkoholmentes! A gombák esetében nagyon fontos a hiteles, gyártói bio minősítés. A gombák ugyanis kiterjedt micélium hálózatuk révén a növekedés helyén lévő talajból és vízből szivacsszerűen felvesznek MINDENT. A toxikus vegyületek, nehézfémek akadálytalanul bejutnak a gomba micéliumába. Az ellenőrzött bio termesztési körülmények között ilyen jellegű hatások nem fordulnak elő. Ezért mi kizárólag BIO alapanyagokból készítjük gombakivonatainkat. 

4. Miért édes ízűek a gombakivonatok?

Folyékony gombakivonataink NEM tartalmaznak hozzáadott cukrot, sem édesítőszert. Kizárólag gombakivonatot és glicerint tartalmaznak. A hatóanyagok nyálkahártyán keresztül történő felszívódást a glicerin biztosítja, amely Magyarországon termesztett GMO mentes napraforgóból készül. A glicerin egy növényi cellulóz, szinte minden növényi sejtnek az alkotóeleme. A liposzómához hasonlóan segíti a gombákból kinyert hatóanyagok bejuttatását a sejtekbe. Kémiailag stabilizátorként viselkedik, vagyis megakadályozza a készítményben a hatóanyagok lebomlását. Természetes édesítőszer, nincs kalória értéke, cukorbetegek is fogyaszthatják. A termékek az édes ízt tehát a glicerinnek és a poliszacharidoknak köszönhetik.   

5. Okozhat-e hasmenést a hordozóanyag, tehát a glicerin?

A glicerinből több litert kellene fogyasztani ahhoz, hogy bélizgató hatása legyen. A jelenleg érvényes élelmiszerkönyvi előírások szerint mennyiségi korlátozás nélkül bevihető a szervezetbe. A glicerin egy testbarát növényi kivonat, és a napi adag a termékből (mely 5 ml), minimális glicerin mennyiséget visz be a fogyasztó. Tehát amennyiben az egész üveggel meginná, akkor sem okozhatna hasmenést. A glicerin segíti a hatóanyagok szinte 100%-os felszívódását, amit a kapszulákkal NEM lehet elérni, a gyártó ezt alá is támasztotta a Semmelweis Egyetemmel végzett kutatásban is, amely szintén igazolta a jótékony hatását mind a glicerinnek, mind pedig a gomba hatóanyagoknak! 

6. Helyettesíthetik-e a gombakivonatok az orvosi terápiát?

Szeretnénk leszögezni, hogy a gyógygombák nem jelentenek orvosi (vagy onkológiai kezelést helyettesítő) terápiás lehetőséget a különböző betegségek esetében, mert NEM gyógyszerek! A tapasztalatok és az eddigi tudományos vizsgálatok alapján jótékony hatással lehetnek egyes egészségügyi problémák esetén. Javíthatják a betegek életminőségét, növelhetik az erőnléti állapotát, javíthatják a betegek kedélyállapotát, étvágyát valamint az immunrendszer működését tudják támogatni. Emellett azt tapasztaljuk, hogy az onkológiai terápiák mellékhatásait is enyhítik.

7. Milyen módon támogathatják a gombakivonatok az immunrendszer helyes működését?

A szervezetünk működése szempontjából a legfontosabb dolog az immunrendszerünk megfelelő állapota. Az immunrendszer jó erőnléte egészségünkre nézve elengedhetetlen követelmény. Aktív immunrendszer nélkül védősejtjeink, a  fehérvérsejtek álomba merülten sodródnak szöveteinkben. Védekezőképességünk állapota, vagyis az, hogy mennyire aktív az immunrendszerünk, az ételeinkben található tápanyagok minőségétől és mennyiségétől függ, de úgyszintén a szervezetünkben található szennyezőanyagok mennyisége is befolyásolja. A gyenge immunrendszerű egyének sokkal hajlamosabbak a betegségekre, beleértve a daganatos megbetegedéseket is, mert testük nem tud tartósan védekezni. Az immunrendszerünk ereje külső tényezőktől is függ, mint pl. a táplálkozás és a környezetszennyezés.

A gombákban lévő hatóanyagok közül az immunrendszerre elsősorban a béta-glükánok hatnak. A legfontosabb hatásuk, hogy üzemanyagot szolgáltatnak az immunrendszer számára, ezáltal könnyebben veszi fel a harcot a fertőzésekkel és daganatokkal szemben. Elsősorban a bélrendszer falában lévő immunsejteket aktiválják, ami egy lánc reakciót indít el a szervezetben. A másik fontos szerepe a béta-glükánoknak, hogy tápanyagot szolgáltatnak a bélbaktériumok számára. Az immunrendszerünk működését nagymértékben befolyásolja a bélflóránk összetétele. Ha jó minőségű táplálékot szolgáltatunk a bélbaktériumok számára, akkor a jótékony baktérium törzsek fognak elszaporodni, melyek vitaminokat termelnek és szabályozzák az immunrendszer működését. 

Régen sokkal több időt töltöttünk a szabadban és a környezetben lévő baktériumokkal, vírusokkal is többet érintkeztünk, nem lustult el az immunrendszerünk védekező képessége.  Az is tény, hogy a béta-glükánok évezredekig ott voltak mindennapi táplálékunkban (gondoljunk csak a mikroszkopikus penészgomba telepekre vagy az apró fekete foltokra az almákon), de a nagyüzemi hiperhigiénikus, minőségbiztosított élelmiszeripar kialakulásával a többszörösen kezelt, feldolgozott, elgázosított és besugarazott élelmiszerekből eltűntek.    

8. Mikor fejtik ki hatásukat a gyógygombák?

Egyénenként eltérő lehet, hogy mikor fejtik ki a gyógygombák a hatékonyságukat. Ez függ természetesen attól, hogy miért szedi a páciens (krónikus megbetegedés, kimerültség, emésztési probléma, idegrendszeri probléma ... stb. miatt), valamint függhet a probléma súlyosságától (mióta áll fenn? mennyire előrehaladott?). Szintén függ az életviteli szokásoktól (stresszes élethelyzetet él-e, vannak-e káros szokásai, pl. dohányzás, alkoholfogyasztás), rendszeresen végez-e testmozgást, milyen mértékű a környezeti terhelés ahol a mindennapjait éli, pl. vidéken jó levegőn, vagy nagyvárosi légszennyezettséggel is meg kell-e küzdenie a szervezetének. Igen komolyan függhet az étkezési szokásoktól (mennyi feldolgozott - vagy gyulladáskeltő élelmiszert fogyaszt, fogyaszt-e elegendő friss és magas tápértékű élelmiszert, vitaminokat, ásványi anyagokat). 

A gombák IGEN nagy segítséget tudnak adni szervezetünk számára, de életvitelünktől is függ, hogy milyen gyorsan tudnak segíteni egy-egy probléma / vagy betegség megoldásában. Nem várhatjuk el egy készítménytől, hogy "varázsütésszerűen" megváltozik tőle az életünk, ha mi magunk nem változtatunk az életünkön, ám ha a problémánk függvényében betartjuk az életmódbeli változtatásokat, a gombakivonatok valóban csodás módon tudják szolgálni a szervezetünket, hogy az a lehető leg-egészségesebb módon működjön. A gombák tehát, NEM "csodaszerek", és nem is tudják teljes mértékben semlegesíteni a káros környezeti hatásokat és az életvitelbeli szokásokat, ám ha mi is segítünk, akkor valóban "csodát" tudnak tenni. 

Tekintettel arra, hogy elsősorban az immunrendszeren keresztül fejtik ki hatékonyságukat, így a várható hatás, ami nem feltétlenül érzékelhető, 72 órán belül bekövetkezik. A hatás maximuma a bevételt követő 48. órában alakul ki és az utolsó adag bevétele után 48 óra elteltével cseng le. Ennek az az oka, hogy a béta-glükán által aktivált immunsejtek élettartama két nap, így ha az újonnan keletkező immunsejtekhez nem kapcsolódik újabb béta-glükán molekula, akkor az immunrendszer a béta-glükán szedése előtti állapotba kerül vissza.

9. Miért fontos, hogy minden hatóanyagot kivonjunk a gombákból?

Gondoljunk csak bele, hogy a természetben sem fordul elő sem egy vitamin, sem pedig egy vegyület önmagában. A gyártás során a fő irányelvünk, hogy egy növény akkor tudja a gyógyító hatását kifejteni, ha kihasználjuk a növények aktív anyagaiban rejlő szinergiát, és meg kell őrizni az összetevők egyensúlyát. Tehát nem elég csak az egyik vagy csak a másik hatóanyagot kivonni! A vitaminok működéséhez nem csupán a vitamin molekulára van szükség, hanem enzimekre, kofaktorokra (ballaszt anyagokra), ásványi anyagokra.  A patikákban leggyakoribb összetevő az aszkorbinsav. Ez nem egyenlő a természetben előforduló C-vitaminnal. Ugyanis egy gyümölcs elfogyasztásakor nemcsak az aszkorbinsavat juttatjuk be, hanem minden mást is (bioflavonoidok, K-faktor, réz). A vitaminok működéséhez ásványi anyagokra is szükség van. Ennek ismeretében egyértelmű, hogy a szervezet egy szintetikus C-vitamin fogyasztásakor a hasznosulás érdekében a többi komponenst a testszövetekből vonja ki, ami inkább káros, mint hasznos.

A gombák esetében sem csak a béta-glükánok fontosak, hanem a gombatestben lévő egyéb enzimek, aminosavak, vitaminok és ásványi anyagok,  amelyek egymás hatását felerősítik, és speciális biokémiai reakciók sorozatain keresztül fejtik ki hatékonyságukat. A folyékony gombakivonatok gyártása során arra törekszünk, hogy MINDENT kivonjunk a gombatestből, ahogy a természet összerakta, mi olyan formában biztosítjuk Vásárlóink számára. Úgy gondoljuk, hogy a szervezetünkben minden folyamatért az immunrendszerünk működése a felelős, ezért elsősorban az immunrendszerünk működéséhez szükséges anyagokat kell biztosítani. A gomba hatóanyagok az immunrendszer működését támogatják és védik az egészséges szöveteket, sejteket. 

10. Lehet-e többféle gombakivonatot is fogyasztani egyszerre?

Igen, lehet. A tudósok, legújabb kutatási eredménye is alátámasztja a gombák esetében a szinergia fontosságát. A gombakivonatok egy adott kombinációjának szinergikus hatása fokozhatja az immunsejt-válaszokat, és végül elősegítheti az immunrendszer fellendülését. Ez azt jelenti, hogy ha többféle gomba fajt kombinálunk, akkor egy sokkal erősebb immunválaszt válthatunk ki.

11. Gyógygomba kivonat fogyasztása mellett, szükséges-e vitamin, és ásványi anyag pótlás?

Ez természetesen az egyén, és az immunrendszer általános állapotától függ, valamint attól is, hogy milyenek az életviteli szokásai. Nem mindegy ugyanis, hogy valaki teljesen egészséges, vagy krónikus betegségben szenved-e, esetleg felszívódási zavarai vannak. Valamint az sem, hogy mekkora a környezet károsító hatása, ahol életvitelszerűen él (vidéken, vagy nagyvárosban), milyen minőségű / tápértékű élelmiszereket fogyaszt, vannak-e káros szokásai. Az sem mindegy, hogy milyen élethelyzetben él éppen (pl. stresszesek-e a mindennapjai), hogy mennyit sportol (ülőmunkát végez-e, vagy szokott-e rendszeresen mozogni). A vitamin és ásványi anyag pótlás szükségességét nagyon sok minden befolyásolhatja tehát!

A gombák béta-glükán tartalmuk révén elsősorban az immunrendszerre hatnak, egyfajta üzemanyagként szolgálnak az immunrendszer számára. Bizonyos gombafajok speciális vegyületeket, aminosavakat tartalmaznak (triterpének, apigenin, linolsav, linolénsav, eritadenin), melyek hozzájárulnak a gyulladáscsökkentéshez, méregtelenítéshez, regenerációs folyamatok támogatásához, vércukorszint és vérnyomás szabályozásához. Vannak gombafajok melyek jelentős D és B-vitamin forrásként szolgálnak. Ha nem áll fent krónikus vitamin-hiány, akkor nem szükséges a folyékony gomba kivonatok fogyasztása mellett egyéb vitamint és ásványi anyagot alkalmazni. 

12. Milyen tápanyagok forrásai a gombák?

A Mandula gomba a D-vitamin végtelen forrása: a napi adagban (5 ml) 10.000 NE ergoszterol található. Ez a D2 vitamin, amelynek egy része alakul át a szervezetben D3 vitaminná. Ez 1600 NE. A megfelelő  kalcitriol képződéséhez a D2 és D3 vitaminra egyaránt szükség van. A kalcitriol nevű hormon szabályozza a Kálcium beépülését a csontokba. A D2 vitamin ugyanolyan mértékben emeli a vér D vitamin szintjét, mint a D3 vitamin.

A gombák fontos B-vitamin források: a gombák a B-vitaminokat komplex formában tartalmazzák. A B-vitaminok esetében különösen fontos, hogy mind a 22 db B-vitamint egyszerre vigyük be, nem elég csak az egyiket vagy csak a másikat. A vegetáriánusoknak tisztában kell lenniük azzal is, hogy a gombák az egyik legjobb, nem állati eredetű niacin források: 100 g friss gomba a felnőttek napi vitamin szükségletének több mint egynegyedét teszi ki. A gombák egyedülállóak abban az értelemben, hogy B12-vitamint tartalmaznak, amit a zöldségek egyáltalán nem képesek előállítani. Mivel a B12 főleg állati eredetű, a hiány általában a vegetáriánus étrendhez kapcsolódik. Úgy találták, hogy a gomba 0,32-0,65 mg / B12-es grammot tartalmaz, így már 3 g friss gomba is biztosítja a B12  vitamin napi ajánlott mennyiségét.

Emellett a gombafogyasztás számos kedvező élettani hatással rendelkezik:

 • Kiváló fehérjeforrás: a gombákat fehérjetartalmuk miatt húspótlóként is fogyaszthatjuk, kiválóan kiegészítik a növényi eredetű táplálékainkat.
 • Gazdag vitamin és ásványi anyag forrás: a gombák értékes ásványi sókat, például káliumot, foszfort, vasat, kalciumot és vitaminokat, főleg D-vitamint, B-vitaminokat, E- és K-vitamint tartalmaznak.
 • Segíthet a testsúlycsökkentés során: a gomba alacsony kalóriatartalmú, zsír és glükóztartalma is elhanyagolható (100 g csupán 20-40 kcal tartalmaz), emellett azonban magas a telítő értéke, így segíthet, hogy alacsony energia-bevitel mellett mégis jóllakottnak érezhessük magunkat.
 • Kiváló ízesítő hatású: a gombák többféle íz- és zamatanyagot, étvágygerjesztő hatású glutaminsavakat tartalmaznak, így számos étel elkészítéséhez felhasználhatóak.
 • Sokféleképpen elkészíthető: felhasználhatjuk levesnek, salátának, főételként grillezve, pörköltnek, rántva vagy akár mártáshoz, pizzához, húsok ízesítéséhez is.

13. Hány éves kortól szedhetőek a gombakivonatok?

Süngomba: 6-14 éves korig 2,5 ml, 14 éves kortól 5 ml
Cordyceps: 14 éves kortól szedhető a normál napi dózis 5 ml, krónikus illetve onkológiai megbetegedés esetén 16 éves kórtól napi 3x5 ml. Autoimmun betegség esetén  4 éves kortól adható 2 x 2,5 ml dózisban.
Reishi: 14 éves kortól szedhető a normál napi dózis 5 ml, krónikus illetve onkológiai megbetegedés esetén 16 éves kórtól napi 3x5 ml. Gyulladások esetén  4 éves kortól adható 2 x 2,5 ml dózisban.
Shiitake: 4 éves kortól 2,5 ml, 6 éves kortól már szedhető a normál napi dózis 5 ml, krónikus illetve onkológiai megbetegedés esetén 14 éves kórtól napi 3x5 ml 
Mandula:  4 éves kortól 2,5 ml, 6 éves kortól már szedhető a normál napi dózis 5 ml, krónikus illetve onkológiai megbetegedés esetén 14 éves kortól napi 3x5 ml 
Maitake:  4 éves kortól 2,5 ml, 6 éves kortól már szedhető a normál napi dózis 5 ml, krónikus illetve onkológiai megbetegedés esetén 14 éves kortól napi 3x5 ml 

14. Vannak-e kontraindikációk a gyógygombákra vonatkozóan?

Ganoderma gomba

1. Antikoagulánsok (véralvadás gátlók)

Az antikoaguláns gyógyszerek a vérrögösödés kialakulását gátolják meg szervezetünkben a véralvadási kaszkád folyamán.

Leggyakrabban:

 • mélyvénás trombózis és embólia profilaxisára használjuk pitvarfibrilláció esetén, infarktust követően, műbillentyű beültetését követően.
 • műtétek utáni időszakban, valamint
 • daganatos betegségek aktív kezelése idején alkalmazzák őket.

Ide tartozó gyógyszerek: heparin, LMWH (alacsony molekulasúlyú heparinok): nadroparin (Fraxiparin), dalteparin (Fragmin), enoxaparin (Clexan), kumarin származékok, mint pl. Syncumar. Mivel a Ganoderma is képes gátolni a vérlemezkék aggregációját, ezért a hasonló hatású gyógyszerekkel való együtt adás esetében növeli a vérzés veszélyét.

2. Trombocita aggregációt gátló gyógyszerek

Ezek a gyógyszerek a vérlemezke ADP-receptorának szelektív, irreverzibilis gátlása révén hatnak.

Leggyakrabban:

 • Iscaemias betegségek esetében,
 • stent beültetését követően,
 • perifériás érbetegségek esetében használjuk thrombosis megelőzésére.

Ide tartozó legfontosabb gyógyszerek: aszpirin, clopidogrel (Plavix), ticlopidin (Ticlid). Mivel a ganoderma is képes gátolni a vérlemezkék aggregációját, azért hasonló hatású szerekkel való együtt adás növeli a vérzés veszélyét. 

3. Vérnyomáscsökkentők

A ganoderma egyaránt csökkentheti a systolés és a diasztolés vérnyomást is, éppen ezért a különböző vérnyomáscsökkentőkkel való együtt adás esetében lehetséges, hogy csökkenteni kell a vérnyomáscsökkentő gyógyszer adagját. Ezt háziorvossal konzultálva lehet megvalósítani.

4. Vércukorszint csökkentő gyógyszerek

A ganoderma a vércukorszintet is képes csökkenteni, éppen ezért a cukorbetegség kezelésekor használt gyógyszere terápia esetében is figyelni kell a vércukor szintjének változását, s szükség esetén csökkenteni kell a cukorbetegség ellen használt gyógyszerek mennyiségét, szintén a háziorvossal történt megbeszélést követően.

Fenti esetekben az ajánlott adagolás, maximum napi: 2,5 ml

Egyéb gombák és kontraindikációk

Mandula gomba: Vércukorszint csökkentő gyógyszerek mellett, csökkentett dózisban (2,5 ml) kell szedni.

Shiitake: Lehetséges mellékhatás: allergiás reakció bőrpír formájában

Maitake: Vércukorszint csökkentő gyógyszerek mellett, csökkentett dózisban (2,5 ml) kell szedni.

Kínai hernyógomba: Inzulin alkalmazása mellett, csökkentett dózisban (2,5 ml) kell szedni, leukémiában, limphómában, vérképzőszervi rendellenességben szenvedők ne alkalmazzák a készítményt.

15. Kemoterápia vagy sugárterápia alatt szedhetőek-e a gombakivonatok, és mely gombák javasoltak?    

Valamennyi daganatos megbetegedés esetén a gombák kiválónak bizonyultak a klinikai kezelés kiegészítéseként, méghozzá úgy, hogy méregtelenítik a testünket a felesleges sejtmérgektől, csökkentik a gyulladást, szabályozzák az immunrendszert, támogatják az immunrendszer daganat elleni védekező képességét. A daganatoknál csökkentik az érképződést, így megakadályozhatják az áttétek kialakulását, ez különösen fontos Grade 3 állapotban. A citosztatikumok nem csak a tumor sejteket károsítják, hanem az egészséges sejteket, szöveteteket is. Zavart okoznak a vérképzésben. A csontvelő kimerülése következtében csökken a vörösvértestek és fehérvérsejtek száma, immunhiányos állapotokat idéznek elő, ami a daganat tovább terjedésének kedvez. Ezt az immunhiányos állapotot ellensúlyozni lehet a gombák hatóanyagaival. A gombák hatóanyagai nagy mértékben támogatják a szervezetet a kemoterápia és sugárterápia mellékhatásai tekintetében is (fáradtság, hajhullás, hányás, hányinger, nyálkahártyák károsodása). Védik a csontvelőt és a szöveteket a mellékhatásokkal szemben. Azonban a gyógyulás csak és kizárólag a KLINIKAI KEZELÉSSEL ÉRHETŐ el, a klinikai kezelést NEM lehet helyettesíteni a gomba kivonatokkal, illetve ezek NEM RÁKGYÓGYÍTÓ készítmények. A gomba hatóanyagok az immunrendszer működését támogatják és védik az egészséges szöveteket, sejteket. Egy növény akkor tudja a gyógyító hatását kifejteni, ha kihasználjuk a növények aktív anyagiban rejlő szinergiát, és meg kell őrizni az összetevők egyensúlyát. Tehát nem elég csak az egyik vagy csak a másik hatóanyagot kivonni! A tudósok, legújabb kutatási eredménye is alátámasztja a gombák esetében a szinergia fontosságát. A gombakivonatok egy adott kombinációjának szinergikus hatása fokozhatja az immunsejtválaszokat, és végül elősegítheti az immunrendszer fellendülését- Ez azt jelenti, hogy tehát azt, hogy ha többféle gomba fajt kombinálunk, akkor egy sokkal erősebb immunválaszt válthatunk ki (Forrás: https://www.nutraingredients.com/Article/2019/11/21/Mushroom-extract-blend-creates-immune-cell-boost-say-scientists).

A Shiitake gomba igazi gyógyírként ismert, erejét a lentinan nevű hatóanyagának köszönheti, ami az immunrendszer erősítését szolgálja. Egy randomizált klinikai vizsgálat azt mutatta, hogy a betegek életét meghosszabbította a shiitake gomba rendszeres alkalmazása az előrehaladott és visszatérő gyomor-és vastagbélrák esetében,  kemoterápia mellett alkalmazva. A laboratóriumi vizsgálatokban a béta-glükán úgy tűnik, hogy lassítja a rákos sejtek szaporodását bizonyos sejt-kultúrákban. Számos kutatásban igazolták, hogy pozitív hatást idéz elő tüdőtumorok esetén is. Azonban, hogy más gombafajták alkalmazásával kombináljuk, akkor még gyorsabb regeneráció érhető el, ezért érdemes együtt alkalmazni Maitake és Reishi gombával.

A Maitake gomba D-frakciójának ráksejtekre gyakorolt pusztító hatását Japán kutatók bizonyították 1995-ben egérkísérletekben (Kobe Pharmaceutical University). Ugyan ez a kutatócsoport jutott arra az eredményre, hogy a maitake  D frakciója aktiválja a T-sejteket, ezáltal csökkenti a tumor sejtek számát, és gátolja az áttétképződést. Ennek megfelelően arra a következtetésre jutottak, hogy a maitake  kivonat növeli a rákos daganatokkal szemben kifejtett immunitást.

A Reishi gomba (Ganoderma lucidum) természetes gyulladáscsökkentő hatóanyagokat tartalmaz, mely az immunrendszeri gyulladás csökkentése miatt fontos, továbbá növeli a vér oxigénszállító kapacitását, így több oxigén jut az egyes szövetekbe és szervekbe, így gyorsabban következnek be a regenerációs folyamatok is. A szervezet fokozott gyulladáskészsége egyértelműen jellemzi ezt a betegséget. Éppen emiatt lehet jótékony hatású az eddigi tapasztalatok és vizsgálati eredmények alapján a Ganoderma lucidum gyógygomba az autoimmun betegségek terápiájában is.

A folyékony kivonatok előnye a kapszulákkal szemben, hogy nem tartalmazzàk a kitinvázat, csak a gombák hatóanyagait, így 100%-ban hasznosulnak és már a szájnyálkahártyáján keresztül felszívódnak. Érdemes emelt dózisban szedni a készítményt, ami azt jelenti, hogy 2 x 5 ml, reggel és este.

A cikket összállította:

Szabó Nikolett
tudományos kutató

 

Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál. A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi terápiát, nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, gyógyításra, betegségek kezelésére és NEM a DRTV Média Plus Kft. által forgalmazott termékekre vonatkoznak. A cikk, a hivatkozott forrásirodalom-, népi gyógyászati megfigyelések-, valamint mások által publikálásra került vizsgálati eredmények, leírások alapján került összeállításra. A weboldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz betegség esetén!