Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Miért fogékonyabb a vírus fertőzésekre az idősebb korosztály?

Miért fogékonyabb a vírus fertőzésekre az idősebb korosztály? Az öregedés és a szervek funkció romlása a sejtek leromlott működéséből és pusztulásából fakad. A mitokondriumok a sejtek energia termelő szervei, ezek termelik szervezetünk számára az energiát. Az öregedéssel egy időben csökken a sejtekben lévő mitokondriumok száma és működésének hatékonysága.

Mitől romlik a sejtek működése és végül mitől pusztulnak el? 

Még konkrétabban, miért működik gyengébben az idős emberek immunrendszere, mint a fiataloké? Az emberi szervezet sejtekből-szövetekből és szervekből, szerv-rendszerekből épül fel. Az emberi szervezetben a legkisebb egység a sejt. A szervezetben minden biokémiai folyamat ENERGIA függő. Ahogy csökken az energia – ellátottság, csökkennek a funkciók is. Ha a minimális életfunkcióhoz sem jut elég energia, akkor a sejt elpusztul. Minden sejtünkben MITOKONDRIUMOK százezrei termelik az energiát nyújtó vegyületet, az ATP-t. Az ATP bomlásából nyert energia működteti a sejt összes biokémiai folyamatait. Ez szükséges a sejt életben maradásához!!!

A sejtszintű egészséghez szükséges tápanyagok 

A mitokondrium működéséhez élelemre (cukor, zsírsav, aminosav), mikrotápanyagokra és oxigénre van szükség. A mitokondrium megfelelő tápanyag ellátottsága a kulcs a sejtszintű egészséghez.

A stressz, a kalóriadús és rost szegény táplálkozás, a környezeti szennyezés hatására túl sok szabadgyök keletkezik a szervezetünkben, ami károsítja a mitokondriumokat, és végül a sejtek pusztulásához vezet, melynek következménye a rendkívül nagy mértékű kardiovaszkuláris és daganatos eredetű halálozás. Ezt védi ki a kalóriacsökkentett táplálkozás (Wallace, 2005), a komplex vitamin és ásványi anyag- pótlás, a poliszacharidok és flavonoidok, omega 6-3 zsírsavak megfelelő mennyiségű bevitele. Ez eredményez élethossz növekedést és jobb egészséget.

Az immunrendszer működése rendkívül energiaigényes tevékenység. Ez az oka annak, hogy fertőző betegség esetén fáradékonyság és passzivitás lesz úrrá az emberen, ugyanis ezáltal csökken az elhasznált energia, ami átcsoportosítható az immunvédekezésre.

A másik példa a stresszhelyzet, amikor a "pillanatnyi túlélésre" koncentrálunk, ilyenkor az "energiát zabáló" immunaktivitás drámai mértékben lecsökken (Segerstrom és Miller, 2004). Magyarul a sokáig fennálló stressz hatás csökkenti az immunrendszer működőképességét, és fogékonyabbá válunk a vírusfertőzésekre! A stressz körülvesz bennünket, nem a stressz helyzetet kell kezelni, hanem a helyzethez való hozzáállásunkon kell módosítani.

  IMMUNERŐSÍTŐ TERMÉKEINK  

Az energia forrása

A mitokondriumok energia termelése többlépcsős folyamat. Az energia termeléséhez nélkülözhetetlen a NAD+ vegyület (Nicotinamide adenine dinucleotide). Egyébként a NAD+ nagyon sok egyéb folyamatot is ellát a sejtekben. Ha a szintje lecsökken, a sejtfunkciók és az energiatermelés is csökken, s végső soron ez az öregedés egyik oka. Tehát az idősödő szervezetben fokozatosan csökken a NAD+ szintje. Ebből egyértelműen következik, hogy a korral járó betegségek sikeres megelőzéséhez és kezeléséhez hozzátartozik a NAD+ szint emelése (Mouchiroud és mts, 2013.)

Fontos felismerés a koronavírus kapcsán, hogy a szervezetbe jutó vírusok felismerésben a mitokondriumok is részt vesznek, így az életkorral csökkenő mitokondriális funkciók gyengítik a fertőzésekkel, különösen a vírusokkal szembeni védekezést (McGuire, 2019.). A szervezetbe jutó vírusokkal szemben a mitokondriumok úgynevezett jelző fehérjéket termelnek, ez a veleszületett immunválasz része (Picard és mts., 2016)

A krónikus betegségekben a szöveti elváltozások (csökkent szív-, máj-, vese- funkciók) mind sejtpusztulásból erednek. Ezek gyökere mindig a mitokondriális funkciók hanyatlásával függ össze (Wallance, 2005). A mitokondriumok tápanyag ellátatlansága fokozatosan pusztítja a "sejttartalékokat". A krónikus betegségek akkor indulnak el, amikorra a tartalékok elfogynak, azaz a sejtek elpusztulnak, és a maradék sejtállomány az egyes szervekben már a funkciók ellátásához szükséges méret alá csökken (Wallance, 2005).

Milyen táplálékiegészítőket javasolt szedni?

Mivel az immunrendszer működése rendkívül energia igényes folyamat, ezért a működését csak a számára energiát biztosító mitokondriumok működésének fokozásával lehet igazán elérni. Azok a jó! "immunerősítő" immuntámogató készítmények, étrend-kiegészítők, melyek hatásosak a mitokondriumok működésének serkentésére. Azzal azonban sokra nem megyünk, ha átgondolatlanul, tények ismerete nélkül próbálgatunk egy-egy "immunerősítőt" főleg nem a szintetikus vitamin-készítményekkel.

  IMMUNERŐSÍTŐ TERMÉKEINK  

Hogyan fokozható az immunaktivitás?

Flavonoidokkal és poliszacharidokkal (béta-glükánok). A flavonoidok közül az apigenin (Escande és mts., 2013.) és poliszacharidok a gyógygombák fő hatóanyagai. Az apigenin növelheti a NAD+ szintjét. Magyarul a mitokondriumok működését fokozza. A poliszacharidok hatása kettős, egyrészről fokozzák az immunrendszer vírusokkal szembeni védekező mechanizmusát, az ölő sejtek aktivitását, másrészről üzemanyagként szolgálnak a jótékony bélbaktériumok számra, ezzel is támogatva az immunrendszer működését.

A gyógygombák közül a Cordyceps sinensis tartalmaz olyan hatóanyagokat, melyek akár 18%-kal növelhetik a mitokondriumokban az energiatermelést, megelőzik a mitokondriumok károsodását, ezáltal késleltetve az öregedés folyamatát. (Ko KM, Leung HY. Az ATP termelőképességének, antioxidáns aktivitásának és immunmoduláló aktivitásának javítása a kínai Yang és Yin tonizáló gyógynövényekkel. Kínai gyógymód. 2007-ben; 2: 3. doi: 10,1186 / 1749-8546-2-3.)

A gyógygombákon kívül a csíráztatott magvak fogyasztásával is tudjuk az apigenin bevitelét fokozni. A magvak csíráztatása során ugyanis az enzim tartalmuk megnövekedik. Köztudott tény, hogy idős korban, a szervezetben az enzim aktivitás lecsökken, így ezt is táplálékkal kell bevinni.

A gyógygombák fogyasztásának előnye, hogy TERMÉSZETES formában tartalmazzák a vitaminokat, poliszacharidokat, flavonoidokat, a hatóanyagok így szinergiában, azaz egymás hatását felerősítve fejtik ki hatékonyságukat. A szintetikus készítmények hátránya, hogy csak egy vitamin formát, vegyületet tartalmaznak, így a szervezet szöveteiből vonják ki a hasznosulásukhoz szükséges anyagokat.

A gyógygombák esetében is érdemes olyan készítményt választani, mely a kitinvázat nem tartalmazza és folyadék, mert ebben az esetben a felszívódás már a száj nyálkahártyáján keresztül megtörténik. Az idősek esetében az emésztőrendszer működése sem mindig megfelelő, így kisebb százalékban szívódnak fel az emésztőcsatornán keresztül a vitaminok és tápanyagok, ezért is fontos olyan készítményt választani, amely AZONNAL, a szájnyálkahártyáján keresztül felszívódva hasznosul. További előnye ezeknek a készítményeknek, hogy nem terhelik a májat. Ugyanis az gyomorból, bélből felszívódó készítmények a májon is áthaladnak.

A csíráztatott készítmények önmagukban nem helyettesítik, csak kiegészítik a gyógygomák hatóanyagait.

Idős korban is rendkívül fontos a D-vitamin pótlása

A PubMed 2019. évben publikált tanulmánya szerint meggyőző bizonyítékok vannak a járványos vírusfertőzések előfordulása és a lakosság alacsony D-vitamin szintje között. (Teymoori-Rad M. és mts., 2019.)

Az immunsejteken D-vitamin receptorok vannak, így közvetlen hatással van az immunrendszer működésére. A D-vitamin hatására a légcsőben antimikrobiális fehérjék termelődnek, amelyek a veleszületett immunrendszer részeiként megsemmisítik a légúti fertőzések kórokozóit (Cannell és mtsi., 2006. - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30614127)

A D-vitamin fokozott bevitelével, megelőzhetőek a vírusos fertőzések.  Ez a D2 vitamin, amelynek egy része alakul át a szervezetben D3 vitaminná. A D2 és D3 vitaminok együttesen sokkal hatékonyabban fejtik ki hatásukat a szervezetre. A D2 vitamin kizárólag a gombákban van.

A mitokondriumok támogatása mikrotápanyagokkal

A poliszacharidok (béta-gkükánok), flavonoidok mellett az immunvédekezést tovább fokozhatjuk, ha mikrotápanyagokat és antioxidánsokat is viszünk be a szervezetbe, amelyek a mitokondrium működéséhez szükségesek.

Vannak "alapanyagok" melyek a mitokondrium működéséhez szükségesek

A Life Spirit Cesoramin - liposzómális C-vitamin, a C-vitaminon kívül L-arginint, E vitamint is tartalmaz, ezenkívül lenmagolajat és MSM-et.

Összefoglalásként megállapíthatjuk, hogy a koronavírus azért veszélyes idős és krónikus betegségben szenvedő emberekre, mert nekik több okból gyengébb az immunrendszerük, csökkent a mitokondriumok működésének aktivitása. A mitokondriumok és ezen keresztül az immunrendszer serkentése elérhető a természetes, komplex vitamin és ásványi anyag pótlással.

Próbáljuk meg a stresszt kerülni, és a kialakult helyzetet türelmesen és higgadtan kezelni.

Baráti Üdvözlettel:

Szabó Nikolett
tudományos kutató

 

Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál. A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi terápiát, nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, gyógyításra, betegségek kezelésére és NEM a DRTV Média Plus Kft. által forgalmazott termékekre vonatkoznak. A cikk, a hivatkozott forrásirodalom-, népi gyógyászati megfigyelések-, valamint mások által publikálásra került vizsgálati eredmények, leírások alapján került összeállításra. A weboldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz betegség esetén!