Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Mandulagomba a D-vitamin hiányos állapot megelőzésére

Mandulagomba a D-vitamin hiányos állapot megelőzésére

D-vitamin? Persze, tudjuk mi az, ezt kapják a gyerekek és az idősebb emberek, hiszen az jó a csontoknak. Ez így is van. De ez még egyáltalán nem minden. A D-vitamin egy igazi mindentudó az egészségünk számára. Aktuális orvosi tanulmányok százai mutatják, hogy ennek a vitaminnak hatalmas védelmi potenciálja van olyan civilizációs betegségeinkkel szemben, mint a rák, a szívinfarktus, diabétesz, depressziók, demencia és sok-sok más.

 

Szinte lehetetlen elegendő mennyiségű D-vitamint felvenni a táplálékból, ez még a legprofesszionálisabb, teljes értékű táplálkozással sem lehetséges. Ehhez például kilószámra kellene halat ennie. Szervezetünk a D-vitamint saját maga elő tudja állítani, ami más vitaminra nem érvényes. Ehhez azonban napfényre van szüksége, és éppen itt kezdődnek a problémák. Életünkből akarva-akaratlanul nagy részben kizárjuk a napfényt, úgy a munkában, mint ahogy gyakran a szabadidőnkben is. Ezen életstílusunk miatt szervezetünk D vitamin ellátottsága nem lesz kielégítő. 

MANDULAGOMBA TARTALMÚ TERMÉKEINK

Egész évben mindössze augusztusban közelíti meg a lakosság D-vitamin szintje azt a mértéket, amely fölött már nem beszélhetünk hiányállapotról. Az év nagy részében a lakosság D-vitamin hiányban szenved. D-vitamin raktáraink októberre kimerülnek. Induljunk ki abból, hogy az evolúció során az ember rengeteget tartózkodott szabad levegőn, a napon, és nem igen viselt ruhát a nagy melegben.

D-vitamin, mint biokémiai központi kapcsoló

"Már megint egy ilyen csodavitamin?"- most talán ezt fogja kérdezni. És Önnek teljesen igaza van: a vitamin-ajánlásoknál kételyek merülhetnek fel Önben. Miért kellene Önnek éppen a D-vitamin szintjét ismernie? Azért mert a D-vitamin más, és sok tekintetben más, mint a többi vitamin.
 
A D vitamin nem "igazi" vitamin, - hanem egy pro-hormon, tehát végeredményben, mint egy hormon dolgozik szervezetünkben. Olyan biokémiai központi kapcsolóként működik, amely a szervezetben lévő legkülönbözőbb kedvező folyamatokat indítja be.
 

 
 
Résztvevők ezreivel végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a felnőtt lakosság több mint felének jelentős D-vitamin hiánya van. Szervezetünk megfelelő D-vitamin szintje elengedhetetlen feltétele annak, hogy még idősebb korunkban is jó idegeink, egészséges izmaink és érrendszerünk, kemény csontjaink, jókedvünk és erős védekezőrendszerünk legyen.

A téma szakértőinek az optimális D vitamin szintre vonatkozó jelenlegi ajánlásai ezért magasabbak, mint azok az értékek, melyek jelenleg még közszájon forognak. Azaz, a jövőben 40-50 nanogramm D vitamint tekintünk 1 milliliter vérben a kívánatos szint elfogadható alsó határának, szemben a 20 ng/ml mennyiséggel, ami eddig még “normálisnak” számított.

Mandulagomba a D-vitamin hiányos állapotok megelőzésére

Hogyan lehet a D-vitamin szintünket emelni? A Nap sugaraiból való feltöltekezéssel, és - szükség esetén - táplálék-kiegészítőkkel, tabletták, kapszulák vagy olaj formájában.

A Mandulagomba (Agaricus blazei Murill) gyógygomba ergoszterol tartalma nagy jelentőséggel bírhat a D-vitamin hiányos állapotok megelőzésében. A Gyógygomba Kutatólabor Kft. termékeiben található  Mandulagombával (Agaricus Blazei Murill) végzett saját vizsgálatunk eredményei.

MANDULAGOMBA TARTALMÚ TERMÉKEINK


A Gyógygomba Kutatólabor Kft. kutatást végzett, az Agaricus Blazei Murill D-vitamin tartalmára vonatkozóan szakirodalmi adatok alapján és állatkísérletes modellre építve, és HPLC vizsgálattal egybekötve. A sikeres kutató anyagból konferencia-előadás is született „A XXI. Század gyógyítói: a gombák” címmel, mely a Fiatal Higiénikusok IX Fórumán került bemutatásra 2012. május 22-én, és az egészség tudomány LVII. Évfolyamának 2 számában (112-113. oldal) is megjelent.

Az előadás itt tekinthető meg: A XXI. század gyógyítói, a gombák
 


Vizsgálatunkról röviden

A Mushroom Production Center GmbH által termesztett, szárított Mandula gomba (Agaricus Blazei Murill) D-vitamin és poliszacharid tartalmát vizsgáltattuk Insbrucki Egyetemmel kvantitativ analitikai kémiai vizsgálattal az Agaricus blazeiből készült Mandulagomba kivonat ergoszterol tartalmát. 1 gramm őrölt gomba termőtestből, etil-alkohollal és szonikátorral (ez ultrahanggal működik, tehát fizikai alapú kivonás) extrahált frakcióból 122,64 mg ergoszterolt találtak.

Irodalmi adatok alapján, az ergoszterol már 400 mg / ttkg dózisban is kifejtett szignifikáns kemopreventív hatást, szarkóma-180 xenograftos nőstény C57BL/6 egereken, a kontrollhoz képest, a tumornövekedés 20 napos nyomonkövetése alatt. Továbbá Matrigel indukálta neovaszkularizáció modellen közvetlen gátlást tapasztaltak. A neosvascularizáció gátlása egyike a legfontosabb kemopreventív hatásoknak. Túlélési időt tumorok növekedésének mérésével kombinálták, illetve az ergoszterol neovascularizáció gátlását határozták meg. Ez utóbbi beültetett Matrigel érképzési faktrokokkal aFGF (savas fibroblaszt növekedési faktorral) volt átitava (egyébként egy agarózgélről van szó).

MANDULAGOMBA TARTALMÚ TERMÉKEINKA tumor növekedését a 20. napig monitorozták. Már a 400mg/ttkg-os dózis is látványos és szignifikáns hatást fejtett ki, míg a 800 mg/ttkg-os dózisban már kimondottan lassan nőt a tumor, és el is kezdett a 20. napra visszafejlődni! Az állatokba beültetett, majd onnan eltávolított Matrigel, aFGF-fel és már 400 mg/ L ergoszterollal is átitatva, szignifikánsan és látványosan csökkentette annak hemoglobin tartalmát, ami a neovascularizáció gátlását bizonyítja. Pozitív és negatív kontrollal is ellenőrizték. Mellékhatás nem volt tapasztalható az állatokon, autóposziával - azaz boncolással is - ellenőrizték (Takaku et al. J. Nutr. 131: 1409–1413, Biochemical and Molecular Action of Nutrients Isolation o fon Antitumor Compound form Agaricus Blazei Murill and its Mechanism of Action 2001.)

Összefoglalva: Epidemiológiai vizsgálatok bizonyítják, hogy az adekvát D-vitamin-ellátottság védelmet jelent a mellrák, a prosztatarák, a vastagbélrák, a kardiovaszkuláris megbetegedések és a metabolikus szindróma kifejlődésével szemben, jobb fizikai erőnlétet biztosít. Egészséges életmóddal és egészséges (D-vitamint bőségesen tartalmazó) táplálkozással, a délelőtti vagy a délutáni órákban történő ésszerű napozással, a téli hónapokban D-vitamin-szupplementációval kivédhetők a D-vitamin-hiány hosszú távú káros következményei.
 

A cikket összeállította:
Szabó Nikolett
tudományos kutató
Naja Forest Kft.

Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál. A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi terápiát, nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, gyógyításra, betegségek kezelésére és NEM a DRTV Média Plus Kft. által forgalmazott termékekre vonatkoznak. A cikk, a hivatkozott forrásirodalom-, népi gyógyászati megfigyelések-, valamint mások által publikálásra került vizsgálati eredmények, leírások alapján került összeállításra. A weboldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz betegség esetén!