Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Maitake gomba (Bokrosgomba, Grifola frondosa)

Maitake gomba (Bokrosgomba, Grifola frondosa)

A Maitake gyógygomba természetes környezetében Japánban és Észak-Amerika keleti részén fordul elő, az erdők kihalt, kemény fáinak törzsén. A Maitake hazánkban is vadon megtalálható erdőkben, fák tövében, főleg tölgyerdőkben. A gomba fejes saláta nagyságúra is megnőhet. Ehető gombafaj, melyet rendszeresen fogyasztanak, fiatalkorában csirkére emlékeztető íze miatt.

 

Japánban és Kínában a gombát nagyra becsülik azért a tulajdonságáért, hogy támogatja a szervezetet a normális működés visszaállításában, segíti az immunrendszer működését. Maga a maitake szó „táncoló gombát” jelent Japánban. Ezt a meglepő nevet a maitake gyógygomba azért kapta, mert a legenda szerint azok, akik maitake gyógygombát találtak, örömükben táncban törtek ki. A maitake gyógygombát laboratóriumi körülmények között is előállítják ún. Petri csészében, majd speciális termesztő házakban növesztik és gondozzák.

Maitake gomba (Bokrosgomba) egészségügyi hatások

A maitake gazdag ásványi anyagokban (pl. kálium, kálcium, magnézium), vitaminokban (B2, B3, D-vitamin), valamint aminosavakban és rostokban. A maitake gyógygomba legfontosabb összetevője a béta 1,6 és béta 1,3 glükán nevű poliszacharidok, melyek magas cukor tartalmú komplex szénhidrátok. Ezeknek a vegyületeknek már korábban is komoly anti-tumor hatást tulajdonítottak. A másik két fontos összetevő felfedezője Harry Preuss professzor (Georgetown University Medical Center, Washington, DC), ezek az ún. X és ES frakció. (Forrás: Alternative Medicine Review, 2002. június, Noriko Kodama, Kiyoshi Komuta, Hiroaki Nanba).

MAITAKE GOMBA TARTALMÚ TERMÉKEINK

Vizsgálatok szerint a Maitake szabályozza a vérnyomást, a vércukor- és inzulinszintet, a máj zsíranyagcseréjét, a koleszterin és triglicerid szintet. Zsírbontó hatása miatt előnyös lehet fogyókúra esetén is. A Maitake gyógygomba legfontosabb funkciója azonban az immunrendszer erősítése, és az anti-tumor tulajdonsága. Poliszacharidként a béta glükán aktiválja a fehérvérsejteket, a makrofágokat, melyek elpusztíthatják azokat a mikroorganizmusokat, melyek a betegségek és rákos daganatok kialakulásáért felelősek.

Preuss, aki az X (vércukor csökkentő) és ES (vérnyomás csökkentő) frakciót felfedezte, egy olyan kutatást vezetett, melynek alap feltevése az volt, hogy olyan krónikus betegségek, mint a cukorbetegség, magas vérnyomás betegség és elhízás részben a glükóz/inzulin rendellenességnek köszönhetők. 1998-ban készült tanulmányában azt bizonyította, hogy a Maitake gyógygomba pozitív hatással van a glükóz/inzulin egyensúlyra, ezáltal segít megelőzni a felsorolt krónikus betegségeket. Egy 2002-es tanulmány (Georgetown University) azt találta, hogy a maitake gyógygomba kivonat valóban képes növelni a glükóz/inzulin anyagcserét inzulin rezisztens egerekben.


 

 

A Maitake gyógygomba májra és koleszterinszintre gyakorolt kedvező tulajdonságait két tanulmányt fedte fel (Kobe Pharmaceutical University). Egy 1996-os tanulmányban olyan egereket vizsgáltak, melyeknek a vérben található vérzsír értékei magasak voltak. Ezeket az egereket vagy koleszterinnel etették vagy 20% Maitake gyógygomba kivonatot tartalmazó száraz táppal. Az eredmények azt mutatták, hogy a Maitake gyógygomba kivonat megváltoztatta a zsírsav anyagcserét, a májban lecsökkent a koleszterin termelés, a vérzsír értékek pedig lecsökkentek.

A Maitake gomba a vérnyomást is képes csökkenteni. Egy 1994-es tanulmányban (New York, Ayurvedic Medical Center) magas vérnyomásban szenvedő betegeknek adtak egy hónapon keresztül, naponta 2-szer maitake gyógygomba kivonatot. A betegek vérnyomása 5-20%-kal csökkent.

MAITAKE GOMBA TARTALMÚ TERMÉKEINK


Tanulmányok szerint a Maitake gyógygomba kivonat kedvező lehet AIDS betegeknek is. Két 1992-es in vitro tanulmány (Japán, és USA, National Cancer Institute) is azt mutatta, hogy a maitake gyógygomba növeli a T-sejtek aktivitását és pusztítja a HIV vírust. 1987-ben különítettek el a gomba termőtestéből olyan anyagokat, melyek a közismert dohánymozaik vírus ellen védtek. A gomba micéliumából készített kivonat jelentősen gátolta a herpesz vírus egy típusának (HSV-1) szaporodását.

Maitake gomba és a daganatos megbetegedések

A Maitake gyógygomba D frakciójának ráksejtekre gyakorolt pusztító hatását Japán kutatók bizonyították 1995-ben egérkísérletekben (Kobe Pharmaceutical University).

Az eredmények az alábbi tumor csökkentést mutatták:

  • mellrák, tüdőrák, májrák, prosztatarák: 73,3-45,5%
  • leukémia: 25%
  • gyomorrák: 33,3%
  • csontrák: 0-16%

A kiváló eredmények további 4-13%-kal javultak, amikor hagyományos kemoterápiával kombinálták a kezelést úgy, hogy közben csökkentek a kemoterápia okozta mellékhatások. Ugyan ez a kutatócsoport jutott arra az eredményre, hogy a Maitake gyógygomba D frakciója aktiválja a T-sejteket, ezáltal csökkenti a tumor sejtek számát, és gátolja az áttétképződést. Ennek megfelelően arra a következtetésre jutottak, hogy a maitake gyógygomba kivonat növeli a rákos daganatokkal szemben kifejtett immunitást.

Hiroshi Tazaki és kutató csoportja (Department of Urology, New York Medical College) in vitro körülmények között azt tapasztalta, hogy a Maitake gyógygomba D frakciója képes elpusztítani a prosztata daganat sejtjeit.

Ahhoz, hogy a Maitake gombáról egyértelműen és hivatalosan is kijelenthessük, hogy anti-tumor hatással bír, még további kutatásokra, még több esetszámra van szükség. Az eddigi vizsgálatok azonban nagyon biztatóak, nem véletlen, hogy Japánban bizonyos gyógygomba készítményt törzskönyveztek és gyógyszerként használnak. 

1999-ben az FDA (Food and Drug Administration) engedélyezte egy Maitake termék kipróbálását mell-, és prosztatarákos betegeknél.

A maitake gyógygomba kivonat C-vitaminnal történő alkalmazása javítja a felszívódást, ezért javasolt a kettőt együtt fogyasztani.

A Maitake gomba csökkenti a kemoterápia mellékhatásait

A Maitake abban vált népszerűvé, hogy látványosan csökkentette a kemoterápia kellemetlen mellékhatásait. Egy 671 beteg részvételével végzett felmérés kimutatta, hogy a kemoterápia mellett szedett maitake gyógygomba képes csökkenteni a hajhullást, a fájdalmakat és a hányingert, éppen úgy, mint ahogy csökkentette a végső fázisban lévők fájdalmait is.

A Maitake ráadásul hatékonyabbá tette magát a kemoterápiát is. Egy összehasonlító kutatás vizsgálta a maitake gombából származó béta-glükán kivonat és a mitomycin nevű (MMC) kemoterápiás szer hatását rákos egereken. Miközben az MMC egymagában 45%-os hatékonyságot mutatott, a Maitake egymagában 80 százalékot. A kettő együttes alkalmazásával érték el a figyelemre méltó 95%-os daganatcsökkentő hatást. Ez azért érdekes kombináció, mivel az MMC csupán a daganat szöveteire, míg a maitake az immunrendszerre hat.

MAITAKE GOMBA TARTALMÚ TERMÉKEINK

 

Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál. A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi terápiát, nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, gyógyításra, betegségek kezelésére és NEM a DRTV Média Plus Kft. által forgalmazott termékekre vonatkoznak. A cikk, a hivatkozott forrásirodalom-, népi gyógyászati megfigyelések-, valamint mások által publikálásra került vizsgálati eredmények, leírások alapján került összeállításra. A weboldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz betegség esetén!

A cikket összeállította:
Szabó Nikolett
tudományos kutató
 

Forrás:
American Cancer Society (ACS). ACS Guide to Complementary and Alternative Cancer Methods. Atlanta, GA: American Cancer Society, 2001.
Balch, James F., MD, and Phyllis A. Balch, CNC. Prescription for Nutritional Healing, 2nd ed. Garden City Park, NY: Avery Publishing Group, 1997.
Haugen, Jerry and George B. Holcomb. "Specialty Mushrooms." The Mushroom Growers' Newsletter, Office of Communications, U.S. Department of Agriculture.
Inoue, A., N. Kodama, and H. Nanba. "Effect of Maitake (Grifola frondosa) D-Fraction on the Control of the T Lymph Node Th-1/Th-2 Proportion." Biological and Pharmaceutical Bulletin 25 (April 2002): 536-540.
Kodama, N., K. Komuta, and H. Nanba. "Can Maitake MD-Fraction Aid Cancer Patients?" Alternative Medicine Review 7 (June 2002): 236-239.
Manohar, V., N. A. Talpur, B. W. Echard, et al. "Effects of a Water-Soluble Extract of Maitake Mushroom on Circulating Glucose/Insulin Concentrations in KK Mice." Diabetes, Obesity and Metabolism 4 (January 2002): 43-48.
Mushroom Council. 11875 Dublin Boulevard, Suite D-262, Dublin, CA 94568. (925) 556-5970.
U. S. Food and Drug Administration (FDA). 5600 Fishers Lane, Rockville, MD 20857. (888) 463-6332.