Maitake, a japán táncos gombája

Vitatott, hogy ez a Távol – keleti legyezőtáncosokkal való hasonlatosságra utal-e? Vagy esetleg a táncra perdítő örömre, amit erre a ritka gombára bukkanó gombász érez. Hivatalos neve jelenleg Grifola frondosa, régebben Polyporus frondosus. Magyarul bokrosgomba vagy ágastapló. Leggyakrabban keményfák (tölgy, bükk, hárs és gesztenye) gyökérzetéből nő ki nyárvégén, ősszel. Sokszorosan elágazó tönkjének végein ülő, számos 2 – 6 cm-es kalap adja a bokros megjelenést.
Minek örülhet a japán gombász?
A japán gombász egy ritka, de kiadós, 50 – 70 cm-es, sok – sok kalapot növesztő gombára lel benne. Ráadásul fiatalon kalapjai ehetők, sőt, ízletesek és kiváló a tápértékük. Gazdag fehérje és esszenciális aminosavak forrása. D-provitamin mellett, további csontképződést serkentő tápanyagokat (ergoszterin, proteoglikán) is tartalmaz. Nyomelemek közül kálcium, kálium, magnézium és réz tartalma érdemes említésre1.
Magyar gombász ezt az örömöt nem értheti! Magyarországon 2013 óta védett faj! Gyűjtése nagyon költséges mulatság lenne: kalaponként tízezer forint a büntetési tétele. Viszont 1979 óta termesztik, Magyarországon is. Kivonatai a magyar kereskedelemben is hozzáférhetők.
Minek örülhet a gyógyító?
A Távol-keleti népi és hagyományos gyógyászat úgy a friss maitake gombából készült ételeket, mint a szárított vagy porított gomba főzetének gyógyhatását régóta kihasználja. A tudományos kutatás számos területen igazolja a maitke gomba gyógyhatásait2,3. Elsősorban immunitást erősítő, illetve antitumorális hatásáért4 lelkendezünk. A pecsétviaszgombával (Ganoderma lucidum) és lepketaplóval (Trametes versicolor) együtt „a három japán tumorgyilkos” egyikének emlegetik. A világ egyik vezető rákkutató intézete – a New York, USA-beli Memorial Sloan–Kettering Cancer Center – egy 2009-ben kiadott közleményben erősíti meg rosszindulatú betegségek kiegészítő kezelésében szerzett kedvező tapasztalatokat. A gomba ható- és tápanyagai több ponton erősítik mind a veleszületett, mind a szerzett immun- és tumorellenes védekezést5. Immunerősítő ß-glükán poliszacharidokban különösen gazdag. A citokin jelzőrendszer serkentésével (Maitake MD-frakció6) felgyorsítja testidegen sejtek (baktérium, vírus, rákos sejt7) elleni reakciót. Emellett az áttétképződést is lassítja8. Fokozza a „természetes gyilkos sejtek vagy NK sejtek” (Maitake D-frakció9) harckészségét. Ami az idegen sejtek elleni védekezés első vonala. A Grifolan-7 nevű poliszacharid hatóanyaga szintén tumorgátló hatásúnak bizonyult10. Lektinjei pedig laboratóriumi vizsgálatokban a HeLa kísérleti daganatsejtek pusztulást (apoptózis)11 váltották ki. A gomba vizes kivonata pedig gátolni képes a tumorokban új hajszálerek képződését (anti-angiogenetikus hatás)12. Miáltal ezek növekedését és fejlődését lassíthatja. A vizes kivonat hatékonysága nagyon kedvező. Mert az otthon készített főzet, étel hatékonyságát ígéri! Eddigi tapasztalatok kötőszöveti daganatok13, nem kissejtes tüdőrák14, gyomor-15, prosztata-16, emlő17, vese18- és májrák19, myelodysplázia20 rosszindulatú agytumor21 esetekben hoztak jó eredményeket. Házi kedvencek (kutyák) és haszonállatok (szarvasmarhák) daganatos betegségeinek ellátásában is gyarapodnak a kedvező tapasztalatok. A hagyományos rákos kezeléseket bokrosgomba kivonatokkal kiegészítve, különböző vizsgálatok kiértékelésének elemzésével 58,3 – 68,8% hatékonyság növekedést dokumentáltak.
Bár kiemelkedően hatásos immunerősítő és antitumorális természetes szerként gondolunk rá elsősorban, a gomba egészségvédő hatásai nem szorítkoznak csupán erre.
Gombák között is ritka tulajdonsága, hogy komplex, csontképzést támogató hatóanyagaival (D-provitamin, proteoglikán, kálcium, magnézium) fiatal korban hozzájárul az egészséges csúcs-csonttömeg felépítéséhez, idős korban pedig a csontritkulás lassításának eszköze lehet22.
Kedvező anyagcserehatásai (vércukor karbantartó23,24, vérzsírcsökkentő) révén, közvetve a szív-érrendszer kockázatok csökkentéséhez25,26 is hozzájárul. Amit a renin-angiotenzin-rendszer gátló vérnyomáscsökkentő hatása27,28 egészít ki. Több vényköteles vérnyomáscsökkentő gyógyszer (Losartan, Eprosartan, Valsartan, Candesartan, Telmisartan) is hasonló módon hat!
Zsírsavai (linolénsav, elaidinsav és oleinsav) nem csak a zsíranyagcsere karbantartásában kaphatnak szerepet, de ciklo-oxigenáz gátló hatás révén29 enyhe gyulladásgátló-fájdalomcsillapítóként is beválhatnak, krónikus gyulladások tüneteinek enyhítésére, illetve a kórfolyamat előrehaladásának lassításában.
Ezek után szinte már mellékes, hogy a DNS és RNS felépítéséhez szükséges nukleotidokat is tartalmaz (adenozin-monofoszfát, guanozin-monofoszfát és uridin-monofoszfát). Az adenozin-monofoszfát az örökítőanyag felépítése mellett a sejtek energiagazdálkodásában is nélkülözhetetlen szerepet játszik: a képződő energiát kémiai akkumulátorként képes tárolni ideig – óráig.
Mennyi maitake gomba és hogyan fogyasztva hatásos?
A bokrosgombának további két nagy előnye van: Egyik, hogy magas hatóanyagtartalma miatt, a többi gombához képest, már kis adagokban is hatásos. Eddigi tapasztalatok szerint -átlagos testsúlyú felnőttnek – már napi 100 mg alatti teljes kivonat is hatásos. A másik, hogy hőstabil, vízoldékony hatóanyagai miatt 3 – 7 g szárított, esetleg porított gombából otthoni eszközökkel is hatásos immunerősítő – tumorellenes főzet készíthető. A szárított őrlemény levesbe, mártásba is belefőzhető sűrítő anyagként, vagy akár izesítőnek is. Egészségvédelem céljából arra kell figyelni, hogy személyenként és adagonként az előbb említett mennyiség elfogyasztásra kerüljön.
Magyarországon friss bokrosgombához jutni kicsi az esély. Akinek ilyen szerencséje van, az kb. 15 dkg gombából bármilyen gombás ételt elkészíthet. Finom lesz és egészséges!
Biztonságos-e a bokrosgomba fogyasztása? Mire kell figyelni?
Minden eddigi tudásunk a bokrosgomba biztonságos fogyaszthatóságát támasztja alá. Gomba allergián kívül egyéb konkrét ellenjavallatokat, mellékhatásokat nem ismerünk. Étkezési gombaként korlátozások nélkül fogyasztható lenne…, ha elérhető lenne Magyarországon!
Valaki azt kérdezte, lehet-e nyersen fogyasztani? Bár egészségre káros anyagokat nyersen sem tartalmaz, magas rosttartalma miatt, így fogyasztva nehezebben hasznosulnak hatóanyagai. Nyersen fogyasztva egészségkárosodást nem okoz, de haszna is erősen kérdéses!
Pár biztonsági megfontolás tudásunk hiányosságaiból fakad. Nem tudjuk pontosan, hogy a rákos tumorokon kívül, más szövetekben is gátolja-e a hajszálerek növekedését? Emiatt – biztos, ami biztos alapon – várandós és szoptatós anyáknak a magzati és újszülöttkori fejlődés védelmében, illetve szívkoszorúér betegeknek határozottan nem ajánljuk!
Vércukorcsökkentő és vérnyomáscsökkentő hatását célszerű figyelembe venni, ilyen gyógyszeres kezelésekkel egyidejűleg. Amennyiben lehetőség mutatkozik a gyógyszerek adagjának csökkentésére, azt kizárólag a kezelőorvos tanácsai alapján szabad megtenni.
Szakmai hivatkozások
___________________
[1] - Fődi Attila: Gyógyhatású gombák a Kárpát-medencében; Editura Corvin, Deva, Románia; 2013, 58 oldal
[2] - - Takashi Mizuno & Cun Zhuang:Maitake, Grifola frondosa: Pharmacological effects; Journal of Food Reviews International, volume 11, 1995 - Issue 1: Mushrooms: The Versatile Fungus-Food and Medicinal Properties
[3] - Mayell M. 2001. Maitake extracts and their therapeutic potential – A review. Alternative Medicine Review, 6, 1: 48–60.
[4] - Deng G, Lin H, Seidman A, et al. (September 2009): A phase I/II trial of a polysaccharide extract from Grifola frondosa (Maitake mushroom) in breast cancer patients: immunological effects; Journal of Cancer Research and Clinical Oncology. 135 (9): 1215–21. doi:10.1007/s00432-009-0562-z
[5] - Kodama N, Murata Y, Nanba H (2004). "Administration of a polysaccharide from Grifola frondosa stimulates immune function of normal mice". Journal of Medicinal Food. 7 (2): 141–5.
[6] - Kodama N, Komuta K, Nanba H (June 2002): Can maitake MD-fraction aid cancer patients?; Alternative Medicine Review. 7 (3): 236–9.
[7] - Nanba H, Kubo K: Effect of Maitake D-fraction on cancer prevention". Annals of the New York Academy of Sciences. 833 (1 Cancer): 204–7 (1997)
[8] - Masuda Y, Murata Y, Hayashi M, Nanba H (June 2008). "Inhibitory effect of MD-Fraction on tumor metastasis: involvement of NK cell activation and suppression of intercellular adhesion molecule (ICAM)-1 expression in lung vascular endothelial cells". Biological & Pharmaceutical Bulletin. 31 (6): 1104–8. doi:10.1248/bpb.31.1104
[9] - Kodama N, Asakawa A, Inui A, Masuda Y, Nanba H (March 2005). "Enhancement of cytotoxicity of NK cells by D-Fraction, a polysaccharide from Grifola frondosa". Oncology Reports. 13 (3): 497–502. doi:10.3892/or.13.3.497
[10] - Fődi Attila:Gyógyhatású gombák a Kárpát medencében; Editura Corvin, 2013, 58 oldal.
[11] - Ulbricht C, Weissner W, Basch E, Giese N, Hammerness P, Rusie-Seamon E, Varghese M, Woods J.: Maitake mushroom (Grifola frondosa): systematic review by the natural standard research collaboration; Journal of the Society for Integrative Oncology. 7 (2): 66–72. (2009)
[12] - Lee JS, Park BC, Ko YJ, et al. (December 2008): Grifola frondosa (maitake mushroom) water extract inhibits vascular endothelial growth factor-induced angiogenesis through inhibition of reactive oxygen species and extracellular signal-regulated kinase phosphorylation; Journal of Medicinal Food. 11 (4): 643–51. doi:10.1089/jmf.2007.0629
[13] - Takashi Mizuno and Cun Zhuang: Maitake, Grifola frondosa: Pharmacological effects; Journal , vol. 11, 1995 -Issue 1: Mushrooms: The Versatile Fungus-Food and Medicinal Properties
[14] - Raheleh Roudi, Shahla Roudbar Mohammadi, Maryam Roudbary & Monireh Mohsenzadegan: Lung cancer and β-glucans: review of potential therapeutic applications; Investigational New Drugs, vol. 35, p. 509–517(2017)
[15] - Kohei Shomori, Mako Yamamoto, Ichiro Arifuku; Kazuki Teramachi, Hisao Ito: Antitumor effects of a water-soluble extract from Maitake (Grifola frondosa) on human gastric cancer cell lines; Oncology Reports, vol 22 (Sept., 2009), issue 3
[16] - Fullerton SA, Samadi AA, Tortorelis DG, Choudhury MS, Mallouh C, Tazaki H, Konno S: Induction of apoptózis in human prostatic cancer cells with beta-glucan (Maitake mushroom polysaccharide); Molecular Urology, 01 Jan 2000, 4(1):7-13
[17] - Raquel Soares, Manuela Meireles, Ana Rocha, Ana Pirraco, Diego Obiol, Eliana Alonso, Gisela Joós and Gabriela Balogh: Maitake (D Fraction) Mushroom Extract Induces Apoptózis in Breast Cancer Cells by BAK-1 Gene Activation; Journal of Medicinal FoodVol. 14, No. 6Full Communications
[18] - Alexander, B, Fishman, AI, Eshghi, M, Choudhury, M, Konno, S. Induction of cell death in renal cell carcinoma with combination of D-fraction and vitamin C. Integr Cancer Ther. 2013; 12:442–448.
[19] - Zhao, F, Wang, YF, Song, L.: Synergistic apoptotic effect of D-fraction from Grifola frondosa and vitamin C on hepatocellular carcinoma SMMC-7721 cells; [published online May 5, 2016]. Integr Cancer Ther.
[20] - Susanna Cunningham-Rundles, Virginia M. Klimek, Emily Vertosick: Maitake mushroom extract in myelodysplastic syndromes (MDS): a phase II study; Cancer Immunol Immunother (2015) 64:237–247
[21] - Lei Duan PhD, Xiao-Lu Wu, MM, Fei Zhao PhD.: Induction Effect to Apoptózis by Maitake Polysaccharide: Synergistic Effect of Its Combination With Vitamin C in Neuroglioma Cell; J Evid Based Complementary Altern Med, 2017 Oct;22(4):667-674.
[22] - Fődi Attila:Gyógyhatású gombák a Kárpát medencében; Editura Corvin, 2013, 10. oldal.
[23] - Jure Pohleven, Tamar Korosić, Andrej Gregori: Medicinal mushrooms, English translation edited by Mycomedica (2015) page 23.
[24] - Matsuur H, Asakawa C, Kurimoto M, Mizutani J (July 2002). "Alpha-glucosidase inhibitor from the seeds of balsam pear (Momordica charantia) and the fruit bodies of Grifola frondosa". Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry. 66 (7): 1576–8. doi:10.1271/bbb.66.1576.
[25] - Preuss H, et al.: Syndrome X, hypertension, and maitake mushroom; Int J Integrative Med. Nov/Dec 1999; 1:42.
[26] - Kabir Y et al.: Effect of shiitake and maitake mushrooms on blood pressure and plasma lipids of spontaneously hypertensive rats." J Nutr Sci, 1987; 33:341-346.
[27] - Preuss HG, Echard B, Bagchi D, Perricone NV.: Maitake mushroom extracts ameliorate progressive hypertension and other chronic metabolic perturbations in aging female rats.; Int J Med Sci. 2010 Jun 7;7(4):169-80.; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20567593
[28] - H.S. Choi, H.Y. Cho, H.C. Yang, K.S. Ra, H.J. Suh: Angiotensin I-converting enzyme inhibitor from Grifola frondosa; Food Research International, Volume 34, Issues 2–3, 2001, Pages 177-182
- Zhang Y, Mills GL, Nair MG (December 2002). "Cyclooxygenase inhibitory and antioxidant compounds from the mycelia of the edible mushroom Grifola frondosa". Journal of Agricultural and Food Chemistry. 50 (26): 7581–5. doi:10.1021/jf0257648][29