Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Life Spirit Fermentoniq Fermentált fekete fokhagyma kivonat kapszula 60 db

Ár:
9.290 Ft
7.895 Ft
Megtakarítás: 1.395 Ft
Az akció időtartama:
2022. 11. 28. - 2022. 12. 31.
Elérhetőség: Raktáron
Hűségpontok: 158
Várható szállítás: 2022. december 06.
Gyártó: Life Spirit
Cikkszám: LS055
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Menny.:

TERMÉK LEÍRÁS

A Life Spirit FermentoniQ egy szelénnel és sziálsavakkal dúsított, természetes erjesztéssel előállított hatóanyagokból kapszulázott étrendkiegészítő, fekete fokhagyma kivonattal, ciszteinnel, gamma-amino-vajsavval (GABA) és élesztőkivonattal. Tartósítószert, szintetikus adalékokat és hozzáadott cukrot nem tartalmaz. Vegán étrendben is fogyasztható.

Kinek, mikor ajánlott a Life Spirit FermentoniQ étrendkiegészítő?

Egymás hatásait kiegészítő és támogató hatásaival a Life Spirit FermentoniQ kapszulák bevonása az étrendbe hozzájárul a kiegyensúlyozott, egészséges étrend fenttartásához. Segíti a szervezet kémiai és biológiai védelmét, karbantartja a kiegyensúlyozott egészséget, megőrzi a vitalitást. Különösen kedvező az anyagcsere támogatására, a bélcsatorna normális működésének karbantartására. Zsír- és cukoranyagcsere hatásai csökkentik az érelmeszesedés, magasvérnyomás és következményes szív-érrendszeri megbetegedések kockázatát. Hozzájárul az ép idegrendszeri működés fenntartásához, csökkentheti a pszichés és mentális stressz szervi hatásait, támogatja az agyi működést.

A hatóanyagok egészségvédő hatásairól

A fekete fokhagyma a közönséges fokhagymának (Allium sativum) speciális körülmények között, több héten át erjesztett változata. A Távol-keleti konyha mindennapos fűszere. Tudásunk zöme is innen származó vizsgálatokra épül. Kevésbé fokhagymaszagú, mivel allicintartalma kevesebb, ugyanakkor számos más biológiailag hasznos anyagot halmoz fel az erjedés során (polifenol antioxidánsok1, S-allil-cisztein és más cisztein származékok2, hidroxi-meilfurfural és egyéb kéntartalmú vegyületek, immunstimuláló poliszacharidok, stb.)3. Kedvező élettani hatásait a kutatások magas antioxidáns, cisztein és kéntartalmú vegyület tartalmának tulajdonítják. Illetve részben a jelzőmolekulák befolyásolásának. Bár nem minden részletében tisztázott, a fekete fokhagyma a fokhagymánál erőteljesebb hatásokat mutatott antioxidáns és gyulladásgátlóként4, érfal- és szívvédő hatását5, cukoranyagcsere javító hatását6 és immunerősítő7 hatását tekintve. További hatásai hasonlóak a cisztein hatásaival (lásd alább!).

A cisztein egy aminosav, ami az emberi életműködések és egészség számára nélkülözhetetlen. Magas fehérjetartalmú élelmiszerekben fordul elő, így mindenféle húsban és húskészítményekben, tojásban, sajtokban. Növényi élelmiszereink közül a hagymafélék, fokhagyma, fekete fokhagyma és gabonacsírákban számottevő. Hivatalosan nem számít létfontosságú aminosavnak, mert szükség esetén a szervezet metioninból és szerinből is elő tudja állítani. Számos élettani folyamatban vesz részt. A fehérjék felépítésén kívül, a szervezet saját antioxidáns rendszerét adó a glutation előanyaga, ami minden sejtféleséget véd az oxidatív stressz ellen8. Állatkísérletek eredményei szerint ez meghatározó lehet az általános egészség megtartásában, a máj9 és vesék funkciójának karbantartásában, szív-érrendszeri kockázatok csökkentésében10, sőt, az élettartam meghosszabbításában11. Hozzájárul a sejtes immunvédekezéshez12. COVID-19 vírusellenes hatását intenzíven kutatják13. Szerepet kap továbbá az agyműködésben a glutamát nevű mediátor anyag szabályozása révén14. Több idegrendszeri és pszichés (schizofrénia, kényszerbetegség15, bipoláris zavar, Alzheimer-kór16) betegségben igazolták a glutamát – glutation egyensúly felbomlását, melynek rendezése jótékonyan befolyásolta a páciensek állapotát. Kedvezőnek látszik bizonyos droghatások mérséklésében17,18 – drogelvonásban való alkalmazása kutatás tárgya. Szerepet kap az alkoholbontásban – hiányában erősödik az alkohol sejtkárosító hatása19. A légutakban és a tüdőhólyagokban hozzájárul az egészséges összetételű nyák képződéséhez, oldva a túl sűrű váladékot. Ezzel hozzájárul az oxigénfelvételhez, illetve légúti megbetegedések esetén nyákoldó-köptető hatású20. Állatkísérletek szerint javítja az inzulintoleranciát – ezzel javíthatja 2. típusú cukorbetegek vércukorszintjét, lassíthatja a betegség előrehaladását, de a policisztás petefészek szindróma tünetegyüttesére is kedvező21. Az N-acetil cisztein és S-allil-cisztein a cisztein rokonvegyületei, amit étrendkiegészítőkben és gyógyszerekben használnak fel a cisztein szervezetbe juttatására.

A sziálsavak (kb. 50 vegyületet ismerünk belőlük) nagyon elterjedtek az állati szervezetekben22: a glikoproteinek felépítésében vesznek részt, amelyek mindenféle sejtek felületén levő receptorok váza. Növényi sejtekben nem fordulnak elő, a rovarvilágban pedig ritkán. Emberi szervezetben az agy raktározza legnagyobb mennyiségben23. Szerepet játszanak az idegsejtek közötti kommunikációban. Állatkísérletek igazolták, hogy sziálsav szükséges a fiatal állatok intelligenciájának kifejlődéséhez, hiánya pedig tanulási nehézségekhez, majd értelmi visszamaradáshoz vezet24. Továbbá a sziálsav hiány jelentősen megkönnyíti a rossz koleszterin (LDL /alacsony fajsúlyú lipoproteinek) lerakódását az érfalakba. A megfelelő sziálsav mennyiség érfalvédő hatású, csökkenti a koleszterinlerakódás, érelmeszesedés és következményes szív-érrendszeri szövődmények kockázatát25. Friss kutatási terület a sziálsavak és növényi lektinek kapcsolata és hatása. A lektinek elsősorban növényekben előforduló fehérjék, melyek specifikusan kötődnek poliszacharidokhoz26. Egyes lektinek nagy mennyiségben, nyersen való fogyasztása hozzájárulhat a „lyukas bél szindróma” és tápcsatornai gyulladások kialakulásához. A mérgező növények és gombák mérgei is gyakran lektinek. Ennek ellenére nem lehet minden lektint egészségre károsnak minősíteni. Ugyanakkor a gyulladáskeltő, tápcsatornai kóros állapotokért és élelmiszer intoleranciákért felelős lektineket a sziálsavak képesek megkötni, még mielőtt a bélfalak károsodását okozhatnák27. A kutatások folynak. Noha a konkrét egyértelmű válaszra még várnunk kell, jelenleg a sziálsavak kis mennyiségű pótlása egészségvédőnek mutatkozik.

A gamma-amino-vajsav (nemzetközi rövidítése = GABA) kémiai mediátorként szerepel az agyban. GABA receptorokhoz kötődve, kis mennyiségben (28 – 100 mg) nyugtat, csökkenti a szorongást, a stressz káros szervi hatásait (vérnyomásnövekedés, ideges eredetű szívritmuszavarok, álmatlanság, gyomorégés, stb.)28

Az élesztőkivonat természetes glutamátokban és B-vitaminokban gazdag. A glutaminsav az ember számára legnagyobb mennyiségben szükséges, feltételesen esszenciális aminosav. A szervezet saját fehérjéinek felépítéséhez nélkülözhetetlen. Emellett a bélműködés karbantartásában is szerepet kap29. A B-vitaminok a tápanyagok anyagcseréjében, hámszövetek és az idegrendszer ép működéséhez szükségesek.

A szelén egy esszenciális nyomelem. A kötőszövetek, bőr, haj és köröm épségének megtartásán túl30, az immunrendszer működéséhez, a pajzsmirigyhormon termeléshez és az egészséges férfi ivarsejtek termeléséhez (spermatogenesis)31 nélkülözhetetlen. 

Mit tartalmaz a Life Spirit FermentoniQ étrendkiegészítő?

Hatóanyag 1 kapszula napi adagban NRV% 1 kapszulában 2 kapszula napi adagban NRV% 2 kapszulában
Fekete fokhagyma kivonat, melyben 300,0 mg NA 600,0 mg NA
-polifenolok 9,0 mg NA 18,0 mg NA
-S-allil-ciszein 0,3 mg NA 0,6 mg NA
N-acetil cisztein 225,0 mg NA 450,0 mg NA
GABA 100,0 mg NA 200,0 mg NA
Sziálsav 40,0 mg NA 80,0 mg NA
Élesző kivonat 25,0 mg NA 50,0 mg NA
Szelén 50,0 µg 50 100,0 µg 100

NRV    = Felnőttek számára megállapított napi fogyasztásra javasolt referenciaérték;

NRV% = Feltüntetett adag az NRV hány százalékát fedezi

NA    = Nem alkalmazható; NRV nincs hivatalosan megállapítva

Szintetikus adalékanyagokat nem tartalmaz.

A Life Spirit FermentoniQ étrendkiegészítő alkalmazása és adagolása

Naponta 1 – 2 kapszula fogyasztása ajánlott, lehetőleg egyenletesen elosztva. Bő folyadékkal éhgyomorra javasolt fogyasztani. 

A Life Spirit FermentoniQ étrendkiegészítő tárolása

Eredeti csomagolásában, fénytől, sugárzó hőtől és nedvességtől védett helyen minőségét a csomagoláson feltüntetett lejárati ideig őrzi meg. Felbontását követően két hónap alatt elfogyasztandó. Gyermekektől biztonságosan elzárva tárolandó.

Lehetséges mellékhatások és figyelmeztetések

A Life Spirit FermentoniQ biztonságos készítmény. Előírásnak megfelelő fogyasztása során mellékhatásokat eddig nem jelentettek. A javasolt napi adagot ne lépje túl. A fekete fokhagyma vérhígító hatása eddig ellentmondásos. Az USA-ban vérhígító kezeléssel egyidőben ellenjavallott. (U.S. National Institute of Health/ Department of Health and Human Services; https://www.nccih.nih.gov/health/garlic)  Kutatási eredmények szerint azonban vérhígítókkal együtt szedve is biztonságos32. A teljes biztonság érdekében kezelőorvossal való konzultáció javasolt. Várandós és szoptatós anyáknak, kisgyermekeknek ismeretek hiányában nem ajánlott.

Az étrendkiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes táplálkozást és egészséges életmódot. A Life Spirit FermentoniQ nem szolgál betegségek diagnosztizálására és kezelésére, és nem helyettesíti az orvosi ellátást.

OGYEI notifikációs szám: 29239/2022 (Iktatószám: OGYÉI/33571-1/2022)

Kiszerelés

60 db

____________________

Tudományos hivatkozások

[1] - Jeong Y., Ryu J., Shin J., Kang M., Kang J., Han J., Kang D. : Comparison of anti-oxidant and anti-inflammatory effects between fresh and aged black garlic extracts. Molecules. 2016;21:430.

[2] - Bae S.E., Cho S.Y., Won Y.D., Lee S.H., Park H.J. Changes in S-allyl cysteine contents and physicochemical properties of black garlic during heat treatment. LWT-Food Sci. Technol. 2015;55:397–402. 

[3] - Tanvir Ahmed and Chin-Kun Wang: Black Garlic and Its Bioactive Compounds on Human Health Diseases: A Review; Molecules., 2021 Aug; 26(16): 5028.

[4] - Li M., Yan Y., Yu Q., Deng Y., Wu D., Wang Y., Ge Y., Li S., Zhao J. : Comparison of immunomodulatory effects of fresh garlic and black garlic polysaccharides on RAW 264.7 Macrophages.; J. Food Sci. 2017;82:765–771.

[5] - Garcia-Villalón A.L., Amor S., Monge L., Fernández N., Prodanov M., Muñoz M., Inarejos-Garcíac A.M., Granado M. In vitro studies of an aged black garlic extract enriched in S-allylcysteine and polyphenols with cardioprotective effects.; J. Funct. Foods. 2016;27:189–200.

[6] - Seo Y.-J., Gweon O.-C., Im J.-E., Lee Y.-M., Kang M.-J., Kim J.-I. : Effect of garlic and aged black garlic on hyperglycemia and dyslipidemia in animal model of type 2 diabetes mellitus; Prev. Nutr. Food Sci. 2009;14:1–7

[7] - Venkatesh Y.P.: Immunomodulatory attributes of aged garlic extract and its components; Immunology. (2018) pp. 203–224.

[8] - Kerksick C, Willoughby D.: The antioxidant role of glutathione and N-acetyl cysteine supplements and exerciseinduced oxidative stress; J Int Soc Sports Nutr. 2005;2(2):38–44.

[9] - Kívia Queiroz de Andrade, Fabiana Andréa Moura, John Marques dos Santos, Orlando Roberto Pimentel de Araújo, Juliana Célia de Farias Santos, Marília Oliveira Fonseca Goulart: nOxidative Stress and Inflammation in Hepatic Diseases: Therapeutic Possibilities of N-Acetylcysteine; Int J Mol Sci., 2015 Dec 18;16(12):30269-308.

[10] - D Shackebaei, N King, B Shukla, M-S Suleiman: Mechanisms underlying the cardioprotective effect of L-cysteine; Mol Cell Biochem; 2005 Sep;277(1-2):27-31. doi: 10.1007/s11010-005-4817-y.

[11] - Roberta Cascella, Elisa Evangelisti, Mariagioia Zampagni, Matteo Becatti, Giampiero D'Adamio, Andrea Goti, Gianfranco Liguri, Claudia Fiorillo and Cristina Cecchi: S-linolenoyl glutathione intake extends life-span and stress resistance via Sir-2.1 upregulation in Caenorhabditis elegans; Free Radic Biol Med; 2014 Aug;73:127-35.

[12] - W Dröge, H P Eck, S Mihm: HIV-induced cysteine deficiency and T-cell dysfunction--a rationale for treatment with N-acetylcysteine; Immunol Today, 1992 Jun;13(6):211-4.

[13] - Dominari A, Hathaway Iii D, Kapasi A, Paul T, Makkar SS, Castaneda V, Gara S, Singh BM, Agadi K, Butt M, Retnakumar V, Chittajallu S, Taugir R, Sana MK, Kc M, Razzack S, Moallem N, Alvarez A.: Bottom-up analysis of emergent properties of N-acetylcysteine as an adjuvant therapy for COVID-19; J Virol. 2021 Mar 25;10(2):34-52. doi: 10.5501/wjv.v10.i2.34.

[14] - Shahripour RB, Harrigan MR, Alexandrov AV. N-acetyl cysteine (NAC) in neurological disorders: mechanisms of action and therapeutic opportunities.; Brain Behav. 2014;4(2):108–122.

[15] - K Paydary, A Akamaloo, A Ahmadipour, F Pishgar, S Emamzadehfard, S Akhondzadeh: N-acetylcysteine augmentation therapy for moderate-to-severe obsessive-compulsive disorder: randomized, double-blind, placebo-controlled trial; J Clin Pharm Ther., 2016 Apr;41(2):214-9.

[16] - Moreira PI, Harris PL, Zhu X, Santos MS, Oliveira CR, Smith MA, et al.: Lipoic acid and N-acetyl cysteine decrease mitochondrial-related oxidative stress in Alzheimer disease patient fibroblasts; J Alzheimers Dis. 2007;12(2):195–206.

[17] - Lianne Schmaal, Dick J Veltman, Aart Nederveen, Wim van den Brink & Anna E Goudriaan: N-Acetylcysteine Normalizes Glutamate Levels in Cocaine-Dependent Patients: A Randomized Crossover Magnetic Resonance Spectroscopy Study; Neuropsychopharmacology, vol. 37, pages2143–2152 (2012)

[18] - Kevin M. Gray, M.D., Noreen L. Watson, B.S., Matthew J. Carpenter, Ph.D. and Steven D. LaRowe, Ph.D.: N-Acetylcysteine (NAC) in Young Marijuana Users: An Open-Label Pilot Study; Am J Addict. 2010 Mar 1; 19(2): 187–189.

[19] - Ferreira Seiva FR, Amauchi JF, Ribeiro Rocha KK, Souza GA, Ebaid GX, Burneiko RM, Novelli E.L.: Effects of N-acetylcysteine on alcohol abstinence and alcohol-induced adverse effects in rats; Alcohol. 2009 Mar;43(2):127-35. doi: 10.1016/j.alcohol.2008.12.003.

[20] - Larson M. Clinical recognition of N-acetyl cysteine in chronic bronchitis; Eur Respir Rev.; 1992;2(7):5–8.

[21] - Moini A, Tadayon SH, Tehranian A, Mohammadi Yeganeh L, Akhoond MR, Salman Yazdi R.: Association of thrombophilia and polycystic ovarian syndrome in women with history of recurrent pregnancy loss; Gynecol Endocrinol.2012;28(8):590–593.

[22] - Wang, B.; Brand-Miller, J. (2003): The role and potential of sialic acid in human nutrition; European Journal of Clinical Nutrition, 57 (11): 1351–1369.

[23] - Schnaar RL: Glycolipid-mediated cell-cell recognition in inflammation and nerve regeneration; Arch Biochem Biophys. 2004 Jun 15; 426(2):163-72.

[24] - Wang B. (2012): Molecular Mechanism Underlying Sialic Acid as an Essential Nutrient for Brain Development and Cognition; Adv. Nutr. 3 (3): 465S–472S.

[25] - Ivanova EA, Myasoedova VA, Melnichenko AA, Grechko AV, Orekhov AN: Small Dense Low-Density Lipoprotein as Biomarker for Atherosclerotic Diseases; Oxidative Medicine and Cellular Longevity; 2017 (10): 1273042.

[26] Goldstein, Erwin; Hayes, Colleen (1978). The Lectins: Carbohydrate-Binding Proteins of Plants and Animals. Advances in Carbohydrate Chemistry and Biochemistry. Vol. 35. pp. 127–340.

[27] - Suriyan Tunkijjanukij, Jan A Olafsen: Sialic acid-binding lectin with antibacterial activity from the horse mussel: further characterization and immunolocalization; Developmental & Comparative Immunology, vol. 22, Issue 2, 1 April 1998, Pages 139-150

[28] - Evert Boonstra, Roy de Kleijn, Lorenza S. Colzato, Anneke Alkemade, Birte U. Forstmann and Sander Nieuwenhuis: Neurotransmitters as food supplements: the effects of GABA on brain and behavior; Front Psychol. 2015; 6: 1520.

[29] - Newsholme P (September 2001). "Why is L-glutamine metabolism important to cells of the immune system in health, postinjury, surgery or infection?". The Journal of Nutrition. 131 (9 Suppl): 2515S–2522S, discussion 2522S–4S.

[30] - Comission Regulation (EU) Nr. 432/2012, EFSA Health Claims” journal  nr.: 2010; 8(10)1227

[31] - - Comission Regulation (EU) Nr. 432/2012, EFSA Health Claims” journal  nr.: 2009; 7(9)1220

[32] - Henry Macan, Rolando Uykimpang, marcionila Alconel, Junichiro Takasu, Rafael Razon, harunobu Agamase and Yutaka Niihara: Aged garlic extract may be safe for patients on Warfarine therapy; J. Nutr., vol. 136, issue 13 pages 7935-7955 (2006 March)

VÁSÁRLÓINK VÉLEMÉNYE

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!