Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Krónikus fáradtság szindróma

Krónikus fáradtság szindróma

A téli hónapokban feltűnően sokan keresnek meg azzal, hogy nagyon fáradtnak érzik magukat, s bármit tesznek nem javul az állapotuk, pedig még nincs is itt a hírhedt tavaszi fáradtság szezonja. Nehezebben megy a reggeli felébredés, lelassultan, fáradtan telik a nap.

A tünetek hátterében krónikus fáradtság szindróma állhat, melyet sok esetben a nem megfelelő étrend okoz.

 

Reggel már eleve rosszul indul a nap, alig tud kiszállni az ágyból, kábultnak érzi magát. A testén, mintha egész éjjel úthenger sétált volna, végtagjai nehezen mozognak, fáradtnak érzi magát. A reggeli kávétól kicsit felébred, de napközben újra és újra tompulttá válik. A kávé sem segít már. Hiányzik a dinamizmus, az életkedv. Sok mindent elfelejt: "Hová is tettem a kulcsot? Elfelejtettem a postára beugrani! Nem emlékszem a nevére, pedig 10 perce mutatkozott be!". A fáradtság és a dekoncentráltság egyre jobban állandósul. 

"Ma végre időben lefekszem aludni! Hétvégén minimum 10 órát alszom!" - de a szétszórtságból adódó feladatok végeláthatalan sora, mégsem bírja időben ágyba parancsolni. Ingerült és türelmetlen lesz a családdal, a barátokkal. Nincs kedve kimozdulni, nincs kedve hozzábújni kedveséhez ... és azon tűnődik: "Vajon depressziós vagyok?" Valószínűleg még nem, de jó úton halad a teljes kiégés, a kimerültség és a depresszió felé. 

Amikor az immunrendszer már nem tud „táplálkozni” a korábban felhalmozott energiából, lassan kimerül. Az ekkor fellépő tünetsort nevezzük krónikus fáradtságnak, angol rövidítése: CFS (Chronic Fatigue Syndrome), melyet sok esetben a nem megfelelő étrend okoz. Az immunrendszernek ugyancsak szerepe van a krónikus fáradtság tüneteinek kialakulásában és fenntartásában. A Krónikus Fáradtság Szindróma tehát funkcionális tünetegyüttes, ami azt jelenti, hogy konkrét testi megbetegedés, elváltozás nem mutatható ki hátterében, elsősorban a depresszív és szorongással járó kórképekkel mutat hasonlóságot (Megjegyezhető, hogy ezen funkcionálisnak nevezett kórképek közé tartozik az Irritábilis Bél Szindróma (IBS), a Krónikus Izom Fájdalom (fibromialgia) vagy a Krónikus Kismedencei Fájdalom tünetegyüttesei is).


 

 

 

Még ma is keveset hallani róla, hogy a krónikus fáradtság és burnout (kiégés) hátterében nemcsak hiánytünetek, és lelki, szellemi kimerültség, hanem tartósan és rejtetten fennálló, zajló gyulladások is állhatnak. Köztudott tény, hogy minden kóros folyamat kiindulási alapja a gyulladás. Nők körében kettő-négyszer gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál.

A Krónikus Fáradtság Szindróma fő tünetei között az alvászavar és a nappali passzivitás, fáradékonyság szerepel. Az alvászavar típusa lehet aluszékonyság, de a megromlott éjszakai alvás is. Az immunrendszer szerepére utal, hogy ebben az állapotban vírusfertőzések is gyakrabban fordulhatnak elő. Az is gyakori jelenség, hogy a fájdalom elviselésének képessége csökken, és a krónikus fáradtsággal küszködők különböző típusú fájdalmakkal – ezek elsősorban ízületi fájdalmak és fejfájás – küszködnek.

A Krónikus Fáradtság Szindróma leggyakoribb megjelenési formái

  • Fizikai tünetek: ólmos fáradtság, kisebb terhelés is gyors kifáradáshoz vezet, a fáradékonyság pihenésre sem enyhül
  • Lelki tünetek: depresszív érzés, motiváció hiánya, rossz hangulat, szorongás, türelmetlenség
  • Szellemi tünetek: csökkent koncentrálási képesség, tompult gondolkodás, feledékenység, memóriazavar
  • Emésztési zavarok: Irritábilis Bélszindróma (IBS), puffadás, hányinger, néha étvágytalanság - esetenként farkaséhség, székrekedés-hasmenés váltakozása, hasi fájdalmak
  • Mozgásszervi panaszok: ízületek fájdalma, merev izmok, becsomósodott hát és nyaktáji fájdalom
  • Immunrendszeri panaszok: allergia, vissza-visszatérő fertőzések, gombásodás a test különböző részein, fogékonyság a szezonális megbetegedésekre

Hogyan kezelhető a krónikus fáradtság szindróma?

1. Legfontosabb mindig az immunrendszer erősítése és hosszútávon történő támogatása. Fontos az emésztési és egyéb tünetek mielőbbi enyhítése.
2. A gyulladást, irritációt kiváltó anyagok szintjét mielőbb csökkenteni kell.
3. Támogatni kell a bélfal megtisztulását.
4. Tehermentesíteni kell a májat, fokozni a salaktalanító funkciót, javítani az epeürülést.
5. A bélfali felszívódást is támogatni kell, hogy a szervezet vitaminokkal és ásványokkal történő ellátása megfelelő és kielégítő legyen. Ezáltal a mitokondriumokban történő energiatermelés javul, és a sejtek, ill. az egész szervezet vitalitása fokozódik.
6. Kiegyensúlyozott étkezés: a zsíros és sült ételek, tartósított és adalékanyagokkal kezelt élelmiszerek, a finomított liszt és cukor, édességek, szénsavas, hideg italok, alkohol, kávé és cigaretta fogyasztását lehetőség szerint zárjuk ki teljesen. A savasító és nyálkaképző ételek általában megakadályozzák a méreganyagok kiválasztását.
7. Rendszeres testmozgás: a napi legalább fél óra - lehetőleg szabadban végzett - nem túlhajtott mozgás elengedhetetlen része a regeneráló kúrának.
8. Lelki gondok rendezése: amennyiben lelki gondjai vannak, akkor az autogén tréning, a relaxáció, a jóga, a meditáció, a Hellinger-féle családállítás, a teta-heeling, a pszichodráma, a szomatodráma is segíthet.
9. Igyekezzen elkerülni a tartós stresszt: a gyakori stressz negatív hatással van az idegrendszer és a hormonok működésére, ezért igyekezzünk olyan változásokat bevezetni az életmódunkban, amelyek ezeket csökkentik. Napirendünk legyen rendszeres, korán keljünk és feküdjünk, sportoljunk és járjunk a természetbe, kerüljük a konfliktushelyzeteket valamint aggódjunk kevesebbet!

 

 

Krónikus Fáradtság Szindróma ellen gyógygombákkal

A krónikus fáradtság szindróma tüneteinek enyhítésében nagy segítségünkre lehetnek a gombák. A gombák nem csak a testre, hanem a lélekre is jótékony hatással lehetnek. A gombakivonatok nagy részéről ugyanis megállapították, hogy kedélyjavító, antidepresszáns és szorongásoldó hatású, valamint segíthet helyreállítani a megbillent lelki állapotot. Különösen a Kínai hernyógomba, Shiitake és Reishi gomba lehet segítségünkre a Krónikus Fáradtság Szindróma tüneteinek leküzdésében és a megbillent testi és lelki egyensúly helyreállításában.
 

Gyógygomba tartalmú készítmények  

A krónikus fáradtság szindróma esetében is immunológiai és autoimmunológiai formációk ok okozati láncáról van szó, amíg végül kifejlődik a rák. A készítmény 1-3, 1-6 B-glükán tartalma immunrendszerünk hajtóanyaga, üzemanyaga, melyek a helytelen táplálkozási szokásainkból kifolyólag hiányoznak a szervezetünkből, ezért könnyebben alakulhatnak ki a különböző daganatos megbetegedések.

A Reishi (Ganoderma) gombának erős vírusellenes tulajdonságai vannak. Ezáltal megakadályozza a vírusfertőzések kitörését, illetve enyhíti a tüneteket. A Reishi gombát a lélek gombájának is nevezik, mivel kedvezően befolyásolja az alvás funkciókat. 
 

Gyógygomba tartalmú készítmények  

Szakirodalmi adatok alapján a Kínai hernyógomba (Cordyceps sinensis) a sejtben lévő mitokondriumokban növeli az energiaszintet, ezáltal csökkenti a fáradtságot. Egy 1986-os tanulmány szerint 40%-kal növeli a sejt-szintű oxigén-felvételt. Vitalizál, harmonizálja az idegrendszer működését, csökkenti a stresszt, depresszió esetén is hatásosnak bizonyult. Anti-aging, vagyis öregedés ellenes gombának is szokták nevezni, mivel a poliszacharid kivonata képes javítani az agyműködést, valamint antioxidáns enzimeivel részt vesz a szabad gyökök okozta öregedési folyamatok gátlásában.

Gyulladás gátlásra Shiitake gomba. A Shiitake gomba immunrendszerünk bástyája. Fő hatóanyaga a lentinan és a KS-2 poliszacharid, melyeknek valószínűleg a szintén jól ismert immunerősítő hatás is tulajdonítható. Ezt támasztja alá, hogy a gombakivonat az ember testi sejtjeit interferonok kibocsátására készteti, melyek a gyulladásgátlásban fontosak.

A cikket összeállította:
Szabó Nikolett
tudományos kutató

 

Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál. A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi terápiát, nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, gyógyításra, betegségek kezelésére és NEM a DRTV Média Plus Kft. által forgalmazott termékekre vonatkoznak. A cikk, a hivatkozott forrásirodalom-, népi gyógyászati megfigyelések-, valamint mások által publikálásra került vizsgálati eredmények, leírások alapján került összeállításra. A weboldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz betegség esetén!