Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében. Értem
Termékek Menü
0

Immunrendszer erősítése természetes módon

Immunrendszer erősítése természetes módon

Az immunrendszer a szervezet védekező mechanizmusa. Fő feladata, hogy felismerje a szervezetbe kerülő idegen anyagot, és eltávolítsa azt. Testidegen anyagok vagyis, antigének pl. a baktériumok, vírusok és gombák, valamint a daganatos sejtek, de az átültetett szervek, szövetek is. Az antigének általában mikroorganizmusokban, tumorsejtek belsejében, vagy azok felszínén helyezkednek el, de gyakran önmagukban is előfordulnak, pl. ételmolekulák vagy pollenekként. A legtöbb kórokozó képtelen bejutni a szervezetbe, mindaddig amíg a bőr, a szem szaruhártyája,a légző- és emésztőrendszer, valamint a húgyivarszerveket borító nyálkahártya ép.

 

Az immunvédelem két részből állhat, öröklött és tanult immunitásból. Ezeket fehérvérsejtek alkotják, a vérárammal keringenek, majd a szövetekbe érve megtámadják a behatoló baktériumokat, antigéneket. Ha az immunrendszer "újra" találkozik egy idegen anyaggal, a memóriasejtek egyből felismerik, ezzel megnő a védekezési reakció ideje és hatékonysága. Fontos szerepet kapott a védelemben, a lép, és a nyirokcsomók. A lépben elhelyezkedő makrofágsejtek a vérkeringésből szűrik ki a kórokozókat, az elöregedett vörös és fehérvérsejteket, a nyirokcsomók falában elhelyezkedő sejtek pedig bekebelezik a testidegen részecskéket, ezáltal a kórokozó már nem tud továbbjutni a vérbe.

 
 

Immunrendszerünket gyengítő tényezők

Az immunrendszert leggyakrabban károsító tényezők közé tartoznak: a stressz, a dohányzás, a túlzott alkohol- vagy koffeinfogyasztás, a levegőt szennyező és más méreganyagok. Ide tartoznak még a finomított élelmiszerek mint pl. a kristálycukor, finomliszt, étolaj és margarin. A nagyobb mennyiségben elfogyasztott tömény fehér cukrot szervezetünk nem képes maradéktalanul megemészteni, így a fölösleg megerjed bennünk, savasít, oxigénszegény környezetet teremt maga körül, gyengíti az immunrendszert. Társa, a tápértékben szegény finomliszt nem tartalmazza a gabonaszem héját és csíráját, mivel feldolgozás során elvesznek a héj és a csíra fontos anyagai: az élelmi rostok, ásványi anyagok és vitaminok. Ennek következményei lehetnek számos betegségnek: kialakulhatnak emésztőszervi és keringési megbetegedések, befolyásolhatja az immunrendszer működését, sőt, elsavasodáshoz, vitaminhiányos állapothoz is vezethet. Részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű pékárut!

IMMUNERŐSÍTŐ TERMÉKEINK

Immunrendszerünk erősítése természetes módon

A jó lelkiállapot, a változatos táplálkozás és megfelelő mennyiségű folyadékbevitel, a rendszeres testmozgás jelentősen hozzájárulnak a szervezet stabil védekezőképességhez. A fertőzésekkel szembeszálló immunrendszer hatékony működéséhez fehérjék, szénhidrátok, zsírok, valamint esszenciális vitaminok és ásványi anyagok állandó bevitelére van szükség. Napjainkban már nem elegendő a megfelelő táplálkozás, mivel az erőteljesen felfokozott gazdasági termelés miatt lecsökkent a földek tápértéke a növények számára. Emiatt az alacsonyabb tápértékű zöldséget és gyümölcsöt van lehetőségünk elfogyasztani, ill. az állatainknak is, melyeknek mesterséges tápanyagokkal táplált húsa áll rendelkezésünkre. Elérhetőek multivitamin és táplálékkiegészítő, immunerősítő készítmények, amelyek több jótékony hatóanyagból tevődnek össze, ezekkel érdemes pótolni a kellő vitamin és ásványi anyag szintet. Kutatások szerint a gyógygombák valamint azok kivonatai is hatékonyan növelhetik az immunrendszer működését.

 

 

Immunerősítő táplálékok, gyógynövények

A legjobb immunerősítő ételeink, mint pl. az alma, a grapefruit, a szőlő, cukkini, szilva, és búzacsíra - B2 vitaminban, ásványi anyagokban, C-vitaminban és rostokban gazdag tápanyagok. A ginseng energiával tölti fel a szervezetet, erősíti az immunrendszert, és növeli az állóképességet valamit hatékonyan fejti ki pozitív hatását a stressz ellen. Hasonló gyógyhatással rendelkezik a gyömbér is, mely köhögés ellen is kitűnő. Tipp: Reszeljünk le kb. 2 x 2 cm nagyságú gyömbért, keverjük össze mézzel, majd ebből vegyünk be naponta 4-5 alkalommal egy kávéskanálnyit. Hamarosan enyhül a hurutos köhögés.

IMMUNERŐSÍTŐ TERMÉKEINK

Immunvédő fűszernövény a fokhagyma, amely antibiotikus és emésztést elősegítő hatású, továbbá megelőzi a szervezetben a rákkeltő anyagok kialakulását. Megelőzi a vérrögképződést, értisztító hatású, megakadályozza a zsír lerakódását. Hatása leginkább nyersen érvényesül, ezért igyekezzünk így felhasználni. A természetes immunerősítő a fekete tea ami, polifenolokat és flavonoidokat tartalmaz, a levendula mely gyulladáscsökkentő hatású, valamint a csipkebogyó, amely hideg vízben áztatva gazdag C-vitamin forrás. A gyógyteaként is fogyasztható echinacea (bíbor kasvirág) elismert természetes immunerősítő, segítségünkre lehet az őszi és téli időszakban a nátha és az influenza megelőzésében. Hatásosan alkalmazható a méz is, mely vírus és baktériumölő tulajdonságáról ismert, természetes antibiotikum, valamint gyulladáscsökkentő. A kurkumát az immunrendszer erősítésére és a szervezet méregtelenítésére is alkalmazhatjuk, valamint légzőszervi megbetegedések kezelésére és köhögéscsillapításra. Aki nem szereti a kurkuma ízét, összekeverheti mézzel.

Az oregánó a természet antibiotikuma. Az oregánó olaja csillapítja a köhögést, nyugtatja a gyomrot és a belek izmait, segíti az emésztést. Számos betegséget megakadályozhat, mint például a krónikus gyulladásokat és a daganatos megbetegedéseket. Alkalmazható allergiára, migrénre, reumatikus bántalmakra, légzőszervi betegségekre. Bakteriális és parazita fertőzésekre, gombásodásra és candida fertőzésre.

A Shiitake gomba kivonata - lentinán tartalmánál fogva - gátolja a baktériumok és a vírusok szaporodását, és az immunrendszer erősítésével még daganat gátló hatással is rendelkezik. Tapasztalatok alapján a gomba fogyasztása néhány nap alatt rendbe hozza a hurutos megbetegedéseket, kiváló köptető, hurutoldó és megszünteti a köhögést. Újabb japán és amerikai tudományos kísérletek igazolták, hogy a shiitake fogyasztása 70 százalékos védettséget nyújt az influenza A-vírussal szemben.

További immunrendszer erősítő praktikák

  • Fogyasszon naponta 3x friss zöldséget és gyümölcsöt
  • Töltse az időt gyakrabban a szabad levegőn, még hideg időben is!
  • Jógázzon vagy meditáljon a belső nyugalomért
  • Ügyeljen bélflórája egyensúlyára
  • Az őszi / téli hónapokban szedjen immunerősítő táplálékkiegészítőket!
  • Mozogjon, sportoljon rendszeresen
  • Kerülje a savas hatású ételeket, és a finomított élelmiszereket
  • A szervezetet savasító káros szokásokat mérsékelje (dohányzás, és  mértéktelen kávéfogyasztás)!
  • Győzze le a téli napfényhiányt (pótolja D-vitamin szükségletét)!
  • Mosson kezet napközben gyakrabban
  • Figyeljen a napi minimum 2 liternyi folyadékbevitelre!

IMMUNERŐSÍTŐ TERMÉKEINK

Az évszakváltozások átmeneti időszakában (tavasszal és ősszel) a megfázás, a felső légúti és emésztőrendszeri megbetegedések előfordulása megnő, ezért érdemes ilyenkor odafigyelni testünk jelzéseire. Öltözzünk melegen a hideg időkben, fogyasszunk elegendő C-vitamint, lehetőség szerint liposzómális formában, immunerősítő gyógyteákat, és ha tehetjük naponta egy órácskát töltsünk a természetben.

Tartalomhoz tartozó címkék: Immunrendszer