Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Hőségriadó! Hogyan segítsük szervezetünket a melegben?

Hőségriadó! Hogyan segítsük szervezetünket a melegben? Amikor a hőmérő higanyszála napközben 30 fok fölé emelkedik, igen magas hőstressznek vagyunk kitéve. Ha ez az állapot napokon, esetleg heteken keresztül is eltart, komoly terhelést gyakorol szerveink munkájára. A szokásosnál magasabb hőmérséklet melegfronti hatást vált ki az arra érzékenyeknél, vagyis: lassulnak a reflexek, hirtelen álmosság, fáradékonyság nehezíti a mindennapokat.

A kánikulában a gyomorfekélyesek állapota sem biztató, megnövekednek az asztmatikus panaszok, illetve lassabban gyógyulnak a gyulladások. Az immunrendszerünk intenzívebb támadásnak van kitéve, hiszen a melegben a kórokozók is könnyebben szaporodnak, így gyakran tapasztaljuk, hogy megfázunk, pedig nagyon meleg van. A kínzó hőségben aludni sem könnyű, így sokan küzdhetnek fáradtsággal, kimerültséggel. A szédülés azt jelezheti, hogy nincsen elég folyadék az érpályákban, ezt fokozatosan, apránként pótolni kell.

Igyunk elegendő folyadékot, együnk könnyű ételeket!

Szervezetünk energiaszükséglete 15%-al csökken a forró napokon. A kalória- és zsiradékban dús ételek fogyasztása fokozza az izzadást és rossz közérzetet biztosít, valamint emésztési problémákat is okozhat. Ezért naponta inkább többször együnk keveset, a napi étrendet pedig lehetőleg kalóriaszegény, könnyű ételekből állítsuk össze.

Fogyasszunk elegendő folyadékot! Lehetőség szerint ásványvizet, cukormentes teát, vagy gyümölcslevet. A hőség hatására erőteljesebben izzadunk, folyadékot és ásványi anyagokat egyaránt veszít a szervezetünk, amit szintén pótolnunk kell. A kisgyermekeknél és az időseknél még fokozottabban kell ügyelni a megfelelő mennyiségű folyadékfelvételre, amely nagy forróságban akár napi 3 liter is lehet. Ne igyunk azonban jéghideg vizet, mert ez egyrészt gyomorpanaszokat okozhat, másrészt pedig plusz terhet ró szervezetünkre, hogy a hideg folyadékot megfelelő hőmérsékletre melegítse. Ha fejfájást, szédülést, hányingert vagy szájszárazságot érzünk, mindenképpen igyunk folyadékot, mert ezek a tünetek a kiszáradás jelei lehetnek.
 
Az ásványi anyagok hiánya is komoly fennakadást okozhat a szervezetünkben, pl. a magnézium hiánya amely csökkenti a gondolkodást, ha nem viszünk be belőle elegendőt a szervezetünkbe idegesek, ingerlékenyebbek leszünk. Mindenki ismeri azt a kellemetlen érzést, amikor begörcsöl a lába, ezt gyakran a káliumhiány okozza. A szívbetegek esetében erre nagyon oda kell figyelni, mivel a lecsökkent kálium-szint szívritmus és keringési zavarokat is kiválthat. Hőség idején, gyakrabban lép fel szívroham, szívinfarktus, gutaütés.

Hűtsük szervezetünket!

Amennyiben nincs lehetőségünk klímás helyiségben tartózkodni, naponta többször, langyos vizes zuhanyzással hűthetjük le szervezetünket. Zuhanyzás után, ne töröljük teljesen szárazra a testünket. A hideg vizes lábáztatás is segíthet szervezetünk hűtésében. Amennyiben nincs lehetőségünk zuhanyzásra (pl. munkahelyen), hűsítő testpermettel permetezzük magunkat naponta többször, valamint a csuklónkra folyatott hideg víz is segíthet.
 
Kerüljük a megterhelő fizikai munkát! A kertészkedést, a ház körüli teendőket, a sportolást lehetőség szerint a kora reggeli vagy a késő esti órákban végezzük. Az általános szabály hőségriadóban még inkább érvényes: ne tartózkodjunk a napon délelőtt 10 óra és délután 18 óra között.

Támogassunk szervezetünk keringési rendszerét!

A hőség rendkívüli módon megterheli a keringési rendszert, ami főként az idősebb korosztályra veszélyes. Meleg hatására az erek kitágulnak, így elősegítve a hőleadást. A közhiedelemmel ellentétben a hőség hatására nem emelkedik, hanem csökken a vérnyomás. A kánikula különös terhet ró a szívre, hiszen a szívet teljesítményének fokozására kényszeríti és a növekedő munka a szívizomzatot is megterheli. A szívnek többet kell és gyorsabban kell dolgoznia, ezért szaporább a pulzusunk kánikulában. A meleg hőmérséklet növeli a vér sűrűségét is főképp akkor, ha nem iszunk eleget és sokat izzadunk. A vérsűrűség növekedése növeli a véralvadást, ezért fokozódik a trombózis hajlam.

A Ganoderma lucidum (Reishi gomba, Pecsétviaszgomba) keringéstámogató hatása

Ganoderma lucidum gombát a tradicionális gyógyászatban évszázadokon keresztül alkalmazták a magas vérnyomás és egyéb vérkeringési betegségeknél, így különösen nagy segítséget nyújthat szervezetünknek, ezeken a meleg napokon.

A gomba triterpén hatóanyagának köszönhetően javítja a vérkeringést, fokozza a szívizom oxigénfelvételét, szabályozza a vérnyomást és a koleszterinszintet, valamint trombocita aggregáció-gátló hatását klinikai vizsgálatok is igazolták. Adenozin tartalma: megakadályozza a vérrögök kialakulását, csökkenti a koleszterinszintet és a zsírtartalmat, segíti a vér szabad áramlását. A szerves germánium (Ge): akár másfélszeresére növeli a vér oxigénfelvevő képességét; javíthatja az emésztést, megelőzheti a szövetek elhalását.
A reishi gyógygomba egy rendkívül nagy hatású növényi preparátum, ami a benne található összetevőknek - polyszacharidok, triterpének és szerves germánium – köszönhetően jelentősen erősíti a szervezet komplex immunrendszerét.

GANODERMA GOMBA TARTALMÚ TERMÉKEKA Ganoderma lucidum több ponton is hat a keringési rendszerre. A kettős-vak, randomizált, multicentrikus vizsgálatok bebizonyították, hogy a vérzsír- (LDL, HDL), vérnyomáscsökkentő és az thrombusoldó hatása a Ganoderma lucidum poliszacharid és triterpén (szaponin) összetevőivel magyarázhatóak, míg az EKG-n tapasztalható pozitív változások, a szívdobogásérzet és a mellkasi fájdalom csökkenése a magas poliszacharid tartalomnak (Ganopoly) köszönhető. A Ganoderma hatóanyagai között megtalálható oxigenizált szterolok gátolják a koleszterin szintézisét, ezáltal a koleszterinszintet csökkentik. Az enyhe vérnyomáscsökkentő (ACE-inhibítor) hatása pedig a Reishi gomba triterpénjének köszönhető.

Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál. A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi terápiát, nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, gyógyításra, betegségek kezelésére és NEM a DRTV Média Plus Kft. által forgalmazott termékekre vonatkoznak. A cikk, a hivatkozott forrásirodalom-, népi gyógyászati megfigyelések-, valamint mások által publikálásra került vizsgálati eredmények, leírások alapján került összeállításra. A weboldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz betegség esetén!

A cikket összeállította:
Szabó Nikolett
tudományos kutató
Gyógygomba Kutatólabor Kft.