Hogyan válasszak a gombatermékek széles skálájából?

A piaci igény pedig gombamódra szaporodó termékválasztékhoz vezet. Sajnos, a kevésbé felkészült, ne adj’ Isten tisztességtelen gyártók portékái, ugyanott szerepelnek a tisztességes, igényes gyártók termékei mellett. A mai globális szabad kereskedelem nagyon megengedő!
Ebben a cikkben megpróbálok segítségére lenni mindazoknak, akik egészségük támogatására valamilyen gombatermékkel egészítenék ki étrendjüket.
Melyik gomba vagy gombafajta jó nekem? Milyen adagban?
Az internet a források utolérhetetlen gazdagságát kínálja fel a kutakodónak. Hátránya, hogy bárki írhat, mondhat bármit. A kijelentések, egészségre vonatkozó utalások és állítások dzsungelében pedig könnyű elveszni. Amikor saját egészségünkről van szó, érdemes alaposan tájékozódni. Ennek leggyorsabb módja, ha egy megbízható, hiteles szakember tanácsát kérjük. Ha a saját kutatás mellett döntünk, olyan közleményeket vegyünk figyelembe, amelyek feltüntetik a szakmai hivatkozásokat is. Ne elégedjünk meg a számunkra tetszetős nagyotmondásokkal, ha azok nincsenek alátámasztva. Azt is tartsuk észben, hogy a bulvár újságok, magazinok, de még a napilapok is a példányszámból – illetve kattintások számából – élnek. Tudományos forrásként, szakmai hivatkozásként én nem alapozok rájuk.
TUDJON MEG TÖBBET A LIFE SPIRIT GOMBAKIVONATOKRÓL
Bár a gyógygombáknak nincs hivatalosan megállapított napi fogyasztásra javasolt adagja, nagyon sok gomba esetében az eddigi kutatásokból megbízható fogalmat alkothatunk a biológiailag hasznos adagról (Ajánljuk figyelmébe Dr. Gothárd Csaba, Dr. Taraczközi István: Gyógyító gombák - Mycotherapia c. könyvét!). Ezt ugyan sokan vitatják a biorezonanciára hivatkozva („Egyetlen molekula rezgése ugyanolyan, mint soké – tehát élettani hatása nem függhet az adagtól!”) Ennek azonban a gyakorlat is ellentmondani látszik: hiszen még a legerősebb gombamérgek hatása is függ az elfogyasztott mennyiségtől. Tehát, a megfelelő gomba kiválasztását követően, figyeljünk arra, hogy megfelelő adagban fogyasszuk. A leggyakoribb visszaélés adódik abból, hogy sok gyártó igazán nagyszerű hatású gombákból, messze elégtelen mennyiséget tesz termékeibe. Bármilyen nagyszerű hatású is legyen pl. a shiitake (Lentinula edodes) vagy pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum), a hatásos adag 2 - 8%-tól ne várjunk túl sokat. Az alapos tájékozódás, már egyetlen vásárlásnál megtérül. Pénzügyileg is.
Gombakészítmények formulációi
Nem mindegy, hogy milyen formában fogyasztjuk a gombákat? Miért?
Az étkezési gombák finom, tápláló és egészséges élelmiszerek. Ám a gombák nem nevezhetők könnyen emészthetőnek. Rostjaik, sejtfaluk az ember számára emészthetetlen kitinből épülnek fel. Az emésztőenzimeknek oly módon kell kivonniuk a tápanyagokat, bioaktív hatóanyagokat, hogy közben a rostok, burkok számukra hozzáférhetetlenek. Egészséges, jó emésztésű ember számára a kellő mennyiségű rost fogyasztása akár előnyös is. Azonban mindenképpen a tápanyagok és hatóanyagok biohasznosulásának rovására történik. Ezt a hátrányt küszöbölik ki a gombakivonatok.
A gomba természetes hatóanyagai - a gombára jellemző mennyiségek és arányok megtartásával - ultrahangos kezeléssel kerülnek kivonatolásra. Az ultrahangos kezelés kíméletes, ugyanakkor hatékony kivonást tesz lehetővé. A végtermékbe ezáltal kizárólag a gomba természetes hatóanyagai kerülnek kiemelt mennyiségben. Ezt követően a hatóanyagokat valamilyen vivőanyagba elnyeletjük. A vivőanyag természete szerint a végtermék lehet folyékony gombakivonat vagy száraz gombakivonat, melybe semmi féle további adalékanyag, tartósítószer nem kerül.
Folyékony gombakivonatok
A folyékony gombakivonatok vivőanyga legtöbbször glicerin. A glicerin szinte ideális vivő- és konzerváló anyag, mert: 1) az emberi szervezetben jelen levő természetes anyag; 2) legtöbb ember számára kedvelt az íze – édes; 3) cukoralkohol – cukornak túlságosan alkohol, alkoholnak túlságosan cukor. Így nem vesz részt sem a cukor, sem az alkohol anyagcserében. Cukorbetegek is fogyaszthatják. A glicerinnek egy gyakorlati hátránya van. Több mint 80% mennyiségben kell jelen legyen a kevesebb, mint 20% gombakivonat mellett, hogy hatásos legyen. Mivel vizet tart vissza a bélcsatornában, a túl sok glicerin fogyasztás egyéni érzékenység szerinti hasmenést okozhat. Ezért egyénileg változó, hogy ki mennyi glicerint bír elfogyasztani. Glicerines gombakivonatból érdemes a legkisebb szükséges adaggal kezdeni, és szükség esetén emelni, addig amíg még nem vált ki hasmenést. Számos gyógygombából a szükséges adag belefér 5 – 10 ml glicerines kivonatba, ami jól tolerálható. Ráadásul a glicerines kivonat fogyasztható önmagában vagy preferált italba, ételbe keverve.
TUDJON MEG TÖBBET A LIFE SPIRIT GOMBAKIVONATOKRÓL
Gombakivonat kapszulák
A száraz gombakivonatokat úgy állítják elő, hogy a kinyert gombakivonatot valamilyen porított, ehető vivőanyag (keményítő, kukoricakeményítő, maltodextrin, stb) szemcséire szárítják rá. Majd ezt a por formát kapszulázzák. Előnye, hogy valamivel jobb kivonat / vivőanyag arányt lehet elérni, mint a glicerines kivonat esetében. Hátránya, hogy az előbb felsorolt vivőanyagok cukorbetegek számára nem előnyösek – a cukorbevitel kiszámolt terhére fogyaszthatók. A hatóanyag mennyiséget a kapszula mérete korlátozza. Egy kézenfekvő, mégis különleges száraz kivonatokkal találkoztam a Life Spirit márka száraz gombakivonataiban. Itt vivőanyagként a gomba saját rostjait használják fel. A porított gombarostra szárítják rá a kivonatot. Előnye, hogy a kapszulában csak a gomba természetes anyagai kapnak helyet. Mivel a hatóanyagok a rostok felszínén vannak, az emésztőenzimek könnyen hozzáférnek. Ezáltal jobban emészthetők a friss gombánál is. Ami a biohasznosulás mértékét emeli. A gombarost cukorbetegek számára sem jelent tilalmat. A márka gyártója szerint kb. 75% rostanyagra 25%-nyi kivonatot lehet felvinni.
Hasznosulás szempontjából a gombakivonatok mindig előnyösebbek, mint akár a friss gomba vagy a gombaporok. Olyan készítményből, amiben 1 – 2 kávéskanál (5-10 ml) glicerines kivonat megfelelő mennyiségű hatóanyagot tartalmaz, érdemes ilyet választani.
Gombaporok, gomba őrlemények
Ejtsünk pár szót a gombaporokról is. Valójában a teljesen kiszárított, víztelenített gombák különböző finomságú őrleménye. A gombák legkényelmesebb tárolási formája. Raktárban is, konyhában is! Hosszan eltartható és kevés helyet foglal. Emészthetőség szempontjából még a friss gombánál is nehezebb élelmiszernek számít. Hiszen az emésztést megelőzően a szervezetnek még hidratálnia, felpuhítania is szükséges. A gomba rostjai ugyan finomra őrölve, de mégis csak emészthetetlenek. Mivel azonban a gombák számos hatóanyaga vízoldékony, sokan közülük hőstabilak is, akár házi teafőző módszerekkel, nem elhanyagolható hatású főzetek készíthetők. További előny, hogy az ízletes gombákból készült gombaporok (sárga rókagomba / Cantharellus cibarius; shiitake / Lentinula edodes; ízletes vargánya / Boletus edulis; stb.) fűszerként is használhatók levesek, mártások, szószok készítésénél. Ha az élvezeti értékét és egészségvédő hatásaikat együtt szeretnénk kihasználni, figyeljünk arra, hogy a javasolt adaggal készült ételt el is fogyasszuk a nap folyamán! A gombaporok alkalmazása nagyon előnyös lehet, ha kombinációban olyan gombaféleségre is szükség lenne, melynek hatásos adagja nem biztonságosan fogyaszthatók el glicerines vagy kapszulázott formában. Ilyenkor a megfelelő mennyiségű gombaporból főzetet készíthetünk, amibe könnyen elkeverhetjük a kávéskanálnyi glicerines gombakivonatot. Sőt, szükség esetén ezzel az itallal bekaphatunk 1-2 kapszula szilárd gombakivonatot. Így 4 – 5 féle gomba javasolt adagjait el lehet fogyasztani, anélkül, hogy egyik-vagy másik vivőanyagból mellékhatásokat kiváltó mennyiséget fogyasztanánk.
TEKINTSE MEG GYÓGYGOMBA KÍNÁLATUNKAT
Mit jelent a standardizált és a teljes spektrumú kivonat? Mi a gyakorlati jelentősége?
Nagy divatja van manapság az úgy nevezett poliszacharidokra standardizált kivonatoknak. Olyannyira, hogy egyes gyártók, akár hihetetlen adatokat is közölnek termékeik csomagolásán. Csakhogy lenyűgözzék a gyanútlan és hiszékeny vásárlót! A standardizált kivonat azt jelenti, hogy a gomba hatóanyagait úgy vonják ki, vagy úgy állítják be a végterméket, hogy a megjelölt anyagból legyen benne az ismert mennyiség. Tehát, ha egy készítmény 30% poliszacharidot jelöl meg, az azt jelenti, hogy a készítmény 30% gomba poliszacharidot tartalmaz. Minden gomba tartalmaz poliszacharidokat. A gomba poliszacharidoknak jellemzően immunrendszert erősítő tulajdonságai vannak. Egyes országokban kórházi gyakorlatban alkalmazott gyógyszereket vonnak ki gombákból. Például a shiitake gombából kivont Lentinán nevű gyógyszer, kizárólag az ugyanilyen nevű hatóanyagot tartalmazza.
A standardizált kivonat előnye, hogy biztosan tudni lehet, hogy a megjelölt hatóanyagból mennyit tartalmaz a készítmény. Ugyanakkor valójában megváltoztatja a gomba saját természetét. Amit én a gomba lelkének hívok. Ugyanis a gombák abban különböznek egymástól, hogy különféle hatóanyagokat – poliszacharidok mellett egyebeket is – tartalmaznak fajtájukra jellemző mennyiségben és összetételben.
A teljes kivonatokba vagy hivatalos nevükön teljes spektrumú kivonatokba a gomba valamennyi hatóanyagát – vízben és szerves oldószerben oldhatók is – eredeti mennyiségben és arányban kerülnek. A teljes kivonatok őrzik meg a gomba valódi, hamisítatlan természetét. Igaz ugyan, hogy precízen egyik hatóanyag mennyiségét sem ismerjük, de tudjuk, hogy az van benne, ami a gombában, csak az, de abból minden!
Orvosként természetesen örülök, hogy létezik a Lentinán (sajnálom, hogy Magyarországon nincsen!), ami pontosan, akár intravénásan is adagolható a betegeknek. Ugyanakkor az étrend kiegészítésére, az általános állapot és egészség karbantartására a gyógygombák természetes erejét megőrző teljes kivonatok híve vagyok.
Összefoglalva
- Tájékozódjunk alaposan és hiteles forrásból a gomba termék kiválasztásához.
- Győződjünk meg a készítményben feltüntetett hatóanyagmennyiség hatásosságáról.
- Egészségünk karbantartásához részesítsük előnyben a teljes gombakivonatokat.
- Figyeljünk a különböző formulációk (gombapor, folyékony és szilárd kivonatok) kreatív alkalmazására az optimális hatás eléréséhez.
Vigyázzanak egészségükre, hogy sokáig élvezhessék!
A cikket összeállította:
dr. Gothárd Csaba
orvos
Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál. A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi terápiát, nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, gyógyításra, betegségek kezelésére és NEM a DRTV Média Plus Kft. által forgalmazott termékekre vonatkoznak. A cikk, a hivatkozott forrásirodalom-, népi gyógyászati megfigyelések-, valamint mások által publikálásra került vizsgálati eredmények, leírások alapján került összeállításra. A weboldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz betegség esetén!