Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Hogyan segíthet a Cordyceps sinensis gomba és a Méhpempő, autoimmun pajzsmirigy betegség esetén?

Hogyan segíthet a Cordyceps sinensis gomba és a Méhpempő, autoimmun pajzsmirigy betegség esetén?
Gyakran fáradtnak, ingerlékenynek érzi magát? Hirtelen súlygyarapodást vagy súlyvesztés következett be? Kézremegést? Szabálytalan, szapora szívverést tapasztal? Szorongás gyötri? Figyelembe kell venni, hogy akár a pajzsmirigy is lehet a tettes!
 

Miért van egy több pajzsmirigy beteg?

Nyilvánvaló, hogy több tényező együttesen tehető felelőssé. Az örökletes tényezőket szokták gyakran emlegetni, de a betegségre hajlamosító gének száma nem növekedett lényegesen. A betegség megjelenésében valójában döntő szerepet játszanak a környezeti faktorok.

A pajzsmirigy egy pillangó alakú mirigy, amely a nyakában helyezkedik el az "Ádám csutka" alatt. Úgy működik, mint az anyagcsere gázpedálja, a test szinte minden anyagcserével kapcsolatos működési folyamatát szabályozza, azaz a testsúlyt, a szervezet energia szintjét, a gyomor-bélrendszer egészségét, hatással van az idegrendszer működésére és a hormonális egyensúlyra is.

Két fontos hormont termel: tiroxin (T4) és a trijódtironin (T3). A jód nélkülözhetetlen a pajzsmirigy hormonok előállításához. Legjobb jódforrások a tengeri moszat és a tenger gyümölcsei, vagy például a lazac, a szardínia és az osztriga. Alternatív megoldásként a jódos só használata meggátolhatja a jódhiányt. Autoimmun pajzsmirigy betegség esetén a jód pótlása szigorúan tilos!

Függetlenül attól, hogy pajzsmirigy-alulműködés (hypothyreosis) vagy túlműködés (hyperthyreosis) áll fent, támogatni kell a pajzsmirigyhormonok szintézisét, anyagcseréjét és átalakulását. A pajzsmirigy működésének problémájával küzdő páciensek mintegy 60%-a ezzel nincs tisztában!

A pajzsmirigy rendellenes működésének tünetei között szerepel

 • Szorongás és ingerlékenység
 • Fokozott vagy szabálytalan szívverés
 • Gyakori fejfájás
 • A menstruációs ciklus változásai
 • Hasmenés vagy gyakori székrekedés, ezek váltakozása
 • Kidülledő szemek
 • Kéz-remegés
 • Hirtelen, megmagyarázhatatlan fogyás vagy hízás
 • Duzzanat a nyak aljánNyakfeszülés, gombóc érzése a torokban

Pajzsmirigy rendellenesség esetén egyszerre kell támogatni a pajzsmirigy és mellékvesék egészséges működését.

 NAJA FOREST N6 MÉHPEMPŐ & CORDYCEPS KIVONAT 

Hogyan lehetnek ebben segítségünkre a gyógygombák a pajzsmirigy rendellenességekben?

A Méhpempő segítséget nyújthat a hormonegyensúly szabályozásában, a Cordyceps sinensis hatóanyagai javítják a mellékvesék működését, ami hozzájárul a pajzsmirigyhormonok szintjének optimalizálásához.  

A Cordyceps sinensis gombát évszázadok óta használja a hagyományos kínai orvoslás. Az elmúlt néhány évtizedben a nemzetközi klinikai vizsgálatok tudományosan bebizonyították hatékonyságát.

A Cordyceps sinenisiben található CFSP-1 izolált poliszacharid hatásai: gyulladáscsökkentő, antioxidáns, antimikrobiális, vércukorszint-szabályozó, koleszterin-szabályozó és immun-kiegyensúlyozó (1). Bebizonyosodott az is, hogy ezen hatóanyag modulálja az immunrendszert, ami azt jelenti, hogy csökkenti az immunrendszer túlműködését, ha túl aktív, miközben támogatja a védekezési mechanizmusokat, amikor valóban támadás alatt áll a szervezet (2). Nem befolyásolja a hormonpótló gyógyszerek hatékonyságát, együttesen lehet alkalmazni.  

Cordyceps gomba hatásai

A mellékvesék működése szorosan kapcsolódnak a pajzsmirigyhormonok (tiroxin (T4) és a trijódtironin (T3)) termelődéséhez és metabolizmusához. A tudományos kutatások arra is rávilágítottak, hogy a Cordyceps sinensis hatóanyagai javítják a mellékvesék működését is, ami hozzájárul a pajzsmirigyhormonok szintjének optimalizálásához (3). 

Azt is kimutatták, hogy a Cordyceps elősegíti az oxigén hatékonyabb felhasználását, növeli a sejtek energiáját – ATP (adenozin-tri-foszfát) formájában – és egyúttal megakadályozza a mellékvesék kimerülését (4). Alkalmazását követően sokkal energikusabbak leszünk, növekedik a fizikai és szellemi teljesítő képességünk, hatékonyabban vesszük fel a harcot a stressz káros hatásaival szemben.

Számos tanulmány kimutatta ezen gombafaj szabályozó funkcióját a szív működésének rendellenességeinél, mint szívritmus zavarok és krónikus szívelégtelenség (5). 

Számos tanulmány adatai megerősítették, hogy a Cordyceps sinensis gombának biokémiai hatásai is vannak (6):

 • citokinek termelődésének serkentése – ezek a sejtek közötti kommunikációra szolgáló jelátvivő anyagok
 • limfociták és monociták mozgósítása – idegen betolakodók esetén, bakteriális és vírusos fertőzések esetén
 • pajzsmirigy antitest szint csökkentése
 • a gyulladás gátló immunsejtek szabályozása

 NAJA FOREST N6 MÉHPEMPŐ & CORDYCEPS KIVONAT 

Méhpempő hatásai

Az egyik legerősebb termékenység fokozó. A méhpempő ezen kívül acetil-kolin és B-vitamin forrás. A pajzsmirigy hormonok megfelelő termelődéséhez elengedhetetlen a B-vitaminok komplex pótlása, ennek az egyik legkitűnőbb forrása a méhpempő (7).

A méhpempő növelheti a luteinizáló hormon (LH) mennyiségét, ezáltal elősegítheti az ovulációt, a peteérést, azt a folyamatot, amely során az érett petesejt kilökődik a petefészekből. Ugyancsak növelheti a progeszteron hormon mennyiségét, amely elengedhetetlen a megtermékenyített petesejt beágyazódásához és fejlődéséhez a terhesség kezdeti szakaszában.

A Naja Forest N6-os készítmény Cordyceps sinensis gomba kivonatot és méhpempőt tartalmaz!

Az N6-ból az 5 ml (napi adag) 1 gramm méhpempőt tartalmaz, ami egy jelentős beviteli mennyiségnek számít. Nagyon fontos tény az is, hogy a méhpempő esetében sem mindegy milyen készítményt vásárol meg, ugyanis a méhpempő egy bomlékony, és instabil anyag, mi azonban a speciális gyártástechnológiának köszönhetően lestabilizáltuk. A készítmény további előnye, hogy sűrített formában tartalmazza a hatóanyagokat, így a várható hatás gyorsan bekövetkezik.

A cikket összeállította:
Szabó Nikolett
tudományos kutató
Naja Forest Kft.

 

Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál. A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi terápiát, nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, gyógyításra, betegségek kezelésére és NEM a DRTV Média Plus Kft. által forgalmazott termékekre vonatkoznak. A cikk, a hivatkozott forrásirodalom-, népi gyógyászati megfigyelések-, valamint mások által publikálásra került vizsgálati eredmények, leírások alapján került összeállításra. A weboldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz betegség esetén!

Szakirodalom:

 • 1. Geng P, Siu KC, Wang Z, Wu JY. Antifatigue Functions and Mechanisms of Edible and Medicinal Mushrooms. Biomed Res Int. 2017;2017:9648496. doi:10.1155/2017/9648496
 • 2. Alena G. Guggenheim, ND, Kirsten M. Wright, BS, and Heather L. Zwickey, PhD. Immune Modulation From Five Major Mushrooms: Application to Integrative Oncology. Integr Med (Encinitas). 2014 Feb; 13(1): 32–44.
 • 3. He T, Zhao R, Lu Y, Li W, Hou X, Sun Y, Dong M, Chen L Dual-Directional Immunomodulatory Effects of Corbrin Capsule on Autoimmune Thyroid Diseases. Evid Based Complement Alternat Med. 2016;2016:1360386. Epub 2016 Sep 18.
 • 4. Tuli HS, Sandhu SS, Sharma AK. Pharmacological and therapeutic potential of Cordyceps with special reference to Cordycepin. 3 Biotech. 2014;4(1):1–12. doi:10.1007/s13205-013-0121-9
 • 5. Mei QB, Tao JY, Gao SB, et al. [Antiarrhythmic effects of cordyceps sinensis (Berk.) Sacc] [in Chinese]. Zhongguo Zhong Yao Za Zhi. 1989 Oct;14(10):616-18, 640. [PMID: 2597326]
 • 6. Cheung JK1, Li J, Cheung AW, Zhu Y, Zheng KY, Bi CW, Duan R, Choi RC, Lau DT, Dong TT, Lau BW, Tsim KW. Cordysinocan, a polysaccharide isolated from cultured Cordyceps, activates immune responses in cultured T-lymphocytes and macrophages: signaling cascade and induction of cytokines. J Ethnopharmacol. 2009 Jul 6;124(1):61-8. doi: 10.1016/j.jep.2009.04.010. Epub 2009 Apr 11.
 • 7. The Effects of Royal Jelly on Autoimmunity in Graves’ Disease Cihangir Erem 1, Orhan Deger, Ercüment Ovali, Yasam Barlak 2006 Oct;30(2):175-83.  doi: 10.1385/ENDO:30:2:175. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17322576/