HerbaDoctor Botanic acerola kapszula 60 db
TERMÉK LEÍRÁS
Mindenki tisztában van a C-vitamin fontosságával, az viszont kevésbé közismert, hogy ennek a vitaminnak az acerola a legjobb forrása. Ez a cseresznyéhez hasonló gyümölcs igazi szuperélelmiszer, számtalan egészségügyi probléma megoldásában és megelőzősében lehet a segítségünkre. És még az íze is kitűnő!
Az acerola (az Antillák cseresznyéje, ahogy gyakran nevezik) természetes C-vitamin tartalma szinte egyedülálló az egész világon. A természetes acerola kivonat a C-vitamin mellett még számos más fontos vitamint, bioaktív összetevőt és ásványi anyagot is tartalmaz.
Adagolási javaslat
Napi 1-2 kapszula étkezés közben, vagy után.
Figyelmeztetés
A termék nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Az ajánlott napi fogyasztás mennyiséget ne lépje túl.
Összetevők 1 kapszulában
- acerola extract 10:1 320 mg
- kapszula: 80 mg
Az acerola gyümölcs (Maplighia glabra) Közép- és Dél-Amerikában, elsősorban Brazíliában őshonos, a gyümölcs neve megegyezik a fával, amin terem. Utóbbi akár ötméteresre is megnőhet, a trópusi és a szubtrópusi éghajlatot kedveli, májustól, novemberig szüretelik. Az acerola gyümölcs alakja gömbölyded, ovális, átmérője 1-2 centiméter között mozog. Feszes, vékony héja, csillogóan piros színe erősen emlékeztet a cseresznyére, ezért emlegetik barbadosi vagy brazil cseresznyeként is.
Az őslakosok főként az éretlen, zöld gyümölcsöket fogyasztották, megfigyelték ugyanis, hogy a piros példányok egészségvédő hatása gyengébb. Ezt támasztja alá az is, hogy az érés során jelentősen csökken hatóanyagainak mennyisége. Ám, csak a színe és az alakja hasonló a cseresznyéhez, belseje cikkelyes, mint a citrusféléké, íze leginkább a narancs és a hibiszkusz keverékéhez hasonló.
A legjobb C-vitamin-forrás
Ha a C-vitamin beviteléről van szó, nincsen jobb megoldás, mint az acerola. Ebben az apró gyümölcsben található ugyanis a harmadik legtöbb természetes C-vitamin. Egészen elképesztő a szám: mindössze 10 deka acerola, érettségi szintjétől függően, a napi szükséglet mintegy 2700 százalékát tartalmazza. Tudni kell azonban, hogy minél pirosabb, C-vitamin-tartalma is csökken, igaz, még a legérettebb gyümölcsben is 1000 mg feletti a vitamin mennyisége.
Érdekesség, hogy részben savanykás ízét, és így nevét is (az acerola spanyolul savanyút jelent) ennek köszönheti.
Igazi szuperélelmiszer
Hiába C-vitamin-bomba, ettől még nem lenne szuperélelmiszer az acerola. Ezt a kitüntető besorolást azért érdemelte ki, mert nagy mennyiségben és változatosságban tartalmazza a szervezet számára létfontosságú tápanyagokat és vitaminokat.
Itt van mindjárt az A-vitamin, 100 gramm acerola elfogyasztásával a napi szükséges mennyiség 15 százalékához hozzájuthatunk. Ugyanez a szám a folát (B9-vitamin), a riboflavin (B2-vitamin) és a pantoténsav (B5-vitamin) esetében 3 százalék, ezeken kívül B1- és B3-vitamint is tartalmaz. Gazdag rézben, káliumban és magnéziumban, található benne cink, foszfor és vas. Az acerola bőségesen tartalmaz antioxidáns polifenolokat, így bioflavonoidokat, az enyhe kesernyés ízért felelős tanninokat, valamint a gyümölcs színét adó antocianinokat. Ezek a gyümölcs húsában lévő anyagok, az A-vitaminnal és a C-vitaminnal „összedolgozva” képesek megsemmisíteni a korai sejtöregedést, gyulladásokat, érrendszeri problémákat és daganatokat okozó szabad gyököket.
Acerola hatása a szervezetre: a 9 legfontosabb egészségügyi előny
- Antioxidáns hatás: mielőtt a többi jótékony tulajdonságára kitérnénk, ejtsünk még néhány szót az acerola antioxidánsainak hatásairól, amit a rekordmennyiségű C-vitamin és a polifenolok egyedi keverékének köszönhet. Nemcsak a szabad gyökök ellen hatásos, és így csökkenti a gyulladásos-, daganatos- és érrendszeri betegségek kockázatát, valamint hozzájárul a gyógyulásukhoz, hanem más egészségvédő hatásai is vannak. A benne lévő antioxidánsok valósággal felpörgetik az immunrendszert, jelentősen javítják testünk ellenálló-képességét. Ha a járványos, téli időszakban naponta fogyasztunk acerolát, sokkal kisebb eséllyel betegszünk meg a szezonális náthában, megfázásban vagy influenzában, általában a légúti megbetegedésekben.Utóbbi az allergiákra is igaz, a tünetek enyhítése és kialakulásuk megelőzése egyaránt ott van az acerola jótékony hatásai között.
- Gyorsítja a gyógyulást: az acerola rendszeres fogyasztásával hamarabb kilábalunk a betegségekből, javul a szervezet természetes regenerációja. Mivel remek fertőtlenítő, és valódi „vitamingyár”, nagyszerűen alkalmazható műtéti beavatkozások előtt, és a lábadozás idején egyaránt.
- Vérszegénység ellen: a kiugróan magas C-vitamin-tartalom segíti a növényi élelmiszerekben lévő vas hasznosulását. Ezáltal az acerola kifejezetten ajánlott a vérszegényeknek, illetve a vegánoknak és vegetáriánusoknak.
- Fertőtlenít és gyulladásgátló: hála különleges összetevőinek és azok arányának, az acerola remek fertőtlenítő. Ezt a hatását főként a légúti és a húgyúti megbetegedések esetében fejti ki. Ha „csak” öblögetésre vagy gargalizálásra használjuk, segítségével megszüntethetők a különféle szájüregi gyulladások, mint az afta vagy az ínygyulladás.
- Védi az ereket: összetevői erősítik az érfalakat, valamint hozzájárulnak a triglicerid- és az LDL koleszterinszint csökkentéséhez, ezáltal segítenek megelőzni, és kezelni az érrendszeri problémákat, beleértve a szívbetegségeket, valamint az érszűkületet. Szívvédő hatását erősíti magas káliumtartalma és antioxidánsai.
- Fogyókúrára: mivel 100 g friss acerola csak 32 kalória, fogyókúrázóknak kifejezetten ajánlott. De, nemcsak ezért, hiszen a zsírégetésből is kiveszi a részét. Fogyasszuk nasi helyett, magas víztartalmának köszönhetően hamar teltségérzetet okoz, és szervezetünket, energiaszintünket is pillanatok alatt felturbózza, ezzel is támogatja a különféle fogyókúrák sikerét.
- Kíméletes vízhajtó: segít eltávolítani a fáradt, elnehezült végtagokból a felesleges vizet, kiváló ellenszere a dagadt vádlinak és a felpuffadt bokának. A pangó, sejtközi folyadéktól is megszabadít, ez a tulajdonsága az imént említett fogyókúra hatékonyságához járul hozzá, valamint megelőzi az egyébként nehezen kezelhető, narancsbőr kialakulását. Sőt, a kutatások szerint a rendszeres vízhajtás a petefészek ciszták kockázatát is csökkenti.
- Megszépíti a bőrt: a narancsőr elleni harc zászlóshajója, emellett az acerola vitaminjai igazi „anti-age”-ként hatnak, rendszeres bevitelükkel bőrünk feszesebbé, üdébbé válik, körmeink és hajunk visszanyerik fényüket. Fokozhatjuk ezeket a szépészeti hatásokat, ha acerola tartalmú kozmetikai termékeket használunk.
- Cukorbetegeknek: szabályozza a vércukorszintet, ezért orvosukkal történő egyeztetést követően, diabéteszesek is fogyaszthatják.
Még több egészségvédő tulajdonság
Jó megoldás a krónikus, de akár az akut hasmenés megszüntetésére, de a székrekedésre is megoldást jelenthet.
Javítja a látást, B-vitaminjai főként a retinára fejtenek ki pozitív hatást. Az acerola magnézium- és káliumtartalmának hála, megóvhat a kellemetlen izomgörcsöktől, miközben erősíti is az izmokat és az ízületeket. Támogatja az agyműködést, amiben elsősorban magas foszfortartalmának van szerepe. Ha rendszeresen fogyasztjuk, nemcsak fizikai ellenálló-képességünk, de memóriánk is lényegesen javulhat.
Fokozza a méregtelenítést
Ez az apró kis gyümölcs felerősíti a szervezet természetes méregtelenítő folyamatainak, illetve a különféle méregtelenítő kúrák hatását.
Gazdag rostokban, különösen pektinben, ez az oka annak, hogy fokozza a bélmozgásokat (bélperisztaltika), ez sokat jelent az emésztési- és az ürítési problémák megoldásában. A rostok továbbá hozzájárulnak a belek megtisztításához, és a rossz bélműködéssel járó olyan gyakori panaszok, mint puffadás, az émelygés és az alhasi görcsök megszüntetéséhez. Méregtelenítő hatása kiterjed a májra is, ha túl sok alkoholt iszunk, utána érdemes minél több acerolát fogyasztani. Ilyenkor ügyeljünk a kiszáradásra, és ne feledjük el, hogy az acerola vízhajtó, tehát fokozzuk a folyadékbevitelt. Bár nem kifejezetten parazitahajtó, éppen béltisztító hatása miatt, az acerola ebben is segítségünkre lehet. Az élősködők egy része a vastagbélben letapadó salakanyagban bújuk meg, ha ezt eltávolítjuk, a paraziták elvesztik élőhelyüket. Méregtelenítésre legjobb a friss változata, de fogyaszthatjuk őrleményként vagy aszalva is: a pozitív hatása nem marad el!
Milyen problémákra lehet jó az acerola? Ahogyan láthattuk, az acerola számos jótékony hatást gyakorol szervezetünkre. A teljesség igénye nélkül, most foglaljuk össze a legfontosabbakat:
- szív-, és érrendszeri panaszok megelőzése,
- vérerek falának megerősítése,
- szezonális megbetegedések (nátha, influenza, stb.) elkerülése,
- légúti és húgyúti megbetegedések kezelése, megelőzése,
- asztma tüneteinek enyhítése,
- különféle allergiák tüneteinek enyhítése, megelőzése,
- immunrendszer megerősítése,
- cukorbetegség tüneteinek mérséklése,
- petefészekciszta kialakulásának megelőzése,
- vérszegénység leküzdése,
- gyulladások csökkentése,
- látás javítása,
- tumorok megelőzése,
- akut, vagy krónikus hasmenés megszüntetése,
- vízhajtás,
- emésztés szabályozása,
- fogyókúrák támogatása,
- méregtelenítése,
- májproblémák enyhítése,
- bőr-, köröm- és hajápolás.
Kiszerelés
60 db